Частни охранители поискаха да са към Министерството на икономиката, а не към МВР

Частни охранители поискаха да са към Министерството на икономиката, а не към МВР

© StrВ писмо до медиите частни охранители поискаха дейността им да бъде регулирана от Министерството на икономиката, а не от МВР и напомниха, че са търговци, а не дирекции към МВР. В становище на Българската камара за охрана и сигурност и Индустриалния клъстер "Сигурност" се казва, че вътрешното ведомство отказва да им предостави методическите указания за контрол върху частната охранителна дейност. Аргументът е, че исканата информация била служебна тайна.


Двете организации критикуват законодателната дейност, свързана с тяхната дейност. "През последните няколко години сме свидетели на засилена законодателна и институционална активност в сферата на частните услуги за сигурност, което нямаше да бъде притеснително, ако не беше насочено към ликвидиране на този икономически сектор, осигуряващ над 57 000 работни места (по данни на НСИ само за сектор охрана)", се казва в писмото. Там се допълва, че въпреки твърденията на управляващите, че ще се създава "устойчиво и прозрачно законодателство, базирано на европейското такова и партньорството между МВР и фирмите от сектора в борбата с конвенционалната престъпност", практиката показвала обратното.


"Приема се законодателство, свързано със свръхрегулация и административни рестриктивни мерки. Приема се законодателство, създаващо предпоставка за нарушаване на принципите на равнопоставеност на субектите в сектора, опериращи в условията на пазарна икономика", отбелязват Българската камара за охрана и сигурност и Индустриалният клъстер "Сигурност".
Те напомнят последното изменение в Закона за частаната охранителна дейност, което бе направено на фона на образувано в Конституционния съд дело и то през закон, който няма нищо общо с охранителната дейност - Закона за правната помощ. Според двете организации на частните охранители измененията са станали "при пълна тъмнина, непрозрачност и посредством абсурдна правна техника". Повече четете тук.


"Всичко, казано дотук, води до един извод - народните представители стават все по-изобретателни в намирането на начини да НЕ съгласуват бъдещите и/или настоящи свои действия със своите избиратели. Нещо повече – посочената промяна е показателна за начина, по който се прокарват законодателни изменения на тъмно. Утре това може да се превърне в обичайна практика за извършване на съществени промени в законите, по които заинтересованите страни няма да имат възможност да направят препоръки и или възражения, за да отстоят правата си", продължава писмото на организациите.


Те допълват, че в МВР се разработват "Методически указания относно извършване на контрол върху частната охранителна дейност, свързани с влизането в сила на новия Закон за частната охранителна дейност и подзаконовите нормативни актове към него". Индустриалният клъстер "Сигурност" е поискал да се запознае с указанията, "които имат отношение не само към дейността на МВР, но и към фирмите от сектора, респективно - към техните възложители, на територията на чиито обекти ще се извършват съответните проверки по закон", но това им е отказано. Аргументът на вътрешното ведомство е, че исканата информация е служебна тайна.


В отговора на МВР се посочва, че проверките са насочени към усъвършенстване на професионалната подготовка на полицаите, осъществяващи контрол на частната охранителна дейност. Допълва се, че информацията е служебна, но не дава възможност на гражданите да си съставят собствено мнение за дейността на задължените по Закона за частната охранителна дейност субекти.


"Подготвени са методически указания, които разпореждат на полицейските служители как да прилагат закон, касаещ не само фирмите, но и техните възложители, чиято собственост са охраняваните на основание договор обекти, но не се открива необходимост да се уеднаквят тълкуванията по този закон на всички участници в процеса. Звучи доста корупционно да се крие от проверяваните какво ще се проверява и как ще се тълкува от проверяващите един нов и доста противоречив Закон за частната охранителна дейност", се казва в становището на Българската камара за охрана и сигурност и Индустриалния клъстер "Сигурност".


Те завършват с настояване към ръководството на МВР за преразглеждане издадения отказ за предоставяне на информация. "Ние сме бизнес организации и като такива, както е посочено и в уставите ни, основната ни цел е подобряване на бизнес условията, представителство и защита на интересите на бизнеса и членовете ни. Очакваме регулирането на частната охранителна дейност да бъде изнесено от системата на МВР и да бъде възложено на министъра на икономиката. Очакваме да бъдем третирани като търговски дружества, а не като дирекция към МВР".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK