Ръководството на БАН се отказа от споразумението за метеорологичния институт

На 10 септември общото събрание на академията одобри "частично извеждане" на метеорологичния институт, включително цялостната оперативна дейност, от състава на БАН към Министерството на образованието и науката.

© Георги Кожухаров

На 10 септември общото събрание на академията одобри "частично извеждане" на метеорологичния институт, включително цялостната оперативна дейност, от състава на БАН към Министерството на образованието и науката.Ръководството на Българската академия на науките обяви на сайта си, че оттегля подписа си от споразумението с Министерството на образованието и науката, по силата на което Националният институт по метеорология и хидрология трябваше да премине на подчинение на образователното министерство.


Причината е в текстове от преходните и заключителните разпоредби на проектозакона за държавен бюджет за 2019 г., които в академията смятат за противоконституционни и противозаконни.


Става дума за параграфи 1 и 3, които постановяват, че от 1 януари 2019 г. Националният институт по метеорология и хидрология от основно звено при БАН се преобразува в юридическо лице, чийто ръководител е разпоредител с бюджет по бюджета на Министерството на образованието и науката, а от същата дата имуществото, архивът, както и всички права и задължения, включително и членствените правоотношения в национални, европейски и международни организации по метеорология и хидрология, и правото да обучава докторанти по акредитирани докторски програми преминават към него. Друг текст пък вменява на органите на управление на БАН да предприемат необходимите правни и фактически действия за изпълнението.
Според ръководството на академията тези текстове са "силно притеснителни и противоречат както на подписаното на 18 септември споразумение, така и на постигнатите с министъра договорки. В открито писмо до министър Красимир Вълчев БАН отбелязва, че те "напълно обезсмислят продължителните усилия на ръководните органи на БАН – в отговор на апела на министър-председателя – да решат казуса "Национален институт по метеорология и хидрология" съгласно Закона за БАН и Устава на БАН.


В писмото се призовава министърът да предприеме спешни действия, така че въпросните параграфи да отпаднат от проекта. Това обаче няма как да стане, защото текстовете вече са одобрени от Министерския съвет и промени могат да се правят единствено с гласуване в Народното събрание.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK