Община Варна ще ипотекира частна сграда - паметник на културата, за да я възстанови

Община Варна ще ипотекира частна сграда - паметник на културата, за да я възстанови

© Ралица ЛуковаАко до края на ноември собствениците на сградата на някогашната "Софийска банка" на ул. "Преслав" 24 във Варна не започнат ремонта й, община Варна ще го извърши за собствена сметка, след което ще възстанови разходите си като ипотекира имота. Това каза главният архитект на града Виктор Бузев.


В началото на март т. г. стана известно, че архитектурното бюро "Фрибул" е изготвило проекта за "реставрация и адаптация" на сградата, която трябва да се превърне в офис център. Строителното разрешение за това е издадено също в началото на март т.г., но собствениците на постройката нямат намерение да я реставрират и са я обявили за продан. Това показа проверка на "Дневник".


Сградата е една от най-красивите в историческата част на Варна, но повече от 20 години тъне в разруха. Тя е построена в неокласически стил през 1922 г. по проект на архитект Дабко Дабков. Той е автор на някои от най-красивите сгради във Варна, сред които тези на Аквариума, Щаба на военноморските сили, Икономическия университет, грандхотел "Лондон" и др. Скулптурата на Меркурий, възседнал орел, която увенчава фасадата на сградата, както и декоративните елементи върху нея са дело на Кирил Шиваров, което я прави още по-ценна.
"Тригодишният срок,


в който трябва да започнат строителни работи по реставрацията на бившата банка и адаптирането й като офисна сграда, тече от момента, в който е влязло в сила строителното разрешение", каза преди време главният архитект на Варна Виктор Бузев. До този момент обаче не е направено абсолютно нищо, а сградата е пред саморазрушаване.


Според мерките за спасяване на сградата, предписани от Министерството на културата, фасадата и конструкцията й трябва спешно да бъдат укрепени. "Става дума за голяма сума пари, необходими за ремонта, но има най-различни инструменти за финансиране и ние ще се възползваме от тях, е казал главният архитект на Варна. Безкомпромисни сме. Особено по отношение на тази сграда. Това е моя лична кауза."


Собственикът на сградата


е дружеството "Оувърсийс девелопмънт" ООД, основано през 1998 г. във Варна. С равни дялове в него участват двама гръцки граждани - Алексия Анастасия Бодуроглу и Язон Корбетис. Няколко пъти през последните години от общинската администрация обясняваха плачевното състоянието на сградата – паметник на културата, с невъзможността за контакт със собствениците й, които живеели в чужбина. От текста на издаденото през март строително разрешение обаче става ясно, че "Оувърсийс девелопмънт" се представлява у нас от Живко Железов, съсобственик в дружеството "Фрибул", което е изготвило проекта за реставрация на някогашната Софийска банка.


Според главния архитект на Варна получаването на строителното разрешение за превръщането на сградата в офис център е било


спекулативно


и е имало единствено целта да вдигне цената й с оглед на евентуална продажба. Това мнение беше потвърдено и от втория съдружник във "Фрибул" Юлия Железова.
"Да, сградата в момента се продава, каза тя за "Дневник". Разбира се, че цената й в момента е доста по-висока, отколкото преди няколко месеца. Стойността на един имот автоматично се покачва, ако за него има изработен подробен устройствен план. Още по-висока е тя, ако има издадено и строително разрешение."
Проверка на "Дневник" показа, че в момента рушащата се сграда на ул. "Преслав" 24 във Варна се продава за около 1.4 млн. лв. като преди издаването на строително разрешение за реконструкцията й тази цена е била под 1 млн. лв.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK