България за пореден път постави въпроса за отпадане на визите за САЩ

Екатерина Захариева и Майк Помпео

© МВнР

Екатерина Захариева и Майк ПомпеоСАЩ ще продължат да подпомагат България в процеса на намаляване на броя на отказаните американски визи за български граждани, който е един от критериите за включване в програмата за безвизови пътувания.Това заяви външният министър Екатерина Захариева след среща вчера с държавния секретар на САЩ Майк Помпео, съобщава Министерството на външните работи.


Въпреки, че отказите спадат с всяка измината година, те все още са 14%, а критерият е под 3 на сто. Екатерина Захариева уточни, че в България стремежът е да се повиши информираността, така че по-малко неотговарящи на изискванията хора да кандидатстват за визи. България е една от петте държави от ЕС, гражданите на която се нуждаят от визи, за да посетят САЩ.


Вицепремиерът и министър на външните работи и държавният секретар са обсъдили и въпроса за признаването на трудовия стаж на работещите в САЩ българи за получаване на пенсия в България. Казусът засяга около 400 хиляди българи.
"САЩ имат социална спогодба с редица европейски страни, но не и с България. Работим последователно по въпроса и сме облекчили доста процедурите, но сега потвърдихме желанието на България да бъде включена в списъка със страни, с които да се преговаря приоритетно по сключването на спогодба", посочи Захариева.


Тя допълни че срещата е била отлична възможност да се препотвърди стратегическото партньорство и отличните контакти между двете страни.


Събеседниците са обсъдили и стратегическото партньорство в областта на отбраната и плановете за модернизация на българските въоръжени сили. Засегната е била и темата за усилията на България за диверсификация на източниците и трасетата на енергийни доставки.


"Говорихме за интерконектора с Гърция и за терминала за втечнен природен газ до Александруполис, както и за усилията ни по изграждане на газовия хъб "Балкан", който ще доведе до конкуренция на доставките по отношение на маршрутите и източниците на доставка на природен газ", посочи министърът.


Захариева и Помпено заявиха, че се работи за среща между българския премиер Бойко Борисов и американския президент Доналд Тръмп.


По време на посещението си в САЩ Екатерина Захариева се срещна с представители на българската общност в столицата Вашингтон. Предстоят й разговори със съветника на президента на САЩ по въпросите на националната сигурност и член на неговия кабинет Джон Болтън, с изпълнителния вицепрезидент на Международния републикански институт Джуди Ван Рест и с регионалния директор за Централна и Източна Европа в Националния демократически институт Робърт Бенджамин.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK