В местни медии трудно минават "фалшиви новини", казва журналист от САЩ

В местни медии трудно минават "фалшиви новини", казва журналист от САЩ


В местни медии трудно намират място т.нар. фалшиви новини, защото общността е много по-малка - всички се познават, читателите знаят кои са журналистите, управляващите и бизнесмените, както и хората, за които е написано. За сметка на това репортажи на централни телевизии или издания по-лесно могат да прокарат дезинформация, тъй като са далеч и понякога просто няма как да провериш истинността им. Ако излъжеш в локален вестник, в най-добрия случай ще се компрометираш, а в най-лошия ще те уволнят.


Това сподели американският журналист Ед Кемик в разговора си в понеделник вечерта с аудиторията в Центъра за култура и дебат "Червената къща" в София. След десетки години в професията и основаване и списване повече от 4 години на личен новинарски сайт той се "полупенсионира" и по покана на Държавния департамент на САЩ гостува в Източна Европа.


В събота Кемик участва в организиран и от Фондация "Фулбрайт" семинар в София за медийна грамотност, на който преподаватели обсъждаха и тренираха различни подходи за обучаване на ученици как да разпознават фалшивите новини. В двудневното обучение, открито от посланик Ерик Рубин, участва и Барбара Маккормак, вицепрезидент по въпросите на образователните програми към музея на новинарските медии "Нюзеум" във Вашингтон.
Идвайки от местно издание в щата Монтана, Кемик препоръча на всеки млад журналист да започне именно от локална медия. Работата за по-малка общност учи на отговорност към фактите, въздържане от пристрастия и носи удовлетворение, че в крайна сметка истината има значение, допълни той.


Кемик сподели и за срещата си с български студенти по журналистика в Софийския университет, на която останал изненадан от отговора на въпроса "Защо се насочихте към тази професия?". Мнозина от младежите казали "Защото искам да се чуе моят глас, да заявя личната си позиция".


Това не е първото, на което учим журналистите в САЩ, допълни Кемик. Основното е да бъдат свободни да пишат, но и да са отговорни към стандартите в професията. Да не са плагиати, фактите и цитатите им да са точни, максимално да избягват анонимни източници, да не влизат в играта на политици и хора с власт, да не показват пристрастията си в статиите.


В същото време той признава, че интернет е променил традиционните стандарти, а читателите получават информация и новини не просто от всякакви места, но и във все по-кратки форми. "Днес са все по-малко хората, които биха имали търпението да изчетат една статия, заемаща две страници във вестника. Няма връщане към това минало."


Нямам отговор накъде точно върви журналистиката и кой би бил успешният модел за нея, допълни Кемик. "Смятам, че това ще е задача не за хора като мен на 50-60 години, а на младите. Затова ги учим не как да си намерят работа в медия, а как да реформират занаята, като съхранят репутацията му, да изобретят форми, за които моето поколение дори не се сеща."


Значителна част от срещата с българи Кемик отдели на разказа за историята на медиите в щата Монтана. Това е място, където добивът на цветни метали (в частност на мед и то точно в зората на електричеството, когато има огромно търсене за производство на кабели) води в края на ХIХ век до бурни времена на трупане на богатство и сблъсъци на синдикати и работодатели. В крайна сметка минните компании се обединили в мегакорпорация "Анаконда", която овладява властите в щата и купува всички (без един) вестници. Следват десетилетия, в които е забранено публикуването на каквито и да е негативни новини за Монтана. Щатът потъва в "журналистически феодализъм".


Промяната настъпва през 1957 г., когато "Анаконда" продава медиите на компанията "Лий ентърпрайсиз" най-вероятно защото самите силни хора в щата осъзнават, че монополът по-скоро им пречи. За пръв път започва да се пише за корупция и ретроградни норми в Монтана, а хората научават колко изостанал е щатът им. Реакцията е толкова силна, че жителите на щата налагат съставянето на нова щатска конституция - една от най-либералните по това време в САЩ, в която е записано, че всеки гражданин има право на информация.


През следващите близо 40 години медиите в Монтана са във възход до появата на нов проблем, идващ не от правителствена цензура или натиск от корпорациите за какво да се пише или да не се пише. "Собствениците на медии започнаха да изстискват от тях всеки цент, докато изцедят изданието. В печеливши медии непрекъснато се съкращаваха хора, докато приходите им се използваха за субсидиране на губещи издания в групата."


Така след 35 години работа в редакция Кемик напуска в края на 2013 г. и създава сайта си Last Best News. "Изведнъж трябваше да съм репортер, счетоводител, деловодител, специалист по маркетинг и присъствието в социални мрежи... А най-лошото беше, че сам си бях редактор. Добрата новина беше, че бях на 58, а се чувствах на 25, а хората по улиците ми благодаряха, че в града им има още едно професионално списвано място за новини."


Бизнес моделът като че ли не е подходящ за начинаещи. Кемик получава дарения от читатели и реклами, възползва се от дългогодишните си контакти, както и от това, че в старата му редакция са останали младоци, а източниците предпочитали да звънят на него, а не на тях.


Но в един момент стресът беше твърде голям, а и останах без лично време, обяснява журналистът защо е решил да спре Last Best News през лятото на 2018 г. Тъжното е, че това се случва в момент, когато в САЩ с възхода на Доналд Тръмп всички правила и професионални стандарти са нарушени, каза журналистът в заключение.

Ключови думи към статията:

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 3533 Неутрално

  Регионалните медии са структурно важни за нормалното функциониране на демокрацията.
  Не случайно проспериращите общества се уповават на принципа на субсидиарността!
  За съжаление в Отечеството по-голямата част от регионалните медии са купени от хора в политиката и бизнеса...

 2. 2 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2614 Неутрално

  Много добра статия. И обективна.

 3. 3 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2962 Неутрално

  Е то в САЩ CNN си цялата фалшива и другите леви и те.

  Тука е още по-трудно да прекараш фалшива новина, щото имаме закалка от Работническо дело и Правда. :)

 4. 4 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 2326 Неутрално

  Винаги ще има фалшиви новини.
  Ефектът им обаче е краткотраен, защото поради огромния поток информация и тези новини ще се дублират от други медии и истината ще излезе наяве.

 5. 5 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3755 Неутрално

  Той много добре обяснява как правилата и стандартите са били нарушени след като собствениците на мините изкупили вестниците и наложили информационно затъмнение над минната промишленост, после какви тъмни времена дошли, та се наложило сам да си направи вестник. Също обяснява, как в местните вестници било трудно да се лъже, защото се познавали, което означава, че в централните се лъже здраво и накрая статията завършва с нелогичен край- Тръмп развалил хубавата преса. От целия разказ се разбира, че тази преса никога не е била хубава. Каквото са направили навремето собствениците на мините, това правят днес богатите евреи, които са изкупили всички централни медии и действат в картел за налагане на пропаганда и информационни затъмнения. Уж медии с различни собс9твеници, а за всеки ден от един център им се дирижира какво да пишат и какво да не пишат и сякаш са си плюли в устата.

 6. 6 Профил на Пешу
  Пешу
  Рейтинг: 1310 Неутрално

  До коментар [#5] от "gozambo":

  "Уж медии с различни собс9твеници, а за всеки ден от един център им се дирижира какво да пишат"

  Конспиративни теории за третокласници.

 7. 7 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 2326 Неутрално

  До коментар [#5] от "gozambo":

  Прав си.
  +++

 8. 8 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 640 Неутрално

  В местни медии трудно минават "фалшиви новини", но в дневник опитите продължават.

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 9. 9 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 4306 Весело

  минават денонощно фалшиви новини разбира се , факт е обаче и пренебрежимо малкия процент който им се вързва. останалите просто се забавляваме на опитите . най забавна е заблудата им колко умно е през форумите да пускат фалшиви новини и прилагането на "правила"

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 10. 10 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 552 Неутрално

  Губят му се основни понятия на горкия, както каза брат ми скоро, някои побеляват напразно :( Дешифрирано преди повече от 500г. Но кой да чете, човека обича да пише и да има "източници".

  "Истината, Санчо, е призрак.
  Има ли я, няма ли я и Господ не може да ти каже.
  Гледа Той света и се чуди истина ли е,
  че Той го е направил до последната прашинка.
  Дяволът му вика „Ти, Ти!”, а на Него не му се вярва …
  Та откак свят светува няма Истина, Санчо.
  Има истини – за всекиго според нуждите.
  Едно и също нещо –
  тебе лъжа, мене истина.
  Като онези великани отсреща,
  дето казваш, че били вятърни мелници!"-
  Мигел де Сервантес , "Дон Кихот"

 11. 11 Профил на onemanband
  onemanband
  Рейтинг: 2151 Весело

  Много добра статия. И обективна.
  —цитат от коментар 2 на stedim

  😁😁😁
  То хубаво, ама...
  Първо , вземете да изяснете ,КАКВО ЩЕ РЕЧЕ ''фалшива новина'' .
  Щото днес,ОСОБЕННО в Щатите , за ''фалшива новина'' минава АБСОЛЮТНО ВСИЧКО, дето не е в унисон с''правилната линия'' на БКП...Упс! ...Сори...
  На дълбоката държава, де/Клинтън, и ''блатото''/.
  То ,си е долу-горе същото/ако и без разни там Райкоми, Тричленки , и др./


  Кажи ми ,КОЙ ти плаща Гранта, та да ти кажа какво си...
 12. 12 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2866 Неутрално

  До коментар [#5] от "gozambo":накрая статията завършва с нелогичен край- Тръмп развалил хубавата преса.
  ..>> Даа.. Това е малко така лепнато в дисонанс с интересните факти . Трябва да поразпитам тъщата на щерката за този журналист. Тя е от Монтана е и е долу горе на възрастта на Ед Кемик... Сега тя се засели с последния си мъж в Айдахо. Там все хубави хора-бели и ристиени.:)

 13. 13 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 1475 Неутрално

  Тоя каза еб@ти вица. Тези са с толкова дълбоко ампутирани мозъци, че ако им кажеш, че на слънцето живеят хора, ще вярват и спорят доживот.

 14. 14 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 11624 Неутрално

  Всъщност това е историята на един тъжен и успешен провал...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK