Зам.-министърът на правосъдието е уволнен от Великотърновския университет

Зам.-министърът на правосъдието е уволнен от Великотърновския университет

© Георги КожухаровЗаместник-министърът на правосъдието проф. Николай Проданов днес е бил дисциплинарно уволнен като преподавател във Великотърновския университет (ВТУ), защото не си изпълнява задълженията във висшето училище, информира БНР. Това се вижда от подписано от ректора проф. Христо Бонджолов съобщение на сайта на университета.


В него се намеква, че Проданов е замесен в история за разпространена чрез медийни публикации информация за незаконни свидетелства за учителска правоспособност на 170 италиански граждани, издадени от учебното заведение.


Назначението на Проданов в правосъдното министерство беше от квотата на "Обединените патриоти".
"С изненада прочетохме тиражирана информация, че Великотърновският университет е aнулирал свидетелства за педагогическа квалификация и е подал неверни данни в Националната агенция за oценяване и акредитация. Няма незаконно записани студенти, на които е издадено свидетелство за учителска правоспособност, включително и от Италия. Има обаче заповед за дисциплинарно уволнение с дата 5 ноември 2018 г. на проф. Николай Проданов като преподавател, който не си изпълнява задълженията във Великотърновския университет, но не и като зам.-министър на правосъдието. Можете сами да прецените кой организира тази акция срещу Великотърновския университет в навечерието на тържественото честване на 55-годишнината от неговото основаване", се казва на сайта на университета.

Проданов: Ще обжалвам уволнението си


Проданов коментира пред националното радио, че е научил за дисциплинарното си уволнение днес от свои студенти и от сайта на университета. "Моето име се намесва по един недопустим начин в проверка, която се извършва от прокуратурата спрямо действия, извършени от ръководството на университета. И се правят недопустими инсинуации за това, че аз едва ли не в качеството си на заместник-министър на правосъдието бих могъл да упражня някакво въздействие," каза Проданов и допълни, че ще обжалва заповедта на ректора по съдебен път.


Достоверни ли са свидетелствата за учителска правоспособност на 170 италианци


Днес просветното министерство и Великотърновският университет влязоха в спор за достоверността на свидетелства за професионална квалификация "учител", издадени от вуза на италиански граждани, съобщава. "Сега". Повод стана появилата се в медиите информация, че въпросните дипломи са били анулирани от висшето училище, тъй като са незаконни. От университета отричат, като твърдят, че са провели законно обучение на италианците. Случаят е стигнал и до главния прокурор заради съмнение за извършено престъпление, информира още вестникът.


Николай Проданов

© Сайта на Министерството на правосъдието

Николай Проданов


В случая става дума за 170 италианци, завършили магистратура в италиански университети, които се записват през 2016 г. в Пернишкия университет на курс за придобиване на професионална квалификация "учител". По това време вузът е имал право да провежда такива курсове, но след влизане в сила на промяна в наредба педагогическа правоспособност може да се дава само от вузове, които имат акредитация от Националната агенция за оценяване и акредитация за направление "Педагогика". Тъй като пернишкият вуз няма такава, италианците са прехвърлени във Великотърновския университет, където преминават двусеместриално дистанционно обучение с присъствена практика и получават удостоверения през 2017 г.


Проверка на Националния център за информация и документация, който удостоверява професионалните квалификации, обаче е показала редица нарушения в проведеното от ВТУ обучение. 70% от лекциите по задължителните дисциплини на програмата например са били проведени от италиански хабилитирани лица. Тези преподаватели не фигурират в регистъра на академичния състав на Министерството на образованието и науката. Освен това значителна част от обученията са били проведени самостоятелно и незаконосъобразно от Пернишкия университет, който вече не е има право на такива курсове.


След националния център проверка прави и образователното министерство и установява, че решението за признаване на въпросните студенти е дописано в протокол от заседание на Академичния съвет, без реално да е гласувано. От ведомството са препоръчали въпросните 170 свидетелства за професионална квалификация да бъдат анулирани. "Във връзка с поставения в сигнала въпрос дали е осъществен състав на престъпление по Наказателния кодекс, е сезиран главният прокурор на Република България", пише в заключенията на образователното министерство.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK