Мюфтийството атакува избрания от парламента конституционен съдия

Мюфтийството атакува избрания от парламента конституционен съдия

© Георги КожухаровСпоред Мюфтийството избраният от парламента конституционен съдия Красимир Влахов е нарушил Конституцията още преди да е положил клетва. В съобщение до медиите от мюсюлманското вероизповедание твърдят, че той е подписал съдебно решение по дело с техен имот дни след като е трябвало да освободи длъжността си във Върховния касационен съд (ВКС). Пред "Дневник" Влахов отрече да е извършил нарушение.


Той беше избран за конституционен съдия от Народното събрание на 5 октомври, а изборът му бе обнародван в "Държавен вестник" на 9 октомври. Според Конституцията "положението на член на Конституционния съд е несъвместимо с със заемане на държавна длъжност", а според Закона за Конституционния съд (КС) - съдиите от КС освобождават заеманите и несъвместими длъжности в едноседмичен срок. Същевременно Висшият съдебен съвет (ВСС) освободи Влахов от съдебната система на 23 октомври.


Така мюфтийството твърди, че и Влахов, и самият съдебен съвет са нарушили Конституцията.


Как точно стои въпросът
Висшият съдебен съвет е освободил Влахов не изобщо, а от момента на полагането на клетва в Конституционния съд, което ще се случи на 13 ноември. Тоест дотогава той е съдия във Върховния касационен съд. "Аз мога и ще подписвам решения до полагането на клетва", коментира Влахов.


Влахов не може да положи по-рано клетва за КС, за да се спази едноседмичният срок от избора му, в който трябва да встъпи като конституционен съдия. Причината е, че не е свършил мандатът на съдията, когото ще замести. Той изтича на 12 ноември. Иначе Влахов би изпаднал е положение, в което не е нито върховен, нито конституционен съдия.


Освен това в Закона за конституционния съд пише, че съдиите от Конституционния съд освобождават заеманите от тях длъжности и прекратяват дейностите, несъвместими със статута им в КС, в едноседмичен срок. За да бъде изпълнен законът обаче се предполага, че Влахов трябва да е вече конституционен съдия, което се случва обаче от полагането на клетвата.


В съобщението си Мюфтийството разказва, че подписаното от Влахов решение засяга дело за имот в Русе. "Главно мюфтийство е страна по делото и волеизявленията могат да бъдат счетени за пристрастни, затова ще изтъкнем няколко факта, които само поставят допълнителни въпросителни:

- спорният имот е за търговски обект бензиностанция, с възможна нетна печалба от приблизително милион лева годишно;
- в течение на делото бяха съставени два нотариални акта за спорния обект въпреки вписаните възбрани;
- съдия Влахов се е произнесъл след като преди това друг съдебен състав си е направил отвод по искане на насрещната страна;
- незаконният съдебен състав с участието на съдия Влахов е предпочел да не се отвежда при настъпилата несъвместимост, което щеше да наложи друго случайно жребийно разпределение на друг съдия, а вместо това съдията се произнася по това дело", казва в съобщението си мюсюлманското вероизповедание.

Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 837 Неутрално

  Мюфтийството да си уволни адвоката …
  това мога да кажа .

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 2. 2 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1621 Неутрално

  Мюфтиите са изпуснали лапачката.
  Сори.

 3. 3 Профил на krasi_99
  krasi_99
  Рейтинг: 426 Неутрално
 4. 4 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 285 Неутрално

  Алчност

  Спечелихме битка, но не и войната!
 5. 5 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3071 Весело

  Глей ти как този Влахов изведнъж взе, та започна да ми става симпатичен ...

 6. 6 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  Ако някой е подписал решение в момент,когато не е имал качеството на съдия ,това е решение,постановено от незаконен състав и е нищожно.Ако е така,заинтересованата страна вече да е поискала прогласяване на нищожността му.Щом не го е направила,не е така.
  Единствено може да се спори следвало ли е да се проведе обществена поръчка за разваляне на проклятието,дето ходжи от едно от мюфтийствата правиха пред Съдебната палата в София и от кой бюджет е следвало да се плати,защото в Съдебната палата са и трите съдилища,гледали делото,а те са самостоятелни юридически лица,

 7. 7 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 240 Неутрално

  И този ли е като професора? Напълниха ни с калинки.

 8. 8 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1669 Неутрално

  Добре започва новият. "Аз мога и ще подписвам решения до полагането на клетва", коментира Влахов. Съвсем ще си е на място в този КС. А в закона съвсем буквално е казано, че трябва да освободи длъжността в срока по ал. 2 - тоест в едноседмичния срок след избора му.

 9. 9 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2800 Неутрално


  Казусът навежда на някои пожелания към нашите законотворци. И към техни близки роднини.

 10. 10 Профил на uporit
  uporit
  Рейтинг: 512 Весело

  Големи търговци се извъдиха тези "вярващи"!
  За какво им е собственост на грешната Земя?
  Нали тяхно е "царството небесно"???

 11. 11 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Религиозните институции са отделени от държавата и не могат да се бъркат в работата на парламента и правителството. Такава намеса е недопустима.

 12. 12 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7240 Неутрално

  Тука няма значение, кой е честен и кой кадърен. Тука е важно на кого си човек.

 13. 13 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7240 Неутрално

  Тука няма значение, кой е честен и кой кадърен. Тука е важно на кого си човек.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK