Вежди Рашидов и Тома Биков за правилното развитие на киното и политическата стратегия за сериалите

Вежди Рашидов и Тома Биков за правилното развитие на киното и политическата стратегия за сериалите

© Юлия Лазарова"Дневник" публикува едно към едно част от стенограмата от заседанието на парламентарната комисия по култура и медии от 25 октомври. Причината - дискусията в медиите и социалните мрежи, породена от изказването на депутата от ГЕРБ Тома Биков какви филми трябва да подпомага държавата. В откъса е изказване и на председателя на комисията Вежди Рашидов /ГЕРБ/.


ПРЕДС. ВЕЖДИ РАШИДОВ: ... Колеги, и аз няколко думи ще си позволя да кажа.


Това е много деликатен момент в законодателството, защото аз съм привърженик на финансирането на сериалите. Едновременно обаче, след като приемем ние Закона за медиите като цяло и след това трябва да седнем и сериозно да поработим. Госпожа Нона Йотова каза интересни неща и ще има много проблеми, които ще трябва правилно законодателно да се поставят. Проблемът ще продължи, ако ние казваме само "искаме".
Думата "искаме" винаги трябва да се свързва с думата "какво даваме". Тук правилно се каза за качеството. Досега законът иска от нашата филмова индустрия само два часа записан филм, а никой не казва какво? Нали така, колеги? Има го този малък момент. Златният фонд не може само да се пълни, някой трябва и да продаде един филм. Това касае и телевизионните сериали.


Помните много добре "Под прикритие" на моя приятел Митовски и Димитър Гочев, че имахме продуценти. Аз не разбирам как продуцентът е част от изпълнението на филма. Продуцентът е този, който дава пари, а не който взема пари от държавата. Това е продуцент!


Второ, цяла Южна Америка купи филма, само не разбрахме къде са приходите от него. С парите от бюджета създадохме филма, но като продаваме така яко и всеки мексиканец гледа "Под прикритие", къде са средствата, които постъпват? Как реинвестираме в нови продукции?
Като казвам тези неща, колеги, никого не упреквам. Това са проблемите, които ако в тази комисия искаме да развием нашето и телевизионно кино, и киното изобщо, трябва в едни детайли да огледаме всичко това точно. Да не стане едно сито, с което пълним една златна касичка от ленти.


Трябва да решим и обществените телевизии дали са само търговски дружества, те дали са компилация между търговски дружества и обществени медии или са само обществени медии? Тук има много въпроси, заради които ние трябва да седнем и много сериозно като отговорни хора да анализираме, да подредим цялата тази къщичка, за да може по-нататък това да се развива. Аз ви благодаря.


Вежди Рашидов и Тома Биков за правилното развитие на киното и политическата стратегия за сериалите

© Юлия Лазарова


Господин Биков, заповядайте.


ТОМА БИКОВ: Господин председател, уважаеми колеги, аз подкрепям това, което и господин Рашидов каза. Бих го допълнил по-скоро концептуално.


Аз съм съгласен, защото сериалите са факт, те се гледат и според мен се гледат много повече, отколкото филмите, произведени от Националния филмов център, и след като има такъв факт, на него трябва да се обърне внимание.


Разбира се, държавата трябва да постави своите условия и то не само процедурно, не само откъм финанси и пазарни условия, а защо й е на държавата да инвестира в сериали. Първо трябва да отговорим на това и тук говоря от гледна точка на държавата. Само за да стимулира някаква по-масова култура или да постига други цели? Има такива примери в наши съседи.


Например така наречените турски сериали, които играят ролята на мека сила в региона и това е много сериозен политически въпрос и перфектно изпълнена политическа стратегия през сериали. Аз съм абсолютно сигурен, че България има полза от такъв тип своя политическа стратегия, включително и през разпространяване на тези сериали извън страната, но въпросът е какъв образ на страната гоним, защото "Под прикритие", който е един много хубав сериал за гледане, ако беше произведен от частна медия, бих го приветствал, но произведен от обществената телевизия с държавни пари и рекламиращ страната като дестинация за наркотици, проституция и алкохол, ми се струва малко недобра инвестиция от страна на държавата. Иначе филмът е хубав – и актьорски, и режисьорски, и сниман добре, всичко е хубаво, но държавата няма полза от такава инвестиция.


Може да се правят такива сериали с частни пари. Когато се правят с държавни пари, държавата трябва да има цел и аз съм съгласен да участваме, ако щете, и в дискусии, и в дебат за това каква да бъде целта на тази инвестиция и след като имаме цел, би могло да се направи инвестицията и оттам нататък вече да се проследи доколко целта се изпълнява и доколко ефективно тази инвестиция се връща, защото тя ще се връща под други форми – през туризъм, през бизнес среда, през влияние в други държали или изграждане на добър образ и така нататък.


ПРЕДС. ВЕЖДИ РАШИДОВ: Благодаря, господин Биков. Прав сте и все пак да не забравяме, че все пак основно това е и бизнес. То се нарича филмова индустрия, а не се нарича спомоществувателска организация, нали така? В крайна сметка нека вече да станем професионалисти, ако искаме да сме част от света.


Това са дълги теми, много дълги. Разбира се, всичко това предстои, ако сме отговорни хора, екипно, както правим всички обществени обсъждания, да седнем и с всички професионалисти и да продължим да работим и да го обсъдим, за да си подредим наистина къщата, за да стане като част от света.


И за да разведря обстановката, ще кажа, че ние сме световноизвестни, но до Драгоман. В Ниш вече не искат да говорят. Не знам защо – сърдити. В Къпъкуле – въобще. Да минем малко тези граници, това имам предвид. Това е единственият добър смисъл за българската държава. Мога да дам и примери, защото говорим за кино, всички уважаваме това изкуство.


В България произвеждаме филм и забогатяваме, докато го правим, а не след като го направим (весело оживление).


Извинявайте, аз съм прекалено откровен. Не го казвам, за да уязвя някой. Днес приемаме един законопроект. Аз съм човекът, който е попречил на два пъти на "Ню имидж", за да вкарат онзи закон, с който щяхме да хвърлим българското кино в кошчето. Аз благодаря и на Дянков, че ме подкрепи навремето. Казвам го много отговорно.


За мен българското кино трябва да го има и трябва да се развива, но трябва да се развива правилно!...


Много благодаря за този хубав разговор.


Колеги, предлагам да гласуваме законопроекта за изменение и допълнение на Закона за филмовата индустрия, 802-01-38, внесен от Министерския съвет на 10.10.2018 г. Гласували: за – 12, против и въздържали се – няма. Законопроектът е приет на първо гласуване.


По последната точка нямаме съобщения.


Благодаря на колегите и на гостите за участието в днешното заседание на комисията. Закривам заседанието.

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5393 Любопитно

  Значи връщаме се към “социалистическия реализъм”??!!!

  [email protected]
 2. 2 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1323 Неутрално

  Пускайте още турски сапунки

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 3. 3 Профил на arnautsky
  arnautsky
  Рейтинг: 695 Любопитно

  Биков няма ли да се произнесе и по кулинарни въпроси?

  Че нещо като пусна чешмата,и той се мъчи да излезе от нея като глист...

  Keep it cool, keep it funny, keep on changing the world.
 4. 4 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2751 Неутрално

  Едно време имаше комисии ,които одобряваха филмите преди да ги пуснат по екраните, Трябваше да бъдат успоредни на правата линия на БКП. Сега другото БКП ли ще ги одобрява? Тези се върнаха в сталисжия соц.

 5. 5 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2447 Неутрално

  Какво виждаме?
  Виждаме размахания пръст на Партията!
  Какво чуваме?
  Чуваме напътствия как се прави изкуство 😁.
  Ами члена Първи кога ще ни го забиете, уважаеми комунета от ГЕРБ?

 6. 6 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  "В България произвеждаме филм и забогатяваме, докато го правим, а не след като го направим"
  Тук е много прав. Почти не се сещам за български филм, който да става за гледане. А за някой, който ми е харесал наистина - въпбще не се сещам.
  Виж, със сериалите нещата стоят по друг начин. Има и доста добри и то не един и два.

 7. 7 Профил на THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  Рейтинг: 479 Весело

  ГЕРБ малко по малко избистря политическата си идентичност, вероятно доброто "усвояване" на властта дава сили и за ментални упражнения ;)

  #killwhitey
 8. 8 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2447 Неутрално

  Всъщност не съм изненадан. Колкото и да се правите на десни борци против БСП - една майка роди ви, от една сучете!
  Пфу!
  Дори не можете да скриете скудоумието, течащо от квадратните ви мисли, присъщи на прости хорица, преструващи се на ерудити.
  Затова си се разбирате!

 9. 9 Профил на Deinio
  Deinio
  Рейтинг: 436 Неутрално

  Алкохолизираний главен мултако, ти си толкова световноизвестен, славата ти преливаща отвъд Млечния път, колкото и анонимните колеги във форума.

 10. 10 Профил на ПараГраф
  ПараГраф
  Рейтинг: 217 Неутрално

  ТОМА БИКОВ:
  "Аз съм съгласен, защото сериалите са факт, те се гледат и според мен се гледат много повече, отколкото филмите, произведени от Националния филмов център"

  "Само за да стимулира някаква по-масова култура или да постига други цели? Има такива примери в наши съседи."

  ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  Аааа и "други цели"?!?!
  (Да не споменавам името му), ела си прибери вересиите!

 11. 11 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1383 Неутрално

  Квадратни хора с квадратни глави искат да правят изкуството квадратно. Много ми е интересно какво щеше да напише Радой Ралин за тези олиго.френи и гласуващите за тях, ако беше жив.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 12. 12 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3372 Весело

  “ под прикритие” в КТБ ?! Рашидов?!

  klimentm
 13. 13 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 2601 Неутрално

  Аз не разбирам как продуцентът е част от изпълнението на филма. Продуцентът е този, който дава пари, а не който взема пари от държавата. Това е продуцент!
  —цитат от коментар 0 на статията


  И този четири години беше министър на културата...
  Продуцентът контролира производството на филма от най-началния етап (често още преди да има сценарии) до самото му завършване и разпространение. Има решаваща дума за избор на актьори, финалния вариант на сценария, заснемането, избора на локации и абсолютно всичко. Затова и например Оскар за най-добър филм се дава на продуцента/продуцентите, не защото са "дали пари".

 14. 14 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 828 Неутрално
 15. 15 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 486 Неутрално

  Тия двамцата са тъпанари!

 16. 16 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2522 Неутрално

  Позитивно за какво и кого ? Има едно предаване - фермата ,което прави колкото 100 лигави позитивни филма. какво обаче след ..такива предавания ??
  Как се възражда ОПУСТОШЕНИТЕ БЪЛГАРСКИ СЕЛА . Внасяме китайци , премахваме парите за санирани и насърчаваме политики за производство и създаваме силни държавни мрежи за "изкупуване" на продукцията . Но предаването създава силни настроения за "ВРЪЩАНЕ КЪМ КОРЕНИТЕ" . Такива неща заслужават насърчаване

 17. 17 Профил на gun
  gun
  Рейтинг: 502 Неутрално

  Има европейска директива, според която научните изследвания, финансирани с пари на данъкоплатците, са ОБЩОДОСТЪПНИ и за ползването им не се плаща - защото обществото вече веднъж е платило за тях. Така би трябвало да е и при филмите (книгите и пр.) - щом нещо е финансирано от обществото, то трябва да е БЕЗПЛАТНО за същото това общество. В случая с киното - би трябвало всеки финансиран филм ПОНЕ В ЕДНА ПРОЖЕКЦИЯ или в няколко през определен срок - да е безплатен, за да "възвърне" благата, получени от обществото. Иначе това си е непозволена държавна помощ. Качеството на филмите не коментирам, това е друга тема.

  За свободата на словото - форумът да е без регистрация!
 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7307 Неутрално

  Какво ли не прави властта. За Рашидов не се учудвам, той се държи просташки и говори вулгарно. Но Биков, откакто стана гербаджия, стана неузнаваем.

 19. 19 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1753 Весело

  Време е за новия сезон на "На всеки километър". Майор Деянов би трябвало вече да е станал генерал, а защо не и премиер или президент. Страхотна реклама за България.

 20. 20 Профил на uporit
  uporit
  Рейтинг: 502 Неутрално

  Почти не се сещам за български филм, който да става за гледане.
  —цитат от коментар 6 на Мондиана


  Явно си пропуснала "Слава", "Докато Ая спеше", "Посоки", "Вездесъщият", "Тилт", "Лов на дребни хищници", "3/4", "Кецове", "Лав.нет", "Аве", "Дзифт", "Източни пиеси", "Каръци", "Маймуна", "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде" и още поне дузина филми, произведени през последните 10-ина години, които не само стават за гледане, ами имат и един куп награди от престижни международни фестивали.
  Сериалите, които така щедро хвалиш, са блудкава ширпотреба в сравнение с тези филми. Вероятно имате едни и същи критерии с мултака Вежди Рашидов.

 21. 21 Профил на parabelum
  parabelum
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#20] от "uporit":

  + "ХРИСТО". В момента се върти по кината.

 22. 22 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  До коментар [#20] от "uporit":

  От тези се опитах да гледам Тилт, Дзифт и Светът е голям и спасение дебне отвсякъде. Е, не можах да ги довърша. Съжалявам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK