Д-р Мира Бивас срещна случайно математиката и реши да я последва

Д-р Мира Бивас срещна случайно математиката и реши да я последва

© Велко АнгеловКакво ви идва на ум, когато прочетете "Тангенциална трансверсалност във вариационния анализ"?


Ако ви е лъхнало на мрачен кабинет и дъска с неразгадаеми знаци, грешите. Зад сложно формулираното заглавие стои 28-годишна лъчезарна жена - д-р Мира Бивас. А анализът от разработката й, макар да звучи напълно абстрактно на незапознатите, отдавна е намерил широко приложение в практиката - използва се за оптимизиране на множество процеси, за които обикновеният потребител често дори не се замисля.


Проектът на Мира Бивас спечели тази година една от трите стипендии на конкурса "За жените в науката", организиран от Софийския университет "Св. Климент Охридски", Националната комисия за ЮНЕСКО - България, и козметичния гигант L'ORÉAL.
За Бивас не важи типичният израз "мечтаех за това от малка и следвах пътя, за да го постигна". Въпреки това всичко в живота ѝ се подрежда плавно като естествено продължение на започнало преди действие. Също като математическо уравнение.


Като дете искала да стане "агент като онези от филмите", които хващат лошите. Срещата ѝ с математиката не е любов от пръв поглед - намират се случайно, а интересът й към науката се зародил постепенно.


Д-р Мира Бивас на раздаването на стипендиите "За жените в науката"

© M3 Communications Group, Inc.

Д-р Мира Бивас на раздаването на стипендиите "За жените в науката"


Апетитът идва с яденето


Разказва, че попаднала в Софийската математическа гимназия, макар че резултатите ѝ на изпита по български език били по-високи от тези по математика: "До последно се колебаех между математическа и езикова гимназия, но в крайна сметка реших, че език така или иначе ще науча и си казах, че е по-добре да се занимавам с нещо, което ще е по-трудно да се усвои в следващ етап".


Така историята й започва да се подрежда още от гимназията, след което преминава през Факултета по математика и информатика на Софийския университет "Св. Климент Охридски", където записва "Приложна математика". По-късно става докторант и главен асистент в същия факултет, както и в Института по математика и информатика на Българска академия на науките.


Теоретичен и абстрактен


"Проектът ми е наистина много теоретичен и абстрактен. Той е в областта на математиката и по-конкретно в областта на оптимизацията - теоретична, но доста приложна област", обяснява тя. Допълва, че приложенията на вариационните принципи във физиката отдавна са известни отдавна, а от Втората световна война насам оптимизацията се превръща в основен принцип за взимане на решения в инженерните науки, финансите и т.н.


Д-р Мира Бивас (вляво) и д-р Магдалена Баймакова позират с почетните грамоти от конкурса "За жените в науката"

© M3 Communications Group, Inc.

Д-р Мира Бивас (вляво) и д-р Магдалена Баймакова позират с почетните грамоти от конкурса "За жените в науката"


Д-р Бивас разказва, че научният й проект е естественото развитие на темата още от дипломната работа и докторантурата й, които са под ръководството на проф. Надежда Рибарска. По проекта работи заедно с нея и с проф. Михаил Кръстанов. Идеята била да продължат предишни изследвания на двамата учени, но в различен контекст и да се обвържат с по-стари и по-нови резултати в областта.


Стипендията, която получи от конкурса, смята да използва, за да популяризира резултатите от проекта си в страната и в чужбина, като участва в международни конференции.


През януари заминава за Франция за следдокторска специализация по покана на френския професор Марк Кинкампоа. Той забелязва уменията ѝ на научна конференция във Виена и я кани да участва в проект за диференциални влкючвания. "Ще бъда там 6 месеца, но после ще се върна", обещава Мира Бивас.

Ключови думи към статията:

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на CIA Germany
  CIA Germany
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Супер новина. Браво на такива жени!!! Трябват в промишлени количества в Б-я, но едва ли ще се върне в Б-я. Няма логически обоснована причина. А като доктор по математика разумът определено взима превес над ирационалното! Пожелавам и още много успехи и да се прослави още повече!

  Hope is the first step on the road to disappointment.
 2. 2 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5568 Неутрално

  Браво и на двете. На д-р Бивас постижението е още по-ценно, защото жените с идеи и постижения в математиката са наистина малко (знам, че звучи сексистки, но е статистика)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 3. 3 Профил на sdfsdfsdf
  sdfsdfsdf
  Рейтинг: 213 Любопитно

  'Какво ви идва на ум, когато прочетете "Тангенциална трансверсалност във вариационния анализ"?' - идват ми на ум чудесни асоциации и мисли, тематиката ме вълнува, въпреки, че благодарение на концептуални ( да ! ) и задълбочено-основателно-интелигентни спорове по време на изпити дори не можах да стана "вишист".
  Но най-вече е наистина вълнуващо как самият модел - да, математиката е моделиращ, описателен език - е все още линеарен, едномерен, и наистина сериозна еволюционна крачка ще бъде да надскочи тази си осакатена ограниченост, а на хейт с това вече не просто съм свикнал, а претръпнал; съчувствам ви състрадателно, че не забелязвате тази очевадна очевидност все още и се прехласвате по тази окаяност, да !

  Отделно, математиката, дори във вида си, за който стана дума, е прекрасна, но сухия и непривлекателен начин на представяне и преподаване я прави доста недостъпна. Например, ненавиждах и мразех всичко това, до денят, в който не експериментирах с тригонометрия върху графичните възможности на първия ми 8-битов компютър - в мига, в който видиш, че математиката е всъщност КРАСИВА е миг на чудновато откровениyeah !

  Отделно, жалко че това се спонсорира с някакви píčí кремчета, а не е нещо по-солидно, но человечеството отдавна е доказало менталната си стагнираност.

  И, Y U NO линк към "пейпъра" ѝ ?!

  NO GDPR CONSENT WAS EVER GIVEN !!! Especially considering that the European data protection authorities have made it clear “that if a controller chooses to rely on consent for any part of the processing, they must be prepared to respect that choice and stop that part of the processing if an individual withdraws consent.” https://ec.europa.eu/info/law/law-topic/data-protection/reform/rules-business-and-organisations/legal-grounds-processing-data/grounds-processing/what-if-somebody-withdraws-their-consent_bg Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected]Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected]
 4. 4 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 458 Весело

  Мхм, верваме ти.
  Като отидеш във Франция като поработиш 6 месеца като отидеш на още няколко конференции и като получиш покана за САЩ или Англия и ще се върнеш да си оправиш само визата.

 5. 5 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  Умна и красива жена рядко срещано съчетание.

 6. 6 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2406 Неутрално

  В златните времена на тавариш Кобзон и когато телевизията само в петък беше савецка, имаше една песен: Ми с табой случайна в жизни встретилис, патаму так скора разашлис.

  На момичето успех желая.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 7. 7 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 728 Неутрално

  Умна и красива жена рядко срещано съчетание.
  —цитат от коментар 5 на Мусаши


  За сметка на това тъпите и грозни мъже са навсякъде...

 8. 8 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1246 Неутрално

  На мен математиката ми влезе в главата по трудния начин, т.е. с планини от решени задачи, с гонене от час по литература, че решавам задачи, вместо да внимавам в "червените ескадрони", както и по пътя на някакво странно обсебване, водещо до пристрастяване от неразбираем за околните вид. Сетне като студент и архитект оцених какво ми даде математиката - концентрация на умственото усилие, въображение и комбинативна мисъл, дисциплина и прецизност - все неща, помагащи много, когато си сам срещу белия лист.
  Тази млада дама изглежда и тя да е била обсебена от красотата на математиката, значи, сродна менталност.
  Желая й успех без край!

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 9. 9 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3061 Неутрално

  Успехи на д-р Мира Бивас и в личния живот, и в професионалната/научна реализация, без значение в коя част на света ще се установи!

  "Най-големият враг на познанието не е невежеството, а илюзията за познание." Стивън Хокинг
 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 816 Неутрално

  До коментар [#2] от "penetrating":

  Аз съм математик и завърших в СУ. Прав си, но има и нещо друго - не бих дал трима мъже за една жена като тази. Бяха малко, но много по-добри от повечето колеги мъже...
  В интерес на истината (без да се обиждат колежките ми!!), красива жена като Д-р Мира Бивас е много рядко изключение!

 12. 12 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5568 Весело

  До коментар [#11] от "charlesdegaulle":

  Съгласен, Колега :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 15. 15 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 264 Неутрално

  На добър час и малко повече естетика на фасадата. Иначе на Бивас асоциирам Бътхед. Нищо лично.

  roo
 16. 16 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2888 Неутрално

  До коментар [#15] от "babyroo":Иначе на Бивас асоциирам Бътхед.
  ..>> Тази фамилия, а и името..., са малко странни. Да не е еврейка математичката?Има нещо и във външността и, което ме кара да правя това предположение.

 17. 17 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3742 Неутрално

  До коментар [#16] от "тулса":

  Пълното и име е Мира Исак Бивас.

 18. 18 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2888 Неутрално

  До коментар [#8] от "Торбеш":Тази млада дама изглежда и тя да е била обсебена от красотата на математиката
  ...>>Далеч не е единствената. Сега си погледнах пощата и виждам интересна новина.
  Дилетант в математиката, специалист по проблемите на остаряването и неговото преодоляване( обещава 1,000 години живот ) бил решил стар и класически проблем в математиката- хроматичното число за равнината:
  By making the first progress on the “chromatic number of the plane” problem in over 60 years, an anti-aging pundit has achieved mathematical immortality.
  https://www.quantamagazine.org/decades-old-graph-problem-yields-to-amateur-mathematician-20180417/
  Че е умен, умен е..., а и не е толкова грозен даже( ако си обръсне брадата:))

 19. 19 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2888 Весело

  До коментар [#17] от "daskal1": Яснооо...:) Спомням си една песничка на Окуджава:
  ...Все они красавцы, все они таланты, все они поэты.

 20. 20 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2888 Неутрално

  Понеже някоя разгневена жена ми е сложила минус на постинга за дилетанта математик, решил класически проблем в математиката...нека да и смекча сърцето. Ето една домакиня от Сан Диего,която преди време е решила друг важен математически проблем:
  https://www.quantamagazine.org/marjorie-rices-secret-pentagons-20170711/
  In 1975, a San Diego homemaker named Marjorie Rice came across a column in Scientific American about tiling, a problem that has fascinated mathematicians since ancient Greek times.

 21. 21 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2888 Весело

  До коментар [#14] от "Полковник за европейско развитие на България":
  ...Сещам се за яки пички.
  ...>>A така ,полковник. Няма да го увъртаме и да се плъзгаме..по тангентата. Право към целта и без вариации на ..сексуалната ориентация.

 22. 22 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  До коментар [#16] от "тулса":Пълното и име е Мира Исак Бивас.
  —цитат от коментар 17 на daskal1


  Е така кажете де.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK