Комитет на ООН отправя десетки препоръки към България заради неспазване на човешките права

Комитет на ООН отправя десетки препоръки към България заради неспазване на човешките права

© Анелия НиколоваКомитетът по правата на човека на ООН е установил проблеми със защитата на правата на човека в България. Става дума за разпоредбите на Международния пакт за граждански и политически права, съобщава Българският хелзинкски комитет, чиито представители са участвали в заседанието на комитета.


Заради многобройните случаи на престъпления от омраза и реч на омраза спрямо роми, представители на религиозни малцинства, ЛГТБИ, мигранти и други групи комитетът препоръчва приемане на изменения в Наказателния кодекс и в Закона за радиото и телевизията, с които да се включат и други мотиви и признаци. Сред тях са сексуалната ориентация и джендърната идентичност, такива за защита срещу престъпления от омраза и реч на омраза. Комитетът препоръчва ефективно прилагане на действащите разпоредби на наказателното право, за да се гарантира, че извършителите на такива престъпления ще бъдат преследвани и ще получават подходящи наказания.


Комитетът изразил загриженост и че в страната липсва каквато и да е възможност за легализиране на еднополовите съюзи в България и препоръчва премахването на всякаква дискриминация, основана на сексуална ориентация и джендърна идентичност.
Комитетът препоръчва борба със засилване на дискриминацията на ромите в сферата на с жилищата, образованието, здравеопазването и трудовата дейност. Той специално препоръчва изменения в Закона за устройството на територията с цел въвеждане на принципа на пропорционалност при разрушаване на незаконни постройки и избягване на принудителните евикции.


Сред другите проблеми, установени от комитета, е забавената реформа в законодателството, отнасяща се до запрещението, заради което продължава дискриминацията на хората с увреждания. По тази тема съвсем наскоро отново започна дискусия. Препоръчва се извеждането от институции на хора с увреждания и защита от насилие на настанените в психиатрични институции. През последните години имаше няколко сигнала за случаи на упражнено насилие над деца в такива институции от страна на персонала.


Според комитета насилието срещу жени в България е достигнало "тревожни размери" и са необходими сериозни законодателни и практически мерки за борбата с него. Затова наред с други мерки той препоръчва ратифициране на Истанбулската конвенция на Съвета на Европа. ГЕРБ оттегли преди време предложението си конвенцията да се ратифицира след негативна кампания, проведена от различни групи в обществото.


Комитетът е посочил, че в България продължава да има случаи на изтезания и физическо малтретиране на хора от органите на реда, както и на роми чрез "наказателни нападения" в ромски квартали. Полицията в България малтретира мигранти, а пък някои от тях са връщани в страни, в които техният живот и сигурност биха били подложени на опасност. Затова се препоръчва в Наказателния кодекс да се предвиди наказание за изтезаване, както и да се създаде независим механизъм за наблюдение и контрол на полицейското насилие.


Според комитета в България има многобройни случаи на заплахи и тормоз над журналисти, както и упражняван политически натиск спрямо ефективна журналисти. Препоръчва се засилване на медийния плурализъм и създаване на справедливи и недискриминационни критерии за насочване на публичното финансиране на медии.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK