Кога ще приключи делото за "възродителния процес" зависи от Турция

Кога ще приключи делото за "възродителния процес" зависи от Турция

© Цветелина Белутова, КапиталВъпреки че от години е изтекла абсолютната давност за търсене на отговорност на виновните, прокуратурата не е прекратила, а само е спряла разследването за т.нар. възродителен процес, информира news.lex.bg.


Десетки пострадали от насилствената асимилация български мюсюлмани поискаха ускоряване на производството, започнало през 1991 г., и Софийският градски съд (СГС) даде срок до 5 октомври, в който Софийската военноокръжна прокуратура да се произнесе. Очакваше се разследването да бъде прекратено заради изтеклата давност, което за голяма част от пострадалите


е по-добър вариант от безпредметното му продължаване
защото по-лесно могат да търсят и обезщетение.


Преди дни на запитване на "Дневник", прокуратурата отказа да дава отговори с аргумента, че делото е секретно.


Адвокат Есен Фикри, която представлява част от пострадалите български мюсюлмани, е казала пред сайта, че наблюдаващият прокурор Едуард Владимиров е спрял делото,


докато бъдат открити в Турция и разпитани още 35 свидетели.


Това е малко вероятно да се случи, защото до момента България е изпратила 4 молби за правна помощ, които не са изпълнени. Не е ясно кога е изпратена последната, но и на нея не е отговорено, заради което и делото е спряно в началото на месеца. Така се оказва, че единствено от турските власти и готовността им за съдействие зависи кога ще бъде сложена точка на това дело.


Постановлението за спирането на производството е първото, което е изпратено на пострадалите в последните 25 години. Досега те не са били уведомявани за хода на делото.


През 2007 г. тогавашният зам. главен прокурор Валери Първанов обясни, че абсолютната давност по делото е изтекла още през декември 2003 г. Според него процесът не може да се прекрати, преди да се разпитат всички пострадали. Ако от разпитите им се открият нови престъпления и се повдигнат нови обвинения, които предвиждат по-тежки наказания, ще се увеличи и давността.


Два пъти е внасян обвинителен акт - през 1994 и 1998 г.,


но и двата пъти делото е връщано от съда за доразследване. В началото обвиняеми са Тодор Живков, Димитър Стоянов, Пенчо Кубадински и Георги Атанасов - за подбуждане на етническа дискриминация и омраза. След това обвиненията са променени - за военни длъжностни престъпления, и обвиняеми остават Живков, Стоянов и Атанасов. След смъртта на Живков и Стоянов обвиняем по делото остава единствено бившият министър-председател Георги Атанасов.


Делото се проточи и заради тогавашните указания на върховния съд към държавното обвинение. На разследващите е било указано да издирят и разпитат всички жертви на "възродителния процес", които са били въдворени в "Белене" и други затвори, за да се конституират като частни обвинители и граждански ищци - така прокуратурата е интерпретирала указанията на съда. При второто внасяне на делото в съда то е било върнато отново за неизпълнени предишни указания.


От май 1998 г. делото вече е във Военноокръжната прокуратура в София, която до 2003 г. успява да издири имената и адресите на 446 пострадали българи от турски произход или техни наследници, както и да разпита 312 от тях. Останалите 134 пострадали обаче, повечето от които са в Турция, така и не са открити въпреки изпратените съдебни поръчки. В писмо до съда от 2003 г. тогавашният зам. главен прокурор Христо Манчев посочва, че разследването фактически е завършено, но неизпълнимите съдебни указания за разпит на всички пострадали са пречка за внасяне на обвинителен акт.


В решението на СГС от 5 септември обаче указанията на върховните съдии се интерпретират различно. Според градските съдии указанията на колегите им от върховния съд не са били неизпълними, защото прокуратурата е трябвало да издири всички пострадали, но не и да разпита всеки един.


Две инстанции осъдиха прокуратурата за бавно правосъдие


Междувременно втора съдебна инстанция призна иск срещу прокуратурата на пострадалия от т.нар. възродителен процес - Шукри Мехмед. Софийският градски съд прие, че той трябва да бъде обезщетен по Закона за отговорността на държавата с 30 000 лв. Неговият иск беше за 100 хил. лв. Решението не е окончателно и може да се обжалва пред Върховния касационен съд, но ВКС разгледа граждански дела само по изключение и може изобщо да не приеме да се занимава с казуса.


По случая на Шукри Мехмед първата съдебна инстанция прие в края на 2017 г., че е нарушено правото му на разглеждане и решаване на делото в разумен срок. Според съдебното решение, за което съобщи в. "Сега", на Мехмед трябва да бъдат платени неимуществени вреди за периода 1991 - 2017 г., защото е претърпял разочарование и страх, че дълги години няма изгледи за приключване на делото и обвиняемите ще останат ненаказани. Освен това той трябва да бъде обезщетен и за излъганите му очаквания за възмездие за погазените права и достойнство, емоционалното напрежение и загуба на доверие в институциите, както и за здравословни проблеми.

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 860 Неутрално

  Ако някой е заинтересован това е ДПС. Преекспонирането на този въпрос едва ли води до някаква полза за обществото.

 2. 2 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1072 Неутрално

  Никакви пари, на никой.
  Стига толкова източване на държавата.
  И на мен не са ми харесвали много неща по време на соца, ама това е.
  Свърши се вече.
  Върнаха си имената едната част, а някои си харесаха новите имена повече и си ги оставиха.
  От повдигането на такива теми печели единствено Турция.

 3. 3 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3816 Любопитно

  До коментар [#2] от "НеКой":

  Върнаха си имената едната част, а някои си харесаха новите имена повече и си ги оставиха.
  ======
  Защо Селяйтин си сменя името на Северин, знаеш ли?
  Понеже това е условие..... за да може да пътува из Европа.... с такова име.....
  Иначе не става.....

  Bukalemun
 4. 4 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1072 Неутрално

  До коментар [#3] от "eti mehter":

  Пак си объркал рейса.

 5. 5 Профил на кокошката
  кокошката
  Рейтинг: 287 Любопитно

  До коментар [#3] от "eti mehter":

  Тебе как ти викаха?

 6. 6 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2464 Неутрално

  Първо Турция да плати милиардите на прогонените от Източна Тракия българи, след това може да плащаме на пострадалите от Възродителният процес!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 7. 7 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3816 Весело

  До коментар [#4] от "НеКой":

  Охоо.... 👏
  Мерси за изчерпателния отговор.....

  Bukalemun
 8. 8 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3289 Неутрално

  Като избягат от Ердо обратно у нас и сме квит. Туй ще е обезщетението.

 9. 9 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1072 Неутрално

  Те си смениха държавата, ние им сменихме имената.
  Мисля, че сме квит и и никой никому нищо не дължи.

 10. 10 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1984 Неутрално

  Тя, прокуратурата от край време, след уж промените работи в една посока, не обвинение, а защита на всичйи обвинени за безобразия по времето на соца и в годините след дворцовия преврат.
  В конкретния случай се действа по утвърдения метод - влачене във времето чрез непълно разследване, калпаво обвинение, връщане за доразследване, търсене на свидетели ( главно на думи и с калпаво изготвени документи за правна помощ към други страни) и така докато времето погребе и винивни и невинни.
  Така например Христо Бисеров е признат за невинен, така оставиха и Т.Живков да си отиде, без да дочакаобнвинение по никое от делата -дори само за мерака да ни направи 16-та република например. Ама да сте чули някой "патриот" дума да е обелил по въпроса?

 11. 11 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1146 Неутрално

  Това дело има общо с Българското право, колкото имат общо Д(п)С и понятието "Демокрация". С помощта на това ПЛАШИЛО, ДС още държи юздите на властта в България. Много сме си говорили с българи от смесените райони по тези въпроси. Ако и сега ги попитате, за тях това е затворена страница. Само дето политидиоти като мустафакарадайЪ не биха могли да съществуват, без да го има постоянното говорене за Голямата екскурзия.

 12. 12 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1262 Неутрално

  ДПС постоянно размахва етническата карта и винаги на дневен ред излиза прословутия "възродителен процес". Това било геноцид, което е абсолютно невярно, защото геноцида е физическо изтребление на етнос или народ. Турция не изпълнява съдебните поръчки, за разлика от България, която бърза да ги изпълни, пък и едва ли ще постъпят нови данни, чиято давност да не е изтекла, защото няма геноцид. Така че делото спокойно може да бъде прекратено поради изтекла абсолютна давност.

 13. 13 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 901 Неутрално

  До коментар [#2] от "НеКой":Върнаха си имената едната част, а някои си харесаха новите имена повече и си ги оставиха.======Защо Селяйтин си сменя името на Северин, знаеш ли?Понеже това е условие..... за да може да пътува из Европа.... с такова име..... Иначе не става.....
  —цитат от коментар 3 на eti mehter


  Защо бе Ети, някой спира на границата тези с турски имена ли ?
  Дай някой пример, защото от почти 30 години не съм чувал такова нещо.

 14. 14 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5979 Неутрално

  Много хубаво решение на СГС за Шукри Мехмед. Ако бях съдия, аз бих отсъдил не 100, а 200 хиляди.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK