Колективната безотговорност на една екскурзия до Ница, маскирана като командировка

"Семейна" снимка на делегацията от 28 севлиевски общинари, пътували служебно до Ница в края на април

© Община Севлиево

"Семейна" снимка на делегацията от 28 севлиевски общинари, пътували служебно до Ница в края на априлОкръжната прокуратура в Габрово е отказала да образува наказателно производство срещу общинските съветници и служители на община Севлиево за пътуването им до Френската Ривиера през април т.г. Това е съобщила говорителят на прокуратурата Людмила Рачева, цитирана от местното електронно издание "Севлиево онлайн". Мотивът за отказа е, че решението за екскурзията, представена като командировка и платена с пари от местния бюджет, е било взето от "колективен орган" - Общинския съвет в града.


Проверката по законността на пътуването бе възложена на Областната дирекция на МВР в Габрово от прокуратурата, която се самосезира по публикации в медиите. Проверката трябваше да установи дали при пътуването си общинските съветници и служителите на община Севлиево са злоупотребили със служебното си положение.


В продължение на 4 дни (два от които почивни) между 27 и 30 април т.г. 28 севлиевски общинари бяха командировани,
"за да обменят добри практики


с представители на изпълнителната и на законодателната власт в Ница". Делегацията включваше 23 (от общо 28 общински съветници), четирима зам.-кметове и секретаря на общината. След завръщането им обаче се разбра, че вместо до Ница, където са били командировани, те са посетили малкия, но скъп и престижен курорт Рокбрюн-кап-Мартен и са имали само една протоколна среща в първия ден след пристигането си, при това не с колегите им по ресори, а с един от зам.-кметовете на градчето.


Какво са правили членовете на делегацията на Френската Ривиера в почивните дни от посещението си – 29 и 30 април (събота и неделя), не стана известно.


Още на 27 април от пресслужбата на местната администрация в Ница съобщиха за "Дневник", че в програмата на кмета на града за този ден


не е била предвидена среща с гости от Севлиево.


Подобен разговор не е бил предвиден и за следващите два почивни дни. Така за подробности около командировката на общинарите трябваше да се изчака завръщането им на 30 април.


Съветникът Явор Памукчиев (ГЕРБ), чието мнение по информация на "Дневник" бе надделяло в спора с колегите му къде да бъдат обменени "добрите практики" - в Барселона или на Френската Ривиера, отказа да разговаря за пътуването.


По-късно председателят на общинския съвет Здравка Лалева съобщи, че тя и колегите й са били не в Ница, а в Рокбрюн-кап-Мартен. Според нея това се наложило, тъй като в деня на пристигането на севлиевската делегация в "основната община Ница" е имало събитие на високо ниво и по тази причина достъпът до сградата на кметството е бил ограничен. От това обяснение стана ясно, че


официална среща с кмета на Ница изобщо не е била договорена


преди пътуването.


Объркването в обясненията, които общинските съветници и служители от Севлиево дадоха за програмата на дългия си уикенд в Ница, стана трагикомично, когато с голямо закъснение в сайта на местната администрация все пак се появи официална информация за пътуването. В него между другото бе записано, че по време на разговора със зам.-кмета на Рокбрюн-кап-Мартен са били коментирани


"новите възможности по програма Erasmus+",


тъй като "поддържането и подобряването на инфраструктурата" било приоритет и в двете общини.
Каква връзка са намерили севлиевските общинари между Erasmus+ и инфраструктурата не стана ясно, тъй като програмата е предназначена единствено "за подкрепа на образованието, обучението, младежта и спорта в Европа".


Светлина върху мотивите и целта на пътуването не хвърлиха и отчетите за командировката, които се оказаха писани под индиго, с абсолютно идентично и формално съдържание. Без обяснение останаха и въпросите защо служебното пътуване е било планирано така, че да съвпадне с два почивни дни.


От общината отказаха да съобщят имената и длъжността на участниците в делегацията, тъй като те представлявали лични данни. Според достъпната част от информацията на всеки от 28-те делегати са били изплатени командировъчни от около 68 лв. на ден, а освен това за самолетни билети, транспорт и хотелско настаняване са били похарчени малко над 25 хил. лв., или по 895 лв. на човек.


Точно толкова струва стандартната екскурзия до Ница,


предлагана през сайта на туристическото дружество "Бест травъл ейджънси", което е организирало и пътуването.


Мотив за отказа на Окръжната прокуратура в Габрово да образува наказателно производство за пътуването е фактът, че решението за него е било взето от колективен орган.


Според обявеното вчера решение става дума за заседание на Общинския съвет в Севлиево от 19 февруари т.г., на което са присъствали председателите на постоянните комисии и на групите съветници, представени в общинския съвет. Със същото решение съветниците са задължили кмета на Севлиево и председателя на общинския съвет да обезпечат визитата до Франция с разходите за пътуване и командировъчни за четири дни.


От своя страна, пак според прокуратурата, кметът е бил длъжен да изпълни решението на съветниците, поради което не може да му бъде търсена съдебна отговорност. Заради "колективното решение" отговорност не може да бъде търсена и от членовете на делегацията.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK