Българските медии продават образи, близки до патриархалната култура, сочи изследване

Снимка от онлайн версията на изданието

© АЕЖ - България

Снимка от онлайн версията на изданиетоВ Деня на народните будители Асоциацията на европейските журналисти - България, публикува "Печат. Вестник за вестника" - задълбочено проучване за пазара на печатни издания в страната, което излиза ограничено в хартиен формат, но е достъпно и онлайн. Ръководител на изследователския проект е Илия Вълков, член на управителния съвет на асоциацията.


Според анализа съществува "специфична симбиоза между популярно съдържание и ценностен консерватизъм, която по-скоро следва нагласите на обществото и избягва формирането на алтернативни позиции. Пазарно ориентираният консерватизъм продава образи, близки до патриархалната култура (сексизъм, мачизъм и др.), и маркетизира фигури от историята и близкото минало".


Сред изводите, изведени от проучването, са още "повечето издания демонстрират силна предпазливост при публикуването на критични заглавия спрямо премиера Бойко Борисов", както и че водеща тема обикновено са парите в различните им проявления: "приходи в държавната хазна, разходи от страна на правителството, стандарт на живот и харчове на населението, както и щедри обвинения във финансови злоупотреби" .
Изследването показва още: "с малки изключения сред изданията е налице тенденция на изграждане на положителен образ на политическото и властово статукво", както и че има "медийни групирания и застъпване на сходни редакционни политики по определен кръг от теми".


Илия Вълков отбелязва още: "През последните няколко години в България бяха положени поредица усилия да се разбере кой е реалният собственик на всяка отделна медия. Законодателни изменения, които се обсъждат в крачка, предлагат частични решения в тази посока и донякъде тези процеси доведоха до осветляване на собствеността. В същото време те не дават пълен отговор на въпроса как и кой контролира съдържанието на медиите."


Изследването комбинира социологическо проучване на читателските нагласи, анализ на финансовите отчети на водещите издателски групи от 2007 до 2017 г., анализ на рекламния пазар, изследване и обобщаване на публично достъпна информация за издателите на водещите 10 вестника и анализ на съдържанието.


Десетте най-влиятелни хартиени издания са изведени чрез национално представително изследване, извършено от социологическа агенция "Маркет линкс" по поръчка на АЕЖ - България.


През ноември предстои на сайта ще бъдат публикувани и отделни профили на всяко от тях. С някои от техните главни редактори са проведени срещи, други са отказали такива категорично, а трети "не намериха време".


"Изпратихме на всички въпроси за това как те виждат проблемите на вестникарския пазар. От десетимата отговори само един", допълват още авторите на документа.


Задълбоченото проучване на пазара на печатни медии в страната е част от двугодишния проект "Медиатор 2: Мост между етичната журналистика и обществото", който се извършва с финансовата подкрепа на фондация "Америка за България".


Цялото му съдържание може да бъде открито на специално създадения сайт printmediareport.bg

Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Да си припомним класацията на "Репортери без граници", която постави страната ни на 111-то място по свобода на словото. Повече думи са излишни, тъй като страната ни формално е член на Европейския съюз. Формално.


 2. 2 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 295 Весело

  Дневник, включете спелинг чека, де...

  Спечелихме битка, но не и войната!
 3. 3 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5242 Неутрално

  "Десетте най-влиятелни хартиени издания са изведени чрез национално представително изследване..."

  Съмнявам се и едно хартиено издание да е влиятелно в последните години

 4. 4 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Ама момент така, много странно се получи.
  Значи сутринта излиза заглавие "България не е желан партньор в ЕС и си сътрудничи само с Румъния, показа проучване", а сега изведнъж "АЕЖ публикува проучване".
  Що не разкажете какво пише в проучването, по-подробно?
  От сутринта го чета - то е толкова тъжно и ужасно, че ако строителните инженери прочетат такова проучване за себе си, ще вземат да скачат от мостовете.

  Доброто е заразно
 5. 5 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1377 Неутрално

  Според мен по-важният извод от проучването, който трябваше да бъде изведен в заглавието е че има "медийни групирания и застъпване на сходни редакционни политики по определен кръг от теми".

 6. 6 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2809 Неутрално

  тоест без значение дали са обективни важното е да са критични? ето силно критично заглавие , но пък фалшива новина. "Христо Иванов: Без да се изясни казусът "Джи Пи груп", няма да знаем дали все пак няма връзка с убийството в Русе"

  http://www.aej-bulgaria.org/bul/page.php?post=497

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 7. 7 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Според мен по-важният извод от проучването, който трябваше да бъде изведен в заглавието е че има "медийни групирания и застъпване на сходни редакционни политики по определен кръг от теми".
  —цитат от коментар 5 на Лео


  А може и така "Издателят на „24 часа“ („168 часа“ ЕООД, която издава и седмичника „168 часа”, който също е част от изследването) Венелина Гочева е единствената в изследването, която няма участия в други бизнес сфери."
  И още - 57% от читателите смятат, че печатните медии са с неясно финансиране.

  Доброто е заразно
 8. 8 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 289 Неутрално

  "Социологическо проучване на читателските нагласи в България
  Автор: Маркет ЛИНКС

  Методологическа рамка
  Проучването е реализирано чрез две групови дискусии със средна продължителност около 2 ч. Общият брой на участниците в тях е 16. Мястото на провеждане е град София в периода 11–12 април 2018 г. Целевите групи обхващат аудиторията на печатните вестници, а разпределението по възраст и пол е 18–39 г., 50% жени – 50% мъже; 40–60 г., 50% жени – 50% мъже."
  http://printmediareport.aej-bulgaria.org/readers/

  Без коментар.

 9. 9 Профил на Александр Г. Дугин (№55)
  Александр Г. Дугин (№55)
  Рейтинг: 433 Весело

  "Според анализа съществува "специфична симбиоза между популярно съдържание и ценностен консерватизъм, която по-скоро следва нагласите на обществото и избягва формирането на алтернативни позиции. Пазарно ориентираният консерватизъм продава образи, близки до патриархалната култура (сексизъм, мачизъм и др.), и маркетизира фигури от историята и близкото минало"

  Така е. Джендърните “ценности" катастрофираха тук лошо и за дълго. Ще се наложи да свиквате с това.

  Кончита (с) Вурст - Президент на Европейския съюз. ;)
 10. 10 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3177 Весело

  ... Според анализа съществува "специфична симбиоза между популярно съдържание и ценностен консерватизъм, която по-скоро следва нагласите на обществото и избягва формирането на алтернативни позиции. Пазарно ориентираният консерватизъм продава образи, близки до патриархалната култура (сексизъм, мачизъм и др.), и маркетизира фигури от историята и близкото минало" ...

  Мааалиййй, мъка, та мъка! УжасТ нЕк'ъф!
  Колко непрогресариатско, начи!

  Не 111, 'илядо-111-то мЕсто за таквизи тъмни балкански субеци!

 11. 11 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Проучването показва, че драгият читател изобщо не е балама.
  Не знам в Отдела какво ще правим!

  Доброто е заразно
 12. 12 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Весело

  До коментар [#10] от "xm...":

  Забележи как тоя задръстен патриархален мачизмо/сексизъм ни го "продават", докато "формирането на алтернативни позиции" (досещаме се ний) ни го дават съвсем безплатно. Щото заради грантовете, нали.

  Доброто е заразно
 13. 13 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2685 Весело

  До коментар [#9] от "Александр Г. Дугин (№55)":

  Дугин, джендър не е това , което си мислиш...

 14. 14 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 972 Весело
 15. 15 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1791 Весело

  Ееех, друго щеше да е една мултикултурна, социално-групова полово неидентифицируема, толерантна към постлибералните либерализми, постмодерно глобална, феминистка, расово извисена в отричането на белия терорист...образност!
  :)
  !

 16. 16 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2685 Весело

  Ценностният консерватизъм е застинал някъде в средата на 18 век.Потури ,турско робство и домашна ракия...

 17. 17 Профил на Goldmantelziesel
  Goldmantelziesel
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Те затова и хората избягаха.

 18. 18 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3177 Весело

  До коментар [#12] от "АзКлавдия":
  Тъй тя с тъмните балкански субеци. От време оно.
  Раб. дело по 2 стинки, а народа плащаше яко и търсеше връзки за Космос, Паралели, Поглед, Съвременник ...

 19. 19 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#18] от "xm...":

  С една съученичка редовно носехме разни "спонтанни подаръци" на репаджийката в квартала, а тя ни пазеше Паралели и Космос.
  А милата ми баба на село настояваше да се абонира за Правда, щото биллюк страници и добре се увиваха яйца и ... да не казвам други употреби.

  Доброто е заразно
 20. 20 Профил на Боби Бобев
  Боби Бобев
  Рейтинг: 233 Весело

  До коментар [#8] от "plebs":

  "Проучването е реализирано чрез две групови дискусии със средна продължителност около 2 ч. Общият брой на участниците в тях е 16."

  Е защо да те занимават с някяви си "подробности". Следвай направлението, което ти е дадено! Ясно? Пхахах!

 21. 21 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Понеже българските медии функционират ПРЕДИМНО като търговски дружества продават онова, което се харчи най-добре.
  За съжаление те никога не са били и вероятно няма да бъдат фактор, който променя и формира модерна европейска българска културна идентичност- в локвата е по-лесно...

 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7545 Неутрално

  Накрая ще останат само Пеевските издания.

 23. 23 Профил на ytn24562735
  ytn24562735
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Когато говорим за медии, собственост и зависимости, винаги трябва да добавяме два основни момента - хартия и разпространение. Кои са и чии са основните вносители на хартия за вестникарското производство? Кой държи разпространението?
  Преди 10-ина години основните доставчици на хартия работеха 80-90 % с Русия. Дали сега нещо е различно? А наличието или липсата на хартия определя живота на всяко издание. А КОЙ държи разпространението знаем относително добре. Относително, защото знаем кой е КОЙ, но не знаем кой стой зад него.

 24. 24 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 289 Весело

  До коментар [#8] от "plebs": ... Следвай направлението, което ти е дадено! Ясно? Пхахах!
  —цитат от коментар 20 на Боби Бобев  До коментар [#20] от "Боби Бобев":

  Ми следвам го. :) Интересува ме например Москов и го намирам в 24 часа, сега с почти 30 000 прочитания - https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7118801

  Интересува ме и Плевнелиев и пак не го намирам тук, а примерно в
  https://fakti.bg/bulgaria/336566-plevneliev-mediite-ni-sa-zavladeni-s-parite-ot-cankov-kamak
  https://terminal3.bg/plevneliev-rusija-aktivira-vsichki-sili-v-blgarija-mediite-bjaha-nakupeni-ot-korupcionnite-proekti/
  http://www.focus-news.net/opinion/2017/11/03/44635/rosen-plevneliev-prezident-2012-2017-g-votat-na-nedoverie-kam-kabineta-nyama-da-ni-pridvizhi-napred-opozitsiyata-ne-predostavya-nikakva-alternativa.html
  https://www.24chasa.bg/novini/article/7068745

 25. 25 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 289 Весело

  Когато говорим за медии, собственост и зависимости, винаги трябва да добавяме два основни момента - хартия и разпространение. ...
  —цитат от коментар 23 на ytn24562735  До коментар [#23] от "ytn24562735":

  Не, драги. Безхартийните технологии изхвърлят в коша всякакви ПЕЧАТНИ издания. Затова си мисля, че горното изследване касае под 10% от получената от хората информация. Изглежда ми доста глуповато.

 26. 26 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1377 Неутрално

  Понеже българските медии функционират ПРЕДИМНО като търговски дружества продават онова, което се харчи най-добре.
  —цитат от коментар 21 на selqnin

  Никой няма да ти каже точните стойности, но вероятно заради сегментирания пазар, вече няма медия, която да печели повече от продажби, отколкото от реклама. Изводите сам си ги прави...

 27. 27 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1534 Весело

  "...повечето издания демонстрират силна предпазливост при публикуването на критични заглавия спрямо премиера Бойко Борисов","

  Тоест, не поливат с помия безразборно, а все пак спазват някакво приличие. Би звучало цивилизовано, ако беше вярно. Според мен, обаче, то не е така- медиите един вид се надпреварват в омаскаряването на "България на Борисов"..
  Според мен, грешката на написалите горното е заради това, че използват като еталон сайта на "Дневник"- всяка медия, в която нивата на злобата и отровата са под тези на еталона, влиза в черния списък на "предпазливите" медии. И трябва да бъде порицана с причисляване към патриархалната култура.

 28. 28 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 281 Неутрално

  Фууундация америка за България е финансирала това "проучване". Нямам какво повече да добавя!

 29. 29 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3199 Неутрално

  До коментар [#16] от "джендър дебне в храсталака":

  Глупости?!Изобщо това,че някой не харесва левичарските идеологии,държи на семейството ,не приема дцендъризма,непременно слуша чалга,пие домашна ракия с туршия.Това е също толкова малоумно,колкото да изкарвате всеки противник нанджендъризма путинофил.Ама толкова си и можете,затова сте си све около 1% на изборите.

 30. 30 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3199 Неутрално

  До коментар [#17] от "Пешу":

  Аха,избягаха да стават джендъри на Запад...

 31. 31 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3199 Неутрално

  До коментар [#22] от "Роси":

  Аа,и прокопиевите ще ги има,поне докато има грантове...

 32. 32 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3199 Любопитно

  До коментар [#23] от "ytn24562735":

  Каква хртия ви гони в 2018-та година?!

 33. 33 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3199 Любопитно

  До коментар [#24] от "plebs":

  Москов и Плевнелиев са врагове на Капитал,затова тях тук няма много да ги чуете.Плевнелиев стана лош,като се обяви за нов лифт в Пирин,и като си признава,че Кънев е причина да не се кандидатира за втори мандат.

 34. 34 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3177 Весело

  "...повечето издания демонстрират силна предпазливост при публикуването на критични заглавия спрямо премиера Бойко Борисов","Тоест, не поливат с помия безразборно, а все пак спазват някакво приличие. ...
  —цитат от коментар 27 на Дон Кихот

  Е, не сте прав и за двете.
  Пръво - да поливат с помия не безразборно, а ударно и целенасочено. Това е ценност на Гражданското общество от определен ментален, политически експлоатиран тип.
  И второ - тези, неполиващите, не са от цивилизованост неполиващи, а са същото като поливащите, само че - цаливащи. Дет' е казано - всеки с Началника си, който плаща - той поръчва музиката ...

 35. 35 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1542 Неутрално

  Пазарно ориентираният консерватизъм продава образи, близки до патриархалната култура (сексизъм, мачизъм и др.), и маркетизира фигури от историята и близкото минало".

  То затова е пазарно ориентиран, щото продава това, което се търси.
  За съжаление на джендър активистите, изглежда у нас образи като Кончита Вурст не се харчат много. :)

 36. 36 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5843 Неутрално

  В Деня на Народните будители българското народно събрание си подари закон за медиите (на Пеевски) срещу медиите.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 37. 37 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#13] от "джендър дебне в храсталака":
  До коментар [#16] от "джендър дебне в храсталака":
  +++:)))

 38. 38 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 289 Любопитно

  Open Society Foundations е сред партньорите на туй НПО. Що ли не съм изненадан

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK