ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.5%
 • 19.9%
 • 14.4%
 • 10.2%
 • 10.0%
 • 7.9%
 • 4.2%
 • 2.9%
 • ГЕРБ:66
 • ПП:52
 • ДПС:37
 • БСП:27
 • ВЪЗР:26
 • ДБ:21
 • ИТН:11
37.1%активност

Източник: "Алфа Рисърч"

Как Варна внезапно спаси живота и здравето на 121 роми в гетото "Максуда"

В продължание на 30 години Община Варна не е забелязала, че върху нейни терени са строени къщи, опасни за живота на обитателите им

© Спас Спасов

В продължание на 30 години Община Варна не е забелязала, че върху нейни терени са строени къщи, опасни за живота на обитателите имИзбори 2022

Всички къщи във варненското гето "Максуда", попаднали в новото трасе на бул. "Васил Левски", внезапно са се оказали "опасни за здравето и живота на обитателите им". Това става ясно от отговорите на въпроси, изпратени от "Дневник" до местната администрация.


За реконструкцията на бул. "Васил Левски" във Варна правителството отпусна


80.5 млн. лв. без проект,
а графикът на строителството му е планиран така, че краят му да съвпадне с предизборните кампании през следващата година.


Според противоречивите и на моменти дори странни отговори на въпросите, изпратени до администрацията на кмета Иван Портних, разрушените или планирани за събаряне къщи в "Максуда", са се оказали общинска собственост, тъй като са били построени върху общински терени. Но само няколко параграфа преди това обяснение в писмото се твърди, че "няма открити данни за собствеността на сградите". Въпреки изрично зададения въпрос отговор дали къщите, построени върху общински имоти, са били законни няма. Вместо това в текста се твърди, че подобна информация не е събирана, а сградите били разрушени, защото се намирали върху терен с "нарушената устойчивост на ската под тях, със съществуваща реална опасност от създаване на аварийна ситуация".


През 2014 г. общинската администрация внезапно откри, че отводнителното дере в гетото "Максуда" е плътно застроено.

© Спас Спасов

През 2014 г. общинската администрация внезапно откри, че отводнителното дере в гетото "Максуда" е плътно застроено.


Съвпадането на строителните работи по бул. "Васил Левски", започнали през есента на м.г. и установяването на опасната неустойчивост на ската в трасето му е странна. Но то оставя впечатлението че местната администрация е била


принудена да действа при форсмажорни обстоятелства.


"На кмета на район "Одесос" (в който се намира гетото "Максуда" - бел. ред.) е наредено незабавно да предприеме мерки за обезопасяване на района около сградите до премахването на същите, както и да обяви заповедите на заинтересованите лица", съобщават от общината.


Внезапната грижа за "живота и здравето" на живеещите в "Максуда" обаче най-вероятно има друго обяснение. В случай че са били законно построени, за къщите в "Максуда" трябваше да бъдат изплатени обезщетения след отчуждаване. Но още в началото на строителните работи по бул. "Васил Левски"се оказа, че планираните 25 млн. лв. за подобни компенсации са далеч под необходимите. Така с освидетелстването на ромските къщи като "опасни" администрацията явно си е спестила разходи, които няма от къде да покрие.


В гетото


подобно двуличие минава почти незабелязано.


Както през 2015 г. мина и друго. Тогава правителството пое ангажимент пред Съда по правата на човека в гетото "Максуда" да не се събарят повече сгради.


През септември част от ромите, останали без домове заради новия варненски булевард, излязоха на протест с искане за компенсации. Техен говорител обаче се оказа общинският съветник Сали Исеин от ДПС. Дали заради факта, че във Варна партията е партньор на ГЕРБ във формирането на прокметското мнозинство или по друга причина, но протестът утихна бързо.


И без резултат.


За последен път община Варна предприе акции по събаряне на "опасни" къщи в Максуда през 2014 г. Тогава бяха разрушени 8 общински имота. Те са били отчуждени от собствениците им заради нереализиран инфраструктурен проект преди 1990 г. Проверка на "Дневник" обаче установи, че скоро след това, макар и освидетелствани като "застрашаващи здравето и живота на обитателите си", районни кметове във Варна са настанявали в къщите бездомни ромски семейства. При това на базата на абсолютно невалидни "служебни бележки". Същата проверка установи, че къщите са били присъединени към електроразпределителната мрежа преди 2005 г., докато тя е била все още държавна собственост.


В тези "опасни" къщи общинската администрация сама е настанявала с невалидни документи бездомни ромски семейства

© Спас Спасов

В тези "опасни" къщи общинската администрация сама е настанявала с невалидни документи бездомни ромски семейства


Заради невалидните документи, с които бездомните роми бяха заселени в "Максуда", те бяха обвинени, че са се самонастанили в съборените къщи. По тази причина по-късно им бе отказано й правото да кандидатстват за общински жилища.


Има ли план общинската администрация


за работа с хората, чиито къщи са били или предстои да бъдат съборени в началото на зимата? На този въпрос, зададен от "Дневник", местната администрация е посветила най-обстоятелствената част от отговорите си.


Според текста на писмото още през 2014 г. тя е предложила план "за интегриране на българските граждани от ромски произход и други български граждани в уязвимо социално положение, живеещи в сходна на ромите ситуация". Но той не бил приет. Причината - "многобройни граждански протести", които безвъзвратно осуетили добрите намерения за "изграждането на комплекси за осигуряване на социални жилища за социално слаби граждани и многодетни ромски семейства".


По тази причина "с реализиране на проекта за свързване на бул. "Васил Левски" с крайезерния път община Варна предприе


алтернативни мерки


за осигуряване на основните жизнени потребности на лицата от съборените къщи", обясняват още от местната администрация.


Какви точно са "алтернативните мерки" от писмото не става ясно, но за условията, които са били предложени за настаняване на хората от разрушените къщи, говори следният факт: От общо 121 души, обитавали потенциално опасните постройки (в това число 24 деца и двама трудно подвижни възрастни), само двама са се възползвали от предложението да бъдат настанени в приют за временно настаняване на бездомни и социално слаби.


Заради липса на план и координация, при разрушаването на ромски къщи през 2015 г., местната администрация във Варна предизика истинско бедствие в гетото "Максуда"

© Спас Спасов

Заради липса на план и координация, при разрушаването на ромски къщи през 2015 г., местната администрация във Варна предизика истинско бедствие в гетото "Максуда"


Акцията по спасяването на "живота и здравето" на ромски семейства в гетото "Максуда" е само една от


изненадите при реконструкцията на бул. "Васил Левски".


Най-напред се оказа, че кабинетът е отпуснал бюджетното финансиране в размер на 80.5 млн. лв. за него "на око", без технически проект.


След това трасето на булеварда мина през трибуните на градския стадион "Спартак", за чийто ремонт няколко месеца по-рано пак Борисов беше обещал 1 млн. лв.


Пак заради бързането при строителство на обслужващи платна на булеварда беше компрометирана вече изградена канализационна мрежа, а достъпът до гаражи на жилищни кооперации беше блокиран.


За финал вече втори месец изпълнителите на проекта се борят с отводняването на част от трасето в района на варненската автогара. Въпреки предупрежденията на експерти то беше прокарано в коритото на едно от градските дерета.

Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK