Частни охранители поискаха да са към Министерството на икономиката, а не към МВР

Частни охранители поискаха да са към Министерството на икономиката, а не към МВР

© StrВ писмо до медиите частни охранители поискаха дейността им да бъде регулирана от Министерството на икономиката, а не от МВР и напомниха, че са търговци, а не дирекции към МВР. В становище на Българската камара за охрана и сигурност и Индустриалния клъстер "Сигурност" се казва, че вътрешното ведомство отказва да им предостави методическите указания за контрол върху частната охранителна дейност. Аргументът е, че исканата информация била служебна тайна.


Двете организации критикуват законодателната дейност, свързана с тяхната дейност. "През последните няколко години сме свидетели на засилена законодателна и институционална активност в сферата на частните услуги за сигурност, което нямаше да бъде притеснително, ако не беше насочено към ликвидиране на този икономически сектор, осигуряващ над 57 000 работни места (по данни на НСИ само за сектор охрана)", се казва в писмото. Там се допълва, че въпреки твърденията на управляващите, че ще се създава "устойчиво и прозрачно законодателство, базирано на европейското такова и партньорството между МВР и фирмите от сектора в борбата с конвенционалната престъпност", практиката показвала обратното.


"Приема се законодателство, свързано със свръхрегулация и административни рестриктивни мерки. Приема се законодателство, създаващо предпоставка за нарушаване на принципите на равнопоставеност на субектите в сектора, опериращи в условията на пазарна икономика", отбелязват Българската камара за охрана и сигурност и Индустриалният клъстер "Сигурност".
Те напомнят последното изменение в Закона за частаната охранителна дейност, което бе направено на фона на образувано в Конституционния съд дело и то през закон, който няма нищо общо с охранителната дейност - Закона за правната помощ. Според двете организации на частните охранители измененията са станали "при пълна тъмнина, непрозрачност и посредством абсурдна правна техника". Повече четете тук.


"Всичко, казано дотук, води до един извод - народните представители стават все по-изобретателни в намирането на начини да НЕ съгласуват бъдещите и/или настоящи свои действия със своите избиратели. Нещо повече – посочената промяна е показателна за начина, по който се прокарват законодателни изменения на тъмно. Утре това може да се превърне в обичайна практика за извършване на съществени промени в законите, по които заинтересованите страни няма да имат възможност да направят препоръки и или възражения, за да отстоят правата си", продължава писмото на организациите.


Те допълват, че в МВР се разработват "Методически указания относно извършване на контрол върху частната охранителна дейност, свързани с влизането в сила на новия Закон за частната охранителна дейност и подзаконовите нормативни актове към него". Индустриалният клъстер "Сигурност" е поискал да се запознае с указанията, "които имат отношение не само към дейността на МВР, но и към фирмите от сектора, респективно - към техните възложители, на територията на чиито обекти ще се извършват съответните проверки по закон", но това им е отказано. Аргументът на вътрешното ведомство е, че исканата информация е служебна тайна.


В отговора на МВР се посочва, че проверките са насочени към усъвършенстване на професионалната подготовка на полицаите, осъществяващи контрол на частната охранителна дейност. Допълва се, че информацията е служебна, но не дава възможност на гражданите да си съставят собствено мнение за дейността на задължените по Закона за частната охранителна дейност субекти.


"Подготвени са методически указания, които разпореждат на полицейските служители как да прилагат закон, касаещ не само фирмите, но и техните възложители, чиято собственост са охраняваните на основание договор обекти, но не се открива необходимост да се уеднаквят тълкуванията по този закон на всички участници в процеса. Звучи доста корупционно да се крие от проверяваните какво ще се проверява и как ще се тълкува от проверяващите един нов и доста противоречив Закон за частната охранителна дейност", се казва в становището на Българската камара за охрана и сигурност и Индустриалния клъстер "Сигурност".


Те завършват с настояване към ръководството на МВР за преразглеждане издадения отказ за предоставяне на информация. "Ние сме бизнес организации и като такива, както е посочено и в уставите ни, основната ни цел е подобряване на бизнес условията, представителство и защита на интересите на бизнеса и членовете ни. Очакваме регулирането на частната охранителна дейност да бъде изнесено от системата на МВР и да бъде възложено на министъра на икономиката. Очакваме да бъдем третирани като търговски дружества, а не като дирекция към МВР".

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4799 Неутрално

  По тази "умна" логика и болниците трябва да са към същото министерство като търговци и театрите също !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Юмрукчал
  Юмрукчал
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Правилно кмете!

 3. 3 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1907 Весело

  А не искат ли да са към ИПОН?

 4. 4 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1685 Неутрално

  НЕАДЕКВАТНО!!!
  Нали стана ясно, че е необходим ПО-ЕФЕКТИВЕН КОНТРОЛ на тази дейност, а не гледането на нея, като търговска?!?!?!

 5. 5 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5592 Неутрално

  Колкото повече охранители, толкова по-липсваща държава...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 6. 6 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 634 Любопитно

  Прави са хората , те не са МВР не защитават вашата сигурност , друг е въпросът доколко МВР я защитава .Те са като данъчните взимат вашите пари а насреща нищо.

 7. 7 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 741 Неутрално

  Частни охранители - търговци?!? Като се замисли човек що пък не , щом болниците са регистрирани по търговския закон. Сега и училищата да се регистрират по същия закон, за да се знае поне, че всичко в България е алъш вериш.

 8. 8 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2120 Весело

  Охраниретите си харесват министарството на икономиката, синоптшцште си харесват министерството.....

  Предлагам да създадем приз за министерство на годината

  подпис
 9. 9 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Да минават направо към финансовото, така или иначе, работят и със застрахователните компании. (Като си правиш застраховка, правят отстъпки ако имаш СОТ, камери, договор за охрана...)

  Зимата на '84/'85, един съученик от гимназията идва с ново име - руско. Питам го: защо си избра руско, той отговори: като дойдат руснаците няма пак да ми го сменят...

 10. 10 Профил на tony d'amato
  tony d'amato
  Рейтинг: 450 Весело

  И аз искам към друго министерство ... 😂

  keep calm and carry on
 11. 11 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 450 Любопитно

  То и аз бих предпочел да има частни структури, вместо родната полиция да ме пази.
  За щастие все по-достъпни стават услугите на частни охранители, в условията на бандитизъм и беззаконие

 12. 12 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 744 Неутрално

  Те охранители ли ще са или икономисти?

 13. 13 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Аз мисля, че министерството на културата по ще им приляга.

 14. 14 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Рекет даден, рекет приет. Частния митничар по вътрешните ни граници, се почеса с бияческата палка по високото си...теме.

  мурзилка
 15. 15 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1423 Весело

  Смешен плач...
  Упсс, т'ва беше по Ристьо Ботьов и е малко демоде сред либерално-джендърския ни дискурс. :)
  Другарите охранители искат да се измъкнат напълно от опеката на родното им министерство, та "търговската им дейност" да не се контролира от никой, освен от смешното министерство на "икономиката".
  Вчера един от "дейността" си взе пищова, па гръмна жената и детето си, а себе си - не.
  А трябваше. Първо себе си.
  Повтарям. Ако "продаващите сигурност", като търговци, не се бяха излули от контрола на ИП при МВР, този психопат щеше да е без пищов, а вероятността двете му жертви още да са живи - по-висока.
  Иван Костов и Богомил Бонев може да са всякакви, да се оплюват и очернят взаимно и чрез феновете си, но свършиха нещо перфектно. Обясниха на охранителите, че задължителното пазене, застраховане и съпътстващите бизнеси с лепенки не са цивилизовано занятие, сложиха им за по тежко едно МВР отгоре, та да не шават много и се свърши поне с лепенките и застраховките насила. :)
  Да си стоят там, под шапката, че може пак да се размърдат пазарно и свободно. :)

  Ecrasez l’infâme
 16. 16 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 603 Неутрално

  това са мутри никви охранители не са тия , ХОДЯТ С ПИЩОВИ И ДЕРИБЕЙСТВАТ , ТОЯ ДЕТО УТРЕПА ДЕТЕНЦЕТО СИ КЪФ БЕШЕ , МАРСИЯНЕЦ ДА НЕ БИ

 17. 17 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Егати глупостите. Какво означава да си към някое министерство. Всяка търговска или стопанска дейност е регулирана от няколко министерства. Примерно един ресторант е контролиран от министерството на финансите, на регионалното развитие, на земеделието (чрез агенцията за безопасност на храните), МВР(пожарна и КАТ, ако има маси на тротоара) и сигурно има и още.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 18. 18 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 229 Неутрално

  това са мутри никви охранители не са тия , ХОДЯТ С ПИЩОВИ И ДЕРИБЕЙСТВАТ , ТОЯ ДЕТО УТРЕПА ДЕТЕНЦЕТО СИ КЪФ БЕШЕ , МАРСИЯНЕЦ ДА НЕ БИ
  —цитат от коментар 16 на reply


  Мутри може да са шефовете и собствениците на фирмите. Редовите охранители са хора дето никой неще да наеме за друга работа, защото имат неприемливи дефицити - интелектуални или психиатрични. В най-най-добрия случай са пенсионери.

  Така че тая професия изпълнява социална функция. Само си представете тая армия, оставена без мизерното си препитание.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 19. 19 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 761 Неутрално

  Тогава направо да се закрие МВР и парите, които се дават на шкембелиите фуражки да се дадат на тези яко момчета, барем озаптят циганските набези по селата, по натепат нЕкой превъртЕл съпруг и туко виж престъпленията намеляли.

  То се видя че, който иска спокойствие си плаща 3 пъти - данъци на шкембелии безполезни фуражки и други с тоги, за сотаджии и на застрахователи.

  За спенсърите и бедните, които нямат пари от парите за МВР и общински данъци да се финансират момците.

  Отделно шерифи и съдии по места.

 20. 20 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 750 Неутрално

  Абсолютно неприемливо желание и плачкане!!!!

 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7799 Неутрално

  То пак добре, че не са поискали да са към министерството на културата.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK