Законотворчеството е основната причина за липсата на ефективна съдебна реформа, сочи анализ

Николай Димитров - председател на управителния съвет на ЦЗОЗИ.

© Дневник

Николай Димитров - председател на управителния съвет на ЦЗОЗИ.Законотворчеството и липсата на ясна, системна и непротиворечива визия са причините за липса на ефективна съдебна реформа в България. Това са основните изводи от две изследвания на Центъра за законодателни оценки и законодателни инициативи (ЦЗОЗИ), които бяха представени днес. Домакин на събитието беше Българската стопанска камара.


Изследването е започнало през септември 2017 г. и обхваща периода от 2010 до 2017 г. То е направено на база дейността на съдилищата в София като най-натоварени. Проучването е установило, че в Софийския районен съд например през 2010 г. е имало около 8 хил. висящи дела, които са достигнали до 49 хил. през миналата година. Основаната причина за това са твърде честите законодателни изменения , които водят до претоварване не само на този съд.


Другото, което е показало изследването, е липса на кадрово обезпечаване - магистрати и съдебни помощници, в претоварените съдилища. Направените в анализа препоръки са за по-дълъг срок от обнародване на измененията в Държавен вестник до влизането им в сила, за да може процесът да протича по-гладко и засегнатите от промените субекти да могат да се ориентират. Освен това е необходимо да има консенсус между трите власти за адекватни изменения в нормативната база.
Председателят на управителния съвет на ЦЗОЗИ Николай Димитров, който представи анализа заяви, че законодателната, изпълнителната и съдебната власт могат да споделят общ документ - бяла книга на съдебната реформа. Той обясни, че е необходима промяна на правилника за дейността на Народното събраните, за да спрат изненадващите промени в някои закони, които се правят през преходните и заключителни разпоредби от законопроекти за изменение на други - различни по тематика, закони.


Димитров подчерта и че е необходимо по-активно гражданите и техните организации да бъдат включени в законодателния процес.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK