Вече и частните музеи да могат да легализират колекции, предлагат депутати от ГЕРБ

Вече и частните музеи да могат да легализират колекции, предлагат депутати от ГЕРБ

© Анелия НиколоваСериозно облекчение за частните колекционери се канят да въведат управляващите. Вече освен държавните и регионални музеи идентификация на културните ценности и издаването на съответните законови удостоверения за тях да могат да правят също и частните музеи. Новият ред да важи както за нови вещи и колекции, така и за отлежаващите вече повече от 8 години около 90 колекции, които са били декларирани от собствениците им още до април 2010 г., но документите им не са придвижени.


Това предвиждат поправки в Закона за културното наследство, внесени от депутати от ГЕРБ, начело с председателя на правната комисия Данаил Кирилов.


Според закона собствениците на колекции и ценни вещи трябваше да поискат тяхната идентификация и регистрация до април 2010 г. Според вносителите това е направено за 107 колекции, но към края на 2016 г. по данни на Министерството на културата с окончателен акт са регистрирани само 17, отбелязват вносителите.
Сега след приемане на поправките собствениците на колекциите ще могат да поискат пренасочване на заявлението им към музеи, "притежаващи експертен потенциал" и съответстващи на тематичния обхват на колекцията.


В същото време депутатите от ГЕРБ предлагат и отварянето на още една вратичка за лесното легализиране на колекциите – към музеите с право да идентифицират и издават удостоверения биват вписани и частните музеи, а не само държавните и регионалните. Предвижда се собствениците на нови предмети и колекции да могат да се обръщат и към частните музеи с искане да им бъдат идентифицирани антиките.


Законопроектът не дава отговор и няма текст как се процедира, ако собственикът на ценността има и свой собствен частен музей. Или как се избягва конфликт на интереси, легализиране на антики на свързани лица, близки или приятели.


С друг текст от закона се предлага да отпадне и разпоредбата, която изисква да не се издават удостоверения или заповеди за легализиране на културните ценности, ако има данни да се предположи, че вещите - обект на идентификация, са незаконно придобити. В тези случаи законът разпореждаше директорите на музеи или министърът на културата да уведомяват органите на Министерството на вътрешните работи и прокуратурата.


Вносителите посочват, че така написаният текст "борави с предположения, а не с доказани факти". А и други закони имали подобен смисъл и можело да се стъпи на тях. На въпрос кои са тези закони Данаил Кирилов каза пред "Дневник", че това зависи от това за каква вещ става дума и вида на незаконното й придобиване. Можело да се ползва Наказателният кодекс, Законът за държавната собственост или законът за собствеността.


Вносителите уточняват и как ще може в бъдеще да се изнася от страната вещ, придобита от чужбина и внесена после в България. Според закона тези ценности могат да бъдат легализирани на база документите, предоставени при покупката в чужбина. В същото време не е описано как впоследствие вече легализирани такива предмети в България, могат да напуснат повторно страната. Според внесените изменения същите документи, нужни за доказването на произхода, издадени в чужбина, ще са достатъчни за последващия износ.

Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 361 Весело

  Ясно е, че частните музеи не могат да се издържат с късане на билетчета и натискат да стават легализиращи, сертифициращи, разследващи и да дават становища по разрешителни режими и търговия с културни ценности.

  Тоест, контролираните стават контрольори. Ееех

 2. 2 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1503 Любопитно

  Ми да!
  Толкова години частиците (мутрите) събираха археологически ценности незаконно без някой да им пречи и сега настана време да си узаконят "приватизираното"?
  Кой и кога по-добре от сегашното управление да свърши това?!?
  "Бившата мутра" и компания Б.Б., узаконяват на "бившата мутра" и компания Васил Божков- Черепа, частния музей!
  И двамката са родени и израснали по времето на "комунизма"
  и няма нищо ненормално да работят заедно в тяхна полза!
  "Комунизма" победи!
  Очаквайте следващите серии!

 3. 3 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2940 Неутрално

  Голямата пералня приема поръчки!
  Отворена 24 часа.
  Черепи от вси страни – на крак!
  Боцко – прилага наученото в Университета на Царо!
  ГЕРБ верен последовател на НДСВ!

  Припомням – първият гласуван закон на НДСВ беше отмяна на данъка върху хазарта!

 4. 4 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2542 Неутрално  ще бъде интересно да се види как ще реагира БСП на това предложение?


 5. 5 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Нагло, по-нагло, най-нагло, ГЕРБ.

 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5658 Неутрално

  Много от частните колекции от древни артефакти са придобити по очеизвадно криминален начин.
  Бог да го прости професора - и той бе много вътре в тези "игри" на "музейното" дело.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1505 Неутрално

  След 5-10 год. колко окрадени неща ще се окажат легални, просто не е истина. И колко неща ще бъдат продадени през граница като уникати....

  Тоя Дан. Кирилов е най-големия проводник на противонародни интереси.

  ОСТАВКА

 8. 8 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1406 Неутрално

  Легализиране на колекции? Тогава да легализираме всички видове престъпна дейност.

 9. 9 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Иманярите харесват това.

  мурзилка
 10. 10 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1616 Неутрално

  Много кофти идея- така иманярската мафия ще се развихри с небивала сила и мащаби!!!

 11. 11 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1563 Неутрално

  Ако някой е имал съмнения кой в БГ кове законите и дали мафията си има държава - Пожарната команда услужливо разсейва тази дилема!
  Закривай....

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 12. 12 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5658 Гневно

  До коментар [#10] от "selqnin":

  Гарантирано от ГЕРБ(К) !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 13. 13 Профил на mrmarbles
  mrmarbles
  Рейтинг: 223 Весело

  Държавата на Черепа :)

  Честито :)

 14. 14 Профил на Dalag Rij
  Dalag Rij
  Рейтинг: 340 Любопитно

  значи, задълженията на държавата се оутсорс-ват към частни компании (знае се разбира се КОЙ на КОЙ е няКОЙ от собствениците им ) - примерно основни такива на МВР към частни охранители по селата и малките населени места (които охранителин мине, не мине застрелват по някой, но сега, да не клатим стабилността.... всъщност скоро очакваме и там контролната ф-я да бъд оутсоуесната към частни изпълнители - примерно местната гледачка с един поглед на чаша кафе ти предсказва писано ли ти е да имаш бойно оръжие и да станеш охранител); в същото време, правата на държавата си остават - иначе казано, данъци и такси се покачват под един или друг предлог всяка година, държавната администрация си клати топките по цял ден, и всяка година измисля как да бяга от отговорност, и да има все по-малко за вършене (къде да улесни “работата” на КОЙто трябва, където трябва, къде от чиста некадърност, къде от мързел, къде да привлича по-лесно калинки) .... това е като по комунизма с малката разлима, че сегашната банда нехранимайковци вече са станали толкова безочливи, че ги мързи даже и да пунтират, че вършат нещо изобщо...... ама щом им минава номера година след година - why the f*ck not в крайна с-ка ....

 15. 15 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  Черепът харесва това

  15.02.1989 - 07.02.2018
 16. 16 Профил на djb95
  djb95
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Божков си е платил да бъде ненаказан иманяр. Останалите в затвора. Ако си толкова голям меценат и родолюбец , богат , откупи антиката от иманярите и я дари на националния музей. Този а бсолютно безполезен за обществото. като пиявица се е всмукал с хазарта в снагата на държавата и не пуска.И няма кой да го плесне през пръстите.

 17. 17 Профил на Tuta Nota
  Tuta Nota
  Рейтинг: 279 Весело

  Тоест, първо си правя музей, а чак след това легализирам "намереното"? Бравос!!!

  Черепа харесва това!

  Life is Sunshine, Lollipops And Rainbows!!!
 18. 18 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5658 Гневно

  До коментар [#16] от "djb95":

  Важното е да има ДДС за хляба и учебниците, за книгите и лекарствата а за хазарта - НЕ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 19. 19 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 1323 Неутрално

  Ми да!Толкова години частиците (мутрите) събираха археологически ценности незаконно без някой да им пречи и сега настана време да си узаконят "приватизираното"?... "Бившата мутра" и компания Б.Б., узаконяват на "бившата мутра" и компания Васил Божков- Черепа, частния музей!
  —цитат от коментар 2 на vagabond66

  Тоест, първо си правя музей, а чак след това легализирам "намереното"? Бравос!!!Черепа харесва това!
  —цитат от коментар 17 на Tuta Nota


  Промяната не е за узаконяване на частните музеи, а за това да им дадат право сами да легализират колекции.
  За много прости ги мислите Черепа и Митьо Гестапото - да чакат да минат 30 години и да дойде третия мандат на Борисов, че чак сега да тръгнат да си узаконяват колекциите и музеите. Такива като тях се уреждат при всяка власт.

  Музея на Черепа го узакониха преди години.
  https://www.24chasa.bg/novini/article/6182161

  Частната си колекция тръгна да я легализира още при царя
  https://www.dnevnik.bg/dnevnikplus/2003/05/14/47737_vasil_bojkov_pravi_chasten_muzei_s_kolekciiata_si_ot/

  И му я узакониха още преди 10 години.
  http://e-vestnik.bg/7280/

  Не е вярно, че никой не им пречил - Борис Велчев тръгна да ги проверява през 2006.
  https://www.dnevnik.bg/bulgaria/0000/00/00/235842_/

  Но на следващата година каза, че му било много трудно и затова не ги е проверявал.
  https://www.dnevnik.bg/dnevnikplus/2007/01/09/303702_velikolepieto_na_bulgariia/

  Защото при Тройната коалиция го покриваха Светлин Русев, Иван Маразов и Божидар Димитров, който тогава беше от "лявата" БСП, понеже още я нямаше "дясната" ГЕРБ.
  https://www.dnevnik.bg/dnevnikplus/2007/12/19/409134_/

  НДСВ когато беше на власт нищо не свърши в тази посока, но когато излязоха в опозиция се сетиха, че трябва да защитават българската култура. Ама беше късно.
  https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2009/08/04/765804_ndsv_se_obiavi_protiv_promenite_v_zakona_za_kulturnoto/


 20. 20 Профил на tims
  tims
  Рейтинг: 410 Неутрално

  Да отворим още една врата за пране на пари и да имат право да ги финансират с пари от бюджета и ЕС. Новите пазители на културно-историческото наследство! Никое правителство не намери политическа воля да им събере данъците и конфискува незаконно придобитото имущество.

 21. 21 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#2] от "vagabond66":

  Интересно! Около 70% от населението на страната е родено при този "комунизъм", за който говорите. На сапун ли ще ги правите?

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 22. 22 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1738 Неутрално

  До коментар [#19] от "tamada":

  Чудесен "исторически" преглед, но то си е необходим, след като говорим за археологически и културни ценности.
  Вместо да се определи комисия, която освен експерти по въпроса, да има и хора от МВР и ДАНС, които срещу заплащане по определена държавна тарифа от желаещите да си легализират колекцита, да се извъшри съответния преглед в законоустановен срок и с това да се приключи въпроса, се предлага нещо наистина абсурдно., но вероятно доста удобно и доходно за който вече си е платил примерно на Кирилов.

 23. 23 Профил на touchthis
  touchthis
  Рейтинг: 303 Неутрално

  Педерунгели . Някои от тях имат частни колекции и търгуват с натики.

 24. 24 Профил на falkoneti
  falkoneti
  Рейтинг: 990 Неутрално

  Да ги легализират ако разкрият каналите, по които са се добрали до антиките. Така ще заявят, че повече няма да придобиват на тъмно. А и "ония" вече няма да им имат доверие.

 25. 25 Профил на falkoneti
  falkoneti
  Рейтинг: 990 Неутрално

  Същото така да ги заплатят на държавата. Тези находки ако са намерени на наша територия не могат просто ей така да станат частни. Няма как.

 26. 26 Профил на falkoneti
  falkoneti
  Рейтинг: 990 Неутрално

  И тия от "оная" комисия... как се преследва без давност "престъпна" приватизация? Тук за безспорно участие в престъпление се мълчи?

 27. 27 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1862 Весело

  До коментар [#21] от "tribiri":

  Какво общо има населението с бандитите, които управляват?

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 28. 28 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2940 Неутрално

  До коментар [#16] от "djb95":Важното е да има ДДС за хляба и учебниците, за книгите и лекарствата а за хазарта - НЕ !!!
  —цитат от коментар 18 на КМЕТ В СЯНКА


  Какво да очакваме от водача на ГЕРБ, като в живота си е прочел ЕДНА книга и не коя да е!
  Учебниците са книги, нали?
  Мрази четенето!
  Слагай по-високо ДДС!
  Малко го е срам!
  А ДДС-то върху лекарствата?
  20%, защото е относително млад.
  Като поостарее ще го свали, но може и сам да падне, както го е подкарал...

 29. 29 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 985 Неутрално

  поредното корупционно законодателство в полза на редниците на управляващата престъпна група!

 30. 30 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 497 Неутрално

  В България не са много частните колекционери, които да искат сертефикати за колекциите си. Има 1-2 до 5 не повече, и то за да има политика по тоя въпрос(повече от принуда отколкото желание). Като знам имигриращите как изнасяха зад граница даже скъсаните каренца от бабите си, жалка картинка.

 31. 31 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1502 Неутрално

  е няма такива предатели.
  еми аре да си приватизираме
  България и си праете каквото искате.
  ебати изнасилването, ебати престъпниците.
  знì отива иманяра при чстния колекционер,
  който му е платил, дава му откраднатите монети
  и после частния колекционер ги легализира.
  ми то тогава аре автокъщите да продават
  крадени коли, като ги легализират.
  абе на ОРЪЖИЕ.
  вън тея престъпници от властта.
  вече ми свърши държанката.

 32. 32 Профил на ssi42381295
  ssi42381295
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Различните видове собственост са равноправни според Конституцията. Защо държавните музеи да могат да идентифицират, а частните - не? Всички обратни тези са отглас от залповете на Аврора в главите на чугунени комунисти. Не отива на този сайт и неговите читатели, иначе водени от демократически ценности, да подкрепят нихилистично отношение към частната собственост. Та нали ако ги нямаши тези големи колекционери всичко това отдавна щеше да е изнесено в чужбина. Хайде помислете малко. Колкото и да е трудно.

 33. 33 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1248 Неутрално

  т.е., Герб официално прехвърля контрола върху пазара на антики на другаръ Череп и ДС дружинката му, които ама изобщо не са иманяри... бравос... тая територия от ден на ден става все по-ведро местенце

 34. 34 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2961 Весело

  До коментар [#2] от "vagabond66":

  Дойде време за едно рамо и на редник Череп

 35. 35 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2961 Весело

  До коментар [#32] от "ssi42381295":

  Тази ,,частна" собственост как е придобита? Да представят документи . Точно това избягват с този закон.

 36. 36 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1248 Неутрално

  ако ги нямаши тези големи колекционери всичко това отдавна щеше да е изнесено в чужбина
  —цитат от коментар 32 на ssi42381295


  ааа, Божо вече го оплакахме, време е да помислим за живите, м... а дали пък не би могло вместо точно тия 'големи колекционери" да има некво поне бледо подобие на държава вместо разградения двор, в който с едната ръка кОпаме гробища, а с другата си легализираме изкопаната "частна собственост", за да не я открадне някой друг хахах... или ньет

 37. 37 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 978 Неутрално

  После защо казваме, че мутрите си имат държава.

  Уууупс те са прилично облечени "бизнесмени" .

 38. 38 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1248 Весело

  Тази ,,частна" собственост как е придобита? Да представят документи . Точно това избягват с този закон.
  —цитат от коментар 35 на джендър дебне в храсталака


  айся, как била придобита... всички ние сме с минимум 40% тракийска кръв, дет викаше един музеен деец, така че - по наследство... само закон дето да валидира завещанията на предците ни немАхме, ама на - другаръ Кирилов досетлив другар излезе

 39. 39 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 561 Весело

  Различните видове собственост са равноправни според Конституцията. Защо държавните музеи да могат да идентифицират, а частните - не? Всички обратни тези са отглас от залповете на Аврора в главите на чугунени комунисти. Не отива на този сайт и неговите читатели, иначе водени от демократически ценности, да подкрепят нихилистично отношение към частната собственост. Та нали ако ги нямаши тези големи колекционери всичко това отдавна щеше да е изнесено в чужбина. Хайде помислете малко. Колкото и да е трудно.
  —цитат от коментар 32 на ssi42381295


  По твоя начин, някой ловец може да приравни твоята чутура с консервните кутии, по които се упражнява в стрелба по статични цели.

  мурзилка
 40. 40 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 1323 Неутрално

  Различните видове собственост са равноправни според Конституцията. Защо държавните музеи да могат да идентифицират, а частните - не?...
  Хайде помислете малко. Колкото и да е трудно.
  —цитат от коментар 32 на ssi42381295


  Хайде прочети отново статията! Колкото и да ти е трудно.
  Не става дума за собствеността на частните музеи - тя вече е легализирана. И не става дума само за идентифициране. Искат да им дадат право да узаконяват новонамерени антики, които по закон са собственост на държавата. Как си представяш да тръгнат против интереса си и да откажат узаконяване находките на иманярите?

 41. 41 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8064 Неутрално

  Откъде и как са се сдобили с експонати тези частни музеи, няма ли да проверят.

 42. 42 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8064 Неутрално

  Откъде и как са се сдобили с експонати тези частни музеи, няма ли да проверят.

 43. 43 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5675 Неутрално

  Интересно дали ще декларират конфликт на интереси вноситешите и гладуващите или е само лобизъм :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK