Институтът по метеорология е обезпокоен от действията на БАН за закриването му

Институтът по метеорология е обезпокоен от действията на БАН за закриването му

© Николай ДойчиновНационалният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) е обезпокоен от предприетите действия на Българската академия на науките (БАН) за закриването му преди 1 януари 2019 г. Това съобщиха от института на сайта си след проведено днес общо събрание на учените в НИМХ.


Миналата седмица зам.-председателят на БАН Константин Хаджииванов каза в ефира на Би Ти Ви, че БАН няма претенции към имуществото на НИМХ. "Въпреки това трябва да се създаде комисия, която да го опише, преди да се стигне до официалното излизане на метеоролозите от академията", каза той.


Поводът е решението на БАН да се оттегли от споразумението за раздяла с метеоролозите, след като стана известно, че в проектобюджета за 2019 г. има разпоредби, с които институтът се изважда от академията заедно с цялото си имущество и архиви. Според ръководството на академията договорките са грубо нарушени, което подкопава и доверието. Текстовете бяха обявени и за противоконституционни.
"Дневник" публикува пълната позиция на НИМХ, за която се посочва, че е в отговор на изявления в медиите на представители на ръководни органи на БАН:


В последните няколко дни дискусията за отделянето на НИМХ от БАН излезе от рамките на добрия тон и вече не си служи с факти, а по-скоро с манипулативни твърдения. Категорично невярно е твърдението, че в отношенията между НИМХ и БАН няма напрежение, а съществува такова с министъра на образованието и науката. Ние нееднократно сме обяснявали причините за желанието на НИМХ да се отдели от БАН и възникналото вследствие на това напрежение. В последните месеци именно министър Красимир Вълчев беше най-активен в диалога между двете страни и в търсенето и намирането на възможни решения.


Оттеглянето на ръководството на БАН от подписаното споразумение между БАН, НИМХ, Националния браншов синдикат "ВОН"-КНСБ и МОН означава на практика, че договорените в документа срокове няма да бъдат спазени. Припомняме, че НИМХ също е страна по споразумението и до момента стриктно е изпълнявал всички поети ангажименти. Същото не може да се каже за колегите от БАН, които в резултат от "продължителните усилия на ръководните органи" създадоха само няколко комисии.


Обезпокоени сме от предприетите действия на БАН за закриване на НИМХ преди 01.01.2019 г., както и от цялостната политика на БАН да възпрепятства по всякакъв начин преобразуването му в неговата цялост, което би позволило НИМХ да осъществява ефективно дейността си след края на тази година. Очевидно това, което иска БАН, е НИМХ да бъде наказан за излизането от състава й и да бъде "куха" и нефункционална структура след прехвърлянето си - без собственост и членство в международните организации, с които се осъществява обменът на международна метеорологична информация. Отпадането на текстовете в проектобюджета, което иска БАН, и закриването на института са действия, които са част от цялостната политика на БАН за ликвидиране на НИМХ.


Въпреки твърденията, че БАН няма претенции към "станциите и балоните" на НИМХ, една от създадените като резултат от действията на БАН комисии е за описване на имуществото на института. За нас това е доказателство, че големият проблем за ръководството на БАН всъщност е материалната база. Непонятни са и опитите да се спекулира с учените от НИМХ, които желаят да останат в БАН чрез твърдения, че в Проектозакона за бюджета за 2019 г. няма нито един текст за тях. Призоваваме Българската академия на науките да посочи броя на тези хора.


В заключение категорично заявяваме, че решението на правителството е единственото възможно и правилно.

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Не смазвайте метеоролозите!

 2. 2 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1756 Неутрално

  Тоталитарната БАН се бори метеоролозите да не повлекат крак. А всъщност това е спасението: институтите да станат самостоятелни или да се присъединят към университетите.

 3. 3 Профил на pyn
  pyn
  Рейтинг: 465 Неутрално

  Аз пък съм обезпокоен, че Дневник непрекъснато ни осведомява за щенията на разни мошеници и далавераджии. В НИМХ има със сигурност и свестни и добри учени, които са обезпокоени от мафиотското поведение на ръководството си и които искат да се занимават с наука в БАН. А не да пълнят гушата на самозабравилия се "директор", крадец и далавераджия...

 4. 4 Профил на оuzo
  оuzo
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#3] от "pyn":

  Здравейте, на какви основания обвинявате директора на НИМХ. Имате ли доказателства, защото ако имате представете ги публично, а ако нямате тогава...

 5. 5 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1922 Неутрално

  До коментар [#3] от "pyn":Здравейте, на какви основания обвинявате директора на НИМХ. Имате ли доказателства, защото ако имате представете ги публично, а ако нямате тогава...
  —цитат от коментар 4 на оuzo


  Има мълва, че шефа на НИМХ е вносителя на автоматичните метеостанции........и целта му е съкращаване на персонал, и поемане на всички измервания под аренда..... дали е мълва... или истина...питам?

  Русия- проказата на планетата Земя.
 6. 6 Профил на pyn
  pyn
  Рейтинг: 465 Неутрално

  До коментар [#3] от "pyn":Здравейте, на какви основания обвинявате директора на НИМХ. Имате ли доказателства, защото ако имате представете ги публично, а ако нямате тогава...
  —цитат от коментар 4 на оuzo


  Тук да не е съд бе алоу...
  А иначе далаверите на любимия ти директор са общоизвестни. Като начало само притежаването на сума ти фирми, които продават главно на собствения му институт. Плащани именно със субсидията от държавата, за която толкоз ревеше...
  Само това си е за съд, но както е известно в тази страна съдът и най-вече прокуратурата често гледат настрани... Иначе досега мафиотът да е в пандиза...

 7. 7 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Имам въпрос: може ли да се направи разлика между “синоптик” и дългокраки манекенки? Защо десито, николчето и норчето са “синоптички”? Ами защото са красиви млади жени, нали? Ама те генерират пари. Четейки прогнозите от аутокюто на такива, дето ги правят. А правещите финансово и на малкия пръст не могат да им стъпят! Е, това е кривото!

  Мърфи е оптимист!
 8. 8 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1108 Неутрално

  БАН са като БСП/ДПС в парламента - не работят, получават заплати и основната си задача виждат в това да пречат на другите да работят. Една майка БКП/ДС ги е родила. Единствено се чудя защо губи нерви и време държавата с тях, а просто не ги закрие и да започне на чисто.

  Напомня ми за случилото се в Грузия - там поради тотално прогнилите, корумпирани и отказващи реформи катаджии държавата отчаяна да ги оправи просто ги закрива и започва отново изграждането. С изричното условие новите да са млади, с висше образование и преди да не са работили в КАТ. Най-интересното е, че през тези 6 месеца докато не е имало КАТ броят на пътните произшествия е останал същият.

  И с БАН е така, убеден съм че и без тях нито науката нито производството ще забележат липсата им. А хората ще си отдъхнат от безбройните им скандали.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 9. 9 Профил на vista2
  vista2
  Рейтинг: 283 Неутрално

  В конкретния спор (който познавам добре) БАН е по-прав, независимо какво е отношението ми към академията. НИМХ иска да запази всички привилегии, които произтичат от участието в БАН - научни проекти, научни титли, подготовка на докторанти и др., да не говорим за архива им. Всяка национална метеорологична служба е задължена да предоставя данни за световен обмен без да членува в научни академии. Напр. английската национална метеорологична служба. Не само това твърдение, а и друга част от информацията в тяхното писмо не е вярна. Дано да решат конфликта.

 10. 10 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  точно до нас има метеостанция що вино изпиват не е истина и 2 пъти на ден свалят данните една метеостанция няма ли да е по евтина

 11. 11 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1130 Весело

  аз съм убеден че през останалите 7 часа на работното време попълват дневниците

 12. 12 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1108 Неутрално

  В конкретния спор (който познавам добре) БАН е по-прав, независимо какво е отношението ми към академията. НИМХ иска да запази всички привилегии, които произтичат от участието в БАН - научни проекти, научни титли, подготовка на докторанти и др., да не говорим за архива им.
  —цитат от коментар 9 на vista2


  И защо да нямат право да ги запазят? Да не искате да кажете, че САМО в БАН може да се води научна дейност?!! Точно това е вирнатият нос характерен за БАН, те са се самообявили и самоназначили за ЕДИНСТВЕНОТО място в България където може да се води научна дейност.

  И това обяснява магарешкит инат с който искат да попречат на отделянето на НИМХ. Защото се създава прецедент, показва се че наука може да се прави и извън БАН. Че можеш да продължиш да бъдеш научен работник и извън БАН. Огромна опасност за феодалните старци в БАН чиято власт се крепи единствено на това че "раздават порциите" както го обясни Доган. Порциите впрочем са от държавният бюджет, не заработени о тях. Изнудват хората с уверението, че БАН е единственото място където можеш да се занимаваш с наука.

  Страх ги е, че като видят НИМХ и други ще поискат да се махнат от склерозиралото им управление. И ще напуснат точно динамичните и кадърните, тези които могат сами да заработват. Принудиха се да признаят административно правото им на отделяне. Но сега искат да го изпразнят от съдържание, да ги лишат от апаратурата, от правото да извършват научна дейност, да го проточат във времето. Изключителна наглост от страната на хора които са на държавна издръжка, в армията това го наричат саботаж.

  Наука може да се прави и извън БАН. Науката е вид дейност, не административно подчинение. Дори не е научни титли и звания, Айнщайн професор ли е бил когато е създал теорията си?

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 13. 13 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 484 Неутрално

  До коментар [#5] от "chichka":

  А не мислите ли че дейността на НИМХ трябва да се автоматизира? Да се събират точни данни без намеса и грешките на човешкия фактор.
  А за арендуването - май това е поредната фалшива новина, защото това ще изпразни НИМХ от една от основните им дейности. И ТОГАВА ДЪРЖАВАТА НАИСТИНА МОЖЕ ДА ЗАКРИЕ ИНСТИТУТА. Ще обяви държавна поръчка и частни фирми ще продават тия данни на държавата. Но тогава въпросния директор може и да не е печелившият - знаем как държавните поръчки се разпределят на нащи хора.

 14. 14 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1922 Неутрално

  До коментар [#13] от "ЙЕИ":

  От няколко години следя времето от няколко автоматични метеостанции. Доскоро гледах обстановката и от радарната информация на Агенцията за борба с градушките, но сега нямат добра подложка и не вършат работа. за прогнози гледам YR.NO и Windy.

  Русия- проказата на планетата Земя.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK