Как полицаите в Русе останаха без коли два дни след разкриването на убийството

На 4-тия ден от убийството в Русе властта съобщи, че то е разкрито и се похвали с бързата и добра работа на полицията.

© Георги Кожухаров

На 4-тия ден от убийството в Русе властта съобщи, че то е разкрито и се похвали с бързата и добра работа на полицията.Технически извличането на ДНК профил може да се направи за часове. Това обаче става само когато в някое разследване се ангажира държавата, иначе щяхме да чакаме резултата с месеци" - това разказа пожелал анонимност източник на "Дневник" от разследването на убийството на телевизионната водеща в Русе Виктория Маринова. То бе обявено от властта за разкрито на четвъртия ден от извършването му, а в разследването - по думите на вътрешния министър - е бил използван "целия експертен потенциал" на полицията: разследващи от София, ГДБОП и "Националната полиция", прокурори от Върховната прокуратура, експерти и апаратура от Научноизследователският институт по криминалистика и криминология.


За няколко дни Русе се превърна в най-гледания град в България, откъдето идваха новини за експертизи, улики, "железни доказателства". След това обаче подкреплението от София си замина, а в града полицията се завърна към обичайното си всекидневие. "Два дни след края на шумотевицата се наложи да ходя с личния си автомобил, за да проверявам подаден сигнал", разказа пред "Дневник" местен полицай. Причината - районното управление, в което работи, разполага само с два автомобила, а отговаря за няколко квартала и 15 села в областта. Едната кола задължително се използва за контрол на трафика на "Дунав мост". Другата била в ангажирана в ромската махала "Тракцията", където живее обвиненият за убийството Северин Красимиров, като предпазна мярка срещу саморазправа и етнически сблъсъци.


Този разказ - на пръв поглед твърде битов, всъщност показва ясно много от проблемите, които полицията в цялата страна продължава да изпитва, въпреки дългогодишните заявки за реформи, увеличаване на средствата за издръжка и опити да се улесни работата й.


Броят на полицаите
В разследването на случая в Русе се включиха и близките областни дирекции на МВР, тъй като се оказа, че местната полиция няма достатъчно капацитет да се прави сама. Според полицаи обаче причината не е в липсата на достатъчно хора, където обичайно пада акцентът при обсъждането на темата, а в разпределението на задълженията.


Разказаха, че след идването на власт на премиера Бойко Борисов през 2009 г. се е създало неформално вътрешноведомствено съперничество между структурите на МВР и други правоохранителни органи (като Агенция "Митници", ДАНС и др.). Причината била изричното изискване на Борисов всяка от структурите да има собствени разработки и разследвания, които да не се повтарят. Това увеличило съперничеството до степен, в която служителите спрели да обменят активно информация и започнали да я крият.


Освен това всички "реформи" са довели до раздаване на щатове в София за сметка на редовите полицаи в Районните управления. В резултат на това назначените в София спускат неразумни заповеди надолу, защото не познават същинската полицейска работа, а и за да защитят щата си. Това в много случаи блокира работата.


През лятото Световната банка излезе с анализ, според който броят на полицаите в България е достатъчен и няма нужда да бъде увеличаван, а трябва да бъде правилно разпределен. Банката посъветва да се намалят областните дирекции на МВР от 28 до 7.


Други полицаи от Русе коментираха, че тежък проблем са също подготовката и уменията на голяма част от назначените в системата. През лятото на миналата година бившият вътрешен министър Валентин Радев заяви, че трудността пред назначаването на нови служители в МВР е, че няма достатъчно кандидати, които да отговарят на изискванията за полицай.


И понеже стана дума за автомобилите, в началото на 2017 г. пред медиите бяха представени 300 нови автомобила в помощ на полицията в борбата ѝ с битовата престъпност. Тогава вътрешният министър Румяна Бъчварова призна, че от 2008 г. не са купувани коли за нуждите на полицията и автопаркът е остарял.


Бавните експертизи и вещите лица


Още в първите часове, след като се разбра за убийството в Русе, докато обясняваше колко качествено работят криминалистите, въпреки тежките условия, премиерът Бойко Борисов обеща държавата спешно да отпусне над 6 млн. лв., за да стане Националният институт по криминалистика и криминология (НИКК) "като по филмите". По-късно се разбра, че парите ще отидат за нова сграда и модерна техника.


Доклад на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС) от пролетта на тази година посочва, че хиляди разследвания са блокирани с месеци, а понякога и с години заради бавни експертизи. Той констатира фрапиращи забавяния от по 6 и 8 години при изготвяне на експертните заключения. Сред основните причини са липсата на вещи лица и голямата натовареност на Института по криминалистика. Проблемите са свързани и с осигуряването на консумативи за изготвяне на експертизите, както и с недостига на експерти в СДВР.


Най-много се бавят съдебно-медицинските експертизи - общо 38.8% от всички закъснели. На следващо място са техническите - 23.2 на сто, физико-химичните експертизи - 19.5 %, графологичните - 5.9%, и съдебно-медицинските (биологичните) - 5.6 на сто. Забавянето на експертизите е сред основните причини разследвания да продължават шест и повече месеца, при условие че препоръчителният срок за приключване е двумесечен.


Проблемът с експертизите като основна причина за бавните досъдебни производства беше посочен и от главния прокурор Сотир Цацаров по време на отчета на прокуратурата пред Народното събрание през септември. "Липсват квалифицирани специалисти, а страната има райони, където въобще няма съдебни медици, а Институтът по криминалистика към МВР е претоварен от експертизи", констатира той.


Примерите за публично известни дела, бавени заради експертизи са десетки: убийството във Виноградец, където попаднал в ръцете на 6-годишно дете пистолет произведе изстрел, довел до смъртта на човек, случаят "Белнейски", убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина, разследването на взелото 13 жертви наводнение във варненския квартал "Аспарухово" от 2014 г., разследването за злоупотреби около АЕЦ "Белене" през 2011 г. и др. В част от случаите прокуратурата започна да поръчва експертизите на частни лаборатории, както стана по делото за Виноградец, както и за шесторното убийство в Нови Искър. Те работят по-бързо, но и по-скъпо.


Съдебните лекари


Не по-малко сериозен е проблемът със съдебните лекари. В края на октомври съдебни лекари от цялата страна излязоха на протест в Пловдив. Те заплашиха с блокиране на всички разследвания като спрат да правят експертизи и да ходят на огледи, защото МВР им дължи огромни суми за свършената от тях работа в качеството им на вещи лица. Медиците недоволстват и срещу лошата материално-техническа база.


Съдебните лекари дадоха срок на МВР да преведе до края на годината всички изработени и забавени средства с дата октомври 2018 г. включително. И от тук насетне да изплаща в двумесечен срок всички извършени експертизи.


Реформи и пак реформи


Парадоксално, всеизвестната липса на коли, бензин, униформи, обувки и дори хартия в полицията, е в министерството, което получава най-голям дял от държавния бюджет. За 2018 г. той възлиза на 1.2 млрд. лв. Няколко министри са обяснявали през годините, че най-голямото разходно перо са парите за заплати, които дори не стигат до полицаите на практика, защото половината от тях се връщат в държавата за осигуровки.


На този фон ведомството тихомълком се отказва от всяка обещана реформа - без значение дали е посрещана с протест от полицаите, или е одобрявана от тях. Във втория кабинет на Бойко Борисов, когато министър беше Румяна Бъчварова, бе приета окастрена административна реформа, след като властта се отказа от повечето промени в движение заради недоволство и протести. А в края на миналата година управляващите зачеркнаха дори останалата част от реформата.


Встъпвайки в длъжност бившият вътрешен министър Валентин Радев заяви, че ще се допита до външен консултант каква реформа трябва да се направи в системата. След като бе сменен от Младен Маринов обаче поръчката за търсене на външен експерт бе отменена.


В последните години Борисов потушава полицейските протести и недоволство с обещания за увеличение на заплатите, даване на униформи или премахване на лимита на бензин за полицейските коли. Така се случи и след убийството в Русе с отпуснатите за Института по криминалистика и криминология така, че "да го осъвременим с най-добрата техника, защото ни бяха необходими повече от 24 часа при сегашната методология да извадим ДНК-профилите".


Отпускането на пари обаче изглежда като палиативна мярка и не може да се нарече истинска реформа, от каквато ведомството има нужда. Че са палиативни тези мерки показват статистическите данни на МВР и прокуратурата за регистрирани и разкрити престъпления, както и общественото доверие към полицията, което от години е ниско.


В последния доклад на държавното обвинение, който бе гласуван от парламента през септември, престъпленията се увеличават, а разкриваемостта им намалява. Същата тенденция показа и информацията на МВР за резултатите от свършената през миналата година работа от ведомството - през 2017 г. са извършени с 0.5 % повече престъпления спрямо предходната година, а нивото на разкриваемост е намаляло и е 45%.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (69)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3225 Весело

  абе може и да се оказа, че ДжиПИ/Борисов не са поръчали убийство на разследващ журналист , ама пък "полицаите в Русе останаха без коли два дни след разкриването на убийството" . Без да се изясни казусът "Без да се изясни как полицаите останаха без коли два след разкриване, няма да знаем дали все пак няма връзка с убийството в Русе"

  последното може да е тема на дисертация на известен юрист. примерно

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 2. 2 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 294 Неутрално

  ДжиПи груп дъфката свърши ли вече, т анонимни полицаи беа активирани?

  Остафка!

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 3. 3 Профил на jif44392826
  jif44392826
  Рейтинг: 237 Гневно

  Всичко е възможно, но няма желание да става бързо и за доброто на хората...

 4. 4 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 940 Весело

  До коментар [#2] от "О, ко ма напрай!":

  Що бе, я кЪФ гоУЕм и подробен анализ на ситуацията в МВР са направили. И това само възоснова на информация тип ЕЖК. Ами я си представи, че имаха истински журналисти. Дневник е уникална медия! В зависимост от интелекта, за едни е BBC, за други е Benny Hill.

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 5. 5 Профил на Explorer
  Explorer
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Абе, море, "няма кандидати". Няма достатъчно "наши" хора, като лудия Викторио на когото могат да дадат оръжие. Има момчета-почтенни, мечтаят за работа в МВР. Никога няма да ги допуснат.

  Всеки ден стават чудеса! Коледа не е толкова далеч.
 6. 6 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 985 Весело

  абе може и да се оказа, че ДжиПИ/Борисов не са поръчали убийство на разследващ журналист , ама пък "полицаите в Русе останаха без коли два дни след разкриването на убийството" . Без да се изясни казусът "Без да се изясни как полицаите останаха без коли два след разкриване, няма да знаем дали все пак няма връзка с убийството в Русе"последното може да е тема на дисертация на известен юрист. примерно
  —цитат от коментар 1 на дерибеев


  На- ако бяхте вие на власт- и коли щеше да има, и пари, и униформи, и мед и масло от чУшмите.

  Ма на- пусто не сте...

  😂😂😂😂😂😂😂

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 7. 7 Профил на jony
  jony
  Рейтинг: 548 Неутрално

  Държава на абсурда, държавата на Бойко Борисов - агент Буда,мутрата от СИК. Кво да очакваме?!

 8. 8 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1849 Весело

  ДИГАЙ Борисов ДАНЪЦИТЕ!

  Долу БСП!
  :)
  !

 9. 9 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6051 Неутрално

  Престъпниците го знаят и използват...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 10. 10 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 925 Неутрално

  Веселин Вучков ! Само, че го смениха, след като им обясни, че наистина ЩЕ РЕФОРМИРА милицията ! А милиционерите не си дават милицията. За нищо на Света !

 11. 11 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 907 Любопитно

  БравоС!
  На снимката имаме половин тон живо тегло експерти!

  Да разлая троловете!!
 12. 12 Профил на Damian Damianov
  Damian Damianov
  Рейтинг: 261 Неутрално

  След векове като говорят за този период на българската история ще говорят за периода на орките и караканджулите. Нощем стават и почват да крадат, убиват мамят и така до сутринта.

 13. 13 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 477 Весело

  Докато милиционери управляват полицията така ще е :-)
  Като се появи мениджър да ги управлява ще им сключи 10 годишни договори за ежегодна доставка на по 300 автомобила и ще си поиска съответното намаляне на цената за по-големия контракт. За доставка на бензин, униформи, канц.материали. И няма да се оправдават със ЗОП, а не с мълявщината си що се сещат да подновят договорите си след като изтекат и един да има да има да обжалва иии полицаите изревават на умряло. А и трябва малко да накара отдела по вътрешна сигурност да се разработи

 14. 14 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 985 Неутрално

  Държава на абсурда, държавата на Бойко Борисов - агент Буда,мутрата от СИК.

  Кво да очакваме?!
  —цитат от коментар 7 на jony


  Избори бе.

  Избори очаквайте.

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 15. 15 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2465 Неутрално


  " ... няма достатъчно кандидати, които да отговарят на изискванията за полицай . "


  Я да видим дали е така :

  1. Кандидат с юридическо образование и с 2 дипломи - едната на български за работа в България, другата на английски за работа на територията на ЕС . Дипломите са с почти отличен успех .

  2. Кандидатът владее перфектен писмен и говорим английски .

  3. Кандидатът има право да носи огнестрелно оръжие .

  4. Кандидатът е трикратен ММА шампион на Република България .

  5. Кандидатът е компютърно грамотен и притежава свидетелство за правоуправление кат. " В " .

  6. Кандидатът няма антиобщесвени прояви, не есъждан и дори няма нарушения като водач на МПС .

  7. Кандидатът има един голям недостатък - не членува и няма политически връзки с управляващите .

  Е, след горното имам чувството, че и Рамбо да кандидатства, пак ще го отхвърлите - вашата м***ца !!!

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 16. 16 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Източникът пожелал анонимност е Ицко-Грантояда.

 17. 17 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1885 Неутрално

  Мрачна картина на фона на бодрите приказки.

 18. 18 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1849 Неутрално

  До коментар [#15] от "niksan1":


  "Я да видим дали е така :1. Кандидат с юридическо образование и с 2 дипломи - едната на български за работа в България, другата на английски за работа на територията на ЕС . Дипломите са с почти отличен успех .2. Кандидатът владее перфектен писмен и говорим английски .3. Кандидатът има право да носи огнестрелно оръжие .4. Кандидатът е трикратен ММА шампион на Република България .5. Кандидатът е компютърно грамотен и притежава свидетелство за правоуправление кат. " В " .6. Кандидатът няма антиобщесвени прояви, не есъждан и дори няма нарушения като водач на МПС .7. Кандидатът има един голям недостатък - не членува и няма политически връзки с управляващите .Е, след горното имам чувството, че и Рамбо да кандидатства, пак ще го отхвърлите - вашата м***ца !!!
  —цитат от коментар 15 на niksan1


  Ти виждаш ли се какви ги пишеш, БЕ?! ТОЗИ е НЕПРИГОДЕН отвсякъде. АБСОЛЮТНО НЕПРИГОДЕН!
  Откъде се появяват такива да развалят стабилността...:)
  Диверсанти!:)
  :)
  !

 19. 19 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  Не държава, а пародия. До там се стига като управляват комуняги и милиционери. Който може да бяга навън.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 20. 20 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 780 Неутрално

  Снимката кърти. Трима от първата редица на РБ (от елита). И тримата са дебели.

 21. 21 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 678 Неутрално

  Ние имаме милиционери, не полицаи!!!А политиците са мафиоти и олигарси.Заключение - повечето българи са идиоти, защото гласуват все за едни и същи комунисти!

 22. 22 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2209 Неутрално

  "Технически извличането на ДНК профил може да се направи за часове. Това обаче става само когато в някое разследване се ангажира държавата, иначе щяхме да чакаме резултата с месеци"

  Значи държавата не си е свършила работата!

 23. 23 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1849 Неутрално

  До коментар [#21] от "Капабланка":

  Повечето българи наистина са идиоти, но не защото гласуват. Истината е че НЕ ГЛАСУВАТ.
  Гласуват едни дето не са българи. Срещу заплащане!
  !

 24. 24 Профил на loseva
  loseva
  Рейтинг: 294 Разстроено

  "Технически извличането на ДНК профил може да се направи за часове. Това обаче става само когато в някое разследване се ангажира държавата"

  А защо се ангажира държавата след като случàят е битов!? Не е свързан с нейната проф. дейност!?
  Не знам колко коли имат полицаи в Русе, но една от тях по цял ден стои в някоя алея в парка. Полицаите са вътре, не излизат навън!!!

 25. 25 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2920 Неутрално

  Бюджета на МВР "За 2018 г. той възлиза на 1.2 млрд. лв. Няколко министри са обяснявали през годините, че най-голямото разходно перо са парите за заплати, които дори не стигат до полицаите на практика, защото половината от тях се връщат в държавата за осигуровки."
  Хрантутниците са свикнали само да цоцат от държавата, смятат че не й дължат нищо.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 26. 26 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1849 Любопитно

  А е много просто като нямат технически и експертен ресурс да ползват ресурсът на БАН и няколкото читави университета. Разбира се срещу заплащане. Обаче това у нас е разбира се табу.
  Милиционерът като чуе за интелигенция и се хваща за пистолета!
  А и няма комисионни. За разлика от частните "лаборатории".Обаче пак по горните логики НАТО ползва БАН, но МВР не може" да падне толкУ ниско". То щом имаме Премиер викащ на учените тиквени феодални старци...
  Простото си е просто!
  !

 27. 27 Профил на zfm52680934
  zfm52680934
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Какво общо има,заглавието със статията?!

  sdg
 28. 28 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Точно Дневник да си измисля за полицията,същата тази полиция,която плюеше и й нямаше доверие и препечатваше с удоволствие призивите на ония алтавите за чуждестранни разследващи по този случай е най-малкото обидно както за читателите,така и за тези професионалисти.
  Но както вече знаем в Дневник морал нямат.

 29. 29 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3221 Неутрално

  До коментар [#28] от "tosho_toto":

  Аха...! Винаги може да се обърнеш към такива морални стожери, като ПИК, БЛИЦ, УИКЕНД, ТЕЛЕГРАФ... Пук може и вестник ДУМА да преглеждаш. Остави го този Дневник, не се наказвай...!

  Бивш tww09306483.
 30. 30 Профил на vesselin5
  vesselin5
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Значи източват и през МВР.

 31. 31 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 466 Весело

  До коментар [#2] от "О, ко ма напрай!":Що бе, я кЪФ гоУЕм и подробен анализ на ситуацията в МВР са направили. И това само възоснова на информация тип ЕЖК. Ами я си представи, че имаха истински журналисти. Дневник е уникална медия! В зависимост от интелекта, за едни е BBC, за други е Benny Hill.
  —цитат от коментар 4 на todor._89


  "В последния доклад на държавното обвинение, който бе гласуван от парламента през септември, престъпленията се увеличават, а разкриваемостта им намалява."

  Не е една и не е жена дето е казала, ама с к'вото сте напълнили парламентата с такава информация излиза Дневник... Ама, те жени или мъже при вас са все същите - червени буболечки събрали черни точки...

 32. 32 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#29] от "tww09306483":

  Тъжно е,че Дневник падна до нивото на посочените от вас медии.

 33. 33 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2465 Неутрално

  Точно Дневник да си измисля за полицията,същата тази полиция,която плюеше и й нямаше доверие и препечатваше с удоволствие призивите на ония алтавите за чуждестранни разследващи по този случай е най-малкото обидно както за читателите,така и за тези професионалисти.Но както вече знаем в Дневник морал нямат.
  —цитат от коментар 28 на tosho_toto  Чудя се, какво търси моралист като теб, в аморалния " Дневник " ?

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 34. 34 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2322 Неутрално

  В държавата на мутрите правораздаването и борбата с престъпността не са приоритет. Мутрата гледа да всява паника и раздори на всички нива в държавата и обществото, за да властва и плячкосва максимално дълго време.

 35. 35 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#33] от "niksan1":

  Чета Дневник от времето на трейдърските игри...малко повече от 15г. и съм преминал през всичките му политически трансформации за това време.
  Десетки хиляди безмозъчни минаха и заминаха през това време в зависимост от редакционната политика и знам,че ти си поредната бройка.

 36. 36 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Милиционерската допотопна и брадясала от зависимости структура не може да бъде реформирана от милиционер или мутра.
  Това е химера. Факт е, че там нищо не е мръднало от десетилетия въпреки приказките и пропилени средства за "реформи".

  Реформа е възможна от външен за системата образован и непокварен от същата човек. Разбира се със здрава ръка.

 37. 37 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5545 Неутрално

  Полицаите са галениците на държавата, сутрин закусват по две баници до някое време, пият кафе и към 10 часа са на разположение, обядват два часа и докато разпуснат си тръгват преработили се.

 38. 38 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7876 Неутрално

  В България, ако държавен орган си свърши работата, за която му се плаща, все едно някакъв героизъм е извършил.

 39. 39 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1918 Весело

  Болката, че за 4 дни беше запушена устата на десетките "разследавщи" журналяци не утихва. Ударът срещу фалшивите новинари се оказа толкова силен, че още си събират чарковете из мрежата. Чакам анализ за пълната липса на ЛГТБ в полицията и дискриминацията на 67 пола от сатрапа Борисов.

 40. 40 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Как полицаите в Русе останаха без коли два дни след разкриването на убийството

  Как без коли , бе ? Две са имали - и двете са им останали . Те кво искат - на всеки полицая - нов Мерцедес ли ?. Еми да искат . Коли нема - да поискат пари за заплати . Пак . Пак ще получат . А реформи - за да има реконтра , грабва да има контра . Това всеки картаджия го знае . Та първо да създадат формата , пък после , АКО Е НЕОБХОДИМО , да правят РЕформа . Както вика и рекламата - За това се иска и МАЛКО акъл . Явно тоя артикул изцяло , не малко , липсва на простите .

 41. 41 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#6] от "Дедов'та Колюуа Унукя!":На- ако бяхте вие на власт- и коли щеше да има, и пари, и униформи, и мед и масло от чУшмите.

  И така и щеше да бъде , а и беше до известна степен , когато на мястото на полицията беше милицията . А тия , заради които ЦЯЛАТА ДЪРЖАВНА МАШИНА сега се петляви в кълчищата , тогава бяха " въдворени " по местата , си от тогавашната ДАНС . И работата беше свършена за десетина години време . По София , като атракция , се ветрееше само един Жоро Павето . За радост на журналистите .

 42. 42 Профил на uporit
  uporit
  Рейтинг: 555 Неутрално

  А защо се ангажира държавата след като случàят е битов!? Не е свързан с нейната проф. дейност!?
  —цитат от коментар 24 на loseva


  А ти кой предлагаш да разследва убийства, ако не държавата?
  Частни детективи, платени лично от теб?
  Да си чувала за Наказателен кодекс?

 43. 43 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#7] от "jony": Кво да очакваме?!

  От глупак - глупости от Прост - простотии ,Какво друго ?

 44. 44 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1618 Неутрално

  Полицията е Правителствената армия. Никой да не си въобразява, че служи на хората...

 45. 45 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 696 Весело

  До коментар [#10] от "Тони КОСТОВ":Само, че го смениха, след като им обясни, че наистина ЩЕ РЕФОРМИРА милицията ! А милиционерите не си дават милицията. За нищо на Света !

  Явно си от тези , дето не са виждали на живо милиционер , а си слушал за тях ,като за Злия вълк от Червената шапчица . По времето ,когато милицията отговаряше за вътрешния ред , само в София се ветрееше един Жоро Павито , за радост на криминалните репортери , на които даваше хляб . И поради липса на криминалета , медиите се пълнеха постоянно със строежите на нови заводи и и за Знатни тъкачки . Заради които текстил, и не само , се изнасяше в огромна степен за Второ направление . Ако знаеш що е то .

 46. 46 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3144 Неутрално

  Описаното в статията положение в МВР нямаше да бъде трагедия ако при "управлението" на Бойко Борисов положението не беше същото и във всички други области - образование, здравеопазване, администрация, правосъдие, икономика, култура, отбрана.... Пълен провал! Вече десет загубени години!

 47. 47 Профил на Бубенце
  Бубенце
  Рейтинг: 627 Весело

  До коментар [#46] от "Един препатил":

  За сметка на това журналистическото словоблудие процъфтява.

 48. 48 Профил на Бубенце
  Бубенце
  Рейтинг: 627 Весело

  До коментар [#46] от "Един препатил":

  За сметка на това журналистическото словоблудие процъфтява.

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 50. 50 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2579 Неутрално

  Всичко е възможно, но няма желание да става бързо и за доброто на хората...
  —цитат от коментар 3 на jif44392826


  Ако прочетеш материала /не е дълъг/, ще разбереш, че не е до желание а до МОЖЕНЕ!
  Нямат кадри, няма порядък, тъй като мутрЕто е объркало системата по собствени представи за ред, гаси пожари с пари, вместо да се направят истински реформи и резултатът е:
  –Мъчително бавна и неефективна работа с постоянно нарастващи харчове от нашите пари!

 51. 51 Профил на Пийчи Мочи
  Пийчи Мочи
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Всички, които коментирате под тази новина не си давате сметка за най-важното.

  Отиде си една млада жена, която даде знак, че иска да извади на простира кирливите ризи на боку-цацо-прасо-златевската руска мафия, която е хванала Родината ни за врата и я джоби, и я бие, и я ....

  Не, че няма патрулки, патрулки има и може да има веднага, още утре колкото искаме, проблемът е че НЯМА ДЪРЖАВНОСТ. Защото живеем в една "превзета държава".

  https://en.wikipedia.org/wiki/State_capture

  Почивай в мир, Виктория!

  В отпуск съм
 52. 52 Профил на Пийчи Мочи
  Пийчи Мочи
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#20] от "historama":

  Снимката кърти, братко historama, защото е част от учебника по геометрия :

  https://terminal3.bg/naj-dobrite-kriminalni-idvat/

  В отпуск съм
 53. 53 Профил на futurika
  futurika
  Рейтинг: 466 Разстроено

  Абе тоя Боцко, ама нито една реформа на направи, бе.
  За кога?! Вече колко, 10 години управлява, все уж ги прави, ама все ненаправени тия пусти реформи.
  И се получава, нещо като , уж иска, ама няма желание.
  А проблемите се трупат , ли трупат.

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 55. 55 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2052 Неутрално

  Основната задача на милицията, наречена полиция в България е да контролира и "модерира" наркотрафика, проституцията и подобни доходни дейности и да пренасочва финансовите потоци в правилната партийна каса, както и да замазва и прикрива далаверите на властимащите и оня който си плаща.

 56. 56 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2052 Неутрално

  Много съжалявам, но обстоятелствата около убийството на Виктория Маринова изобщо не са разкрити. Това един хилав циганин сам ,посред бял ден в събота, да успее да нападне, изнасили и убие трийсетгодишна жена, която спортува, без особена трудност, а после да скрие окървавените си дрехи в къщи ,е в сферата на фантастиката.

 57. 57 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2417 Неутрално

  Докато милиционери управляват полицията така ще е ....
  —цитат от коментар 13 на ЙЕИ


  Ами те "управляват" и държавата, ако си забелязал... 10 години вече.

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 58. 58 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2417 Весело

  ...Чета Дневник от времето на трейдърските игри...Десетки хиляди безмозъчни минаха .
  —цитат от коментар 35 на tosho_toto


  Тошо-тото чете "Дневник"! Десетки хиляди били минали...
  Тошо-тото обаче не минава...! Тошо-тото седи упорито и чете "Дневник".

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 59. 59 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1798 Неутрално

  Хмм, за забавени проекти в Младост - затвор.

  За забавени дела, касаещи смъртни случаи в Русе - само някакви си 5-10 години - нищо.

  Ходете ми разправяйте, че трябва да й се даде на прокуратурата шанс да се докаже...

  Прокуратурата е на каишка и не вярвам на дума казана за мотивите им да направят едно или друго.

  Ако правят нещо добро, то е защото са им позволили - в най-добрия случай - да го направят.

  Но паралела със забавянията е очевиден, както и разликата в третирането.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 60. 60 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  120 хиляди човека на щат, като броим хигиенистите и шофьорите. Това е армия ня която и Сталин би завидял. Чудно, как преди светлия 09.09.44 полицията се е оправяла с всички проблеми, като започнем от битовата престъпност, минем през тероризма на БКП и съветския шпионаж. Явно от друго тесто са били хората. Сегашните полицаи са потенциални престъпници. Лично аз никога не се обръщам към полицията за разкриване на престъпление, дори към моята личност. Нагли и арогантни копеленца, които ти обясняват, че сам си виновен. Днес функциите на полицията са чисто административни и функцията на ченгето се свежда до това, да ти напише протокол, който представяш на застрахователите.

  CONTADOR GRATUITO!
 61. 61 Профил на Юрий Петров Проданов
  Юрий Петров Проданов
  Рейтинг: 256 Неутрално

  Не е споменат проблема със заплащането на преводите и преводачите по време на следствени действия, в които са разпитвани чуждестранни граждани. През 2014 г. край Шумен се разби малък съмолет с двама сърби на борда. Нямаше жертви, но те трябваше да бъдат разпитани в присъствието на наблюдаващ прокурор и следовател. Четири часа превеждах мирно и тихо в болницата. Месец по-късно се заинтересувах какво става със заплащането на положения труд (с уговорката, че не ставаше дума за парите, а просто за принципа). След като останах с вътрешното убеждение, че не им пука за мен и онова, което съм направил, им казах, че правя дарение в полза на държавата, но да бъдат така добри да не ми звънят повече, защото си имам достатъчно ангажименти.

  yuriiprodanov
 62. 62 Профил на raytcho
  raytcho
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#11] от "lone wolf":

  Направо си е 1 тон "експерти"

 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 64. 64 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2450 Неутрално

  "Парадоксално, всеизвестната липса на коли, бензин, униформи, обувки и дори хартия в полицията, е в министерството, което получава най-голям дял от държавния бюджет. За 2018 г. той възлиза на 1.2 млрд. лв. Няколко министри са обяснявали през годините, че най-голямото разходно перо са парите за заплати, които дори не стигат до полицаите на практика, защото половината от тях се връщат в държавата за осигуровки."

  Ако имате собствена фирма и не можете да плащате заплатите ще направите съкращения.
  В държавната сфера се случва тъкмо обратното...

  I Want To Believe
 65. 65 Профил на Паро
  Паро
  Рейтинг: 306 Весело

  Снимката кърти. Трима от първата редица на РБ (от елита). И тримата са дебели.
  —цитат от коментар 20 на historama


  Имаш правописна грешка в средата на последната дума от поста си.

 66. 66 Профил на Ivo Popov
  Ivo Popov
  Рейтинг: 29 Разстроено

  Всеизвестен факт е, че умишлено се избират малоумни и нищо не вършещи полицаи особено в по - долните нива. Така корумпираните ни политици манипулират всички важни разследвания като потулват важна оперативна информация.
  С очите си съм виждал да избират за полицаи хора, които не бих наел да пазят и задния ми двор за сметка на наистина кадърни момчета. Ясно е, че тъпаците лесно изпълняват каквото им се нареди без да задават излишни въпроси.
  За важните позиции пък пък се наемат "наши хора"😎 без абсолютно никакъв опит и познания на материята. Пример....сегашното същество изпълняващо ролята ня министър.
  Извод: като прецакат трите най- важни министерства тези на МВР, здравеопазването и образованието, убиваш и умишлено затъпяваш народа. След това всичко е много лесно, грабеж до дупка и, който издържи, издържи.
  За съжаление това се прилага успешно от всички досега управляващи партии и коалиции.
  Интересно ми е докога "умните и горди" българи, потомци на някога велик народ ще търпят тая помия да се изсипва на главите им.

  Sea Wolf
 67. 67 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 698 Неутрално

  До коментар [#20] от "historama":

  липсват други двама(Кракачанката и пеевски

 68. 68 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1547 Неутрално

  Глупости на търкалета.
  Една бърза справка в регистъра на вещите лица показва, че няма район без съдебни лекари.
  Не там е причината, а както навсякъде в България - корупцията и шуробаджанащината.
  Твърди се, че няма вещи лица, всички дела и разследвания се дават на 2-3 "наши" вещи лица, при регистрирани в същат област примерно 15.
  Съответно тия се затрупват с работа и я вършат бавно.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 69. 69 Профил на imar
  imar
  Рейтинг: 252 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK