С новия бюджет са осигурени още 200 бройки за надзиратели в затворите и съдебната охрана

Цецка Цачева се срещна с представители на служителите в местата за лишаване от свобода и съдебната охрана.

Цецка Цачева се срещна с представители на служителите в местата за лишаване от свобода и съдебната охрана.С новия бюджет на Министерството на правосъдието за 2019 г. са осигурени 6.6 млн. лева за 200 допълнителни щатни бройки за надзиратели в затворите и за охрана на съдебните сгради. Това обяви на среща със синдикатите правосъдният министър Цецка Цачева.


Осигурени са и 13.2 млн. лева за увеличение средно с 10 % на възнагражденията на всички служители в двете главни дирекции - "Изпълнение на наказанията" (ГДИН) и "Охрана (ГДО).


Отделно са предвидени 16.9 млн. лева за увеличение спрямо 2018 г. на възнагражденията на младшия изпълнителски състав и на базата за определяне на възнагражденията за специфичните условия на труд, както и възнаграждения за извънреден труд, време на разположение и др.
Министерството на правосъдието ще търси възможности за поетапно предоставяне на допълнителни 400-500 щатни бройки за двете главни дирекции, като целта е гарантиране на надеждна охрана в затворите. В проекта на правосъдното ведомство за периода 2019-2021 г. се предлага общо допълнителни 1 400 щатни бройки, информира министър Цачева.


Тази година надзирателите и съдебните охранители излизаха многократно в знак на протест срещу ниските си заплати и малко щатове. Протестите бяха прекратени, когато премиерът Бойко Борисов обеща 15 млн. лв. за увеличение на възнагражденията им.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK