От страната на тиквите до обикновен производител, или какво се промени за една година в България

От страната на тиквите до обикновен производител, или какво се промени за една година в България

© Юлия ЛазароваМиналата година по това време европейската статистическа служба Евростат обяви България за най-големия производител на тикви в ЕС. Според данни за 2016 г. реколтата в страната възлиза на рекордните 133 хил. тона. Далеч на втора позиция тогава остана Испания с 97 хил. тона.


Само година по-късно България вече е далеч от постигнатите резултати. Отново по данни на Евростат през 2017 г. реколтата от тикви в страната е малко над 20 хил. тона, което е с 6.5 пъти по-малко. За сравнение – през 2015 г. реколтата е сходна с тази от миналата година и е 25 хил. тона.


Превръщането на България в европейски лидер по производство на тикви през 2016 г. всъщност не се дължи на внезапно увеличено търсене на тази продукция, а е резултат от изкривеното субсидиране на земеделския сектор, отбеляза преди година "Капитал". От 2015 г. България започна да прилага схемата за т.нар. обвързано подпомагане, за която годишно се заделят над 230 млн. лв. Оказа се обаче, че в сектор плодове и зеленчуци могат да бъдат получавани субсидии за отделни видове продукция, надхвърлящи дори разходите за производство.
Икономически анализ на земеделското министерство показа, че през 2016 г. конкретно при тиквите изплащаната субсидия покрива 101% от производствените разходи, а отделно фермерът има приходи и от продажбата на продукцията. Подобен казус имаше и със зеления грах – оказа се, че субсидията покрива 128% от производствените разходи, което означава, че производителят е на печалба дори и без да продаде стоката си.


Заради въпросните изкривявания се наложи България да променя схемата за подпомагане само две години след започването й, като от 2017 г. отпадна подпомагането за тикви, грах и зелен фасул.


От страната на тиквите до обикновен производител, или какво се промени за една година в България

© Eurostat


Така за миналата година производството на тиква се е свило до 20.3 хил. тона, като по този показател България се нарежда на шеста позиция в ЕС. Лидер е Испания със 115 хил. тона, следвана от Франция (95 хил. тона), Германия (92 хил. тона), Португалия (74 хил. тона) и Полша (74 хил. тона).

Предлагаме ви още: следете на живо дебатите в Народното събрание за правителството "Денков - Габриел"
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK