Чужденци, кандидатстващи за българско гражданство, давали адреса на ВМРО за своята кореспонденция

Имам доказателства, че вицепремиерът Красимир Каракачанов и партията му ВМРО се издържат от продажбата на българско гражданство, коментира бившият шеф на дирекция "Българско гражданство" в Министерството на правосъдието Катя Матева в ефира на Би Ти Ви преди дни. А Каракачанов заяви, че ще я съди за клевета, ако ДАНС няма доказателства

© Скрийншот Би Ти Ви

Имам доказателства, че вицепремиерът Красимир Каракачанов и партията му ВМРО се издържат от продажбата на българско гражданство, коментира бившият шеф на дирекция "Българско гражданство" в Министерството на правосъдието Катя Матева в ефира на Би Ти Ви преди дни. А Каракачанов заяви, че ще я съди за клевета, ако ДАНС няма доказателстваИзбори 2022

Още през 2014 г. по сигнали на двама зам.-министри на правосъдието, Върховната касационна прокуратура е правила проверка в схемите за придобиване на българско гражданство, установила е нередности най-вече около издаването на удостоверенията за български произход, но разследването е останало без последствия. Това обявиха днес пред Би Ти Ви и БНР подавалите сигнали зам.-министри Илия Ангелов (от кабинета на Пламен Орешарски) и Петко Петков, поел след това поста и бил в служебния кабинет и след това във второто правителство на Бойко Борисов.


Фалшиви удостоверения за български произход


И двамата отбелязаха едни и същи нередности, които ясно показвали, че става дума за корупционна схема - част от чужденците са получавали удостоверения за български произход, без да има реални доказателства за това. "С очите си съм виждал удостоверение на лице, което поне на снимката далеч не изглеждаше от български произход, а по-скоро от арабски", заяви пред БНР Петко Петков. Удостоверенията са придобивани единствено въз основа на нотариално заверена декларация, в която чужденецът сам заявява, че има български произход. А на базата на тези удостоверения вече е достатъчно основание да се даде гражданство. "Нямам доказателства за взимани подкупи, но корупцията е единственото възможно обяснение", заяви Петков.


"Наред с молбите, които представяха кандидатстващите за българско гражданство, те трябваше да представят и документ, удостоверяващ българско гражданство. Този документ се издава от Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ), но има условие, че това трябва да е подкрепено с факти и обстоятелства, тоест това българско гражданство трябваше да се докаже. От ДАБЧ обаче представяха само акт за раждане и нотариално заверена декларация за българско самосъзнание", коментира пък Илия Ангелов пред Би Ти Ви.


Сегашната акция
Петков заяви, че още по сигнали на предшественика му е била започнала проверка ва Върховната касационна прокуратура през 2014 г., а след това и лично той е подавал сигнали до главния прокурор и компетентните институции.


В отговор на въпрос той каза: "Разбира се, че е трябвало работата да продължи и въпросът защо чак сега се прави, е основателен. Можем да открием съвсем други подбуди от тези да се разкрие една корупционна схема. Ситуацията в управляващата коалиция, поне на мен като гражданин, ми изглежда такава, че трябва да се осигури балансьор между господата Волен Сидеров и Валери Симеонов и господин Каракачанов, който е част от Обединените патриоти, е най-възможния балансьор, а всички погледи в момента заради това разследване са насочени към него. Напълно е възможно чрез това разследване да не се търси разкриване на обективната истина, а да бъдат държани политическите фигури в някаква форма на зависимост", отбеляза Петков.


Адрес на ВМРО


Петков изложи и част от констатираните нередности в доклада на ВКП от 2014 г. В този доклад на ВКП, доколкото си спомням, а аз си спомням ясно, се отбелязваше, че множество кандидати за гражданство и предимно тези, които не разполагаха за документи за произхода си, бяха дали един и същи адрес за кореспонденция в България, разказа бившият зам.-министър. И този адрес беше адресът на ул. "Пиротска", където е и централата на ВМРО. "Това иде да покаже, че тази партия да има интереси в гражданството, макар тя да не го отрича изобщо", заключи Петков.


"Ние направихме всичко, което можахме, сезирахме прокуратура, институции. Единствено Народното събрание направи временна парламентарна комисия, която да разследва защо българите зад граница имат спънки в придобиването на гражданство. И отбивахме атаки защо саботираме процесът на придобиване на гражданство. Не можем да накараме прокуратурата да разследва, ние можем само да я сезираме. Нямаше политическа воля тогава да се разследва тази схема", каза още той.

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK