БАН обяви, че правителството не спазва договорките им

БАН обяви, че правителството не спазва договорките им

© Николай ДойчиновДен след като се отказа от споразумението с Министерството на образованието и науката (МОН) за изваждане на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) от структурата си, ръководството на Българската академия на науките (БАН) обяви, че правителството не спазва договорките си с академията.


На пресконференция днес председателят на общото събрание на БАН проф. Евелина Славчева обяви "огромна изненада и силно огорчение" от текстовете в проектобюджета за 2019 г., с които институтът се изважда от академията заедно с цялото си имущество и архиви. Според нея договорките са грубо нарушение, което руши и доверието, а текстовете в проектобюджета са противоконституционни.


Според председателя на БАН акад. Юлиян Ревалски текстовете в проектобюджета били точно обратното на договорката. Той припомни споразумението с образователното министерство, според което БАН е трябвало да вземе решение за изваждането на института до края на годината. Предложението на академията било метеоролозите да ползват безвъзмездно имуществото си за 4 години.
Друга договорка, която била нарушена от правителството според ръководството на БАН, е за нова формула за определяне на бюджета на академията. Според академията е нужен по-голям ръст на заплатите на учените, макар в проектобюджета да е заложено увеличение 10%. В проектобюджета е предвиден държавен трансфер за БАН в размер на 94 млн. лева.


От БАН твърдят, че ако проектобюджетът бъде приет, може да се стигне до сезиране на Конституционния съд. Краен вариант били уличните протести.


По-късно днес се очаква пресконференция на МОН по темата.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK