Част от подкупите в агенцията за българите в чужбина били плащани с биткойн (допълнена в 14:55)

Прокурор Ангел Кънев

© Георги Кожухаров

Прокурор Ангел КъневЧаст от паричните средства, с които са давани подкупите в Държавната агенция за българите в чужбина /ДАБЧ/, са трансферирани във виртуални валути. Това обяви пред журналисти наблюдаващият делото прокурор Ангел Кънев.


Днес Специализираният наказателен съд разгледа искането на държавното обвинение трима от обвинените да останат в ареста. Това са председателят на ДАБЧ Петър Харалампиев, главният секретар Красимир Томов и сръбският гражданин Марко Стойов. Вчера се разбра, че прокуратурата е пуснала четвъртата обвиняема срещу гаранция заради здравословното ѝ състояние.


Адвокатите на тримата обвиняеми заявиха днес пред съда, че по делото няма намерени пари освен в основния свидетел на прокуратурата - заместника на Харалампиев Димитър Владимиров, който най-вероятно ще бъде и и.д. шеф на агенцията. В съдебната зала беше казано, че Владимиров бил натискан да се включи в корупционната схема, но отказал, затова е бил и заобикалян. Не се разбра обаче защо не е сигнализирал органите, които разследват.
Това стана повод и за коментара на прокурор Кънев. Той обясни, че в кориците по делото има редица протоколи, в които са отразени намерени значителни суми пари в различни хора, включително са намерени и иззети биткойн-портфейли.


Прокурорът добави, че има назначени експертизи за тези валути, които ще установяват пътя на парите. По делото са назначени и данъчни ревизии на много хора, не само на обвиняемите, като прокуратурата търси съдействие от Националната агенция за приходите и сходни фискални институции в чужди държави.


Адвокатът на Томов - Марияна Тодорова, коментира, че по делото няма намерени пари в никой от обвиняемите. Нямало и превод на виртуални валути. Тя обясни, че прокуратурата ще доказва подкуп със свидетелски показания. А вчерашната оценка на зам.-главния прокурор Иван Гешев, че това е дело без аналог, беше цитирана от другия адвокат - на Петър Харалампиев, Николай Кокинов. Но с обратен знак - за да докаже, че заради отсъствието на доказателства за взимане на подкупи, това наистина е дело без аналог.


Другият основен свидетел на прокуратурата е приятел на Петър Харалампиев - Димитър Стойов, женен за украинска певица. За него държавното обвинение твърди, че е дал подкуп от 5 000 евро на Харалампиев. Другите, които са дали показания по делото, са основно служители на Комисията за противодествие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) и полицаи, които са използвали специални разузнавателни средства.


В крайна сметка съдът остави в ареста и тримата обвиняеми. Съдебният състав прие, че има обосновано предположение и тримата да са извършили престъпленията, в които са обвинени - за участие в престъпна група и подкупи. Както и че има опасност да извършат престъпление, ако са извън ареста, като с това могат да повлияят на свидетели и да попречат на разследването.


Решението на съда не е окончателно, а адвокатите обявиха, че ще го обжалват.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK