Колективната безотговорност на една екскурзия до Ница, маскирана като командировка

"Семейна" снимка на делегацията от 28 севлиевски общинари, пътували служебно до Ница в края на април

© Община Севлиево

"Семейна" снимка на делегацията от 28 севлиевски общинари, пътували служебно до Ница в края на априлОкръжната прокуратура в Габрово е отказала да образува наказателно производство срещу общинските съветници и служители на община Севлиево за пътуването им до Френската Ривиера през април т.г. Това е съобщила говорителят на прокуратурата Людмила Рачева, цитирана от местното електронно издание "Севлиево онлайн". Мотивът за отказа е, че решението за екскурзията, представена като командировка и платена с пари от местния бюджет, е било взето от "колективен орган" - Общинския съвет в града.


Проверката по законността на пътуването бе възложена на Областната дирекция на МВР в Габрово от прокуратурата, която се самосезира по публикации в медиите. Проверката трябваше да установи дали при пътуването си общинските съветници и служителите на община Севлиево са злоупотребили със служебното си положение.


В продължение на 4 дни (два от които почивни) между 27 и 30 април т.г. 28 севлиевски общинари бяха командировани,
"за да обменят добри практики


с представители на изпълнителната и на законодателната власт в Ница". Делегацията включваше 23 (от общо 28 общински съветници), четирима зам.-кметове и секретаря на общината. След завръщането им обаче се разбра, че вместо до Ница, където са били командировани, те са посетили малкия, но скъп и престижен курорт Рокбрюн-кап-Мартен и са имали само една протоколна среща в първия ден след пристигането си, при това не с колегите им по ресори, а с един от зам.-кметовете на градчето.


Какво са правили членовете на делегацията на Френската Ривиера в почивните дни от посещението си – 29 и 30 април (събота и неделя), не стана известно.


Още на 27 април от пресслужбата на местната администрация в Ница съобщиха за "Дневник", че в програмата на кмета на града за този ден


не е била предвидена среща с гости от Севлиево.


Подобен разговор не е бил предвиден и за следващите два почивни дни. Така за подробности около командировката на общинарите трябваше да се изчака завръщането им на 30 април.


Съветникът Явор Памукчиев (ГЕРБ), чието мнение по информация на "Дневник" бе надделяло в спора с колегите му къде да бъдат обменени "добрите практики" - в Барселона или на Френската Ривиера, отказа да разговаря за пътуването.


По-късно председателят на общинския съвет Здравка Лалева съобщи, че тя и колегите й са били не в Ница, а в Рокбрюн-кап-Мартен. Според нея това се наложило, тъй като в деня на пристигането на севлиевската делегация в "основната община Ница" е имало събитие на високо ниво и по тази причина достъпът до сградата на кметството е бил ограничен. От това обяснение стана ясно, че


официална среща с кмета на Ница изобщо не е била договорена


преди пътуването.


Объркването в обясненията, които общинските съветници и служители от Севлиево дадоха за програмата на дългия си уикенд в Ница, стана трагикомично, когато с голямо закъснение в сайта на местната администрация все пак се появи официална информация за пътуването. В него между другото бе записано, че по време на разговора със зам.-кмета на Рокбрюн-кап-Мартен са били коментирани


"новите възможности по програма Erasmus+",


тъй като "поддържането и подобряването на инфраструктурата" било приоритет и в двете общини.
Каква връзка са намерили севлиевските общинари между Erasmus+ и инфраструктурата не стана ясно, тъй като програмата е предназначена единствено "за подкрепа на образованието, обучението, младежта и спорта в Европа".


Светлина върху мотивите и целта на пътуването не хвърлиха и отчетите за командировката, които се оказаха писани под индиго, с абсолютно идентично и формално съдържание. Без обяснение останаха и въпросите защо служебното пътуване е било планирано така, че да съвпадне с два почивни дни.


От общината отказаха да съобщят имената и длъжността на участниците в делегацията, тъй като те представлявали лични данни. Според достъпната част от информацията на всеки от 28-те делегати са били изплатени командировъчни от около 68 лв. на ден, а освен това за самолетни билети, транспорт и хотелско настаняване са били похарчени малко над 25 хил. лв., или по 895 лв. на човек.


Точно толкова струва стандартната екскурзия до Ница,


предлагана през сайта на туристическото дружество "Бест травъл ейджънси", което е организирало и пътуването.


Мотив за отказа на Окръжната прокуратура в Габрово да образува наказателно производство за пътуването е фактът, че решението за него е било взето от колективен орган.


Според обявеното вчера решение става дума за заседание на Общинския съвет в Севлиево от 19 февруари т.г., на което са присъствали председателите на постоянните комисии и на групите съветници, представени в общинския съвет. Със същото решение съветниците са задължили кмета на Севлиево и председателя на общинския съвет да обезпечат визитата до Франция с разходите за пътуване и командировъчни за четири дни.


От своя страна, пак според прокуратурата, кметът е бил длъжен да изпълни решението на съветниците, поради което не може да му бъде търсена съдебна отговорност. Заради "колективното решение" отговорност не може да бъде търсена и от членовете на делегацията.

Коментари (53)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 752 Неутрално

  Ей, големи членове са в този колективен орган...

 2. 2 Профил на anty
  anty
  Рейтинг: 775 Неутрално

  Видими резултати!
  Материала,материала.

 3. 3 Профил на alextan
  alextan
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Сгрешили са, сега да имат доблестта да се изправят пред съгражданите си и да се извинят, парите да ги възстановят като дарение към бюджета на общината или някоя местна благотворителна кауза.
  Гьонсуратлукът е най-гнусното поведение.

 4. 4 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4164 Неутрално

  Подобни служебни екскурзии на властимащи са масово явление. Общинарите от Севлиево на са изключение. Подобни публикации само ще насърчат и други общинари да си правят екскурзии до екзотични места по света за сметка на данъкоплатеца напълно законно.

 5. 5 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2935 Неутрално

  Кой суджуци , кой паспорти , кой Ница ...прехранват се калинките. Мислете като гласувате. Тези насекоми ядат вашите пари.

 6. 6 Профил на Мамуна
  Мамуна
  Рейтинг: 731 Неутрално

  ЕДИН БЕ! ЕДИН ще има ли нещо наказан

  Госпожата от агенцийката за човешките ресурси? И тя така....

 7. 7 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Трябва да се наблюдават под лупа държавните служители. Решили да си направят екскурзия, ама не можело официално, затова го нарекли "командировка". Платили са точно колкото трябва и имат всички необходими документи за това. Сякаш здравната каса не прави същото хиляди пъти на ден...

 8. 8 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4171 Неутрално

  После герб функционери ми обясняват, че следвали " европейски ценности" , а онбашията ми се изтъпанил да говори, че който бил против власста ( му), бил срещу България !

 9. 9 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 1053 Любопитно

  Мотив за отказа на Окръжната прокуратура в Габрово да образува наказателно производство за пътуването е фактът, че решението за него е било взето от колективен орган.
  -------
  Т.е. ако колективно се вземе решение да си купят по един ролс ройс няма кой да ги спре?

 10. 10 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 450 Неутрално

  ГРОБ = БКП. Протести те очакват, Бойко. Готви държавните мутри да бранят стабилността. Няма да пуснеш кокала лесно, зер, имаш да се отчиташ на Златев, Пеевски и Путин.

 11. 11 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4164 Неутрално

  После герб функционери ми обясняват, че следвали " европейски ценности" , а онбашията ми се изтъпанил да говори, че който бил против власста ( му), бил срещу България !
  —цитат от коментар 8 на samoedin


  Всички общинари са били на безплатната екскурзия, както от ГЕРБ, така и от БСП. В провинцията БСП и ГЕРБ си сътрудничат съвсем открито. Всички са на софрата.

 12. 12 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3845 Неутрално

  Решението било взето от "колективен оргах"?
  Уважаема проКУРАтуро, така ли вече се нарича "организирана престъпна група"?
  Не че питам...
  То тогава и мафията е "колективен орган".

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 13. 13 Профил на |Y|
  |Y|
  Рейтинг: 284 Неутрално

  На боко шенгена са му шенгенски и кадрите НО виждаме че повечето политици не са държавници а само... политикани.
  Промяната тръгва отвътре така че мислете драги съмародници какви ги вършите в днешния ден защото утре ще ни управляват на местно, държавно и световно ниво една представителна българска извадка. Шиши боко доган станишко цацата всички професионално бъркат в кацата! Ама защото вчера ние сме се държали така, днес ни управляват държавата такива...
  Да повторя, драги сънародници, мислете как ще изживеем днешния ден, защото той определя утрешния!

 14. 14 Профил на The sphere
  The sphere
  Рейтинг: 715 Любопитно

  Интересно защо не отидоха на екскурзия в Новосибирск, а си губиха времето в Ница? Сега статии нямаше да има.

  "Социализма свършва, когато свършат парите на другите."
 15. 15 Профил на oii34567760
  oii34567760
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Хайде холъм, не е кой знае какво. Може пък добре да са си свършили работата в Севлиево, и справедливо да са се самонаградили с една екскурзия. По-добре екскурзия, отколкото да крадат милиони като някои други или да разбиват човешки съдби. Ако е наистина само тази екскурзия, халал да им е!

 16. 16 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 450 Весело

  "новите възможности на Еразмус +", във връзка с подобряване на пътната инфраструктура... води до: "те всички парлеву франсе"...

 17. 17 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 450 Весело

  До коментар [#4] от "tacheaux":

  Тиквоний с такава измислена командировка, гледа финала на Шампионска лига с Порошенко и Перес. Как ли са си говорили...мълчали.

 18. 18 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2016 Неутрално

  Смешно е да броим стотинките за нашите управляващи. Даваме им смешни заплати, искаме да пътуват с автобус и да си плащат сами командировките. Жалко за нас.

 19. 19 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Уффф, журналята са царе да показват големи зъби на дреболии! Голямата работа, великото престъпление! Колко още ще го дъвчете този случай? А и като си лепнат етикета "разследващ" на такава кокошкарска история, получавам мравучкане!

  Мърфи е оптимист!
 20. 20 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Що за тъпотия?! Това е най-голямата безсмислица, която някога съм чувал. Прокуратурата що не отстрани от длъжност тоя колективен орган, щом колективно се е провинил? Нима извършените колективно престъпления не са престъпления?!

  Как изобщо е възможно това??

 21. 21 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 708 Весело

  Стъпир Цацаров няма ли да се задейства нещо?

  Freedom is never more than one generation away from extinction. We didn't pass it to our children in the bloodstream. It must be fought for, protected, and handed on for them to do the same. Ronald Reagan
 22. 22 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 296 Неутрално

  "Още на 27 април от пресслужбата на местната администрация в Ница съобщиха за "Дневник", че в програмата на кмета на града за този ден"

  Те на 27 април пристигнали, вие същия ден сте получили отговор от местната администрация. Много сте бързи бе, еталон за разследваща журналистика. Я кажете кой ви подшушна още същия ден (или преди да заминат още) че ще ходят до Ница?

 23. 23 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4427 Неутрално

  ВИИ Маркс имени Лелина

  Я люблю тибя лайф.
  Жьо тем, о!

  "Колективната безотговорност на една екскурзия до Ница,
  маскирана като командировка"

 24. 24 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Е нищо де, ще събираме с СМС-и пари да лекуваме децата.
  Какво като са го похарчили...
  Нали и те са граждани за европейксо развитие.

 25. 25 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 2111 Неутрално

  Този колективен орган се състои от хора наречени членове. Образувайте досъдебно производство за всеки един от тях или прокуратурата също е зависима от местната власт и си знаят кирливите ризи едни на други.

 26. 26 Профил на mop36557620
  mop36557620
  Рейтинг: 332 Неутрално

  Вижте се, всички щяхте да отидете, ако ви бяха повикали ;)
  Не се правете на честни монахини, просто ви е яд, че не сте ходили вие ;)
  Това е българина, типичен Бай Ганю - важен е келепира.
  Целия народ е такъв, това ви е наследството от миналото и заложено в ДНК-то на народа :))€

 27. 27 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4427 Неутрално

  ВИИ Маркс имени Лелина

  В Новосибирск има Акедемично градче и
  можеха да довлекат (академична) култура.

  Но нема сапоставим пляж.
  Лазурният е баснословно известен и
  народа се там се тика.

  До коментар [#14] от "The sphere":

  Интересно защо не отидоха на екскурзия в Новосибирск,
  а си губиха времето в Ница? Сега статии нямаше да има.

 28. 28 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 2111 Неутрално

  До # 26. На теб ДНК-то ти е заложено да бъдеш проста овца. Тези всички са ходили на безплатна екскурзия с пари от нашите данъци и понеже на Герб започнаха да не им стигат парите от догодина данъците скачат къде за уж стари коли къде за необитавани апартаменти,макар че не зная тях това какво ги бърка. Да си решат жилищния проблем сами,а не с чуждите частни жилища. Искат да са по-ниски данъците за новите коли като че ли те не разбиват пътищата. Данъкът не е само за изгорелите газове,а и пътен данък. Пак някакви лобистки интереси.

 29. 29 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1243 Неутрално

  Закривай герп!

  Обичам да грухтя и плюскам.
 30. 30 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Мотив за отказа на Окръжната прокуратура в Габрово да образува наказателно производство за пътуването е фактът, че решението за него е било взето от колективен орган.-------Т.е. ако колективно се вземе решение да си купят по един ролс ройс няма кой да ги спре?
  —цитат от коментар 9 на kapitan_laino


  ... И АКО КОЛЕКТИВНО ЛЕШАТ ДА ОБЕСЯТ ПРОКУРОРА,ПАК НЯМА ДА ИМА КОЙ ДА ГИ СПРЕ ...😂

 31. 31 Профил на mop36557620
  mop36557620
  Рейтинг: 332 Неутрално

  [quote#28:"Toni Ivanov"]До # 26. На теб ДНК-то ти е заложено да бъдеш проста овца.


  Другарю комуниз, можеш да говориш глупости колкото искаш :)
  С времето ще разбереш, че съм прав, но разбира се, никога няма да го признаеш :)))

 32. 32 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 952 Неутрално

  Смешно е да броим стотинките за нашите управляващи. Даваме им смешни заплати, искаме да пътуват с автобус и да си плащат сами командировките. Жалко за нас.
  —цитат от коментар 18 на svoboden


  Проблемът е, че не са отишли там по работа, както става ясно от статията, а са отишли да се почерпят за уикенда на разноски на общината. И то не един, ами цяла тумба авантаджии.

 33. 33 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 996 Неутрално

  Смешно е да броим стотинките за нашите управляващи. Даваме им смешни заплати, искаме да пътуват с автобус и да си плащат сами командировките. Жалко за нас.
  —цитат от коментар 18 на svoboden

  Ако можете да се видите отстрани. Освободете се! но не на думи и само като аватар. 34. 34 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 450 Гневно

  Типичното мислене на дребно от комунизма: Ако може тука нещо да намажем, я държавна службица, я нещо от ТКЗТ-то. Заради такива дебили сме на тоя хал. Същите тези са гласували за Бойко, който си прави каквото си иска.
  Усеща, че края приближава, и сега ще разкешва като за последно

 35. 35 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 602 Неутрално

  Съд сигурно не може да ги осъди, но нали има финансов контрол? Един финансов одит може да не одобри разхода на общината като неправомерен, макар и да е гласуван с колективно решение,. След това лесно ще се изиска да се възстановят разходите към бюджета на обшината.
  Наглостта няма граници.

 36. 36 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Общински съвет. Така написано числото е единствено и няма юридически проблем да бъде осъден и вкаран в затвора съветът. Защо въобще трябва да се дели на парче.

  мурзилка
 37. 37 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 761 Неутрално

  Пирании Сър! ... и гьонсурати.

 38. 38 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7799 Неутрално

  Нямат ни срам, ни съвест.

 39. 39 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2084 Неутрално

  Чухте ли бе драги севлиевци? Почти всичките представители които сте избрали са получавали заплати и командировъчни за платена от бюджета на общината екскурзия? Ха да видим колко от тия 28 кьор-софраджии ще се кандидатират на следващите избори? И колко от тях ще изберете? И като ги изберете да не вземете пак да се оплаквате?

 40. 40 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 1040 Весело

  Eгати пичовете- хептен ургулешката са го подкарали!

  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 41. 41 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1417 Неутрално


  "От общината отказаха да съобщят имената и длъжността на участниците в делегацията, тъй като те представлявали лични данни."


  На снимката виждам 3-ма заместник-кметове - (от дясно на ляво) Ахмед Ахмедов( отдясно на ляво с очилата) ДПС(!), Невяна Тодорова, мъжът от дясната и страна вероятно е въпросния чиновник от френска страна и Калина Георгиева( калинка и в буквален, и в преносен смисъл).

 42. 42 Профил на peen40
  peen40
  Рейтинг: 840 Неутрално

  Тиквоний с такава измислена командировка, гледа финала на Шампионска лига с Порошенко и Перес. Как ли са си говорили...мълчали.
  —цитат от коментар 17 на vhv


  Едно време имаше виц за дармоядите комуняги.
  "Ако беше само бай Тошо на ръце щяхме да го носим"

 43. 43 Профил на qax10558574
  qax10558574
  Рейтинг: 268 Неутрално

  Егати законите,егати прокуратурата

 44. 44 Профил на dasho
  dasho
  Рейтинг: 535 Неутрално

  Хайде холъм, не е кой знае какво. Може пък добре да са си свършили работата в Севлиево, и справедливо да са се самонаградили с една екскурзия. По-добре екскурзия, отколкото да крадат милиони като някои други или да разбиват човешки съдби. Ако е наистина само тази екскурзия, халал да им е!
  —цитат от коментар 15 на oii34567760


  Не са се самонаградили, а ти си ги черпил, без да разбереш. На тези екскурзията, на онези колата, на трети самолета. И после като ти захленчи детето за колело, обясни му как си черпил непознати, а за него няма.

 45. 45 Профил на Go Go
  Go Go
  Рейтинг: 535 Неутрално

  Ако не беше тъжно защото си е пладнешка кражба на общински пари, щеше да е голям майтап. Представяте ли си да ви се изтъпани 23 членна делегация у селото и да започнат да задават въпроси... не му завиждам на тоя заместник-кмет. Ами ако започнат да питат на английски? Зам-кметовете по олигофренско много много не си падат по чуждите езици. На всичкото отгоре и селото не са избрали като хората, поне да бяха стигнали до Монако като не са успели до Ница. Пардон, Монако беше едно такова дето не е съвсем част от олигофренско.

  73! Go Go
 46. 46 Профил на calypso
  calypso
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Да му се не види! То бяха трътлести нискочели физиономии в тази страна, то бе чудо недомислено!
  Ей, севлиевци, що за примати сте избрали?
  Всички ли сте такива?
  Таман за Ница, за Ривиерата!!
  Смях, да връщат парите с лихвите и на топло в панделата!

 47. 47 Профил на calypso
  calypso
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#8] от "samoedin":

  Ми те са България! Толкова са много! Като хлебарките, неизтребяеми!

 48. 48 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1907 Весело
 49. 49 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1063 Неутрално

  До коментар [#19] от "султана глаушева":

  мараба султанке! чест и одоволствие е дате видиме . ич да не ти дреми мила от прустаците .

 50. 50 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1778 Неутрално

  Някой е подписал командировъчните. Той трябва да бъде съден.

 51. 51 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#49] от "betona":
  О, бетоне, драго ми е и на мен. Все така да почиташ и уважаваш баба султана и тя ще ти вари чорбичка и блага ракийка😊

  Мърфи е оптимист!
 52. 52 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 896 Неутрално

  Ако искат обмяна на опит с френските общинари да изгледат всичките серии на филма "Сен Тропе": чудесен филм с чудесни артисти. Не е необходимо да крадеш от бюджета на държавата. Болшинството от българите нямат усещане за собствена държава. Мнозина още си мислят, че са в рамките на турската империя, а държавата и общините са им чужди. Могат да ги крадат, ограбват и съсипват за лично облагодетелстване, както и когато си искат. Нали тяхното е само до прага на къщата им. Други я карат по цигански: авантата чиста печалба; няма данък оборот, няма данък печалба. Келепир, братче!

 53. 53 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 561 Неутрално

  От Суботица нататък на това му викат "балкански фолклор".
  Разликата след втория 9-ти септември и преди него е, че тогава по същата система ходеха само че в СССР.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK