Съдът оправда бившия външен министър Даниел Митов, заместникът му получи 4 години затвор

Даниел Митов и Христо Ангеличин с адвокат Христо Ботев (по средата)

© Анелия Николова

Даниел Митов и Христо Ангеличин с адвокат Христо Ботев (по средата)Специализираният наказателен съд оправда бившия външен министър Даниел Митов по обвинението за злоупотреба с доверие. Неговият заместник Христо Ангеличин обаче е признат за виновен и осъден на 4 години затвор и глоба от 4000 лв. Съдът прие, че той е ощетил външно министерство с близо половин милион лева. Присъдата подлежи на обжалване и протест.


На предишното заседание по делото прокуратурата поиска изменение на обвинението на Митов в по-леко. Първоначално той бе привлечен към наказателна отговорност за престъпление по служба, но след промяната отговаря пред магистратите за злоупотреба с доверие, което е по-леко наказуемо престъпление.


Митов бе изправен на съд заедно със заместника си, след като според прокуратурата двамата са ощетили външното ведомство след неправомерно платени пари на фирма за организиране на служебни пътувания - за осигуряване на самолетни билети, хотели и застраховки. На едно от предишните заседания свидетели защитиха Митов и заместника му - повече четете тук.
Обвинението беше внесено в съда в края на миналата година.


Митов стана част от втория кабинет на Бойко Борисов като част от т.нар. гражданска квота. Беше му повдигнато обвинение през май 2017 г. На разпоредителното заседание в процеса се разбра, че Министерството на финансите няма претенции по това дело. Повече вижте тук.


Според първоначалното обвинение на прокуратурата Митов като министър на външните работи не е изпълнил служебните си задължения с цел да набави облага за търговско дружество и от това настъпили значителни вредни последици в размер на 494 458.03 лв. за Министерството на външните работи (МВнР). В нарушение на Закона за публичните финанси и Закона за обществените поръчки, сключвайки споразумения към договор с Министерството на земеделието и храните (МЗХ), Митов задължил МВнР да преведе чрез МЗХ на търговското дружество инкриминираната сума и не предвидил контрол по изпълнението на ценовото предложение по така сключените споразумения.


Прокуратурата твърди, че вместо да се спази законът, тъй като са налице основания за провеждане на процедура за възлагане на обществена поръчка по реда на Закона за обществените поръчки, външното министерство е сключило две споразумения (от 15.01.2016 г. и от 22.04.2016 г.) със земеделското министерство, по силата на които са ползвали услугите на търговско дружество чрез министерството. С това търговско дружество МЗХ е в договорни отношения след проведена обществена поръчка за осигуряване на въздушен транспорт, хотелски настанявания и медицински застраховки при служебни пътувания за служителите на Министерството на земеделието и храните.


В началото на октомври Специализираният наказателен съд постанови и друга осъдителна присъда спрямо бившия заместник-министър на външните работи Христо Ангеличин. Магистратите са му наложи 2-годишна условна присъда и глоба в размер на 5 000 лева. И това съдебно решение подлежи на обжалване и протест.

Ключови думи към статията:

Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на mck15574536
  mck15574536
  Рейтинг: 229 Неутрално

  „Христо Ангеличин обаче е признат за виновен и осъден на 4 години затвор.“ – от Статията
  ===================================================
  Още един рИформатор с корени от ДСБ в кауша.
  Браво !

 2. 2 Профил на onemanband
  onemanband
  Рейтинг: 1380 Неутрално

  Бушоните гърмят...
  Къдравата Сю - Невинен , та чак светец!

  Кажи ми ,КОЙ ти плаща Гранта, та да ти кажа какво си...
 3. 3 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1910 Неутрално

  Различен аршин според комисионната. До момента в периода на криминалния преход не съм чул за нито един осъден министър за каквото и да е, а не е като да няма основания за съдебно преследване на редица от тях. Това усещане за липса на справедливост и възмездие разяжда обществото и неговия морал, съответно и възгледите му за бъдещето тук и в страни, където върховенството на закона е приоритет.

 4. 4 Профил на The sphere
  The sphere
  Рейтинг: 620 Любопитно

  Това за пред Брюксел ли беше или ей така, като не дават обществени поръчки, на когото трябва?

  "Социализма свършва, когато свършат парите на другите."
 5. 5 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3132 Весело

  Бушоните гърмят...Къдравата Сю - Невинен , та чак светец!
  —цитат от коментар 2 на onemanband

  Направо може да му лепнат стикер:
  "Работата с Дани Митов е вредна за вашето здраве!"

 6. 6 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1267 Неутрално

  Значи доставените билети само на земеделците са прекрасни, но препредадените към дипломатите са тотал щета. Междувременно се е провеждала и обществената поръчка на самото МНВнР, обаче докато не се довърши не е требвало ни един дипломат да фърка.
  Добре!

 7. 7 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 894 Неутрално

  Прави ми впечатление, че всички министри, които не бяха от ГЕРБ получиха обвинения.
  Случайности?
  Не.

 8. 8 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2686 Неутрално

  До коментар [#6] от "Лелка":

  Точно така...! Там е грешката на Митов. Гледал е да свърши работата. А това е опасно.
  И аз съм сърбал подобни попари, покрай ЗОП. После си знам, действам по устав, пък каквото ще да става...! Ченгета и прокурори, това име работата. Иначе, как ще отчетат дейност...?

  Бивш tww09306483.
 9. 9 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4261 Неутрално

  Това за пред Брюксел ли беше или ей така, като не дават обществени поръчки, на когото трябва?
  —цитат от коментар 4 на The sphere


  Това беше изпълнение плана на Решетников за компрометиране на про атлантическите политици в България. На всички министри от РБ бяха повдигнати обвинения. Като няма за какво да ги обвинят , защото не са крали, обвиняват ги в престъпления по служба. Сключили били неизгодни договори , ощетили били държавата и други подобни. Никой няма да бъде осъден , но прокурорският тормоз е на лице.

 10. 10 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 276 Неутрално

  Странна работа. Да спрат да пътуват дипломатите, докато не се проведе поръчка по ЗОП!! Хората са направили каквото трябва, за да може да върви работата, ама то май който рещи наистина да работи в дръжавната администрация бива наказван!!

 11. 11 Профил на mck15574536
  mck15574536
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Направо може да му лепнат стикер:
  "Работата с Дани Митов е вредна за вашето здраве!"
  —цитат от коментар 5 на xm...


  Това е вярно.
  Точно неговият служебен автомобил блъсна един протестиращ пред НС. Тогава Митов стоеше скрит в колата и едва ли не умря от страх.

  До коментар [#5] от "xm...":

 12. 12 Профил на carlosestrada
  carlosestrada
  Рейтинг: 284 Неутрално

  съвеЦката прокуратура, инсталирана на територията на бившата република Българиа, с поредната политическа поръчка срещу неудобните

 13. 13 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1004 Любопитно

  Кога ще ги стигнем румъниците? По борй осъдени и вкарани в затвора министри?

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 14. 14 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 987 Неутрално

  Да така е, винаги заместникът е "виновен".

 15. 15 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  Приказки от Женския пазар. Някои твърдят, че е имало комисионна.
  В същото време:
  "На едно от предишните заседания свидетели защитиха Митов и заместника му - повече четете тук."

 16. 16 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 594 Весело

  Всички знаем, че Решетников, по заповед на Путин, накисна г-н Митов и г-н Ангеличин в този гешефт, само и само да злепостави проатлантическите ни министри. Напълно потвърждавам този коментар [#9] от "tacheaux".
  Същата далавера путинистите я разиграват и в Германия, само и само да откажат г-жа Меркел да управлява Европа, Европейския съюз и Евроатлантическата демократична общност!

  "Alle bisherigen Bewegungen waren Bewegungen von Minoritäten oder im Interesse von Minoritäten. Die proletarische Bewegung ist die selbständige Bewegung der ungeheuren Mehrzahl im Interesse der ungeheuren Mehrzahl." - Karl Marx, Friedrich Engels, Manifest der Kommunistischen Partei. MEW 4, S. 472
 17. 17 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  "Същата далавера путинистите я разиграват и в Германия, само и само да откажат г-жа Меркел да управлява Европа, Европейския съюз и Евроатлантическата демократична общност!"

  Жална им майка на путинистите, ако в Германия дойде на власт нов Фюрер.

 18. 18 Профил на Неизвестен извършител
  Неизвестен извършител
  Рейтинг: 277 Весело

  Това с "гражданската квота" във второто правителство на Боко съм го пропуснал. И тъй като съм един порядъчен гражданин, да питам - къде записват за "гражданска квота"? Смятам, че мога да бъда един много як министър на нещо в четвъртото таквоз.

 19. 19 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5525 Неутрално

  Ами така е, заместникът ще си го отнесе, друг е въпросът има ли налице неопровержими доказателства за присъдата или е под нечий натиск.

 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7454 Неутрално

  До коментар [#13] от "джендър NATO generals":

  Румънците съдят министри, за които е безспорно доказано, че лично са се облагодетелствали и са присвоили пари. Тука няма такова нещо.

 21. 21 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4016 Неутрално

  Поредицата " прах в очите " продължава - държавата се тресе от мултимилионни схеми, а някакви жалки обвинения, накрая сведени до " злоупотреба с доверие" , дори и в изтънения си формат не издържат пред съда !
  Иначе " успелият млад мъж " бил " чист като сълза" ......Гротескно, но и урудливо шоу !

 22. 22 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1415 Неутрално

  То от километри е ясно, че тези дела срещу бивши министри са за назидание, да не би някой да си помисли да върши работа. Няма един от дпс или герп привлечен под отговорност. Прокоратурата работи като в русия, по задание.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 23. 23 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 467 Неутрално

  Четири години затвор за половин милион щета? Колко живота трябват за милиарди щети и още толкова откраднати?

 24. 24 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2291 Неутрално

  Ква гражданска квота при ГЕРБ, бе.

 25. 25 Профил на Gai-jin
  Gai-jin
  Рейтинг: 536 Неутрално

  По неграмотна прокуратура в Европа едва ли има.
  Министерството на земеделието сключва договор за пътуванията и в това няма нищо нередно. МВнР сключва договор със Земеделието, да купува чрез него билети, защото иначе трябва да чака резултати от конкурс, който не е ясно кога ще се обяви и свърши. И така дипломатите си вършат работата.
  Значи, явно накой е изпискал и по-добре да не се върши работа, а да се направи конкурс и парите да бъдат усвоени от определена фирма.

 26. 26 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Г-н Ангеличин изпъни ролята си на бушон.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 27. 27 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Не ми стана ясно тия 4г,условни ли са какви са,защото преди седмица ли беше му бяха дали условна присъда.В статията не става много ясно.

 28. 28 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Търсенето на теле под вола се случи по време на служебните недоразумения, водени от Илко Семерджиев и Стефан Янев. Така бяха обвинени Москов, Митов и Ангеличин.

  Имайте предвид, че и тримата бяха "отлюспени" още през 2012г. - "Изгубеното поколение на ДСБ" в Капитал. Знаково е участието на Илко Семерджиев - също ключова фигура в ДСБ, до която винаги е бдял агент Страхил- Ст.Сираков.

 29. 29 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 920 Неутрално

  поредното фиаско на цацаратурата. и на децата им стана ясно, че цацаратурата се използва като средство за тормоз от мутрите и въобще не им пука за закона. разходите по така нареченото разследване остават за данъкоплатците разбира се.

  “I am sorry for the length of my letter, but I had not the time to write a short one.” Blaise Pascal
 30. 30 Профил на Погледни ме в очите!
  Погледни ме в очите!
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "За последен път българските служби са изгонили руски шпионин, прикриващ се като дипломат в посолството им в София през есента на 2014 година. Това потвърдиха пред Faktor.bg източници от контраразузнаването. Главни действащи лица се оказват тогавашният външен министър в служебния кабинет на Георги Близнашки – Даниел Митов, и шефът на ДАНС Владимир Писанчев, който днес е български консул в Солун. Сигналът постъпва от наш служител във Външно министерство, който разкрива, че от няколко месеца е обект на активни атаки от представител на руското посолство, да бъде вербуван като техен агент. ДАНС поема случая, документира руските амбиции към българския висш държавен служител. Така се стига до остра реакция на ДАНС и Външно пред тогавашния първи дипломат на Русия Юрий Исаков. Три дни по-късно разкритият руски разузнавач, представял се у нас като политически съветник, напуска България. Така реално не се стига до официална нота на Външно и обявяването му за персона нон грата.

  Русия естествено не иска скандалът да остане без последствие и предприема като ответна акция натиск и дори заплаха за семейството към служител в българското посолство в Москва. "


  https://www.faktor.bg/bg/articles/petak-13/mitov-i-pisanchev-izgonili-za-posleden-pat-ruski-shpionin-ot-sofiya-prez-esenta-na-2014-g

 31. 31 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 454 Неутрално

  ШОПАРА КОГА , ТИЯ СА МАЛКИ ШОПАРА ЧЕКАМ , СТИГА СТЕ НИ ЗАЛЪГВАЛИ И УНУЙ ХАЯСКОВСКОТО САНИРАВАЧ ДЕТО СЕ ПРАВИ НА ЕНЕРГЕТИК И ДЕТО ПО РАДНИНСКИ ОБРА ПОЛОВИН БЪЛГАРИЯ

 32. 32 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1559 Неутрално

  Хахайхаа, Баце за едно ме кефи адски много - с най-гнусните си салфетки се гаври най-яко. Само Яне засега минава между капките.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 33. 33 Профил на xta58510204
  xta58510204
  Рейтинг: 694 Неутрално

  ББ реже опашки на гущери наред. Напоследък изглежда толкова притеснен ,че даже губи хъс ,като говори за магистралите.

  Не отговарям на хейтъри.
 34. 34 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2055 Неутрално

  Че Митов е невинен беше ясно още от началото!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 35. 35 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1559 Неутрално

  До коментар [#34] от "lz2":

  Ма как иначе. Ангел та дрънка.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 36. 36 Профил на futurika
  futurika
  Рейтинг: 450 Гневно

  Жалката цацаратурка е пословично некадърна!
  Сега е решила да вдига рейтинга си и този на Бацко с някакви ушити с бели конци фалшиви обвинения, най-вече срещу бивши министри от ОДС и срещу дребни районни кметички тежащи 50 кг.
  Фалш, пунт и пластика на ента степен!
  Големите, тлъсти и истински мафиотски акули са недостъпни и недосегаеми от цацата.

 37. 37 Профил на Stoyan Kostov
  Stoyan Kostov
  Рейтинг: 654 Неутрално

  Както предвидих, отмъщението за Баневи не закъсня.

 38. 38 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 934 Неутрално

  "...Съдът оправда бившия външен министър Даниел Митов, заместникът му получи 4 години затвор..."
  "...прокуратурата поиска изменение на обвинението на Митов в по-леко..."
  Който е очаквал да гледа драма, здраво се е заблудил - всички се оказваме зрители на пореден фарс. Всъщност всичко е наред - така се случва в държави, където съдебните системи са независими. А къде има по-независима съдебна система от българската?!

 39. 39 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3931 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Без съмнение, специализираният знае какво прави.

  Като се замислим колко органи специализирани или не
  са злоупотребявали с доверие на граждани,
  свят ни се вие и щем да вием

  "Специализираният наказателен съд оправда бившия външен министър Даниел Митов по обвинението за злоупотреба с доверие"

 40. 40 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3931 Неутрално

  ВИИ Маркс имени Лелина

  Ааа... Виноват беше/е пред МОЧА.
  Вся влясть на власть е беззаконие.

  А не беше така

  До коментар [#34] от "lz2":

  Че Митов е невинен беше ясно още от началото!

 41. 41 Профил на NikB
  NikB
  Рейтинг: 472 Неутрално

  Този човек трябва да бъде и ще бъде подкрепен. Едва ли ще влезе в затвора. Ако влезе, значи Хитлер е превзел България окончателно.

 42. 42 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 700 Неутрално

  До коментар [#16] от "Günther":

  Още едно обвинение на ДЕБЕЛИТЕ, отпаднало в съда. Целта не е търсене на справедливост и спазване на правилата, а унижение.
  На какви ли унижения са подлагали Бойко през мутренските му години? И на другите двама дебели в училище?

 43. 43 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#16] от "Günther":Още едно обвинение на ДЕБЕЛИТЕ, отпаднало в съда....
  —цитат от коментар 42 на historama

  И още едно дело в ЕСПЧ

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK