Родителите ни са предимно хомофоби, казват деца в анкета в България

Родителите ни са предимно хомофоби, казват деца в анкета в България

© Associated PressВ българските семейства доминира хомофобията - и то не в иронична, а често в агресивна форма - а родителите почти не разговарят с децата си на тази тема. Предимно бащите смятат, че хората с различна сексуална ориентация са "психично болни", "това е прекалено извратено" и "виновни са родителите, че са допуснали тази грешка".


Причината за негативното отношение е нагласата в обществото и ценностите на поколението, от което идват възрастните, а това е сериозен проблем за тийнейджърите, харесващи връстници от своя пол, защото толкова важнен аспект от идентичността им не е приета дори от най-близките им.


При това по-голяма част от децата казват, че не се отнасят дискриминативно към нехетеросексуалните хора, докато по-голяма част от родителите имат негативна нагласа.
Това са заключенията от допитване на тема "Справедливо ли е отношението в обществото към хората с различна сексуална ориентация в България?", проведено през септември от Национален юрочайлд форум – България (НЕФ). В съобщението, разпространено от неправителствената организация Национална мрежа за децата, се посочва, че е разговаряно с 61 деца на възраст между 12 и 17 години, представители на деветте региона на НМД. Някои от децата, изразили мнение по темата, са с нехетеросексуална ориентация. Докладът посочва, че заключенията показват, че има нужда от допълнително и по-задълбочено проучване.


От оформилите се групи от отговорите на поставените 5 въпроса най-голяма (20) е тази на изразили мнение, че не възприемат хората с нехетеросексуална ориентация като различни от тези с хетеросексуална ориентация. Тийнейджърите говорят за това като за човешко право на мнение и казват, че правото да определи своята сексуалност и чувствата, които изпитваме, са отвъд възможностите ни да упражняваме контрол. Значимите различия между хората са изборът на ценности и поведението им, казват младежите.


Следващата - макар и два пъти по-малобройна по численост - е групата с мнения (9), изцяло негативни към хората с нехетеросексуална ориентация (една трета от тях обаче, изглежда, водят вътрешна борба между лична и обществена позиция). Посочваните основни мотиви са, че те не могат да имат деца като партньори и не могат да бъдат ролеви модел за децата си като родители. Други деца считат, че те не са нормални и това е болест, поради което "нямат място между нас". На въпроса "Познаваш ли човек в училището ти или сред приятелите ти, който е момиче и харесва момичета или е момче и харесва момчета?" има отговори като "надявам се никога да нямам контакт с такива хора, въпреки че в последно време това се превръща в тенденция и най-вероятно няма да успея да избегна сблъсък с такива хора". Иначе над половината (32) от анкетираните познават връстници, които харесват представители на собствения пол, а 10 деца - че не са срещали такива.


Най-голяма част (19) от децата казват, че не знаят и не разговарят с родителите си по тази тема. Следващи по брой (17) са децата, които казват, че родителите им са негативно настроени и в мненията им личи, че са водили единични разговори с тях. Сред отговорите, в които често става дума, че бащата демонстрира негативно отношение, има такива като "[п]о принцип никога не сме отваряли тема за това, но моите родители харесват човека такъв, какъвто е, така че мисля, че нямат против тях, но имат против ние със сестра ми да станем като тях!" и че не са говорили по тази тема, "защото вкъщи не се гледа толкова много телевизия."


Родителите ни са предимно хомофоби, казват деца в анкета в България

© Associated Press


Най-малко деца (10) казват, че родителите им приемат хората с нехетеросексуална ориентация, но и тук има особеност. Тийнеджърите чуват коментари, че родителите им "нямат проблем с тях, ако не показват отношенията помежду си на публични места" и съвети към децата си, "че е по- добре да остана неутрален, отколкото да ги обиждам и наругавам".


Едва 6 от анкетираните казват, че не виждат различно отношение на съучениците им към момчетата, които харесват момчета и с момичетата, които харесват момичета. Мнозинството от децата (18), които са отговорили на този въпрос, казват, че съучениците им се държат зле с такива техни връстници, подиграват ги, тормозят ги, хвърлят злобни погледи, шушукат за тях...


В същото време мнозинството (17) от децата казват, че ще реагират, ако не им харесва отношението на другите по темата. Те осъзнават, че за промяна в нагласата на връстниците им се изисква време и постоянство, а "говоренето и стигането до взаимно решение е най-добрият начин за постигане на позитивна промяна". Пет от децата казват, че не биха реагирали или биха реагирали при определени обстоятелства (ако става дума за познат) с мотивите "не мога да направя нищо, имат си родители да ги възпитават" и "всеки сам си преценява дали ще го приеме или не".


"Имайки предвид, че родителите са едни от най-значимите възрастни с ключова роля за развитието на децата, е тревожно, че липсва или рядко се наблюдава диалог, свързан със сексуалната ориентация, преживяванията и въпросите, които децата могат да имат във връзка с нея. В такъв случай публичното мнение по темата оказва твърде голямо влияние върху нагласите на децата и негов възможен коректив остава само приятелската среда и други (възможни) значими възрастни", казват авторите от НЕФ.


Eurochild (Юрочайлд) е мрежа, обединяваща организации на европейско ниво, които работят за и с деца, а Национална мрежа за децата е един от нейните членове. Част от стратегията на Юрочайлд е да бъдат създадени национални Юрочайлд форуми (НЕФ) в България, Малта и Естония. Дейността на младежите е да обсъждат различни теми, касаещи децата, на национално и европейско ниво, да споделят идеи и мнения относно правата на децата и да мислят за разработването на достъпни за децата и младите хора документи и информация, като се съобразяват с посоката, в която Юрочайлд работи.


Зададените въпроси са:


1. Какво мислиш за момичетата, които харесват момичета, и за момчета, които харесват момчета? Защо имаш това отношение?


2. Какво мислят твоите родители за момчетата, които харесват момчета, и за момичетата, които харесват момичета? Знаеш ли защо? Говорите ли на тази тема вкъщи?


3. Познаваш ли човек в училището ти или сред приятелите ти, който е момиче и харесва момичета или е момче и харесва момчета?


4. Как се отнасят с твоя съученик/с твоя приятел(ка) другите деца? Какви според теб са причините за поведението им?


5. Ако отношението на другите не ти харесва, какво би направил/а, за да го промениш?

Коментари (388)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 563 Неутрално

  Смешно е да представяте анкета с 61 души като представителна извадка, независимо от темата.

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Неутрално

  А какво би трябвало да бъде?

  Доброто е заразно
 4. 4 Профил на 263i
  263i
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Каква извадка са 62 респондента - срамота е това да се нарича изследване. Това е доклад някакъв или по скоро нищо не е.

 5. 5 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 479 Разстроено

  Има едно положително нещо в тая статия. Осведомиха ни за още един проводник на ниолибералните "ценности", наречен Национален Юрочайлд форум – България (НЕФ) за който поне аз не знаех.

  мурзилка
 6. 6 Профил на space35
  space35
  Рейтинг: 467 Неутрално

  До коментар [#4] от "263i":

  Това е хомо пропаганда, нищо повече.

 7. 7 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 288 Неутрално

  Някой някъде хвърля някакви луди пари за пропагандиране на пе...сексуализма!

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 563 Неутрално

  До коментар [#2] от "Bicho Raro":

  След като се провалиха в опитите си да ни убедят колко сме ужасни към мигрантите и жените, сега пробват дали с хомофобия ще им върже.

 10. 10 Профил на niki7
  niki7
  Рейтинг: 291 Неутрално

  Споко, въесем скоро ще се наслаждаваме на картинката родителите да са предимно цигани.

 11. 11 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 479 Любопитно

  Добре де, разните религиозни секти, нали ги забраниха? Свидетели на Йехова, разни ислямски фанатични секти и още десетки, ако не и стотици с други имена и течения. След като народа отхвърли "истанбулската" конвенция, не следва ли да се забранят НПО-тата, чиято дейност е да прокарва джендеризма?

  мурзилка
 12. 12 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2501 Неутрално

  А хомофили ли трябва да бъдат?

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 14. 14 Профил на nqb06371969
  nqb06371969
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#8] от "Орловец":

  Любовта между пенсионери и стерилни също не води към деца, да ги развеждаме ли ?

  Мани другото ами една двойка която и трябва помощ и инвитро не е много по-различна от гей двойка, която има деца от позната с изкуствено осеменяване. Да спрем инвитрото ли ?

 15. 15 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2607 Неутрално

  могат ли 12 годишни деца да бъдат интервюирани без знание и одобрение на въпросите от родител? агенция за закрила на детето къде е ?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 16. 16 Профил на nqb06371969
  nqb06371969
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#11] от "Маршалов":

  БЧК е НПО, в което се води сексуално обучение, което ако не четеш какво значи и слушаш глупости би го нарекъл 'джендъризъм' .

  Та да затворим БЧК ?

 17. 17 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 834 Любопитно

  Добре де, разните религиозни секти, нали ги забраниха? Свидетели на Йехова, разни ислямски фанатични секти и още десетки, ако не и стотици с други имена и течения. След като народа отхвърли "истанбулската" конвенция, не следва ли да се забранят НПО-тата, чиято дейност е да прокарва джендеризма?
  —цитат от коментар 11 на Маршалов


  Какво е това 'джендъризъм'?

 18. 18 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 262 Неутрално

  Тази пропагандна гнусотия дори не си струва да бъде коментирана. Притеснително обаче е, колко организацийки се опитват да се докопат до децата. Някой наистина налива големи пари, за пропаганда сред децата.

 19. 19 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3780 Неутрално

  Рейгън имаше една много точна сентенция, която цитирам по памет - забелязвам, че нито един от родителите на тези, които защитават хомосексуалността, не е хомосексуален.
  Едно е сигурно - времето на тези, които обясняват колко хомофобски са настроени родителите им идва да покажат в какво повече се състои тяхното " хомофилство" и дали ще постигнат и това, което са постигнали баща им и майка им в тяхното " хомофобство" !Раздаването на епитети не те прави повече от този, който характеризираш по този начин. Наопаки - често е сигурен белег на обратното !
  Подсказка: обратната сексуална ориентация не е признак на " хомофилство" !

 20. 20 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 827 Неутрално

  Нещо много материали се появиха напоследък редакцията да не сте миналЕ на левио брег...

  А какво очкават от родителите. Да се радват ако детето им стане джендърче ?!

 21. 21 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 262 Неутрално

  "Родителите ни са предимно хомофоби, казват деца в анкета в България"

  Подобни заглавия и твърдения може само да скрепят нагласите и убежденията в хетеросексуалната част от обществото.

 22. 22 Профил на vovka
  vovka
  Рейтинг: 431 Неутрално

  Заченки на натрапената джендър идеология. Трябва бързо действие на натрапването й. Възрастното поколение е е против хората, а против натрапването на тази идеология с показността й. Това е е коренно различно.

 23. 23 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4560 Неутрално

  До коментар [#15] от "дерибеев":

  Кой, къде и кога е разрешил подобна анкета сред МАЛОЛЕТНИ !?!?!? Прокуратурата !?!?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 24. 24 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 479 Неутрално

  агенция за закрила на детето къде е ?
  —цитат от коментар 15 на дерибеев


  Е как къде е, агенцията седи и търка топлите си бюрократични местенца и взема заплати. То малко ми намирисва, като се заговори на контакти между служителите на НЕФ и деца. Дрънна ми някаква аларма. Дали тия не са педофили, в случая хомопедофили?

  мурзилка
 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 26. 26 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1463 Неутрално

  Тоя термин е тотално сбъркан, с произход някакъв английски идиот, чието име не помня. Хомофоб принципно означава човек, който мрази хората.
  Измислете си неква друга дупа, гейофоб или нещо подобно. Че човек тъкмо отвори статията с идеята да прочете нещо интересно и гледа пак за обратни да се говори.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 681 Неутрално

  До коментар [#15] от "дерибеев":Кой, къде и кога е разрешил подобна анкета сред МАЛОЛЕТНИ !?!?!? Прокуратурата !?!?
  —цитат от коментар 23 на КМЕТ В СЯНКА


  Този път съм напълно съгласна с теб.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 29. 29 Профил на nqb06371969
  nqb06371969
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#15] от "дерибеев":

  От какво да ги закрилят точно ?

  Ако иска кажи на детето ти ако са го питали сложни въпроси в часа на класния или по социология да се обади да го закрилят тогава.

  Може ли да сте хем за някакъв идеал незнаен за сила и казарми и глупости и при първото нещо дето не ви е по-ваш вкус да оревавате орталъка като разглезени лигльовци?

 30. 30 Профил на peen40
  peen40
  Рейтинг: 520 Неутрално

  могат ли 12 годишни деца да бъдат интервюирани без знание и одобрение на въпросите от родител? агенция за закрила на детето къде е ?
  —цитат от коментар 15 на дерибеев


  Явно щом е за пропангандиране на "модерни" ценности всичко може

 31. 31 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 262 Неутрално

  До коментар [#16] от "nqb06371969":


  До коментар [#11] от "Маршалов":БЧК е НПО, в което се води сексуално обучение, което ако не четеш какво значи и слушаш глупости би го нарекъл 'джендъризъм' .Та да затворим БЧК ?
  —цитат от коментар 16 на nqb06371969


  какво безочие, да сравнява БЧК с платени користни НПО-та с гръмки имена. Жалък сте другарю. много жалък,

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33 Профил на nqb06371969
  nqb06371969
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#18] от "xox55541929":

  Момко най-тегления сериал от замунда и арена преди време беше Глий, сега са сериалите за супер герой, в Супъргърл сестра и е лесбийка.

  Никой не докопва нищо, света и хората се променят. Ти не и искаш да си го обясниш с това, че някой ти е виновен. Да има заговор... Няма. Следващото поколение е по толерантно, приемете го вместо да пишете още глупости и остави другото ами процента на хората с друга ориентация не се променя. Просто живеят по нормален живот.

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1398 Неутрално

  Хомофобия. Що за глупав термин? Означавало страх от хомосексуалните, ти да видиш.
  Що па страх, неясно. Щото хетеро ги били несигурни за джендъра си, пък хомосексуалните били сигурни, хоохохо...
  Терминът бил обяснен от лесбийката и майката на джендър идеологията Джудит Бътлър. Има ли учудени? Хомофобите често дискриминирали и биели хомосексуалните.
  Откога хората бият други хора, от които се страхуват, това не знам. Не го обяснява и джендър теорията, няма и как да го оябсни, защото е пълна глупост. Също както и термина хомофобия.

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4560 Неутрално

  До коментар [#33] от "nqb06371969":

  Нормалното за теб е НЕнормално за обществото. Поне в момента.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 38. 38 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 834 Весело

  До коментар [#17] от "ali_ibn_isa":Какво е това 'джендъризъм'?"ами друго било, нещо превода се бил объркал казват
  —цитат от коментар 25 на дерибеев


  Така де, дай ми твоя превод(или на този който ти го е превел)? :)

 39. 39 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#36] от "Stewie":

  Ти вече дрънчиш. На кухо.

 40. 40 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 479 Любопитно

  Никой не докопва нищо, света и хората се променят.
  —цитат от коментар 33 на nqb06371969


  А смяташ ли, че тия променените, са все още хора? Колко промени са границата и защо като ще се променяме, да е все в антиприродно направление?

  мурзилка
 41. 41 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2154 Неутрално

  Навремето, когато децата бяха малки им обясних значението на въпросните термини. Казах им, че има такива хора. По-късно те си изградиха свое мнение и отношението им към хомосексуалните е неутрално, както и моето.
  Не е необходимо да се преекспонират различните форми на сексуалност след като обществото има много по-важни въпроси за решаване.

 42. 42 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 262 Неутрално

  До коментар [#33] от "nqb06371969":


  Толерантността си има граници.

 43. 43 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1422 Неутрално

  Гендерски агитпропец от популярната поредица "Непео заработва грант".

 44. 44 Профил на Barurumm
  Barurumm
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Явно все още много хора са учудени, когато се сблъскат по-челно с очевидната идеологическа пропаганда на Икономедиа. Добрата новина е, че все по-малко биха искали да се занимават с очевидно безумните внушения на медиите директно финансирани от Фондация Америка за България и поради тази причина нивото на пропагандата пада, та и баба Гуна вече схваща с какво я облъчват.
  Но иначе сме първи кресльовци за всяко нихилистично заключение - тип "позицията по свободата на словото". По цял ден ръсим идеологическа пропаганда с марксистки характер, а после обясняваме как сме били в някаква класация на тоооолкова ниско място. Все едно Лудогорец да обяснява, че според независима класация българското първенство е много корумпирано ;) Друг е въпросът кой и как реди тези "класации". Още по-смешно става, когато се замислиш, че най-видните антикомунисти (все добри олигарси с правилна ориентация) се занимават именно с крайнолява идеология. Кръвта вода не става, казват :)

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 46 Профил на nqb06371969
  nqb06371969
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Та до тук коментарите по темата съвсем не доказаха, че в България има тесногръдие, инстинктивен страх от всичко, което е по темата или че се използват думички като джендър нарицателно като обиди. Че има добри и лоши НПО-то и искате да ги забраните, макар че законовите мерки с които бихте ги забранили биха се ползвали и за двете и тоя филм сме го гледали вече преди 20 години.

  И естествено ми беше казано назидателно да хода да правя определени неща сам, защото естествено трябва да съм обратен, ако защитавам, тезата, че имат право на същите права.

  Не, изобщо не доказахте какво е открило проучването, бетонирахте го просто.

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 48 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Попитали болните от една стая в онкологията пият ли кафе. Всички отговорили с ДА. И направили извод, че 100% от пиещите кафе се разболяват от рак. Аналогични на статистико-социологическите светила от тази статия.

  Мърфи е оптимист!
 49. 49 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 681 Неутрално

  До коментар [#29] от "nqb06371969":

  "Може ли да сте хем за някакъв идеал незнаен за сила и казарми и глупости и при първото нещо дето не ви е по-ваш вкус да оревавате орталъка като разглезени лигльовци?"

  Та седи си 12-13 годишно дете в клас и в главицата му узряла, недоузряла вършее дантев проблем....дали ми харесва Мимето, или Пешо? Я да пробвам и с двамцата..пък каквото сабя покаже...

  П.С. Разглезени лигльовци са онези , поръчали те тук.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 50. 50 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2607 Неутрално

  До коментар [#29] от "nqb06371969":

  Чл. 11. (1) Всяко дете има право на закрила срещу въвличане в дейности, неблагоприятни за неговото физическо, психическо, нравствено и образователно развитие.
  (2) Всяко дете има право на закрила срещу нарушаващите неговото достойнство методи на възпитание, физическо, психическо или друго насилие и форми на въздействие, противоречащи на неговите интереси.
  (3) Всяко дете има право на закрила срещу използване за просия, проституция, разпространяване на порнографски материали и получаване на неправомерни материални доходи, както и срещу сексуално насилие.
  (4) Всяко дете има право на закрила срещу въвличане в политически, религиозни и синдикални дейности.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 52. 52 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 479 Любопитно

  Навремето, когато децата бяха малки им обясних значението на въпросните термини. Казах им, че има такива хора. По-късно те си изградиха свое мнение и отношението им към хомосексуалните е неутрално, както и моето.Не е необходимо да се преекспонират различните форми на сексуалност след като обществото има много по-важни въпроси за решаване.
  —цитат от коментар 41 на pamela


  Моето отношение също беше неутрално, докато не почнаха да прекаляват. Ето според ме на какво се дължи засилената джендер активност в медиите напоследък:
  https://services.parliament.uk/Bills/2017-19/counsellorsandpsychotherapistsregulationandconversiontherapy.html

  мурзилка
 53. 53 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1398 Весело

  Тоя термин е тотално сбъркан, с произход някакъв английски идиот, чието име не помня.
  —цитат от коментар 26 на Darth Plagueis


  Този термин си е направо идиотски. Ако не одобряваш хомосексуализма, си хомофоб.
  Ако не одобряваш гнили ябълки и ядеш само читави и здрави ябълки, си ейпълфоб, хахахаха.
  Само сбъркан/а джендър като Джудит Бътлър може да измисли подобна глупост, която почитателите на джендъризма да повтарят като папагали.

 54. 54 Профил на nqb06371969
  nqb06371969
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#49] от "Реми":

  Ами виж историята на постовете ми и ми кажи съвпада ли времето, честотата и тематиката с платени коментари.

  Но не продължавай да си обясняваш света с платени тролове и после се питай защо не разбираш други поколения, или други части от обществото ти или защо те гледат колегите странно.

 55. 55 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2656 Неутрално

  До коментар [#1] от "nemeria":

  Смешно е да представяте анкета с 61 души като представителна извадка, независимо от темата.
  —цитат от коментар 1 на nemeria


  Защо? 61 човека са напълно достатъчни. Участниците във форума ще допълнят извадката и ще я направят мн-о-о-го представителна. Виждам, че вече са започнали.

 56. 56 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3739 Разстроено

  UNITED EU UNION

  Много повече.
  Вижте снимката.

  Преди всичко: МОЧА.
  Култ към насилие, кражби, клевети, лъжи...
  от страна тоталитарна държава, агресор срещу Европа, България и света, бивша.

  Най-високо: Символ на шмайзер краднат от бивш СССР от бившия му съюзник нацистка Германия и все още пропагандиран като съветска запазена марка.

  Най-низко, не се вижда на снимката:
  Скулптури на съветска военщина и интелигентщина
  в момощ на нелустросана и днес чужда милиционерщина..
  Тоже: "На Съветската Армия Освободителка от Признателния Български Народд".
  Тоже - от време на време:
  протесни надписи и пр. художествено оформление, скоропостижно отнстранявани.
  Тоже - наоколо: видеокамери - за да могат фенове на МОЧА едновременно да се любуват
  на нацисткия култ и да бдят срещу "посегателства", за сметка на данъкоплатците, Народа.

  До коментар [#6] от "space35":
  До коментар [#4] от "263i":

  Това е хомо пропаганда, нищо повече.

 57. 57 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1667 Неутрално

  До коментар [#26] от "Darth Plagueis":

  Чисто езиково хомофоб е точен термин - хомо на гръцки не е "човек", а е "също" а фобос е "страх". На латински хомо е човек. На български обаче гръцките думи с придихание не би трябвало да се изписват с Х. Например - омоусия (единосъщността).
  Проблемът е, че термини от гръцки, които сме наследили от Византия, както е въпросната омоусия, се изписват правилно, докато термини пак от гръцки, но възприети в българския от западни езици, са заети с неправилно изписване с Х, тъй катоо при преминаването им от гръцки, под латинско влияние, западните езици транслитеритерират силното придихание с Н, докато гръцкото Х транслитерират катоо СН или КН.

  E PLVRIBVS VNVM
 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 59. 59 Профил на nqb06371969
  nqb06371969
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#49] от "Реми":

  А за това как си седи детето и някой му обяснява за сексуалната ориентация и то детето се чуди дали харесва мимето или пешо....

  Тове е дете не програмируем робот. Спрете да смятате, че това ще промени детето ви. На 12 отдавна бях отделил тонове време в час да се захласвам по Мимето. После по едно друго Миме и после по едно трето Миме. И така до сега където едно поредно Миме ми обсебва живота и ми крещи името, понякога с добро.

  Не знам как ви изглежда реален този сценарии. Сякаш не сте били деца.

 60. 60 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Заченки на натрапената джендър идеология. Трябва бързо действие на натрапването й. Възрастното поколение е е против хората, а против натрапването на тази идеология с показността й. Това е е коренно различно.
  —цитат от коментар 22 на vovka  До коментар [#22] от "vovka":

  Точно.
  Затова шареното знаме и шмайзера на снимката са едно и също.

 61. 61 Профил на nqb06371969
  nqb06371969
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#50] от "дерибеев":

  И сега дай становището на съда какво е достатъчно за да се квалифицира като такова деяние.

  Ще почакам , докато разбереш какво те питам...

 62. 62 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Не виждам нищо по- нормално от това един родител да не иска детето му да е гей. Приемам хомосексуалните, мой близък човек е гей, дори и тук неведнъж съм защитавал правото им на брак, съжителство и прочее. Не искам обаче детето ми да се окаже гей. По съвсем обясними причини нямащи нищо общо с хомофобията. А да се интервюират по подобни въпроси 12-13 годишни деца е извратено. Има си време, има си и начини.

 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 64. 64 Профил на slaveyko
  slaveyko
  Рейтинг: 222 Неутрално

  Подложени сме на брутална обработка по всички линии, за да приемем анормалността за нормалност.
  Публикуват се всякакви резултати-съществуващи или не, проведени по незнайни и неизвестни методики от всякакви агенции - съществуващи или измислени, които ни лъжат безогледно и ни внушават, че ние сме лошите, защото държим на нормалността.
  Хора, не се поддавайте на лъжите им, за да не забравите истината, в която Бог ни е създал!

 65. 65 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 383 Неутрално

  Не знам да има родител, който да е щастлив, че детето му изведнъж се оказало нещо различно от хетеросексуален индивид. Повечето в такава ситуация ще го приемат разбира се. Но нека да спрем с пропагандата, че дори било много хубаво да си такъв - едно такова веселко, шарено, сред забавни хора... Не е.

 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 68. 68 Профил на ofe29523420
  ofe29523420
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#29] от "nqb06371969":Чл. 11. (1) Всяко дете има право на закрила срещу въвличане в дейности, неблагоприятни за неговото физическо, психическо, нравствено и образователно развитие.(2) Всяко дете има право на закрила срещу нарушаващите неговото достойнство методи на възпитание, физическо, психическо или друго насилие и форми на въздействие, противоречащи на неговите интереси.(3) Всяко дете има право на закрила срещу използване за просия, проституция, разпространяване на порнографски материали и получаване на неправомерни материални доходи, както и срещу сексуално насилие.(4) Всяко дете има право на закрила срещу въвличане в политически, религиозни и синдикални дейности.
  —цитат от коментар 50 на дерибеев


  И нещо от тези неща се е случило чрез изследването ли?

 69. 69 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5357 Неутрално

  От некадърно направена анкета, тъпи заключения (които мисля, че са написани дори преди попълване на анкетата)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 71. 71 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1667 Неутрално

  До коментар [#55] от "Един препатил":

  Статистика на 61 единици чисто математически не става.

  E PLVRIBVS VNVM
 72. 72 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#63] от "uq":

  Не знам кой е по- примитивния дебил. Този, който е приел, че в разговорния български джендър не се употребява в буквалния смисъл или тези, които постоянно пищят, какво било джендър сякаш само те знаят.

 73. 73 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  "Родителите ни са предимно хомофоби, казват деца в анкета в България"

  Така или иначе, децата не могат да кажат, че родителите им са гейове, защото няма да е вярно.

 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 75. 75 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1107 Весело

  Национален Юрочайлд форум – България (НЕФ).

  Ахахахаха! Поредната 'фирма' с пощенска кутия и трима бенефициенти докопали се до някой транш.
  Но пък с гръмко и отговорно име. И извадка от 62 деца. Смех, смех.
  То за плач е положението по-скоро. Каквито са на политиците, такива и нпо-тата и активистите - виснали банани.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 76. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 78. 78 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2154 Неутрално

  Целта на подобна анкета е ясна: родителите са хомофоби, дайте да занимаваме децата в училище със сексуалните различия.
  Нищо против да се казва на децата, че има хора с различна сексуална ориентация, но те трябва да си изградят отношението сами, а не някой да им внушава какво да мислят. Училището трябва да бъде неутрално, както би трябвало да е неутрално по отношение на една или друга политическа партия.

 79. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 80. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 81. 81 Профил на Адекватно мислещ
  Адекватно мислещ
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#11] от "Маршалов":

  С други думи искаш да закрият научните центрове, БАН, цялата българска психология, социология, биология и наука? Защото учените във всички сфери са единодушни, че хомосексуалността е напълно нормална. Единствените, които обясняват обратното, не могат да приведат никакви данни, изследвания, статистики или каквато и да е научна обосновка в своя полза. И после наричате "джендъризма" идеология, въпреки че се основава на научни данни, докато смятате вашето за истина, въпреки че се основава единствено и само на лично мнение. При това много примитивно лично мнение.

  Е? Да закрием българската наука освен? Да се върнем през 12-и век не щеш ли?

 82. 82 Профил на hafthor
  hafthor
  Рейтинг: 283 Неутрално

  До коментар [#45] от "penchoo":


  Дневник, идиоти ли ви са редакторите? Уволнете ги! Нима си мислите, че на някой от читателите ви му пука за проблемите на тънкообидните педерасти в неделя сутрин докато си пие кафето?!
  —цитат от коментар 45 на penchoo


  Истината според мен е,че на Дневник въобще не му "пука" за читателите, защото нищо не им зависи от мнението на читателя. Това е медия, която се издържа от една фондация. Единственото, което ги интересува е да угодят на господарите си и продължават да си получават грантовете!

 83. 83 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2154 Неутрално

  До коментар [#77] от "КретенКилър":

  Доколкото ми е известно, няма родител, който да иска детето му да е гей. Най-малкото поради това, че всеки иска да има внуци.
  Но в живота не става винаги това, което искаме. Така, че ако едно дете е гей, родителите трябва да го приемат и обичат с неговото различие.

 84. 84 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 524 Неутрално

  [quote#74:"ofe29523420"][/quote]

  предпочитате по-тесен кръжец - може би и хорце

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 85. 85 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 426 Гневно

  До коментар [#77] от "КретенКилър":

  Кретен ( не е обида, сам се наричаш така ) , ако някой ден имаш дете ще разбереш много неща. Сега нямаш право да ги коментираш. Да, нормално е да не искам детето ми да е гей, защото ми се гледат внуци, когато одъртея. И да, това изобщо не значи, че съм хомофоб.

 86. 86 Профил на Адекватно мислещ
  Адекватно мислещ
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#23] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Ами подай жалба, не си малък. Като ти се изсмеят в лицето не ми се карай на мен, че не знаеш законите в държавата.

 87. 87 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Чудя се в редакцията хората наистина ли толкова искрено се вълнуват от темата, или просто е някакъв договор всеки месец да излизат по трийсет статии за гейове.

  Доброто е заразно
 88. 88 Профил на Vøxy
  Vøxy
  Рейтинг: 877 Неутрално

  Поредната гнусна организация искаща да подтиква децата към хомосексуални отношения. МВР трябва да разследва що за въпроси са задавани на децата и защо са били подложени на подобно малтретиране.

 89. 89
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 90. 90
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 91. 91 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2656 Неутрално

  Не е зле някои запенени съфорумци да си припомнят, че децата не приличат на своите родители, а на своето време. И да поохладят "анти-джендърския" си плам - децата ясно са им казали, че този мач се играе без тях, те са вече само на трибуните.

 92. 92 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#77] от "КретенКилър":Кретен ( не е обида, сам се наричаш така ) , ако някой ден имаш дете ще разбереш много неща.
  —цитат от коментар 85 на zle_platen_trol


  И защо реши, че нямам?

 93. 93 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2607 Неутрално

  До коментар [#68] от "ofe29523420":

  всички са се случили:"2. Какво мислят твоите родители за момчетата, които харесват момчета и з момичетата, които харесват момичета? Знаеш ли защо? Говорите ли на тази тема вкъщи?"
  детето отговаряйки на невинен въпрос е въвлечено в "дейности, неблагоприятни за неговото физическо, психическо, нравствено и образователно развитие"
  тоест се разчита на откровен но неосъзнат отговор на 12 годишно дете за да бъде наречен родителя му хомофоб!! и това ли не вдявате

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 94. 94
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 95. 95 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 681 Неутрално

  До коментар [#49] от "Реми":Ами виж историята на постовете ми и ми кажи съвпада ли времето, честотата и тематиката с платени коментари.Но не продължавай да си обясняваш света с платени тролове и после се питай защо не разбираш други поколения, или други части от обществото ти или защо те гледат колегите странно.
  —цитат от коментар 54 на nqb06371969


  Преди да се завърна във форума, спонтанно в главата ми се появи усещането, че всъщност хетеросексуалните сме дискриминирани. След като не желаем да приемем натрапената ни пропаганда. Ние сме лошите в "страшния филм". Имам колеги с хомосексуална ориентация, общуваме си съвсем нормално, нямам предразсъдъци. Но това са зрели индивиди, направили съзнателно избор.
  В чисто биологичен, социален и психологически аспект няма как да е морално и адекватно да се провежда подобна анкета с деца м/у 12 и 17 години.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 96. 96 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#92] от "КретенКилър":

  Защото Стюпи, ако имаше деца щеше много добре да знаеш, защо няма нормален родител, който да иска детето му да се окаже гей. Една причина, може би дори да е малко егоистична, но си е сериозна.

 97. 97
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 98. 98 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3708 Неутрално

  Промиването на мозъци върви с пълна сила. Децата са най-лесни в това отношение, понеже критериите тепърва се изграждат. По същият начин е и с наркотиците.

 99. 99 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1105 Весело

  Питали са тия от парада, ахах :)

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 100. 100 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3377 Неутрално

  Дневник, идиоти ли ви са редакторите? Уволнете ги! Нима си мислите, че на някой от читателите ви му пука за проблемите на тънкообидните педерасти в неделя сутрин докато си пие кафето?!
  —цитат от коментар 45 на penchoo

  Тука редакторите не пеят.
  Когато видиш неподписан материал по джендър темата се сещай, че идва от по-високо от редакторите място.
  И понеже се говори за заключения от т.н. "допитване" от 61 респондента почти се сещам кой е автора.
  Плитокумието я издава.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK