"Внимание, внимание" и какво още казва гласът от сирените

"Внимание, внимание" и какво още казва гласът от сирените

© Анелия НиколоваАко се чудите какво може да последва след като чуете гласа от сирените с думите: "Внимание! Внимание! Внимание!", то със сигурност не сте единствените. Гъгнивият мъжки глас с бавен, но неотчетлив изговор в продължение на няколко минути отправя предупреждения, но гражданите остават в недоумение за какво.


"Дневник" провери какво е съдържанието на посланията, как работи системата, защо е нужна и колко струва.


Изграждането на системата за ранно предупреждение започна в края на мандата на тройната коалиция, когато имаше Министерство на извънредните ситуации. Идеята е тя да предупреждава гражданите за възможни опасности - пожари, радиоактивно или друго замърсяване, природни бедствия.
Оттогава до днес освен че се пускат всяка година на 2 юни в памет на Ботев и на загиналите за свободата на България, в десет града и два пъти в годината - през април и октомври, те огласят улиците и площадите за проверка на звука им.


В София, Бургас, Варна, Пловдив, Пазарджик, Русе, Плевен, Монтана, Смолян, Кърджали и в 30-километровата зона за неотложни и защитни мерки на АЕЦ "Козлодуй" системата "говори", тъй като е изградена с електронни сирени. В останалата част от страната се използват звукови устройства от електромеханичен тип, които са с централизирано (по мрежата на БТК) или местно задействане. Те


не могат да предават текстово съобщение,


се разбира от отговорите на МВР на запитване по Закона за достъп до информация.


Сигналите са два вида. Националният сигнал за тревога и за край на тревогата е придружен с гласови съобщения, а сигналът за въздушна опасност и отбой от въздушна опасност е само акустичен.


Гласовата информация включва предварително записани съобщения - единни за страната - за вида опасност, и последващи съобщения за конкретната ситуация. Предварително записаните съобщения се излъчват неколкократно във вида: "Внимание! Внимание! Внимание! Опасност от .......! Опасност от ........! Опасност от .........!".


Основните видове опасности са: наводнение; пожар; химическо замърсяване; биологично замърсяване; радиоактивно замърсяване; ураган; снежни бури, снегонавявания и обледявания.


Последващите гласови съобщения на живо за конкретната ситуация съдържат информация за характеристиките на бедствието - произход, мащаби, прогноза за развитие и указания за поведение и действия на населението.


След края на бедствената ситуация се излъчва неколкократно гласова информация с предварително записано съобщение във вида: "Внимание! Внимание! Внимание! Край на тревогата! Край на тревогата! Край на тревогата!", като при необходимост се излъчва и допълнителна информация.


За техническото състояние на системата в София отговарят деветима,


а в останалите областни градове по един или двама служители на дирекция "Комуникационни и информационни системи" (КИС) на МВР. На национално ниво ранното предупреждение и оповестяване при бедствия и въздушна опасност се извършва от оперативните дежурни служители, в Националния оперативен център на пожарната или в Оперативните центрове на регионалните ѝ дирекции, които са на 24-часов режим на работа. Служителите са преминали обучение за работа със системата, като се осигурява минимум по един служител на дежурство в 29-те оперативни центъра.


За да се чува системата в целия град, още при проектирането ѝ е било извършено акустично планиране с лицензиран софтуер, при което се отчита типът и височината на сградите, релефните особености и т.н., на базата на което се определя необходимият брой и гъстота на крайните акустични устройства (сирените).


Две са подсистемите за ранно предупреждение и оповестяване. Едната е предназначена само за органите на изпълнителната власт и на съставните части на Единна спасителна система. Тази система се използва за индивидуално предупреждение и се използва непрекъснато при свикване на Национални, областни щабове, части на Единната спасителна система, доброволни формирования и др. Другата подсистема е известната на всички сиренна система. Тя е предназначена за едновременно предупреждение и оповестяване на големи групи хора на определена територия.


Сиренната система се използва на областно ниво съгласно областните и общинските планове за защита при бедствия като при наводнението в Мизия през 2014 г., например, и всяка ситуация по преценка на местния ръководител.


Системата е изградена в периода 2008-2009 г. и


вече е без гаранционна поддръжка.


Техническата ѝ поддръжка се извършва от служители на дирекция "Комуникационни и информационни системи" (КИС) на МВР. До момента за поддръжката на системата са похарчени над 4 млн. лв. без заплатите на служителите. За доставка на резервни части и акумулаторни батерии, за които се провежда обществена поръчка в момента, са предвидени 337 500 лв. За телекомуникационна свързаност са давани по около 450 хил. лв. годишно. Заплатите на служителите са според правилата за заплатите на администрацията и полицаите по Закона за МВР.

Ключови думи към статията:

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на sdfsdfsdf
  sdfsdfsdf
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Не знам кво прикаат тиа, кво прикааш !

  NO GDPR CONSENT WAS EVER GIVEN !!! Especially considering that the European data protection authorities have made it clear “that if a controller chooses to rely on consent for any part of the processing, they must be prepared to respect that choice and stop that part of the processing if an individual withdraws consent.” https://ec.europa.eu/info/law/law-topic/data-protection/reform/rules-business-and-organisations/legal-grounds-processing-data/grounds-processing/what-if-somebody-withdraws-their-consent_bg Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected]Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected]
 2. 2 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 2532 Разстроено

  ""Внимание, внимание" и какво още казва гласът от сирените"

  Каквото и да казва "гласът", нищо не му се разбира...

 3. 3 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1929 Неутрално

  Тук се отказаха от подобни неща. Сирени има, но ги пускат само да вият, без текст. Все повече се разширява практиката при бедствия кризовият щаб да пуска СМС-и или съобщения по социалните мрежи. Слава Богу, не ми се е налагало да разбера доколко е ефективно на практика, но отзивите на хора, попадали в бедствена ситуация са, че си изпълнява функциите.

  E PLVRIBVS VNVM
 4. 4 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3457 Неутрално

  Сирената ще ви напомни, непременно да си носите бял чаршаф. Може и да не ви потрябва, но такава е традицията.

 5. 5 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 509 Неутрално

  Ахааа... Значи идеята е системата да предупреждава гражданите за ДЕСЕТ ГРАДА за възможни опасности, вкл. радиоактивно замърсяване, а в останалата част от България - кучета ги яли...

 6. 6 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 833 Неутрално

  Тук се отказаха от подобни неща. Сирени има, но ги пускат само да вият, без текст. Все повече се разширява практиката при бедствия кризовият щаб да пуска СМС-и или съобщения по социалните мрежи. Слава Богу, не ми се е налагало да разбера доколко е ефективно на практика, но отзивите на хора, попадали в бедствена ситуация са, че си изпълнява функциите.
  —цитат от коментар 3 на PavelCZ


  А какво става когато бедствието засегне мобилния оператор? Той е много по-централизиран и по-изложен на рискове в сравнение с настоящата система, която както е споменато е и с местно задействане. Не че оправдавам това че нищо не и се разбира.

 7. 7 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1929 Неутрално

  До коментар [#6] от "john_3volta":

  Не знам, защото за сега такова нещо не се е случило. Дори при големите наводнения от 2002, когато 1/3 от страната беше под вода, мобилните мрежи и интернетът син работеха безотказно. Силните бури със стотици паднали дървета прекъсваха електричеството, но мобилните телефони работеха почти нормално, ако в момента нямаха нужда точно от зареждане (имаше проблеми, но ги решаваха бързо).
  Но мога да си представя, че може да настъпи и по-катастрофално бедствие и тогава мобилните системи да излязат от строя. Но може би не са чак толкова централизирани - предполагам, че техните инженери мислят и по този проблем.

  E PLVRIBVS VNVM
 8. 8 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 1186 Неутрално

  Що не я пускат по време на избори, тогава са най-големите бедствия... Иначе рядко се разбира какво иска да каже.
  А служителите по поддръжка, си представям какъв вълнуващ работен ден имат, ако поддържат само това.

 9. 9 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 576 Неутрално

  Интересно, че повечето от изброените опасности са природни бедствия. Очаквах да има и такова за въздушно нападение, не знам защо. Но е огромен проблем, че нищо не се разбира, че и прескъпо струва...

 10. 10 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1536 Неутрално

  Аз в България досега не съм чула тези сирени да се пускат при бедствия, обикновено все сме изненадани.
  В Германия обаче, редовно се чуват, най-вече в селските райони, като в почти всяко село има пожарна команда. Така пожарникарите се известяват за възникнало произшествие и се "привикват" един друг, като това важи не само за пожари, но и за произшествия на магистралата например, или наводнения, паднали и опасни дървета на пътя и т.н. И телефоните се включват в известяването, но сирените се чуват доста често.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 11. 11 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 944 Неутрално

  Много пари за глас на който нищо не му се разбира !!!

 12. 12 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2484 Неутрално

  До момента за поддръжката на системата са похарчени над 4 млн. лв.
  ______________
  Внимание! Внимание! ...Малей каква евтина система!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 13. 13 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1778 Неутрално

  Кой ти го слуша това "предупреждение"...

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 14. 14 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2484 Неутрално

  Интересно, че повечето от изброените опасности са природни бедствия. Очаквах да има и такова за въздушно нападение, не знам защо. Но е огромен проблем, че нищо не се разбира, че и прескъпо струва...
  —цитат от коментар 9 на nemeria


  Аз отдавна казвам ,че трябва да има:
  Внимание! Внимание! Руски морпехи дебнат от всякъде крийте водката и киселите краставички!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 15. 15 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4208 Неутрално

  UNITED WWW UNION

  Да, fair question, ако и "мобилният оператор" да не е един, а...
  плуралистично множество.

  За такъв тип случаи Природата е измислила и некои инженерно надарени и/или образовани човеци научили Принципа за разумно дублиране (излишество, redundancy)
  на (едновременно) функциониращи алтернативи.

  пп
  Известен погрешно и като принцип на избыточность
  (от простия и вулгарен лаф: изби рибата).

  Коментар [#6] от "john_3volta":

  Тук се отказаха от подобни неща. Сирени има, но ги пускат само да вият, без текст. Все повече се разширява практиката при бедствия кризовият щаб да пуска СМС-и или съобщения по социалните мрежи. Слава Богу, не ми се е налагало да разбера доколко е ефективно на практика, но отзивите на хора, попадали в бедствена ситуация са, че си изпълнява функциите.
  —цитат от коментар 3 на PavelCZ

  А какво става когато бедствието засегне мобилния оператор?
  Той е много по-централизиран и по-изложен на рискове
  в сравнение с настоящата система, която както е споменато е и с местно задействане.

 16. 16 Профил на qch09356398
  qch09356398
  Рейтинг: 279 Весело

  Разбира се, че нищо не се разбира. Относно 10те града: там значи са речеви, сиреч лингвинистични, а в останалите ( за №5) са АКУСТИЧНИ! Така , че има и за кучета и за котки...
  За №11 :Едно време имаше списание Ойленшпигел и там си спомням една карикатура: На гарата пътник пита ръководител движението какво е съобщил и онзи му отговаря: ГГРРР..хла .хлу. гр. ббррр Нещо в този род!
  №9 пък се е загрижил за въздушно нападение??!! от де бре???
  За №8 ++++

 17. 17 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5964 Неутрално

  Кой разказва романи по високоговорителите? Сигналът трябва да е един, лесен за получаване и разбиране, без варианти и нужда от решение...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 18. 18 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3973 Весело

  До коментар [#15] от "dnevnikar":

  За такъв тип случаи Природата е измислила и некои инженерно надарени и/или образовани човеци научили Принципа за разумно дублиране (излишество, redundancy)
  на (едновременно) функциониращи алтернативи.
  =======
  Уаууууу, природата с голямо "П", а....?
  Тогава си запиши, Дневникар.....

  От няколко дни в пустинята на СА има природно бедствие тип наводнения...... даже има 14 жертви.....
  Представяш ли си на сред пустинята, сирената вие на арабски "внимание внимание..... трета степен опасност от наводнения"

  Как мислиш..... ще побегнат ли арабите или ще благодарят на Аллах за безценния дар.....?

  Bukalemun
 19. 19 Профил на donaddt
  donaddt
  Рейтинг: 18 Неутрално

  Текстът е "Внимание! Внимание! Внимание! Извършва се техническа проверка." Всичко се разбира, ама трябва да се слуша.

 20. 20 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1639 Весело

  Ахааа... Значи идеята е системата да предупреждава гражданите за ДЕСЕТ ГРАДА за възможни опасности, вкл. радиоактивно замърсяване, а в останалата част от България - кучета ги яли...
  —цитат от коментар 5 на cristo_n


  Е, там няма бездомни кучета...

 21. 21 Профил на Една Другарка
  Една Другарка
  Рейтинг: 705 Неутрално

  До коментар [#19] от "donaddt":

  Точно това гласи текстът на съобщението и си се чува съвсем ясно и отчетливо!

  Даже се правят големи паузи между думите.
  Внимание!
  Внимание!
  Внимание!
  Извършва се
  техническа
  проверка!

  Няма угодия на българското племе.
  Като го има - защо го има. Като стане беля - нямаше ли как да ни предупредят...

  Във форумите на Икономедиа е пълно с хленчещи конформисти. В много голям процент от случаите изразите, ЗАПОЧВАЩИ с: "Аз мисля..."; "Аз считам..."; "По мое мнение..."; "Според мен.." - ЗАВЪРШВАТ с някакви чутовни глупости, резултат от "мисловния" процес.
 22. 22 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3733 Неутрално

  .... И телефоните се включват в известяването, но сирените се чуват доста често.
  —цитат от коментар 10 на Jessika


  Не знам какво точно сте имали предвид с това изречение, но на мен ми се стори добра идея, когато са необходими сирени за оповестяване, към него да се вклячват и телефоните. Двукратно (по-особено) иззвъняване на всички телефони би било добра добавка системата за ранно оповестяване.
  Мисля, че такова известяване би било напълно изпълнимо, а ефектът би бил голям. Би могло да се добави и по-специално вибриране.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 23. 23 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3733 Разстроено

  ...Няма угодия на българското племе...
  —цитат от коментар 21 на Другарката Михайловна


  Жена ми е типична българка!
  Никога не мога да и угодя!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 24. 24 Профил на who cares
  who cares
  Рейтинг: 481 Неутрално

  .... внимание, внимание, внимание - всички мишки на събрание. Е и какво като вие или говори. Това трябва да е свързано с гражданската защита, а такава няма. Радиоактивно замърсяване или въздушно нападение... вие майтап ли си правите. Де що имаше бомбоубежища -вече ги няма. Или са разграбени, или станаха дискотеки и бариве, или си ги закопаха, горките. Някой да знае, дали някъде се дават противогази...Внимание, внимание... майтап, майтап, ама на гол гъз си е чисто...

 25. 25 Профил на Скакауец
  Скакауец
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Как какво бе? ...всички мишки на събрание!
  Ей, забравихте си детството и станахте много сериозни...

  Слушкаш Шорош, папкаш грантове! (Верую на Киселото, миризливо и кресливо, неолиберално-марксистко л@йно ...невник...)
 26. 26 Профил на Димитър Мачев
  Димитър Мачев
  Рейтинг: 360 Любопитно

  Така, както се разбра повечето градове вече са разсипани и нямат нужда от сирени, София също, да не капичнат някой паменник на американски президент. или американски пилот убиец, умрял за демокрацията в България. Колко германски и руски бомби , паднаха в България. ТА какво ни каза гъгнивия глас на Капитал от далече...

 27. 27 Профил на kopili
  kopili
  Рейтинг: 479 Любопитно

  Големият въпрос е ... като чуем сирените, после какво праим? Накъде да отидем? Как да реагираме? Има ли някаква организация по тази точка, защото без нея, сирените могат направо да ги пускат на погребалния марш да вият ... :)

  An eye for an eye makes the whole world blind
 28. 28 Профил на dr.web
  dr.web
  Рейтинг: 288 Неутрално

  Сменете бавният и гъгнив глас от сегашната систем за ранно предупреждаване с ясен и бистър глас, с по-малки интервали между отделните (и почти неразбираеми, както е в момента) фрази и да се повтаря повече пъти в сравнение с досегашните - иначе бавният, гъгнив глас и доста неразбираем и кретеноиден глас ще ни преследва "до второто пришествие". Сигурно изработването на нов и ясен (а и психологически проверен и тестван) аудио-клип няма да бъде някаква финансова бариера за поръчващите го.

 29. 29 Профил на Иван Раданов
  Иван Раданов
  Рейтинг: 476 Неутрално

  Като стана въпрос дали може да се разчита на мобилните оператори при бедствия - доколкото знам, в България всяка клетка на мобилен оператор е снабдена с UPS + генератор със запас от гориво за 72 часа, а свързаността на централата е също няколкократно подсигурена.
  Разбира се, има събития, който няма как да бъдат преодолени и отделна клетка може да бъде елиминирана - пряко попадение от мълния или метеорит...

 30. 30 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1739 Неутрално

  Всеки път, когато чуя техническите проверки ме напушва смях. До нас има 4-5 кучета, които, щом чуят сирената и бавния глас, започват за лаят в хор. Сигурно така е навсякъде. Общо взето, това е единственият ефект от тази сирена.

  Паузите между думите на говорещия са толкова големи, че до петата дума вече си изгубил смисъла на изречението. Не искам да се подигравам на страдащите от речеви проблеми като запъване или други подобни, но съобщението на говорещия от сирената има същия ефект, както и изречение, изговорено от човек с речеви проблеми. Трудно се разбират думите, огромни паузи, между които се губи смисълът.

  И като говорим за ефективност на тази система - някой някога да я е чул за бедствие или авария? За наводнение? Някога са е влязла в действие по някакъв авариен повод? Щом е пусната през 2007, оттогава имаше бедствия - особено в Бургас и региона се наводняваха минимум 2 пъти, цели части от крайните квартали бяха под вода. Но не знам бургазлия да е чул сирена по този повод. В София преди 2-3 месеца имаше също голямо наводнение, булевардите бяха станали реки. Подлезите бяха изцяло под вода. Аз не чух сирената. Някой чу ли я?

  В кръга на шегата, но ако стане въздушна атака срещу София, докато гражданите чуят сирената и осъзнаят какво ги предупреждават, вече ще е късно, щото бомбите ще са избили целия град.

  За сирената на 2 юни обаче нямам възражения. Подвигът на Ботев трябва да се помни. Който ходи пеш и не застане прав на едно място да изчака края на сирената, не заслужава да се нарече българин.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 31. 31 Профил на Petia Nikolova
  Petia Nikolova
  Рейтинг: 762 Неутрално

  Освен да ми писнат ушите и котките да се разбягат, друг ефект няма. Поне в района,където сме. Навремето имаше часове по гражданска защита в у-ще, в които ни пускаха разни предупредителни сигнали-това било за въздушна атака,онова за химическа,пуснат ни и диапозитиви с болни от тиф,лъчева болест,холера...Смътно вече си спомням как да се реагира при едно или друго,освен,че за 3 секунди да си нахлузя противогаз,ако го имам.Сега и да се случи нещо,нито ще се разбере какво,нито и да се разбере,ще се знае какво да се прави. С това "Внимание!" и колко секундна пауза до другото "Внимание!", освен 2 пъти в годината да се ориентираш дали е 1-април или 1-октомври.

 32. 32 Профил на Chernomorski
  Chernomorski
  Рейтинг: 632 Неутрално

  Още едни грешно похарчени народни пари!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK