Бизнес - асоциация възрази срещу дългото майчинство

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев.

© Юлия Лазарова

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев.В становище към проектобюджета за 2019 г. Асоциацията на индустриалния капитал възразява срещу дългото майчинство, което оставя извън пазара на труда жените с деца до 2-годишна възраст.


Запазването на 410 дни отпуск поради бременност и раждане, след който майките имат право на отпуск за отглеждане на дете до 2-годишна възраст срещу ниското обезщетение в размер на 380 лв. на месец задържа работната сила на майките извън пазара на труда, където има дефицит на работна ръка, се казва в становище на работодателската организация. Според асоциацията връщането на майките на работа след 2 години води до загуба на трудовите им навици и прави трудна адаптацията им на работното място.


В становището на асоциацията се възразява още срещу увеличаването на максималния осигурителен доход от 2 600 лв. на 3 000 лв., увеличаването на минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се на 560 лв., увеличаването с 60% на минималния осигурителен доход за регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводителите - от 350 лв. на 560 лв. Работодателската организация не одобрява, че се запазва задължението на работодателя да изплаща първите три дни от болничните на служителите си и предвижда увеличение на разходите за инвалидни пенсии заради недостатъчните реформи в тази област.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (46)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7462 Неутрално

  Ами тогава да осигурят за всички деца места в яслите.

 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4250 Разстроено

  тия явно са много "умни" .

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 2013 Гневно

  Майната ви.
  Не се наядохте не се наситихте.
  Ма ЕС ви разгони фамилията.
  То преди с кльоновете лесно се намираха роби ма сега не е така.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 4. 4 Профил на Ivan Chervenkov
  Ivan Chervenkov
  Рейтинг: 374 Неутрално
 5. 5 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1052 Неутрално

  Имат много кусери работодателите, но цитираните позиции са коректни и ги одобрявам.

 6. 6 Профил на silverman
  silverman
  Рейтинг: 642 Неутрално

  Много правилна позиция, още повече, че от целия период на майчинството се възползват майките на държавна работа и тези на които не им се работи! Повечето се връщат на работа преди да е приключило майчинството или работят дистанционно! Другото което е, че няма връзка между майчинството и желанието на жените да раждат повече деца - пример САЩ, там майчинството е две седмици, а демографска криза там няма.

 7. 7 Профил на Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Да почнат да раждат господата....

  ПП: Доводите им може да са железни, но майките решават...ако заплатата е атрактивна има баби и дядовци и жената сама ще поиска да се върне на работа възможно най скоро.

  АМАН ОТ НЕКАДЪРНИ ОБНОВЛЕНИЯ
 8. 8 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4250 Неутрално

  До коментар [#7] от "Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.":

  +++

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 9. 9 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2022 Неутрално

  И тези "хора" имат претенциите да са "елит", с извинение!!!
  Лапачи!
  Демографската криза и мъката на Отечеството са функция от тяхната себичност, късогледство и лакомия!!!!!

 10. 10 Профил на ebf52574941
  ebf52574941
  Рейтинг: 269 Неутрално
 11. 11 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 873 Неутрално

  До коментар [#6] от "silverman":

  Само че забрави да споменеш че демографията в САЩ се оправя също и с миграция. В действителност, раждаемостта сред белите американци, като се изключат латиносите е ниска.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 12. 12 Профил на Отец Сисой
  Отец Сисой
  Рейтинг: 501 Любопитно

  Работодатели, защитават правата на работодателите. Къде са майчинските организации, да чуем тяхното мнение? Достатъчни ли са тези 380 лв за майката и детето през тази втора година?

  over the under
 13. 13 Профил на laveol
  laveol
  Рейтинг: 533 Неутрално

  И как да стане тоя номер? Жена ми отдавна няма търпение да се върне на работа, но в яслите места НЯМА. Държавни, частни, нищо.

 14. 14 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2238 Любопитно

  ъх... жените и майките май ше изпреварят джендърите в надпреварата за враг #1 на червеног*зите робовладелци и прочее "управляващи", м

 15. 15 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2238 Неутрално

  Достатъчни ли са тези 380 лв за майката и детето през тази втора година?
  —цитат от коментар 12 на Отец Сисой


  аууу, нима цяла втора година... в белия свят детските до 18 г./дете не бяха ли някъде там

 16. 16 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1535 Неутрално

  Нема роби да им бачкат, та зат'ва. Скоро време и украинците и молдованците дето идват от 1-2 год. да им бачкат по морето ще ги разберат що за крадливо племе са "бг-бизнисмените"....

 17. 17 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#3] от "dedoliben":

  Що бе Миме, колко е майчинството в ЕС, а?

 18. 18 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2238 Неутрално

  До коментар [#17] от "niakoi_si":

  майчинството е доживот, чукундур

 19. 19 Профил на birnic
  birnic
  Рейтинг: 426 Неутрално

  "България

  В България майчинството се заплаща шест седмици преди раждането на детето, като майката получава 90% от работното си възнаграждение (за 410 дни). През втората година майчинството е в размер на 83% от минималната работна заплата. Размерът на платения годишен отпуск за страната ни е 90% за първата година и 25% за втората година.

  Белгия

  В Блелгия се полагат 15 седмици платено майчинство, като 82% от заплатата на майката се изплащат за 30 дни и 75% за останалия период. Отпуските се изплащат в размер от 77% .

  Майчинството в Белгия може да започне най-рано 7 седмици де се роди детето, но трябва задължително да се вземе поне последната седмица. След това белгийските майки имат право на платено майчинство за 8 седмици. Ако майката не вземе дните преди раждането, те се пазят, като могат да се ползват след майчинството или при боледуване на детето. През първите 30 дни жената получава 82% от възнаграждението си, а след това до края на отпуска- 75% от нея. Бащата също има право на 10 дни платен отпуск при раждането на дете.

  Австрия

  Майчинството е в продължение на 16 седмици. Майките получават 100% от заплатата си и 31% от отпуските след приключването на майчинството.

  Кипър

  Майките в Кипър ползват 16 седмици майчинство. За този период получават 75% от работното си възнаграждение и 23% от размера на отпуските си.

  Чехия

  Майчинството е в продължение на 28 седмици. То стартира от 6 до 8 седмици преди раждането, като майките получават 75% от работната си заплата и 38% от отпуската.

  Дания

  Майчинството в Дания е за 52 седмици. От тях 18 се получават от майката, а 2 от бащата. Изплаща се 100% от работното възнаграждение и 100% от отпуската.

  Естония

  Майчинството е в размер на 140 календарни дни (при многоплодна бременност или усложнения при раждането дните нарастват до 154), като то трябва да започне най-малко 30 дни преди датата на раждане.

  Финландия

  Полагат се 105 дни майчинство. От тях не се зачитат неделите. Изплаща се 80% от заплатите. Тридесет дни се взимат преди раждането. Отпуските се изплащат в размер на 58% от размера на заплатата.

  Съществува вариант татковците също да получават отпуск по бащинство. Неговата продължителност е 18 дни.

  Щом изтече периода на майчинството финландските родители могат да се възползват от т.нар. "родителска помощ". Тя е за 158 дни и се изплаща след като приключи майчинството. В случаите на многоплодна бременност се прибавят и още 60 дни за всяко дете. При осиновяване на дете до 17 години родителите получават до 200 дни отпуск.

  Франция

  Майчинството е 16 седмици, като 6 се взимат преди и 10 след раждането. Ако бременността е патологична се получават 2 допълнителни седмици. Изплащат се 100% от размера на трудовото възнаграждение. Периода може да нарасне до 26 седмици, като от тях 8 са преди раждането (това е за родителите, имащи трето дете). 34 седмици (от които 12 преди раждането) ползват майките, имащи близнаци. Французойките получават 31 % от отпуските си.

  Германия

  Майчинството в Германия е 14 седмици (6 се взимат преди и 8 след раждането). При многоплодна бременност се прибавят допълнителни 12 седмици. Изплаща се 100% от заплатата и 84% от отпуската. Жените, които решат да отглеждат децата си да 14 месеца получават 65% от заплатата и 84% от отпуската си.

  Гърция

  Майчинството в Гърция се поема от IKA-ETAM. Времетраенето на майчинството е 119 дни. 56 от тях са преди раждането, а 63 дни след него. За този период майките получават 100% от заплатата си и 33% от отпуската. В Гърция съществува обезщетение за "закрила на майчинството". То отново се осигурява от IKA-ETAM и ако майките отговарят на изискванията могат да получат до 6 месеца.

  Унгария

  Майчинството в Унгария е 24 седмици. Унгарките получават 100% от заплатите си, а също така и всички натрупани неплатени отпуски в рамките на три години (по този начин се натрупват около 2 до 4 допълнителни месеца). Майките получават 39 % от отпуските си.

  Ирландия

  Майчинството в Ирландия е 26 седмици. Майките получават 80% от заплатата и отпуската си.

  Италия

  Майчинството в Италия е 22 седмици. На майките се изплащат 80% от заплатата и 34% от отпуските. Майчинството започва да тече месец преди раждането.

  Латвия

  Майчинството в Латвия е 112 дни. Изплащат се 100% от работното възнаграждение и 31 % от отпуските след майчинството.

  Литва

  Майчинството в Литва е една година. Майките получават 100% от заплатите и отпуските. В случай, че майката реши да отглежда детето си до две годишната му възраст, ще получава 70 % от заплатата си и 40% от отпуската си.

  Люксембург

  16 седмици е срокът на майчинството в Люксембург. Майките получават 100% от заплатата и 31% от отпуската си. Полагат се допълнителни 12 месеца, като те се разделят на два периода от 6 месеца.

  Малта

  Майчинството в Малта е 14 седмици. Изплаща се 100% от заплатата и 27% от отпуските. Пет седмици се взимат преди датата на раждане.

  Холандия

  Майчинството в Холандия е 16 седмици, през които майките получават 100% от заплатата си и 31% от отпуската.

  Полша

  Майчинството в Полша е 18 седмици. Изплащат се 100% от заплатата и 30% от отпуската. Седмиците нарастват до 31 ако са се родили близнаци.

  Португалия

  Майчинството в Португалия е 120 дни (при тях майката получава 100% от заплатата си). Има възможност дните да се удължат до 150 или 180 дни, но размерите на изплащащата се сума намалява съответно до 83 и 80%. Отпуската е 33%. Продължителността на майчинството може да се удължава с до 30 дни в случаите на споделен отпуск между родителите, при условие че всеки от тях вземе 30 последователни дни (или 2 периода от по 15 дни отпуск, след определе¬ните за майката дни след раждането на детето). В случай на многоплодно раждане се полагат 30 дни допълнително за всяко дете.

  Румъния

  Майчинството в Румъния е с продължителност от 126 дни. Задължително е 42 от дните да се вземат след раждане на детето, като майките получават по 85% от заплатата и отпуската си.

  Словакия

  Майчинството е 36 месеца. Майките получават 70% от заплатата и отпуската си. 8 седмици се вземат преди раждане, а при нормални условия оставащите 28 седмици (37 седмици получават самотните майки- 37 седмици).

  Словения

  Продължителността на майчинството в Словения е 12 месеца. Изплащат се 100% от заплатата и отпуската.

  Испания

  Продължителността е 16 седмици. Изплащат се 100% от заплатата и 31% от отпуската.

  Швеция

  Майчинството е 480 дни, като 390 от тях се изплащат според размера на обезщетението по болест за държавата (€19). Останалите 90 дни се изплащат в зависимост от сумата на минималното трудово възнаграждение. Дните могат да се използват най-рано 60 дни преди датата на раждане.

  Великобритания

  Майчинството е в продължение на 39 седмици. Изплащат се 90% от работната заплата и 10,3% от отпуската. Към сумата от отпуската се прибавя и фиксирана сума от 128 лири, изплащащи се след шестата седмица от раждането."

 20. 20 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 781 Неутрално

  Доста вода ще изтече докато намалят майчинството до 2 месеца , както е при по-развитите Демокрации..

  Stupid people make me sick
 21. 21 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 578 Неутрално

  Защо така плахо, бе г-н Велев ... Никакво майчинство - нека майките да си плащат на едва смогващите работодатели за да си запазят работното място.

 22. 22 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1947 Любопитно

  Мисля, че е крайно време тези т.нар. "бизнесасоциации" да бъдат прекръстени на робовладелски асоциации. Ама робите нещо взеха много да бягат и клетите беге бизнИсмени съвсем освирепяха.

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 23. 23 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1261 Неутрално

  Майчинството в западна Европа може да е половин година или по-малко, но за тях не е проблем само единия от съпрузите да работи и да издържа цялото семейство, нещо което в България е непостижимо за 80% от работещите. Така че работодателите ако искат да се намали майчинството като в нормалните страни в ЕС, първо да изравнят заплатите с техните и тогава да говорят за намаляване на майчинството. И с какви очи искат намаляване на майчинството като в западна Европа, а в същото време обясняват, че не могат да плащат на 1 500 евро заплата осигуровките, та това е минималната заплата в някой от тези страни!

 24. 24 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1298 Неутрално

  В по-големите компании на запад като Google, Yahoo, Amazon има детски градини в самите офиси на компаниите, което е много добро удобство за родителите. Тоя каун от снимката що не направи такава във своята фирма и жените по майчинство сами ще се бутат да се връщат на работа. А между другото не е зле да прочетете коментарите на служители на неговия холдинг от анонимни перални на пари и точене на ДДС.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 25. 25 Профил на dasho
  dasho
  Рейтинг: 537 Неутрално

  Никога няма да стане тая. Нещата не стават с отнемане на нещо, което вече е дадено. А със даване на нещо, което го няма. Било корпоративна ясла, данъчни облекчения, плаващо работно време, хоум офис. Да мислят как да привлекат майките. Най-лесно е да искаш по принуда да стане, без да си мръднеш пръста. Бизнесът е мързеливият, не родителите.

 26. 26 Профил на Zully
  Zully
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#1] от "Роси":

  Недостиг на места има само в столицата, в другите градове има достатъчно места в държавни ясли (според майки и общини). Т.е. въпросният бизнес в София, много лесно може да си разреши проблема на недостиг на работници в лицето на майките, ако паралелно се водят следните 3 политики : 1) По-големите фирми да предлагат ясли на децата на служителите си в техните сгради -така няма да губят и родителите време в задръствания; 2) Столична община да си отдели средства за строеж/ и или отремонтиране на сради за градини (сметката колко свободни места, т.е. сгради да се оправят, се прави много лесно); и 3) Децта да тръгнат на училище от 5 годишна възраст (поне сграден фонд за училища има достатъчно в столицата, нали!?).Ако и трите неща се направят, няма да има недостиг на ясли в София, и майките могат да се върнат на работа до 1 година, след раждането. По-ранното връщане така или иначе не е здравословно нито за бебето, нито пък майката се е възстановила (физически и психически след бременност и раждане). Майка на 2 деца съм и не живея от години в България. И трите политики са развите напълно в държавата, в която живее моето семейство, и всички сме доволни. Нито съм си загубила работата, нито работните навици, нито пък на децата ми им е станало нещо, защото са тръгнали на ясла преди да навършат една година. Даже напротив- много по-социални и речево развите са от своите връстници, които все още се отглеждат от родителите им в къщи.

 27. 27 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 492 Неутрално

  Трябва въобще да забранят майчинството, а бебетата направо да ги курдисат в ръцете на социалните полове.

  мурзилка
 28. 28 Профил на ПараГраф
  ПараГраф
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Не стига, че горките жени раждат и отглеждат в мъки бъдещите им роби, ами тия нещастници искат и майчинство да няма. Безобразни чудовища, загубили човешки образ!

 29. 29 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 811 Неутрално

  "Майките имат право на отпуск за отглеждане на дете до 2-годишна възраст срещу ниското обезщетение в размер на 380 лв. на месец"

  За тези пари Айше ражда в маалата по 7-8 чаавета.

 30. 30 Профил на Krystio Florov
  Krystio Florov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  раждат се около 60000 деца приемаме че втората годи майчинство ползват 35000 проста сметка 35000 * 380лв.=13300000*12месеца=159600000 ,т.е. близо 160 милиона с тези пари си мисля ,че недостига на ДГ и детски ясли би трябвало да се реши . Ще се спре с безумното разходване на средства с цел подпомагане на ромският етнос(на всички ни е ясно, че те са основните ползватели) ,който силно се облагодетелства от тази ненужна втора година майчинство превръщайки ги в трудови инвалиди ;демографската картина го показва напълно реално до 2030г циганите в България с темповете ,с които се плодят ще станат водещ етност в страната.

 31. 31 Профил на marian_jack_assa
  marian_jack_assa
  Рейтинг: 326 Неутрално

  А после нямало кадри- кой да ражда? Нещо за корупцията или там нямаме проблеми?

 32. 32 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1873 Весело

  Майната ви.Не се наядохте не се наситихте.Ма ЕС ви разгони фамилията.То преди с кльоновете лесно се намираха роби ма сега не е така.
  —цитат от коментар 3 на dedoliben


  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++.........проблемите на назначените Б Г капиталисти ТЕПЪРВА ше НАБИРАТ СКОРОСТ.........!!!!!........особено след НАВЛИЗАНЕТО на КАЧЕСТВЕНИ ЧУЖДИ КОМПАНИИ..........!!!!!.....ГЛАДА за ЧИТАВ и ПОДГОТВЕН ПЕРСОНАЛ ше ЕСКАЛИРА......от там и ЗАПЛАЩАНЕТО..........!!!!!........сами ше си работят "умниците"............като не могат да ПЛАЩАТ.......

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 33. 33 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 811 Неутрално

  "А после нямало кадри- кой да ражда?"

  Айшетата немат проблем да раждат.

 34. 34 Профил на ixikot
  ixikot
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#6] от "silverman": След две години в САЩ за първи път в историята си белите деца ще бъдат по-малко от половината! Факт!

 35. 35 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 811 Неутрално

  "След две години в САЩ за първи път в историята си белите деца ще бъдат по-малко от половината! Факт!"

  А в Россия монголоидните винаги са били повече от половината.
  Достатъчно е да видиш портретите на Ленин и Путин. Факт.

 36. 36 Профил на ixikot
  ixikot
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#35] от "palav_nik":

  Ти си функционално неграмотен, не разбираш написаното!

 37. 37 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 492 Неутрално

  Като стане въпрос за заплати роботодателите все нямат пари. А за луксове за десетки милиони лично за себе си, винаги има.

  мурзилка
 38. 38 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 873 Неутрално

  До коментар [#37] от "Маршалов":

  От Българските "бизнесмени" по-големи фирмари няма. Ама за да разбере това човек, трябва малко да излезе от БГ и да поживее достатъчно дълго в странство.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 39. 39 Профил на Kamen Iliev
  Kamen Iliev
  Рейтинг: 54 Неутрално

  Това е балансирано искане и има своята логика да е така, въпреки, че има къде къде други неща за оправяне в трудовото законодателство.

 40. 40 Профил на the_european
  the_european
  Рейтинг: 485 Неутрално

  Дългото майчинство в България е една от прекрасните социални придобивки, които ние вечно мрънкащите българи не можем да оценим по достойнство. Когато коментирам по въпроса с чужденци и българи, живеещи в чужбина, с гордост излагам фактите. Виждал с удоволствие съм как им се уголемяват очите. Респектирани са и гледат след това с повече уважение на "бедната" България. Това е изключително важна и изключително адекватна за България социална придобивка. В Германия съм живял 10 години и не помня жена с малко дете или деца, която да работи - поне докато не тръгнат на училище. Много често, в 90% от случаите и след това жените си остават домакини, просто защото няма кой да ги наеме на 45 след като години са били извън пазара на труда. Там със сигурност мнооооооооооооого по-малко работят и много повече си гледат децата като писани яйца. Там е по-скоро ненормално да видиш работеща майка. Правят кариера или не, но родят ли – край с работата. Но там размерът на възнагражденията е доста по-висок и таткото издържа семейството сам. Отделно в богатите страни в ЕС финансовите помощи за отглеждане на деца са мноооооооооого по-високи от нашите и помощта там не се ограничава до първите две години (нашето майчинство), а до съзряване на детето. На практика в Германия една самотна майка може да се издържа само от детските без грам да работи десетки години. Ще и плащат и газта, и наема, и пари на ръка, и безплатни билети за опера или за мач ще и дават, ей тъй, щото освен стомаха и душата има нужда от храна. Именно прекалено щедрата социална система, много, много, много по-щедра от българската, е магнит за имигранти. Никой не иска да имигрира в България, въпреки дългото майчинство. Статистиките ясно сочат, че сме ПОСЛЕДНИ по размер на възнаграждения в ЕС и доходите ни са под 50% от средното за съюза. Дори средното българско семейство не може да си позволи единия родител да не работи. Точно обратното. В същото време бременността, раждането на деца и отглеждането на деца са най-важните моменти в живота на човек. Да не говорим, че и демографска криза имаме. Ако трябва приоритетно да се насочат обществени пари в някоя сфера за социални дейности, то точно в тази. Тя е в полза на работодателите, просто са ужасно късогледи в случая. Защото – ако бяха проучили въпроса задълбочено, както правят германските работодателски асоциации, щяха да видят, че българките масово се връщат на работа, и остават на пазара на труда, за разлика от други страни. А за двете години отсъствие винаги се назначават заместници – и така и млади хора получават шанс да натрупат заветния стаж по специалността. Дългото майчинство, заедно с детските градини и яслите е едно от най-хубавите български изобретения. Това е наш опит, принос, ако щете. Аз съм изключително доволен. Малкият ми син тръгна преди две седмици на ясли. Все още плаче мъничето всяка сутрин, трудно се откъсва от симбиозата с майка си. Но за негово добро трябва да се приспособи към яслите. С малко късмет и той и батко му ги уредихме на ясли, детски градини. Децата растат сред връстници и са много комуникативни, учат се много по-бързо, живи са, възпитани. В същото време съм свидетел в какви разглезени малки негодяйчета се превръщат деца, отгледани от майки и баби, изолирани от връстниците си. Доходите ми са такива, че мога да издържам семейството сам и жена ми да е домакиня. Но жена ми ИСКА да ходи на работа, обича си професията, иска да е активна в обществения живот, да си има собствени доходи. Това е типично за българките, те са страхотни жени. Нашата социална система – за мен – е перфектна. Позволява ни да си отгледаме децата и да работим активно. Вече имаме две деца, и макар, че трето сигурно няма да има, както бяха плановете, аз лично смятам, че сме изпълнили и изпълняваме родителски дълг на много високо ниво. Който няма деца, няма право да се изказва по темата.

 41. 41 Профил на roki starta
  roki starta
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Както го пее Фънки: Не е лесно да си тиква...

  Едно дете е толкова по-здраво - емоционално и физически (от гледна точка на имунитета) - и боледува толкова по-рядко, колкото повече време е кърмено. Идеалният срок за това е 3 години. Ако някой го е грижа за здравето на детето му, хората-тикви не влизат в тази група, ще направи всичко възможно да осигури поне 2 години време за майчинство. А вече, ако майката не иска да си кърми детето през този период, това вече говори, че и тя е тиква.

  roki_starta
 42. 42 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4223 Весело

  Е, има си хас капиталистите да не са против майчинството което освобождава за две години жените от наемното робство!

 43. 43 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4223 Весело

  До коментар [#11] от "tsyrvulan":

  От 2016 година умиранията сред белите американци са повече от ражданията.

 44. 44 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2089 Неутрално

  има резон в исканията на работодателите ,няма логика хора ,които ги няма изобщо на работа с години напр да им се плащат цели отпуски за години , при все ,че не са отработили нито ден на работодателя , какво общо има майчинството и работодоталя и той да плаща разходите по социално осигуряване на майките .

 45. 45 Профил на mop36557620
  mop36557620
  Рейтинг: 313 Весело

  Защо никоя майка, бъдеща, настояща и т.н., не стачкува или не протестира ?!
  Защото никой бе им е платил навярно ...
  Прав е Валери Симеонов навярно...
  ‘Щото тия майки са много повече от ония дето му искат оставката, много повече ще са пострадалите, но те пак не протестират, нали ;)
  А къде са бащите, коитосъщо ще понесат загуби от такава промяна ?!
  Прав е Симеонов, че ония мамки са платени кресливи жени...

 46. 46 Профил на Aldi Mitov
  Aldi Mitov
  Рейтинг: 290 Гневно

  При положение, че имаме гигантски проблем с измиращото и изселващото се българско население, няма как да подкрепя каквито и да е мерки, срещу майките и отглеждането на децата като цяло. Даже бих предложил и третата година да е платена. Това трябва да е най-висок приоритет на държавно ниво!
  А тези бизнес организации отдавна са се доказали като корумпирани казионни лакеи на властта.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK