Зам.-министърът на правосъдието е уволнен от Великотърновския университет

Зам.-министърът на правосъдието е уволнен от Великотърновския университет

© Георги КожухаровЗаместник-министърът на правосъдието проф. Николай Проданов днес е бил дисциплинарно уволнен като преподавател във Великотърновския университет (ВТУ), защото не си изпълнява задълженията във висшето училище, информира БНР. Това се вижда от подписано от ректора проф. Христо Бонджолов съобщение на сайта на университета.


В него се намеква, че Проданов е замесен в история за разпространена чрез медийни публикации информация за незаконни свидетелства за учителска правоспособност на 170 италиански граждани, издадени от учебното заведение.


Назначението на Проданов в правосъдното министерство беше от квотата на "Обединените патриоти".
"С изненада прочетохме тиражирана информация, че Великотърновският университет е aнулирал свидетелства за педагогическа квалификация и е подал неверни данни в Националната агенция за oценяване и акредитация. Няма незаконно записани студенти, на които е издадено свидетелство за учителска правоспособност, включително и от Италия. Има обаче заповед за дисциплинарно уволнение с дата 5 ноември 2018 г. на проф. Николай Проданов като преподавател, който не си изпълнява задълженията във Великотърновския университет, но не и като зам.-министър на правосъдието. Можете сами да прецените кой организира тази акция срещу Великотърновския университет в навечерието на тържественото честване на 55-годишнината от неговото основаване", се казва на сайта на университета.


Проданов: Ще обжалвам уволнението си


Проданов коментира пред националното радио, че е научил за дисциплинарното си уволнение днес от свои студенти и от сайта на университета. "Моето име се намесва по един недопустим начин в проверка, която се извършва от прокуратурата спрямо действия, извършени от ръководството на университета. И се правят недопустими инсинуации за това, че аз едва ли не в качеството си на заместник-министър на правосъдието бих могъл да упражня някакво въздействие," каза Проданов и допълни, че ще обжалва заповедта на ректора по съдебен път.


Достоверни ли са свидетелствата за учителска правоспособност на 170 италианци


Днес просветното министерство и Великотърновският университет влязоха в спор за достоверността на свидетелства за професионална квалификация "учител", издадени от вуза на италиански граждани, съобщава. "Сега". Повод стана появилата се в медиите информация, че въпросните дипломи са били анулирани от висшето училище, тъй като са незаконни. От университета отричат, като твърдят, че са провели законно обучение на италианците. Случаят е стигнал и до главния прокурор заради съмнение за извършено престъпление, информира още вестникът.


Николай Проданов

© Сайта на Министерството на правосъдието

Николай Проданов


В случая става дума за 170 италианци, завършили магистратура в италиански университети, които се записват през 2016 г. в Пернишкия университет на курс за придобиване на професионална квалификация "учител". По това време вузът е имал право да провежда такива курсове, но след влизане в сила на промяна в наредба педагогическа правоспособност може да се дава само от вузове, които имат акредитация от Националната агенция за оценяване и акредитация за направление "Педагогика". Тъй като пернишкият вуз няма такава, италианците са прехвърлени във Великотърновския университет, където преминават двусеместриално дистанционно обучение с присъствена практика и получават удостоверения през 2017 г.


Проверка на Националния център за информация и документация, който удостоверява професионалните квалификации, обаче е показала редица нарушения в проведеното от ВТУ обучение. 70% от лекциите по задължителните дисциплини на програмата например са били проведени от италиански хабилитирани лица. Тези преподаватели не фигурират в регистъра на академичния състав на Министерството на образованието и науката. Освен това значителна част от обученията са били проведени самостоятелно и незаконосъобразно от Пернишкия университет, който вече не е има право на такива курсове.


След националния център проверка прави и образователното министерство и установява, че решението за признаване на въпросните студенти е дописано в протокол от заседание на Академичния съвет, без реално да е гласувано. От ведомството са препоръчали въпросните 170 свидетелства за професионална квалификация да бъдат анулирани. "Във връзка с поставения в сигнала въпрос дали е осъществен състав на престъпление по Наказателния кодекс, е сезиран главният прокурор на Република България", пише в заключенията на образователното министерство.

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ онзи същия
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ онзи същия
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Нещо за протокола:

  В Италия наричат всеки учител (и такъв в миналото, па било и в детската градинка или неделното училище) "професоре". Та нищо чудно някой/и учител/и ("хабитирани" според статията) да почнат да раздават учителлски дипломи на тези 170 'талиянци. КОИТО БАШ В БЪЛГАРИЯ СА ПРЕДПОЧЕЛИ ДАСЕ КВАЛИФИЦИРАТ КАТО ТАКИВА, не в съседните Франция, Швецария, Австрия и др., вероятно за по ниския им стандарт на образованието.

  И след време да се натресат в България 170 'тал'янски "професори" и да почнат да правят чудеса в българската образУвателна система...

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 5. 5 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1903 Неутрално

  Г-н Бонджолов е фалшифицирал протокол с решения на Академичния Съвет. Но това е дребна работа. Пък и той си го прави редовно.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 6. 6 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2615 Неутрално

  доктор хонорис кауза вту - Путин, Бокова и др. :)

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 7. 7 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 3138 Неутрално

  Да, от университета чак сега разбрали с какво се занимава въпросният патрЕот. Университетите в България са превърнати на бардаци, където изпити и дипломи се продават на свободни пазарски цени.

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 9. 9 Профил на григор
  григор
  Рейтинг: 793 Неутрално

  От университета отричат като твърдят, че са провели законно обучение на италианците.
  ---
  От Великотърновския унивреситет не са провеждали никакво обучение на въпросните италианци. Само са им раздали някакви дипломи, които са пълно недоразумение. Ректорът Христо Бонджолов постоянно разпространява фалшиви новини, като особено се отличи, когато овика медиите, че някакъв италианец щял да иска имунитета на депутата Михов. Сега особено се гордее с новата акредитация на ВТУ, постигната от комисия в състав - библиотекари от УНИБИТ, преподаватели в Земледелския колеж и преподаватели от Военното училище. Все специалисти от класа.

  Все още действащият ректор Христо Бонджолов превърна фалшифицирането на протоколи от академическия съвет в занаят.

  За каквото се захване този Бонджолов, все излиза на пълен провал.
  - Тръгна да прави обучение в Австрия - пълен провал.
  - Тръгна да обучава италианци - пълен провал.
  - Щеше да поставя камери за наблюдение - пълен провал с гавра от ЕСПЧ.
  - Сега е тръгнал да обучава македонци (?!). Очертава се пълен провал.

  Особено грандиозен се оказа провалът с другаруването му с "бизнесмена" Петър Христов, от който, както казват, бил взимал заеми (?!) за да изплаща заплати.

  Назначи маса "лоялни" на още половин заплата като вътрешни съвместители и откри всевъзможни измислени позиции за началници въпреки затрудненото финансово положение на университета. Взема пари от тези, които работят, за да ги дава на онези, които не работят.

  Сега уволнил дисциплинарно Николай Проданов за отмъщение, че далаверата с италианските дипломи доби широка гласност.

  Такъв странен ректор ВТУ не е имал и се надявам никога повече да има.

  Дано да бъде отзован от позицията на ректор, преди поредният му провал да се окаже закриването на Великотърновския университет.

  Какво са за мен 1 000 000 долара?
 10. 10 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3710 Весело

  До коментар [#4] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ онзи същия":

  Оф, недей с "хабитираните". Те започват с "учителска правоспособнос" още от втория абзац, после една нова дума в "С изненада прочетомхме...", след което спрях да забелязвам; ама кой съм аз да критикувам? :-)

 11. 11 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2893 Разстроено

  Чисто антропологичен поглед към професурата.

  Проф. Николай Проданов
  https://bit.ly/2AMvAL9

  Проф. Христо Бонджолов
  https://bit.ly/2Dnfryl

 12. 12 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1072 Неутрално

  За съжаление дипломите от Търновския университет вече не струват пет пари. Всъщност се продават, но не струват.

 13. 13 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#5] от "Полковник за европейско развитие на България":

  "Г-н Бонджолов е фалшифицирал протокол с решения на Академичния Съвет. "

  Работодател е ректорът. В случая, доколкото знам, за уволнението няма нужда от решение на Академичния съвет. Освен това няма как да проверим тази информация, а и вие няма как да я знаете, освен ако не сте преподавател там. Което пък поражда съмнение за пристрастност. Бих казал класическа фалшива информация.
  От друга страна, ако и този чук, ударен сякаш с лопата и отдолу и отгоре по главата е станал преподавател с университетска титла - жална ни майка. Но политиците обичат да се кичат с университетски титли, въпреки, че образованието и науката им е последна грижа, а пък ректорите ги назначават, надявайки се на облаги за съответния университет и лично за тях.

 14. 14 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2725 Неутрално


  Абе, някой знае ли, как се изкарват дипломи в пожарникарския ?

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 15. 15 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 1907 Неутрално

  Продаване на гражданство; продаване на дипломи... Тези ниско образовани калинки на дс каишка, докато не сътворят голям международен скандал, няма да ГИ кротнат... Стабилизатори на конструкцията няма ли да каже нещо? Да не се развони и покрай неговия докторат?

 16. 16 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1903 Неутрално

  До коментар [#5] от "Полковник за европейско развитие на България":"Г-н Бонджолов е фалшифицирал протокол с решения на Академичния Съвет. "Работодател е ректорът ... за уволнението няма нужда от решение на Академичния съвет. Освен това няма как да проверим тази информация, а и вие няма как да я знаете ...
  —цитат от коментар 13 на grajdanin1

  Този ректор по-скоро е работовземател, отколкото дател.
  Какви работодатели могат да бъдат ректорите? По-точно бих ги нарекъл бюджетодатели, и то на послушковци, които гласуват за тях. Който чака да получи заплата от бюджета може и да се нарича работодател, но не е такъв по същество.

  Що се отнася до проверимостта за фалшифициране на решения на АС, можем да се доверим на заключението на анкетната комисия и на прокуратурата.

  Г-н Бонджолов се крепи засега единствено на чадъра на нашата политическа партия, която по неразбираеми причини е решила да го покрива. И лично на г-н Цветанов, който още не може да си оправи кадрите в 4-ти много мандатен изборен район. Нашата партия толкова държи на него, че специално го покани тази година в делегацията при папата.

  На печелившите, наздраве!

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 17. 17 Профил на Virginia
  Virginia
  Рейтинг: 217 Неутрално

  въпросния зам.министър не бива да бъде такъв нито ден повече.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK