Три преписки с неотчетлив резултат са водени в прокуратурата по казуси с българско гражданство

Три преписки с неотчетлив резултат са водени в прокуратурата по казуси с българско гражданство

© Надежда Чипева, КапиталНа десетия ден след акцията на спецпрокуратурата в Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) Върховната административна прокуратура (ВАП) обяви, че тя е водила три преписки за нередности при издаване на удостоверение за българско гражданство по произход.


Последната - от 2017 г., е образувана след самосезиране на ВАП по медийни публикации - че в над 114 случая българско гражданство е давано на хора, издирвани от Интерпол. Материалите по нея обаче са изпратени на правосъдното министерство, в компетенциите на чийто инспекторат е проверката на въпроса. Прокуратурата е дала 2-месечен срок за извършването ѝ. В съобщението на прокуратурата не се казва какъв е бил резултатът от проверката на инспектората, за който би трябвало да е била уведомена, както и каква е съдбата на тази преписка.


В понеделник правосъдният министър Цецка Цачева обясни пред БНТ, че проверката на инспектората на ведомството не е открила "такива данни". Тя е обхванала голям период - от 1 януари 2013 г. до октомври 2018 г. "Проверката е приключила с доклад до министъра на 2 ноември 2018 г. Заключенията в доклада са, че не са намерени данни за цитираните 114 случая на получаване на българско гражданство от лица, издирвани от Интерпол. Не са установени и нарушения от служители в дирекция "Българско гражданство" по проведените съгласувателни процедури с МВР и ДАНС. Екземпляр от доклада е предоставен и на ВАП", допълниха от правосъдното министерство за "Дневник".
Другите две преписки са били по реда на надзор за законност.


Едната е от февруари 2014 г. В хода на проверката е установено, че агенцията издава удостоверения за български произход въз основа на документи, които не съдържат данни, че конкретният човек има поне един възходящ българин. Същевременно на едни хора, за да им бъде издадено удостоверение, се е изисквал документ за възходящ българин, а на други е отказвано удостоверение, макар да са представили нужния документ. Агенцията е удостоверявала българския произход на хора с имена, които не спадат към българската именна система. Освен това тя е признавала документи за произход, издадени от някои организации на българи в чужбина, а от други - не.


"По своя преценка съответният за държавата експерт от администрацията на ДАБЧ, устно или писмено, но само по електронен път, дава указания без мотиви на системния администратор за вписване на организация в списък, обявен на сайта на ДАБЧ, или за нанасяне на корекции", е установила проверката на прокуратурата.


На 20 февруари 2014 г. ВАП е сезирала председателя на агенцията за българите в чужбина - тогава Йордан Янев, за предприемане на конкретни действия за недопускане на закононарушения. Поставеният му срок е бил едномесечен. В съобщението на прокуратурата не се казва дали Янев е изпълнил предписанията, както и дали прокуратурата е проверила това.


Втората преписка по реда на надзор за законност е от август 2016 г. И тази проверка е констатирала сходни нарушения. Сред тях са и забавени преписки. Някои от кандидатите за българско гражданство са представили доказателства, че имат българин, който е техен низходящ или роднина по съребрена линия (братя, сестри, братовчеди, чичовци и т.н.), т.е. не са роднини по права, показва още проверката от 2016 г.


На 18 август 2016 г. ВАП отново е сигнализирала председателя на ДАБЧ - Борис Вангелов, за предприемане на действия за законосъобразно издаване на удостоверения за български произход. Той също е имал едномесечен срок. Не е известно дали Вангелов е изпълнил предписанията, както и дали прокуратурата е проверила това.

Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1868 Неутрално

  Спрете да давате паспорти на полубългари.
  Няма смисъл.
  Колкото сме, толкова.
  Качеството е по-важно от количеството.

 2. 2 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 2259 Неутрално

  Ето как прокуратурата може да отхвърли и сама себе си ...
  https://bivol.bg/special-prosecution-lapchev.html
  и през цялото време да "държи на каишка" не един политик!

 3. 3 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1800 Любопитно

  Спрете да давате паспорти на полубългари.Няма смисъл. Колкото сме, толкова.Качеството е по-важно от количеството.
  —цитат от коментар 1 на НеКой


  Какво Ви кара да смятате, че качеството на българските граждани в България е по-добро от качеството на етническите българи извън страната? Корупцията на държавната администрация (включително и ДАБЧ) не е внос от чужбина...

 4. 4 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8027 Неутрално

  Три преписки, но няма наказани.

 5. 5 Профил на simin
  simin
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#1] от "НеКой":

  Полубългари? Един българин от РМ, по-малко българин ли е от този от РБ?

 6. 6 Профил на bird_song
  bird_song
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Като не е видяла нарушения да пише оставка кандидат президентката.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK