Главният архитект на Каварна: Ново строителство край Калиакра не може да се допусне

Нос Калиакра

© Дневник, НИМ

Нос КалиакраТрите имота на дружеството "Калиакра инвест" в защитените понто-сарматски степи край н. Калиакра попадат в обхвата на заповедта за забрана на всякакви земеделски и други дейности, издадена от министър Нено Димов през юли миналата година. По тази причина в тях не би могло да се допусне ново строителство. Това твърди главният архитект на Каварна Камен Жейнов в писмо до "Дневник". То е изпратено по повод публикацията "С невалидни разрешения Каварна се готви да позволи на бивш депутат да строи в защитени територии".


В него ставаше дума за това, че в нарушение на Закона за устройство на територията Жейнов е презаверил три разрешения за строителство в терените на дружеството


"Калиакра инвест", свързано с бившия депутат от ГЕРБ Живко Мартинов
Преди седмица "Дневник" изпрати до главния архитект на Каварна въпроси, от които трябваше да стане ясно на какво основание е била извършена презаверката на строителни разрешения с изтекла валидност. В изпратения вчера мейл отговор на този въпрос няма.


В него главният архитект на Каварна обяснява: "Продължавала да витае заблудата, че въпросните имоти се предлага да бъдат извадени от площта на местообитанието." В същото време екипът, изготвящ Общия устройствен план на Каварна, се стремял да издейства от екоминистерството становище, според което местообитанието да не се смята за нарушено, независимо от това, че в границите му вече имало реализирано строителство, твърди Жейнов.
Става дума за три бетонни фундамента, изградени от "Калиакра инвест" още през 2012 г. Общата им квадратура е около 300 кв.м, а върху тях е трябвало да се появят сгради, определени от инвеститорите им като "обществено обслужващи".


Извършените строежи в трите терена, попадащи в понто-сарматските степи, са една от


пречките пред работата по изготвянето на Общ устройствен план на Каварна


По тази причина местната администрация твърди, че е направила опит да ги извади от обхвата на защитеното местообитание и така да улесни работата по изготвянето на плана. В това намерение граждански сдружения и екологични организации видяха опит за заобикаляне на строителната забрана в полза на близката до Живко Мартинов "Калиакра инвест".


Строежите в три терена, част от защитените местообитания на понто-сарматските степи край Калиакра

© Дневник

Строежите в три терена, част от защитените местообитания на понто-сарматските степи край Калиакра


Но в писмото си от вчера Камен Жейнов пише, че дори имотите да бъдат изключени от защитената територия "допустимият според МОСВ 1% (застрояване в степите, бел. ред), отново би бил в пъти надхвърлен". Подобно твърдение обаче означава, че това ще продължи да блокира работата по Общия устройствен план на Каварна и всички бъдещи инвестиционни проекти край Калиакра.
Пак по повод на текста, публикуван миналата сряда в "Дневник", писмо изпрати и пресцентърът на община Каварна. (Пълният му текст може да бъде проследен в края на статията.)


В него се припомня, че заради


неправомерно презаверените строителни разрешения на "Калиакра инвест"


на главния архитект на община Каварна са били съставени три акта, а впоследствие са били връчени съответните три наказателни постановления, за които "към днешна дата има решение на административния съд, според което те са били издадени незаконосъобразно".


Едно писмо на началника на РДНСК – Североизточен район Петя Жекова от 12 октомври т.г. обаче заплита казуса още повече. То е изпратено до началника на политическия кабинет на министър-председателя Румяна Бъчварова и зам.-началника на Дирекция "Национален строителен контрол" Петър Духлински. В него се съобщава че презаверката на трите строителни разрешения на "Калиакра инвест", извършена през лятото на м.г., е нищожна, защото е станала без правно основание и извън сроковете, предвидени в Закона за устройство на територията. По тази причина "те са изгубили своето правно действие".


Затова на 15 декември м.г. до "Калиакра инвест" органите на националния строителен контрол и кмета на Каварна е било изпратено писмо, в което се указва: "При установяване на строително монтажни работи (във въпросните три имота, бел. ред.) без валидно разрешение за строеж, кметът на Община Каварна следва (...) да предприеме незабавно необходимите действия по спиране, забрана на достъпа и издаването на


заповед за премахване на незаконните строежи"


В писмото – отговор по повод публикацията в "Дневник" от 25 октомври т.г., от местната администрация в Каварна уточняват, че във връзка с изготвянето на предварителния проект за Общ устройствен план на Каварна, Общината е подала информация към изпълнителя му за всички разрешения за строителство, издадени от администрацията й. "За да бъде нанесена коректно информацията", сред тях са били и тези, които са вече реализирани (какъвто е случаят с "Калиакра инвест") и тези, които са все още в сила.


От пресцентъра на община Каварна обаче отричат администрацията да води кореспонденция с министерствата на регионалното развитие и благоустройството и на околната среда и водите, за да бъдат изключени от обхвата на защитената територия край Калиакра целите терени, в които се намират строителните площадки на дружеството, свързано с Живко Мартинов.


Отговорът на общинската администрация в Каварна


По отношение на презаверяването на строителни разрешения №5/07.20.2012 г., №6/07.20.2012 г. и №7/07.20.2012 г. през 2017 г. от РДНСК-СИР на главния архитект на община Каварна са били съставени три акта, а впоследствие са били връчени съответните три наказателни постановления, които той е обжалвал в съда. Към днешна дата има решение на административния съд, според което наказателните постановления са били издадени незаконосъобразно. В допълнение въпросните наказателни постановления не коментират нарушения на екологичното законодателство. Съгласно чл. 153 ал. 7 от ЗУТ "В случаите по ал. 2, т. 1 презаверяването се извършва след служебна проверка за съответствие с предвижданията на действащия подробен устройствен план, както и с изискванията на влезли в сила административни актове по Закона за опазване на околната среда, Закона за биологичното разнообразие...", а ал. 2, т. 1 гласи "Разрешението за строеж губи правно действие, когато в продължение на три години от влизането му в сила не е започнало строителство". В случая строителството е започнало с откриване на строителна площадка, още през 2012 г. и съответно санкция на РИОСВ не се изисква.


Цитираните по-горе строителни разрешения са били издадени на 7.02.2012 г., когато все още не е бил в сила чл. 148, ал.8, обнародван в ДВ брой 32 от 2012 г. в сила от 24.04.2012 г., в който е залегнало: "Влязло в сила решение по (ОВОС) или решение, с което е преценено да не се извършва ОВОС, е приложение, неразделна част от разрешението за строеж." Разрешенията за строеж са влезли в сила, след като са били проверени от РО НСК - Добрич, и не са били открити закононарушения при издаването им. Изпълнените стоманобетонови площадки не са незаконни - в противен случай премахването им би било предписано от компетентните органи още през 2012 г.


В изпълнение на решение на Общински съвет – Каварна, и във връзка с изготвянето на предварителния проект/опорния план за ОУП общинската администрация е подала информация на НЦТР ЕАД за абсолютно всички разрешения за строителство – и тези, които са реализирани (какъвто е конкретния случай), и тези, които са в сила, за да бъде нанесена коректно информацията. Администрацията не може да си позволи прикриването на информация в чиято и да било полза, в това число и по отношение на настойчивите искания за отделяне на терени за застрояване - на сдружение "За туризма на Калиакра".


По повод информация в публикуваната на 25.10.2018 г. статия в електронното издание "Дневник" със заглавие "С невалидни разрешения Каварна се готви да позволи на бивш депутат да строи в защитени територии", моля да имате предвид, че в община Каварна не е получавано писмо от РДНСК – Добрич, с указания за издаване на заповед за премахване на въпросните строежи.


Не отговаря на истината и твърдението, че общинската администрация води кореспонденция с министерствата на регионалното развитие и благоустройството и на околната среда и водите от обхвата на защитената територия край Калиакра да бъдат изключени целите терени, в които се намират строителните площадки.

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Радваме се да го чуем. Дано се запази местността от посегателства.

 2. 2 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 274 Весело

  Браво!
  Да видим колко дълго ще запази топките си гу-син Главният архитект:)

  Спечелихме битка, но не и войната!
 3. 3 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4181 Любопитно

  Дано да е така!Ако обаче парата под масата "заиграе" не се знае какво ще се получи на практика!

 4. 4 Профил на Скакауец
  Скакауец
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Това ми звучи като директна препратка към основна бизнес практика: "Което не се купува с пари, се купува с много пари!" Ай наслука, гусин главен архитект...

  Слушкаш Шорош, папкаш грантове! (Верую на Киселото, миризливо и кресливо, неолиберално-марксистко л@йно ...невник...)
 5. 5 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2222 Разстроено

  Е, и, човекот е дал 3 тона суджук, па те за не'кви 0,3 дка се пинтявят!
  Лоши хора ве! :(

 6. 6 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3780 Неутрално

  Администрацията - и централната, и по места, започва да спазва закона само след силен обществен натиск и бдителност на гражданите. Иначе строежите на разни "ххххинвест" ООД - та отдавна да са поникнали в пъти повече отколкота са понастоящем. Не че не изпозастроиха Черноморието, но районът около Калиакра е едно от малкото сравнително непокътнати места, където все още няма поникнали стоманобетонни гета тип мутробарок така, както са те в останалите части по Черноморието ни !

 7. 7 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1816 Неутрално

  1994 г един познат, по-възрастен и по-запознат от мен ми каза: "От Калиакра до Резово всичко ще е бетонно стена!" и "Купувач на НХК ще е Лукойл". Годината 1994 никой не беше чувал за Лукойл. Имаше само регистрирана фирма Агрохолд!!!

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 8. 8 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6798 Неутрално

  Всичко на тъмно, всичко под масата. И все политици в основата.

 9. 9 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Има ли в Каварна неглавни архитекти? Те какво мислят?

  roo
 10. 10 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5357 Неутрално

  Ще го минат като реконструкция на сграда която е разрушена от вяртър :) Като в Морската градина Варна :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 11. 11 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2212 Неутрално

  "Бате к*ре, бат' Нено нали дза тва го пацорихме министър, ъ разцъака радзни дзастоели раоти? Нишо не свръшИ тойо плъх, че му е*ем майката!"

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 12. 12 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2212 Неутрално

  "Бате к*ре, у Банцко це дзапушИ раотата, ч' му еъ майката! Харе са поне ън Витоша ъ го ънгласиме как ци требе, оти че си е*е майката пълно капо накраа!"

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 13. 13 Профил на alehandro77
  alehandro77
  Рейтинг: 486 Разстроено

  Едно от любимите ми места на Черноморието...5-6пъти съм бил там и смятам че мястото има специална енергия...
  От друга страна един мол, картинг писта, хотел с 800 легла...защо пък не...бетон да се лее...

  Корупцията е новия социализъм! Нямаш връзки, нямаш пари.
 14. 14 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2752 Неутрално

  Администрацията - и централната, и по места, започва да спазва закона само след силен обществен натиск и бдителност на гражданите. Иначе строежите на разни "ххххинвест" ООД - та отдавна да са поникнали в пъти повече отколкота са понастоящем. Не че не изпозастроиха Черноморието, но районът около Калиакра е едно от малкото сравнително непокътнати места, където все още няма поникнали стоманобетонни гета тип мутробарок така, както са те в останалите части по Черноморието ни !
  —цитат от коментар 6 на samoedin


  Преди 3 години заведох колеги (американци) на Калиакра, след това на мидения ресторант, а после и в двореца в Балчик. Тези двама мои колеги, които бяха обиколили света по разни конференции, бяха очаровани от Калиакра и казаха, че такава природна красота, съчетана с история трудно може да се види. Знам, че бяха възхитени, бяхме заедно през цялото време, аз им говорех за историята на тези земи, а те бяха с широко отворени очи и казаха, че пак ще се върнат. Върнаха се със семействата си това лято, без мен, но очаровани и щастливи, че са посетили отново Калиакра. Та ако и това неземно кътче се разпердушини от посткомунистическите мутри, не знам какво ще кажа на моите приятели колеги?!

  Пазете се от доносника vesolr
 15. 15 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2580 Неутрално

  До коментар [#14] от "GreenEyes":

  Който ходил на Калиакра, ходил...!
  Северното, както и южното черноморие трябва да бъдат съсипани! Окончателно и безвъзвратно! След 30-40 години, ако е рекъл Господ, може да се почне, начисто. Нищо не трябва да остава. Само един, избледняващ спомен...

  Бивш tww09306483.
 16. 16 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1925 Неутрално

  Има си хас да оставят местенце без бетон! Това че има заповеди и забрани само ще увеличи рушвета.

 17. 17 Профил на Just Бахур
  Just Бахур
  Рейтинг: 299 Неутрално

  На нос Калиакра спокойно могат да се развият до 8 мега-комплекса с к_инт 8-9. Леглова база от поне 3000 места и ресторанти за китайски миди с капацитет 873 сепарета! И това само като погледнеш Калиакра и от дясно!

  ДА на АЕЦ Белене! Ядрената енергетика е гарант за безкарбоново бъдеще! Потомствен антикомунист!
 18. 18 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 382 Неутрално

  Някои от коментаторите май не са прочели внимателно статията. Главният архитект замазва нарушението с презаверката и отклонява темата със странични и неокончателни забрани, а не защитава тази територия.

 19. 19 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1274 Неутрално

  Герберастите не харесват това.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 20. 20 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Знам, че ме гони параноята, но ключовата дума май е "ново". Ново строителство няма да има, но общината брани и изглежда, ще продължава да брани проектите на Суджука като вече съществуващо строителство - нищо, че е на ниво плоча.
  Помня също как, когато наливаха бетона край Болата, общината казваше "искаме да ги спрем, но не знаем кои са, те не си признават". И стана съществуващо строителство.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 21. 21 Профил на Memish Mustafov
  Memish Mustafov
  Рейтинг: 405 Неутрално

  Най-после нещо по реално,а не с предубеждения и предварителни нагласи.Излетите плочи бетон са от цонково време 2012-13г.Повече нищо не е строено до сега и за това РДНСК е с вързаниръце!!!Има нарушение при удължаването на разрешенията за строеж и най-много гл.архитект да го глобят.Първата и сегашната статия не си приличат /проблема е на автора /.Дори удължените Разрешения за строеж нямат стойност ,защото Заповедта от 12.12.2017г. на Министър Н.Димов ги обезсилва.Който разбрал,разбрал !!!

 22. 22 Профил на Dimi Ivanov
  Dimi Ivanov
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#18] от "Дундурук":

  Във фолклора има определение съвсем реципрочно:- Триста видели(видяли) ,трима разбрали.

 23. 23 Профил на Dimi Ivanov
  Dimi Ivanov
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#20] от "espresso":

  Да защото общината не знаеше с кого има договор за аренда ,на същата тази местност ,както и не знаеше, че оправданието на Баневи , беше , че те само укрепват брега

 24. 24 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 382 Неутрално

  Разрешения за строеж нямат стойност ,защото Заповедта от 12.12.2017г. на Министър Н.Димов ги обезсилва.
  —цитат от коментар 21 на Memish Mustafov


  Подобна заповед винаги може да бъде отменена или променена, а изведнъж разрешенията в нарушение да придобият стойност, защото не са оборени правилно.

 25. 25 Профил на Memish Mustafov
  Memish Mustafov
  Рейтинг: 405 Неутрално

  До коментар [#24] от "Дундурук":

  Тази Заповед е необжалваема !Чети !!!

 26. 26 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Четем ".....бъдат изключени целите терени..."

  И ако бъдат изключени само половината кво правим? Ай гиди-гиди..

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK