Местни референдуми в София са невъзможни, смятат общински съветници

Светослав (Светльо) Витков, Симеон Славчев, Иван Велков, Венцислав Мицов

© Юлия Лазарова

Светослав (Светльо) Витков, Симеон Славчев, Иван Велков, Венцислав МицовПровеждането на местен референдум по какъвто и е да въпрос в София е невъзможно заради начина, по който мнозинството от ГЕРБ в общината тълкува закона. Това се разбра от изказване на общинския съветник Венцислав Мицов, който заедно с колегите си от "Политически група 5" говори за внесеното от 15 съветници от опозицията искане за референдум дали Столичната община да изгради инсталация за изгаряне на преработен отпадък в "ТЕЦ София", като за целта вземе кредит от 67 млн. евро.


Предложението за провеждането на допитването беше отхвърлено от всички комисии в общината с мотив, че е незаконосъобразно. Основният аргумент на управляващите е, че въпросът засяга бюджета, а допитвания на тази тема са забранени от закона.


По думите на Мицов всеки един въпрос засяга бюджета, дори самото провеждане на допитването, защото и за него за необходими средства. "Например референдум в София ще струва 1.5 млн. лв., това също засяга бюджета", посочи Мицов. По тази причина той обобщи, че провеждането на допитвания в София е възможно само на хартия.
Съветниците обявиха и че ще поискат промени в правилника на общинския съвет, според която да е необходимо мнозинство от 2/3 за приемането на решенията, които засягат 1% от бюджета на София. Това ще засегне решения, свързани с общинското имущество, финансиране и одобряване на проекти като този за инсталацията в "ТЕЦ София", сключване на договори.


Иван Велков посочи, че четиримата ще поискат промяна в наредбата за приемането и изготвянето на бюджета на общината, която да предвижда общинските съветници да участват в този процес на по-ранен етап.


Причината е, че в началото на ноември съветниците нямат представа какъв ще е бюджетът на общината за догодина. Вече втора година съветниците от "Група 5" искат общинските съветници да участват във формирането му още в ранен етап, като миналата година дори кметът на София Йорданка Фандъкова каза, че искането им ще бъде изпълнено. Това обаче не се случи и през януари 2019 г. съветниците отново ще бъдат принудени да гласуват бюджет, изготвен от администрацията, който са получили в края на декември.

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Надписа под снимката... Ако го види Витков и в настроение...

 2. 2 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2356 Неутрално

  Бате к*ре, че ти обЯсним у цтихотворна форма кфа е целата раота:

  Глолем чеп ц'г лАси
  дза 1 милион цофийски пеераси"

  Хъхъхъхъхъ

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 3. 3 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2767 Любопитно

  Защо герберите ги е страх от референдум? Защото вече са взели комисионните или защото знаят резултата?

 4. 4 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2218 Неутрално

  До коментар [#3] от "джендър дебне в храсталака":

  Вие помните ли рефендума за АЕЦ Белене ?. Айде сега се замислете при всеки един популистки въпрос, какъв ще е резулатат а?. Примерно въпроса "Искате ли общината да ви построи беплани многоетажни паркинги за да си паркриате таралясниците ?." Или "искате ли да пратим нашите боклуци на майната си, щото ние сме умни и красиви и не искаме да си разваляме кефа с преработката им".

 5. 5 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1865 Неутрално

  И нали затова сме ви избрали да решавате въпросите, ако за всяко нещо ще ни питате, защо точно ни е този общински съвет!?

 6. 6 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3107 Неутрално

  въпреки заглавието/ позицията на 5 има наистина закон
  Чл. 26. (1) Местен референдум се произвежда в община, район или кметство за пряко решаване на въпроси от местно значение, които законът е предоставил в компетентност на органите на местно самоуправление или органите на района или кметството.
  (2) Чрез местен референдум не могат да се решават въпроси:
  1. на общинския бюджет;
  2. относно размера на местните данъци и такси;
  3. на правилата на вътрешната организация и дейност на общинския съвет.
  (3) При произвеждането на местен референдум може да се гласува по един или по няколко въпроса.
  (4) Решението, прието с местен референдум, не подлежи на последващо одобрение от общинския съвет. Той приема акт, когато това е необходимо за неговото изпълнение."

  колкото до притесненията що е бюджет и " "Например референдум в София ще струва 1.5 млн. лв., това също засяга бюджета", посочи Мицов." също е споменато в закона.
  "Чл. 33. (1) В решението си за произвеждане на местен референдум общинският съвет одобрява разходите за организирането и финансирането от общинския бюджет за тази цел.
  (2) Кметът и общинската администрация осъществяват организационно-техническата подготовка на местния референдум."

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 7. 7 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3019 Любопитно

  Референдумите са висша форма на демокрация...но не и когато става въпрос за пари,комисионни,далавери,договорки..и търговия с влияние!У нас референдумът е мръсна дума!Да си ги правят в Швейцария!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 8. 8 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2356 Неутрално

  До коментар [#3] от "джендър дебне в храсталака":Вие помните ли рефендума за АЕЦ Белене ?. Айде сега се замислете при всеки един популистки въпрос, какъв ще е резулатат а?. Примерно въпроса "Искате ли общината да ви построи беплани многоетажни паркинги за да си паркриате таралясниците ?." Или "искате ли да пратим нашите боклуци на майната си, щото ние сме умни и красиви и не искаме да си разваляме кефа с преработката им".
  —цитат от коментар 4 на m17


  Въпросът на референдума трябва да бъде "Съгласни ли сте да горим боклука, да бъдем осъдени за неспазване на евродирективите за нулеви отпадъци и да поемете 50 000 евро на ден глоби?". Много хора ще кажат "Бате к*ре, щом требе, че спрем децата от училище и че ги пратим у фабриката да носят пари, сао и сао ъ ънпрайме сечено ън джендърите и гейропейците"

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 9. 9 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Има съдилища, да поставят въпроса пред съответния съд и според решението на съда ще може да се проведе референдум или не.

 10. 10 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7155 Неутрално
 11. 11 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3107 Любопитно

  Гарантирано от ГЕРБ.
  —цитат от коментар 10 на Роси


  спазването на ЗАКОН ЗА ПРЯКО УЧАСТИЕ НА ГРАЖДАНИТЕ В ДЪРЖАВНАТА ВЛАСТ И МЕСТНОТО САМОУПРАВЛЕНИЕ ли е гарантирано

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 12. 12 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2362 Неутрално

  Причината е, че в началото на ноември съветниците нямат представа какъв ще е бюджетът на общината за догодина.
  ______________
  Милиард- милиард и половина усвоени от ГЕРБ!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 13. 13 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1432 Неутрално

  Една част от родните политикани страх ги тресе от волята на суверена. Само че е неизбежно въвеждането на директната демокрация и все повече местни и национални референдуми. Каквото каже народът, това трябва да се случва. Крайно време е. Колкото до парите за подобни допитвания - могат да ги направят електронни или частично електронни (за тези, които имат достъп до Интернет). Все пак живеем в 21-ви век и уж сме много хай тек IT дестинация.

 14. 14 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 540 Неутрално

  Тези физиономии ли са общинслите ни съветници? Отврат

 15. 15 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4106 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Значение Минимум на "Съгласуване с Х" е Информиране за/на Х.
  След определен срок, ако няма възражене, тълкува се като съгласие.

  Такъв минимум липсва в повечето случаи.
  а съобщение, че информацията е Налична и Достъпна Read only за Четене
  еди къде/как си на www би вършила работата на "Съгласуване" в много.

  А ако една служба има свестен сайт "само за публикуване",
  има и достатъчно свестен протокол поддържащ реглламентиран достъп
  за приемане на информация (въпроси, мнения, възражения).
  За Съгласуваща обратна връзка.

  Така до голяма степен необходимостта от специално обявени референдуми отпада...

  До коментар [#13] от "Читател":

  Една част от родните политикани страх ги тресе от волята на суверена. Само че е неизбежно въвеждането на директната демокрация и все повече местни и национални референдуми. Каквото каже народът, това трябва да се случва. Крайно време е.

  Колкото до парите за подобни допитвания - могат да ги направят електронни или частично електронни (за тези, които имат достъп до Интернет). Все пак живеем в 21-ви век и уж сме много хай тек IT дестинация.

 16. 16 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2072 Неутрално

  "Провеждането на местен референдум по какъвто и е да въпрос в София е невъзможно заради начина, по който мнозинството от ГЕРБ в общината тълкува закона. "

  За каъв местен референдум в София халюцинират тези идиоти, когато тук докараха повече т милион диви селяни с любезното съдействие на онзи цървул с лимбата от Веселиново на който сега се опитват да кръстят аЙрогарата...

  I Want To Believe
 17. 17 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2218 Неутрално

  До коментар [#8] от "cinik":

  Плитка манипулация, нека да сме конкретни "Съгласни ли сте да горим РДФ палети, които от 2 години се горят в Девня в сертифицирана инсталация в София, съпата като 3'те броя в центъра на Виена и така да спестим 40 милиона от разходите на Софийското парно." И вярвам че щом Виена не е глобена 50 хиляди евро на ден за горене на същите РДФ пелети, произведени с немска технология и ние няма да бъдем глобени.

 18. 18 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2218 Неутрално

  До коментар [#13] от "Читател":

  Не случайно волата на Суверена е ограничена в повечето държави по света. Причината е че повечето хора са като деца, не мислят за резултата от действията си и не са готови да си понесат последствията. Българските пенсионери са христоматиен пример - най-много си изпатиха от социализма но са най-верните гласоподаватели на червената чума. Отделно нашето общество е назадничаво, егоистично и много, много просто. Маса хора биха гласували напротив, само за да прецакат другите.
  Така че силно се надявам да не доживят пряка демокрация в България - не съм сигурен че след няколко епични грешки ще остане някой, който да си е взел поука. Пък след няколко века, когато почнем да достигаме Швейцария като степен на обществено развитие, може да пробваме.

 19. 19 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2218 Неутрално

  До коментар [#16] от "2.5":

  София е била 5 хиляди човека преди Руско-Турската война, от тях голяма част еврей, турци и гърци. Сигурно е имало 2-3 хиляди българи - занаятчии, търговци. И дори да включим шопите от околните сега, пак са били под 10 хиляди. Е вие сигурен ли сте зе и двмата ви родители са от тези 10 хиляди човека че си позволявате да обиждате всички други на селяндури ?. Нали знаете че дори Хитлер е бил 1/8 еврей.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK