Прокуратурата възрази правата на хората с увреждания да се ограничават с правилник

Ася Петрова, зам.-главен прокурор и шеф на Върховната административна прокуратура

© Анелия Николова

Ася Петрова, зам.-главен прокурор и шеф на Върховната административна прокуратураНе може отпуснатата със закон помощ да зависи от условие, въведено с правилник, казва Върховната административна прокуратура и внася протест пред Върховния административен съд срещу разпоредба от Правилника за приложение на Закона за интеграция на хората с увреждания /ЗИХУ/.
Оспорената разпоредба е чл. 31, ал. 2 и 3 от Правилника за приложение на Закона за интеграция на хората с увреждания в частта, в която се казва, че помощта за хора с увреждания "се изплаща след представяне на разходооправдателен документ".


Същевременно в чл.42, ал.14 ЗИХУ се казва, че с Правилника за прилагане на закона се определят "условията и редът за отпускане, изменяне, спиране, прекратяване и възобновяване на добавката за социална интеграция". При тази регламентация, на практика чл.31, ал.2 от правилника


поставя условие не за отпускане на помощта, а за нейното изплащане
посочва Върховната административна прокуратура в протеста си пред съда и допълва: "Посоченото изискване не може да се въвежда с подзаконов нормативен акт, тъй като не попада сред кръга въпроси по чл.42, ал.14 ЗИХУ. Следователно, уредбата на чл.31, ал.2 ППЗИХУ е извън посочената законова делегация и в противоречие с изискванията на закона."


По логиката на оспорената разпоредба, помощта няма да бъде изплатена, въпреки че е отпусната, ако не се представи разходооправдателен документ за платен наем - този е изводът на ВАП.


Друг проблем, който Правилникът за приложение на ЗИХУ поражда, е, че нито законът, нито подзаконовият нормативен акт /правилникът/ посочват орган или длъжностно лице, пред които се представя документът, тоест кой ще прави преценката на изисквания документ.


Нито специалният закон /ЗИХУ/, нито Административнопроцесуалният кодекс предвиждат влязъл в сила административен акт да бъде изпълняван след нова и повторна преценка на условия, подлежащи по принцип на преценка преди самото му издаване, мотивира се прокуратурата. Освен че не намира законово основание, въведеното изискване затруднява съществено правоимащите лица и на практика може да доведе до лишаването им от вече отпуснатата им с влязъл в сила административен акт помощ.


По тези съображения ВАП протестира цитираните правила от
ППЗИХУ пред ВАС и настоява да бъдат отменени.

Коментари (9)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1761 Неутрално

  ВАП е безсмислена институция, която за да оправдае съществуването си се опитва да демонстрира всестранна компетентност. Освен да стават все по-смешни друго не постигат.

 2. 2 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 3040 Неутрално

  Пак забъркаха манджа с грозде.

 3. 3 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2980 Весело

  Мая костинбродска и Данаил Кирилов / граф Монте Кристо/ пишат закони.

 4. 4 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5475 Неутрално

  Малко сме се объркали в законотворчеството и пак вреди на хората с увреждания

 5. 5 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1494 Неутрално

  До коментар [#3] от "джендър дебне в храсталака":

  И да не забравяме Пеевски в комбина с Данчо ментата.

 6. 6 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7654 Неутрално
 7. 7 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2240 Неутрално

  При Тошо, като излезеше закон чакахме с нетърпение да излезе и правилника за приложението му и както винаги в правилника всичко беше обратно на закона! Това е практика от соца и продължава!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 8. 8 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5027 Разстроено

  До коментар [#7] от "lz2":

  Дори става по-зле.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 9. 9 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2936 Неутрално

  Инвалидността трябва да се превърне в нещо нормално, за да се продават свободно химиите, които ни убиват всеки ден.

  Любовта ще спаси света!!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK