България е първа по обществено неравенство в ЕС

Сергей Цветарски, председател на НСИ

© Анелия Николова

Сергей Цветарски, председател на НСИБългария е на първо място в ЕС по показателите, които очертават общественото неравенство и тенденцията е то да се увеличава. Това казва в интервю за "24 часа" председателят на Националния статистически институт Сергей Цветарски.


От 35.9% през 2008 г. показателят нараства на 40.2% през 2017 г. докато средното за ЕС ниво е относително постоянна величина - около 30-31%, добавя той. По данни на статистическия институт съотношението между доходите на най-високодоходните 20% от населението и най-нискодоходните е 8.2 пъти. "Номиналното увеличение на доходите у нас е налице, но трябва да се държи сметка за неравенството, което расте с тревожни темпове", казва статистикът.


Той отбелязва, че структурата на потреблението на домакинствата се променя като храненето, например, става по-здравословно. Намалява потреблението на маргарин - от 1.9 кг на семейство през 2010 г. сега е спаднало наполовина, докато при плодовете има увеличение от 43.5 кг на 50.7 кг на семейство за една година. По-малко се ядат консервирани храни, по-малко се пие концентриран алкохол. Неблагоприятна тенденция обаче има при цигарите - през 2010 г. средно на човек са се падали по 591 цигари за година, а през миналата - 636.


Заради промените в потреблението НСИ коригира и относителните тегла на отделните стоки при изчисляването на инфлацията. При храните и напитките измененията ще са малки. По-важното е положението с луксозното потребление, защото то е достъпно за малцина. Така например екскурзиите в чужбина се увеличават, но промените в цените на далечните пътувания не бива да влияят на инфлацията, защото не са консумация на мнозинството, казва Цветарски.

Ключови думи към статията:

Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6379 Любопитно

  Малийй , смятай !
  И това е само официалната статистика !!!

  karabastun1@abv.bg
 2. 2 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1076 Неутрално

  Тук е така.
  Неравенството ще се увеличава все повече, защото това е естествената еволюция на мафиотския ред - повече неравенство, повече контрол, повече потискане и експлоатация. Но и повече недоволство.
  Има два възможни изхода - тотална диктатура или революция.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 3. 3 Профил на Гадьо
  Гадьо
  Рейтинг: 731 Любопитно

  Малийй , смятай !И това е само официалната статистика !!!
  —цитат от коментар 1 на karabastun


  Е, то по неофициална статистика по-скоро ще е обратното, защото тези които получават максималната или по-висока заплата, едва ли получават пари под масата, докато тези които ги осигуряват на минимална заплата е по-вероятно да им дават някой лев без да се декларира.

  Прост народ - слаба държава!
 4. 4 Профил на Митко Палаузофф
  Митко Палаузофф
  Рейтинг: 414 Неутрално

  А какво е положението с образованието, компетентностите, амбицията, желанието да се работи, знанието на чужди езици? Там има ли равенство? Защото ако 80% са прости, тъпи, мързеливци и некомпетентни, откъде накъде да са равни с умните и красивите?!

 5. 5 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6379 Любопитно

  До коментар [#3] от "Гадьо":

  А тези, които не получават нищо официално, а карат коли по 100 бона и си накупиха по 10-20 апартамента, къде ги слагаме !?
  Я се огледай наоколо !

  karabastun1@abv.bg
 6. 6 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1998 Неутрално

  До коментар [#2] от "Боян Таксиров":

  За съжаление, времевия хоризонт който Българското общество има пред себе си за еволюционно развитие, поради демографията и миграцията, все повече се стеснява. Какви са пътищата пред България е въпрос на хипотези. Това което обаче можем да си изведем като поуки от Историята не можем да го пренебрегнем. А Историята е категорична, при крайно разслоение в обществото, следват катаклизми. Дали ще е революция, диктатура или изчезване на цели държави...всичко това се е случвало и пак ще се случва.

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти!
 7. 7 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 1849 Неутрално

  До коментар [#5] от "karabastun":

  Те по статистиката на оня "експерт" от статията всъщност са от бедните 80% :) :) :)

  При сива икономика 50%, всякакви официални статистика са пълна глупост.

 8. 8 Профил на Гадьо
  Гадьо
  Рейтинг: 731 Любопитно

  До коментар [#5] от "karabastun":

  По официални данни явно при безработните.

  Прост народ - слаба държава!
 9. 9 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 1849 Неутрално

  До коментар [#6] от "tsyrvulan":

  Революция - няма кой да я вдига, диктатура - няма как да стане в ЕС, закриване на държавата - това е опция, при това не толкова лоша.

 10. 10 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1076 Неутрално

  До коментар [#6] от "tsyrvulan":

  Точно така. Всеки разпад се предшества от засилващо се разслоение, упадък в човешките отношения, конфликти, междуособици, нихилизъм и атомизация на обществото, поради факта,че вече не могат да бъдат излъчени общи идеи, правила и визии за бъдещето, а само лъжи и двойни стандарти, облагодетелстващи най горните слоеве и в ущърб на останалите. Върхушките се опитват да наложат култура и модел на мислене на низините, които да утвърждават статутквото, както и да инструментализират човешките ценности и идеали, но низините все повече разбират това и така разделението и разпадът се засилват.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 11. 11 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1277 Неутрално

  Общественото неравенство е логичен белег на всяка олигархична икономика с тежка корупция и платена съдебна система. Правилото е просто - този, който печели много пари, ще печели още повече пари, а този, който няма пари, ще става все по-беден. И така до безкрайност.

  В момента икономиката ни се държи от една малка група олигарси, които притежават всички основни отрасли - енергетика, хазарт, горива, строителство. Със своите печалби тези бизнесмени движат като марионетки всички останали отрасли. Доходите на населението се движат с минимални темпове, особено извън големите градове, докато цените растат всеки ден. Разбира се, образованието и ценза също допринасят за доходите на гражданите, но не е нормално за една и съща работна дейност един човек в Чехия да получава три-четири пъти повече от колегата си в България.

  И ако сега неравенството не е чак толкова ведно, то ще лъсне като слънце при приемането на еврото. Когато се окаже, че 1 хляб е 1 евро, както на запад, но доходите са 6-7 пъти по-ниски от западните. А в същото време някои от олигарсите ще си купят по още два гаража Бугатита и Ролс Ройси.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 12. 12 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  една новина след коята всички хвалби на управляващите стават напълно несъстоятелни

 13. 13 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 1357 Неутрално

  Всеки да се бори за място под слънцето, подходящото образование е начин за намиране на добре платена работа.
  То без усилия нищо не се получава.

 14. 14 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2752 Неутрално

  И това лошо ли е или добро?

  Щото при соца на теория уж всички бяхме равни. Ама не знам да беше хубаво. :)

 15. 15 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 1357 Неутрално

  До коментар [#14] от "realguru":

  Не съвсем. Висшистите получаваха по-ниски заплати от работниците, а на многодетните от малцинствата им даваха по-големи апартаменти в панелните блокове, докато по-образованите живееха в гарсониери и двустайни.

 16. 16 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#7] от "niakoi_si":

  Значи официалната статистика е глупост щото некой си на некав форум е казал друго? Щото "всички знаеме" че статистиката е такава а не онакава.

  Умерен толераст
 17. 17 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3131 Неутрално

  И това лошо ли е или добро?Щото при соца на теория уж всички бяхме равни. Ама не знам да беше хубаво. :)
  —цитат от коментар 14 на realguru

  Поредният Пружинко!

  Бе, момък, на теб ти се говори за сравнение с ЕС !
  К'ъф соц те патил?

  И точно щото сте такива зомбЕта - затова и ще е такъв халът.
  И докато сте такива - ще расте и се задълбочава. Както ти рЕди човекът ...

 18. 18 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1017 Неутрално

  България е първа по обществено неравенство в ЕС-
  На запад 50% от данъците са преки, 50%-косвени
  У нас-75% от данъците са преки като ДДС, те се взимат от бедните. И едва 25% от данъците са косвени-т.е. касаят богатите.

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 19. 19 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2113 Неутрално

  Констатации, констатации, лакърдии и още празни дебати по темата.

  Решението се нарича безусловен базов доход и това е мирният начин обществото да върви добре и икономиката да се развива. Иначе знаем от историята какво следва.

 20. 20 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2113 Неутрално

  Ще добавя и директна демокрация по швейцарски модел. Ако иска някой да ги прилага, добре. Ако ли не, очакваме неочакваното.

 21. 21 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 928 Неутрално

  Нормално е - нашият капитализъм се строи по образ и подобие на руския, с пряка помощ от страна на братушките, така че е напълно естествено и резултатът да е като в Русия. Там населението отдавна е поделено на мужици, олигархия (със и без чинове) и истеричен офисен планктон.

 22. 22 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Това са не позитивни новини , а ....може би ХИБРИДНА АТАКА :)

 23. 23 Профил на ambros
  ambros
  Рейтинг: 568 Неутрално

  Тази дъвка с неравенството е невероятна глупост. Тя обслужва синдикати и популистки партии, но е напълно безполезна за развитието на страната. Хората трябва да свикнат, че парите не се разпределят равномерно. Същото важи за способностите, трудолюбието и предприемчивостта.

 24. 24 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8548 Неутрално

  Или последни или първи, зависи за какво става въпрос.

 25. 25 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2752 Неутрално

  И точно щото сте такива зомбЕта - затова и ще е такъв халът.
  И докато сте такива - ще расте и се задълбочава. Както ти рЕди човекът ...
  —цитат от коментар 17 на xm...


  Ти явно не разбра?

  Затова ще повторя - това добро ли или лошо? И ако станем всички равни - защо си мислиш, че ще се равним по богатите, а не по бедните? :)

 26. 26 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 4826 Неутрално

  "Това казва в интервю за "24 часа" председателят на Националния статистически институт Сергей Цветарски."

  Този си е подписал оставката с това интервю.

 27. 27 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 923 Весело

  Има ли нещо , по което да НЕ приличаме на Путинистан?

 28. 28 Профил на Darcas
  Darcas
  Рейтинг: 1045 Неутрално

  Населението намалява с по 50 000, но пък шайката харчи с по 5 млрд лева повече всяка година. И крайния ефект е повсеместно обезлюдяване. Има ли град в страната освен първите 5-6, който да не се обезлюдява под "мъдрото" упрвление на чевено-герберската шайка?

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 29. 29 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 883 Неутрално

  Разграбването на България се извърши по кагебистко - кадесарски план и съответния ,,модус операнди”. Контролираните медии насочиха вниманието на въодушевените тълпи изключително върху организирани риалити шоута от политически характер. ,,Разделяне на партията от държавата”, ,,политически и медиен плурализъм”, ,,въздаване на правосъдие”... Комунистическите модел-мейкъри проектираха ,,нежната революция” като стратегия за енергоемки мероприятия, посветени на преливане от пусто в празно. През това време под сурдинка червените банкери и директори окончателно декапитализираха и подготвиха за приватизация хиляди производствени и търговски предприятия. След ликвидирането на браншовите асоциации и стопанските обединения последва незабавна пререгистрация на подразделенията им. Безценни информационни масиви изчезнаха безследно и замитането на следите се сведе до рутинна работа, проста като фасул. Останалото беше въпрос на техника. Нарочно създадени мутренски шайки обезсилваха стопанската инициатива на порядъчните хора и регулираха с ценообразуването по борси и пазари. Комунистическата върхушка почти в пълен комфорт трансформира политическата си власт в икономическа.
  А днес красичернички служители на олигархичните картели със смартфони и клавиатури вършат това, което борците правеха с бейзболни бухалки.
  Както би казал класикът, и тогава, при комунизма, и сега, при фасадната демокрация, компрометираща западните ценности в очите на омаломощените маси, всички са равни, но някои са по-равни от другите...
  Но това е и целта на майцепродавците, хипнотизирани от обаянието на една груба, североизточна сила.

 30. 30 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1371 Неутрално

  "България е първа по обществено неравенство в ЕС"
  Дали това има общо с факта, че сме на последно място по доходи, на последно място по продължителност на живота, на последно място по БВП и в образованието, популацията се стопява с темпове, които ще изчистят територията за четвърт век?
  Общественото неравенство е в основата на всичко изброено, а 80% от статиите на Дневник са в защита на този процес.
  Ако не вярвате, то взимате текущата версия на "анализи", писъците на "асоциациите на бизнеса"....

  Ecrasez l’infâme
 31. 31 Профил на buzanka
  buzanka
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Защо ли не се учудвам? Тук неравенството придобива все по-големи размери и ще става все по-страшно, за съжаление.

  Обичам да слушам само себе си
 32. 32 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1371 Неутрално

  "Неблагоприятна тенденция обаче има при цигарите - през 2010 г. средно на човек са се падали по 591 цигари за година, а през миналата - 636."

  Глупости.
  Има леко изсветляване на продажбите, като е добре да се сравни 2010 с 2008 г.
  През 2008 са продадени(с акциз и ДДС) 22 000 000 000 къса, а през 2010 - половината - 11 000 000 000 къса.
  Да живеят видимите резултати от ГЕРБ. :)

  Ecrasez l’infâme
 33. 33 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1998 Неутрално

  До коментар [#23] от "ambros":

  Гледай ти. Значи по твоята логика колкото е по-голямо неравенството в едно общество, толкова по-развито ще е то. Ами да те питам тогава, що сме все на последните места по всички основни показатели в ЕС? Неравенство навсякъде е имало и ще има, над определен лимит обаче вече става вредно. Сравняваме се с други държави в ЕС, не с Централно Африканската Република или Судан.

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти!
 34. 34 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1998 Неутрално

  До коментар [#23] от "ambros":

  Гледай ти. Значи по твоята логика колкото е по-голямо неравенството в едно общество, толкова по-развито ще е то. Ами да те питам тогава, що сме все на последните места по всички основни показатели в ЕС? Неравенство навсякъде е имало и ще има, над определен лимит обаче вече става вредно. Сравняваме се с други държави в ЕС, не с Централно Африканската Република или Судан.

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти!
 35. 35 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1076 Неутрално

  При 1% свръхбогати и 99% много бедни хора у при липса на средна класа, за какво равенство става въпрос.

 36. 36 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1998 Неутрално

  До коментар [#27] от "Петър Иванов":

  Има, Путинландия си изкарва прехраната с копане и продажба на суровини, България като подизпълнител, сега май че му казват аутсорсинг или нещо по-префърцунено.

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти!
 37. 37 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1184 Разстроено

  Когато ножицата се отваря, не е добре за никого. Нито за богатите, нито за бедните.

 38. 38 Профил на krilatski
  krilatski
  Рейтинг: 189 Неутрално

  В банановите републики е така!?В цивилизованите страни неравенството се изживява като проблем на цялото общество, а не само на бедните.Културният и християнският прочит на неравенството в Скандинавските страни , на пример, не позволява на заможните да се чувстват щастливи и удовлетворени в среда, където има бедни и нещастни!?Затова там няма "плосък данък", а "пропорционален"!?Така с политики се тушира неравенството.Със сигурност тамошните бизнесмени са доволни да заплащат достойно труда на своите служители, вместо да им дават по някоя пара "под масата"?

 39. 39 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10215 Неутрално

  В не изсветлена икономика не може нищо да се каже...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK