Софийският университет иска да открие филиал в Бургас

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1650 Неутрално

  И студенти ли ще почнат да внасят?

 2. 2 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2479 Неутрално

  Бургас си има Асен Златаров и Свободния - стигат.

 3. 3 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1474 Неутрално

  ми ще внасят руски студенти,
  както и филияла на Художествената Академия
  пак в Бургас.
  просто си създават руски анклав със български средства.
  нещо неясно за дебилите на пригожин и онея със знаменцата.

 4. 4 Профил на ПараГраф
  ПараГраф
  Рейтинг: 213 Неутрално

  "Икономика и финанси", "Бизнес администрация"..........

  Твърде скъпо и рисковано, при положение,че Икономичският във варна е близо, а потенциалните студенти от региона са константа. Освен това са нужни повече инженерни и технически кадри за момента, с икономически и хуманитарни "кадри" е пренаселено и без това, а за заплащането и перспективите да не говорим.

 5. 5 Профил на sow29372525
  sow29372525
  Рейтинг: 484 Неутрално

  "Икономика" и "Администрация и управление" бяха част от направленията, за които се препоръчва да се ограничи приема на студенти, поради невъзможност да се реализират. Май, пак ще раздават дипломи на калинки...

 6. 6 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  ЮЗУ 2 Мерси... Летвата вече е на по-малко от педя от земята.

 7. 7 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1395 Разстроено

  Щом най-известният ни университет тръгна да прави такива простотии....
  оправете си програмите с цел привличане на повече студенти, а не да откривате филиали в цяла България.

 8. 8 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4770 Неутрално

  Крайно време е (дори е късно, но по-добре късно отколкото никога) бизнесът и държавата да се съберат и да решат какви кадри ще са необходими прз следващите 10-20 години и да се открият места в такива специалности! А не политология, администрация, икономика, право и др., за които няма работа дори в момента!

 9. 9 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2684 Весело

  До коментар [#8] от "vassilun":

  Ако на т.нар. "Бизнес" му пукаше, щеше сам да си обучава кадри и да плаща добри заплати. А не да търси работници от Украйна и Молдова, че вече и циганите не искат да му работят без пари...

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 10. 10 Профил на buddy
  buddy
  Рейтинг: 427 Неутрално

  До коментар [#8] от "vassilun":
  На теория си прав, но не забравяй за коя държава става дума. Къде да го съберат този бизнес, къде е този бизнес - мутра до мутрата... Тях ги интересува само да усвоят едни средства, но това няма нищо общо с икономическата наука.

 11. 11 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 861 Весело

  Голяма смешка! На 200 хилядния Бургас не му стигат сегашните университети, а сега още "вишо", аре мерси! Бива неадекватност и измишльотини, ама такива "инициативи" съвсем ме хвърлят в оркестъра... Един местен феодал, собственик на болници, също е решил да създава медицински факултети наоколо (?!?), докато хиляди момчета и момичета от града отдавна избраха висши училища по Европата, че и оттатък. Сега пък феодалните старци от никому ненужния СУ решили бизнеса да разширяват...
  Щеше да е смешно, ако не беше толкова тъжно.

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 12. 12 Профил на mmateva
  mmateva
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Аз много се радвам, в Бургас няма добър университет и затова ходим да учим в други градове. Ако отворят и една "Информатика" като продължение на ПМГ и ИТ-гимназията, ще е просто чудесно.

 13. 13 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 310 Неутрално

  В името на висококачествената национална просвета уважаемият Софийски университет може и да смали малко апетитите си. Нека и Пернишкият унивеситет получи възможност да озари с възрожденската си светлина потъналото в мрак Южно Черноморие...

 14. 14 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2684 Весело

  До коментар [#13] от "Practic":

  По-скоро БАН да създаде няколко университета съвместно с УниНедоубит...

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 15. 15 Профил на ПараГраф
  ПараГраф
  Рейтинг: 213 Неутрално

  [quote#8:"vassilun"]Крайно време е (дори е късно, но по-добре късно отколкото никога) бизнесът и държавата да се съберат и да решат какви кадри ще са необходими прз следващите 10-20 години и да се открият места в такива специалности! /quote]

  Ами да се съберат, ама те предпочитат да реват, че 500 хиляди работника не им достигали, то и на мен не ми достигат 500 хиляди, ама не рева :) Докато не се научат, какво е реално заплащане на труда и какво значи бизнес етика, да си реват.

 16. 16 Профил на skeptichen
  skeptichen
  Рейтинг: 288 Неутрално

  До коментар [#8] от "vassilun":

  Ами то хубаво това бизнеса и държавата да се съберат, но няма как да стане, защото за да се създаде един бакалавър по каквото и да е, трябват 4 години, а бизнеса не работи така, а най-много на годишна база.

  Бизнесът не иска образовани хора, а обучени хора. Затова и все по-голяма популярност ще намират школи за преквалификация които са тясно свързани с бизнеса, като например СофтУни, и Телерик Академия - получаваш уменията да си намериш работа, и предложение за работа накрая на курса.

  А това че Софийския иска да прави филиал - нищо чудно, докато системата се финансира според броя студенти, университетите ще правят филиали с идеята да привличат отнякъде студенти. И така до логичния завършек на този процес - Софийския да направи филиал в Полски Тръмбеш.

 17. 17 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1394 Неутрално

  До коментар [#8] от "vassilun":

  а бе ти лут ли си бе васко? ил не знаиш кво преставляват и бисниса и даржавата ни че искаш туй няшто да се пудигни на квъдрат и да ришава туй дето ше е занапреде? сметах те за сириозен кументатор.

  а инък: нека. удобряваме. да уткрие. и не само там но и по други места. то тоя приншип за вишото убразувание е зъложен оште от дривноста и средну виковието: оште оттогаз пруфесора и ониверситетите са одили на кръка до родните силца и пъланки на амбициосната студенция така щото да се дупренесе тя максимално одобно да стани наи дубрата версиа на нея си както сега е мудерно да съ касва. сиреч прочее путкрепяме тъзи инициятива тъй като в нея има голем путенциял.

 18. 18 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1053 Неутрално

  Бургас си има Асен Златаров и Свободния - стигат.
  —цитат от коментар 2 на Deaddark


  Няма да е лошо да име клон на Софийския вместо да има Свободен.
  Ако не друго, поне дипломата от Софийският има по-голяма тежест. Свободният е ташак.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 19. 19 Профил на macholibre
  macholibre
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Събират студенти от кол и въже за половината си специалности, но са тръгнали да отварят нов филиал в друг град?! Само аз ли го намирам това за абсурдно?

 20. 20 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 561 Весело

  Специалността ще бъде "Икономия и фитнес".

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 21. 21 Профил на БТК
  БТК
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Аз пък тъкмо се притеснявах, че не ни стигат икономистите в България...

 22. 22 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2753 Неутрално

  Ето затова е на този хал висшето образование - по всички данни има спешна нужда от инженери, математици, учители и т.н., но Софийският университет си има друг дневен ред - магистърска програма по икономика, бизнес администрация....
  Без коментар.

 23. 23 Профил на инфлация плюс рецесия
  инфлация плюс рецесия
  Рейтинг: 565 Неутрално

  Малко кофти се получава.
  СУ дълго време бе най-гласовитият борец срещу "филиалната епидемия" и размножаването на ВУЗ-овете (напълно основателно), и след като постигна целта си, сам реши да се намъкне в освободената ниша.

 24. 24 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 893 Гневно

  На България във висшето образование и трябват ИНЖЕНЕРИ, не повече администрация и хора премятащи папки. Ако толкова са мераклии за филиали защо не открият по "Компютърни науки" където наистина са добри ами отново по пренаситени специалности бълващи чиновници?

  Крайно време е държавата да се намеси административно след като ВУЗ-овете толкова нахално злоупотребяват с автономията си. И да обяви един поне 5 годишен мораториум върху приема по ненужни специалности. Също и тези специалности които са многократно дублирани по разни филиали и новоизлюпени псевдоуниверсите да ги събере в 2-3 водещи и закрие в останалите.

  Да не говоря за това, че такъв раздут прием при който местата за студенти са повече от абитурентите е пълно безумие. За едно кандидат студентско място трябва да се борят по 4-5 души за да има наистина качествен подбор. Съответно и трябва да се ограничи приема. И рязането да започне от новоизлюпените имитации на университети бълващи само и единствено администрация.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 25. 25 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1218 Любопитно

  ИДИОТИЗЪМ!
  На България и трябват ТРИ университета. Останалите ПЕТДЕСЕТ трябва да се закрият.
  Между тези три е Софийския.
  Освен това влизането в университет трябва да става с ПРАГ. Ако нямаш минимум 4.оо от ДЗИ - отивай в класата на изпълнителите.
  !

 26. 26 Профил на famousandco
  famousandco
  Рейтинг: 724 Неутрално

  Нормален и адекватен процес. Не може всички университети да са в София, да се привличат учещите деца от цяла България и после да се чудим защо останалите градове западат, а софиянци да недоволстват защо града им бил пренаселен. Някакво природно явление ли е дадеността в момента, университети да има само в 3-4 града, а в останалите щом учениците завършат средно образование и да напускат домовете си, обикновено завинаги? Абсурдно беше комунистическото планиране, при което в Югоизточна България имаше половин университет, докато на други места се построиха цели градове за студенти. Защото регион, който остане без млади и образовани хора, този регион е загинал. Иначе, на мен би ми се искало българските университети да са в градове до 50 000 души, за да се създава истинска академична среда във и извън университета и вместо мигриращи млади работници, да говорим наистина за учащи се. Но плановото изграждане е наложило точно обратният подход, който пък сега носталгично настроени естети яростно защитават. Със сигурност за доброто образование, местоположението и отдалечеността от столицата не са минуси, напротив. Друг е вече въпроса, че точно икономисти и администратори произвеждаме повече от достатъчно.

 27. 27 Профил на инфлация плюс рецесия
  инфлация плюс рецесия
  Рейтинг: 565 Неутрално

  Важно е качеството на обучение и преподавателския състав.
  Ако лицата са едни и същи, няма никакво значение, дали местният ВУЗ ще бъде наречен "Филиал на Софийски университет" или Бургаски свободен нощен полунощен югоизточен черноморски икономически технически и практически университет.
  Имам предвид редовните преподаватели по щат, а не "летящите холандци" , прелитащи като мълнии закратко за по един хонорар.

 28. 28 Профил на ogix
  ogix
  Рейтинг: 162 Разстроено

  Защо не открият филиали и по селата? Тогава, така наречените ПРОФЕСОРИ ще могат да си оправят още по добре доходите. Например в с. Гол Тупан.

  огн.
 29. 29 Профил на mpd35571118
  mpd35571118
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Не само инженери се търсят. Няма и учители. И ако СУ ще открива филиал, по-добре да помисли за педагогически филиал във Видин. В Северозапада няма нито едно висше училище. И се чудим защо е най-бедния район в Европейския съюз. Като ще харчим обществени средства, нека поне веднъж да е умно и дългосрочно.

 30. 30 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1218 Любопитно

  До коментар [#29] от "mpd35571118":


  Няма и учители. И ако СУ ще открива филиал, по-добре да помисли за педагогически филиал ...
  —цитат от коментар 29 на mpd35571118


  Най-добре не заблуждавайте хората. Учителите не са нужни на никого. Нито на обществото нито на държавата. Приказките за "елате хиляди младежи за учители" са само колкото да се усвоят едни севросредства по едни програми. Това общество мрази учителите от повече от трийсет години и всячески ги унижаваше и унижава. Все те са му виновни. От това че били неуки, неграмотни, некачествени през удобството да ги използва за разтоварване на родители и ученици -БИЯЧИ, през насъскването към децата да ги записват незаконно и да правят постановки,през употребата им за изтривалка начантаджиите на държавна служба, до конституирането им като РОБИ.
  НЕ СТАВАЙТЕ УЧИТЕЛИ.
  Това общество не заслужава такава жертва!
  Няма нужда и от педагогически филиали.
  !

 31. 31 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7139 Неутрално

  България е тъпкана с икономисти, те нови филиали за такива искат да откриват.

 32. 32 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 893 Неутрално

  Не само инженери се търсят. Няма и учители.
  —цитат от коментар 29 на mpd35571118


  Това е вярно. Само че е редно и да се каже за какви точно учители е дефицита - математика, физика, компютърни технологии, чужди езици. Все същата "кръвна група" каквато са инженерите. Където се иска здраво, ама много здраво учене и където не може да се мине с общи приказки. И където има обективни критерии за оценка на знанията и не са свикнали да пускат "калинки".

  Обществото е в този страхотен дефицит защото той е предизвикан от крайната деформация на обществените ценности. Понеже обществен идеал стана да печелиш лесно пари с крадене, да правиш кариера в политиката а не с труд. Защо да учи тези дебели тухли пълни с формули като може да запише някакво друго вишУ където няма формули а само общи шаблонни лафове. А често може и само с една подходяща банкнота в студентската книжка, или с преспиване ако е по-атрактивна студентката.

  Обществото няма да се оправи скоро. Но законите се променят значително по-лесно. И начина го казах, регулиран прием. Мораториум на приема за ненужните специалности, закриване на новоизлюпени ненужни специалности и университетчета.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 33. 33 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 893 Неутрално

  Нормален и адекватен процес. Не може всички университети да са в София, да се привличат учещите деца от цяла България и после да се чудим защо останалите градове западат, а софиянци да недоволстват защо града им бил пренаселен. Някакво природно явление ли е дадеността в момента, университети да има само в 3-4 града, а в останалите щом учениците завършат средно образование и да напускат домовете си, обикновено завинаги?
  —цитат от коментар 26 на famousandco


  Гърмят ти още залповете на Аврора на теб в главата. Университети се откриват където има подходяща среда. Нормално е да са в по-големите градове които се явяват естествен център на привличане за по-кадърните хора. Защото никой качествен преподавател няма да отиде да живее в село Горно Боклучене защото видите ли, то имало нужда да се развие.

  Просто ще си остане в големият град и ще си намери друга работа, там такава винаги има. И гордото "професор" в това село ще го носи примерно селският ветеринар, единственият съгласил се да отиде в него. От което качеството на науката там няма да цъфне и върже.

  Този твоят експеримент го направиха още при социализма. Мисля във Видин беше, заселиха в един блок млади семейства висшисти и цигани. Идеята е била висшистите да цивилизоват циганите. Крайният резултат е, че висшистите много бързо се изселиха от блока.

  Така ще стане и с университетите по селата които мечтаеш да откриваш, много бързо ще останат без преподаватели. Вие стругари и заварчици не можете да задържите та професорите. Не виждате ли, че всичките преподаватели в тези новоизлюпените подобия на университети са все "летящата чета на Бенковски", гостуващи преподаватели от стабилните вузове с история? Гонят хонорари като често дори не водят часовете ами само ги отчитат. Печатници на дипломи, това ще създаде твоето предложение.

  Животът си има своите правила и само комунистите все още живеят с илюзията, че могат да нареждат на хората как да решават за животът си.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 34. 34 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 316 Неутрално

  До коментар [#4] от "ПараГраф":

  Скъпо щеше да е ако се изтъпанеха с накой филиал на ТУ. Там се иска сериозна материално-техническа база с лаборатории, араратура и тн.

  Я предложи на великия бургаски кмет това да видим откъде ще намери финансиране. То не е като за разчертаеш едно парче общинска земя или да дадеш сграда и да кажеш ей го университета.

  Тук минават тънко със специалности дето се прелистват на вентилатора в 1 класна стая и могат със същото усилие да пуснат университети за тях и по селата.

  Схема : държавна субсидия + PR = "най-добрия град за живеене".

  За образоватието с посочените специалности това е абсолютно ненужно.
  Както въобще са ненужни нискокачетвени университети, като Бургаския разпиляващи субсидиите за образование на другите.

  Ако същите пари отидат за курсове по обучение или преквалификация по търсени специалносни и с внимание към регионалния бизнес интерес ще има някаква реална полза.
 35. 35 Профил на famousandco
  famousandco
  Рейтинг: 724 Неутрално

  [quote#33:"Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП"][/quote]

  Интересно защо Оксфордски и Кеймбриджки университети не са в центъра на Лондон. По твоята логика трябва отдавна да са пуснали кепенците. Да имат англичаните един от най-големите финансови и икономически центрове в света и да правят университети по селата (цитирам те). Също Харвард и Йейл нямам спомен да са във Вашингтон или поне Ню Йорк. Странни хора, залпове на Аврора сигурно гърмят в главите им. Не са като нашите доказани демократи, за които централизацията е майка на прогреса и всичко, което и противоречи, просто не трябва да съществува.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK