Плагиатството не е само български проблем, обяви министърът на образованието

Плагиатството не е само български проблем, обяви министърът на образованието


В новосъздадената Комисията по академична етика има три сигнала за плагиатство в научните среди, каза днес по БНТ министърът на образованието Красимир Вълчев. Същият орган прие, че има плагиатство при докторската дисертация на ректора на варненския университет Росен Василев.


Министърът повтори, че ще бъде назначен служебен ректор на мястото на уличения в плагиатство ректор. Той уточни, че плагиатството е констатирано още миналата година, но едва тази министерство се е сдобило с правомощията да освободи ректора. "Професорът ще изгуби научната си титла "доктор на техническите науки", каза Красимир Вълчев.


Министърът каза, че само по единия сигнал в момента се работи и той е за случай във военния университет във Велико Търново. В отговор на въпрос, Вълчев каза, че поради липса на статистика, не може да се каже дали се увеличават случаите на плагиатство.
Министърът уточни, че не всички въпроси за плагиатство преминават през Комисия по академична етика, като някои се разглеждат на университетско ниво.


Красимир Вълчев допълни, че подобен проблем има в цял свят, като са засегнати редица публични фигури.


Коментирайки бюджетът на Българската академия на науките, министърът обяви, че средствата са увеличени с над 50%, като такъм скок няма аналог с предишни години или други публични организации. Той не прие поведението на ръководството на БАН по отношение на Националният институт по метрология и хидрология. "БАН се държи като частен собственик и са забравили, че изпълняват публична функция", е мнението на Красимир Вълчев.


Той обеща, че работата на НИМХ ще се подсигури законово, така че институтът нито да прекъсне работата си, нито да има съкращения на персонала или загуба на собствеността.


Връщането на децата в училище е екипна задача, с която сам учител не може да се справи, каза Вълчев в отговор на друг въпрос. По думите му, приоритетите на министерство включват връщането на децата в училище, модернизацията и инвестициите в учителите, инвестициите в дигиталните умения, връзката с пазара на труда, обновяване на учебните програми.

Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Всички плагиатстват, понеже това което са учили е на базата труда на предходящи ги поколения дейци. Въпросът е, не дали плагиастваш, а как. Друго е да си разбрал това на което те учат трудовете на предшествениците ти и да го предадеш с твои думи, а друго е нищо да не си разбрал и да копираш 1:1 техните текстове и да ги представяш като свои.

  мурзилка
 2. 2 Профил на Big Muzzy
  Big Muzzy
  Рейтинг: 1371 Неутрално

  То и корупцията и бедноста и простотията не са само български проблеми но при нас са силно изразени.

 3. 3 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2662 Неутрално

  Всички плагиатстват, понеже това което са учили е на базата труда на предходящи ги поколения дейци. Въпросът е, не дали плагиастваш, а как. Друго е да си разбрал това на което те учат трудовете на предшествениците ти и да го предадеш с твои думи, а друго е нищо да не си разбрал и да копираш 1:1 техните текстове и да ги представяш като свои.
  —цитат от коментар 1 на Маршалов  До коментар [#1] от "Маршалов":

  Напълно съм съгласен с теб. Същото си помислих и аз. Още Ницше през 19-ти век казва,че талантливо вече се преповтарят само стари наблюдения и истини. Същото казва и Достоевски:"...липсват оригинални умове."

 4. 4 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Наистина, не е само български проблем. И пут.ин е плагиатствал дисертацията си от двама американци.

 5. 5 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2662 Неутрално

  Наистина, не е само български проблем. И пут.ин е плагиатствал дисертацията си от двама американци.
  —цитат от коментар 4 на vhv  До коментар [#4] от "vhv":

  Което не му е попречило да властва над Русия вече двадесет години. Извода всеки може да си го направи сам...

 6. 6 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Това винаги е било практика в тия среди. Мой приятел, Койчо, учител по практика, с полувисше по специалността, стана професор в благоевградския, като издаде няколко книги или там некви трудове, които усърдно преписваше от руснаците. Съответно ги тунингова и издаде и стана голяма работа. Възхищавам му се, защото беше находчив-той проби през соца-намери си служба, авторитет, любовници и пр. Сега вече е пенсийка, дано е жив и здрав. Та това си е практика.

 7. 7 Профил на onemanband
  onemanband
  Рейтинг: 668 Неутрално

  Плагиатството не е само български проблем, обяви министърът на образованието
  ************************************************************************************************************

  Даже ,бих добавил :
  Плагиатсването/в смисъл-''копирането''/ ВЪОБЩЕ не е проблем ...Цяла история на Човечеството ,е един безкраен низ от плагиатсване/заемане на технологии/ !
  Как според вас ,се е разпростанило животновъдството, земеделието, колелото ,лукът и стерлата, металообработването, и ако щете -огънят.а?
  ТОЧНО ,чрез копирането на по-напреднали култури и цивилизации ....
  Плагиатстване е имало и ще има ,докато съществува Хомо-сапиенс....
  Замислете се , и ще разберете, че съм прав

  Кажи ми ,КОЙ ти плаща Гранта, та да ти кажа какво си...
 8. 8 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2488 Неутрално

  Не е само наш проблем, но уличните напускат със срам и поругаване от обществото, а тук гледам не се осъжда, защото и другите правили така!

 9. 9 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2488 Неутрално

  До коментар [#8] от "Alexander97":

  уличните - уличЕните

 10. 10 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1547 Любопитно

  Това с решението на министърът Вълчев около плагиатството ... се развява за да се ПРИКРИЯТ другите проблеми.
  Тези с разрушаването на БАН и нейната разпродажба.
  И тези с ТОРМОЗЪТ над учителите да са слуги и роби на социалното и здравното министерство вместо да образоват. Огромна бюрократщина, формализъм, изисквания, натиск... и празни лакърдии за увеличени заплати и О, каква милост - насила натътрузени, измислени "квалификации", източващи голяма част от бюджета точно за образование....
  ВЪЛЧЕВ, ТИ какво изтъргува на бизнес-закуската с Американската търговска камара в България?! В понеделник Вълчев. Тази седмица. Два часа закусвахме...
  ????
  !

 11. 11 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#6] от "man_un":

  И за какво му се възхищаваш на този "Андрешко"? Кой знае колко други като него са в парламента, правителството и в държавна и общинска администрации. И тиквата е същия, но на него само са му ги носили за подпис...

 12. 12 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#6] от "man_un":

  Възхищавай се и на хидроинженера тогава. И той така...

 13. 13 Профил на sts09587296
  sts09587296
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ей тва трябва да се прочете - бгрегиони е дъ бест!!! ЗА ЕТИКАТА НА КОМИСИЯТА ПО АКАДЕМИЧНА ЕТИКА НА МОН, ИЛИ КАК ОБЕДИНЕНИТЕ ПАТРИОТИ РАЗБИХА И АКАДЕМИЧНИТЕ СРЕДИ

   ноември 8, 2018 етика, комисия, по академична

  От няколко дни на сайта на МОН е публикуван съставът на така дългоочакваната Комисия по академична етика, който потресе из основи целия академичени свят.

  Скандал избухна още на проведения Съвет на Ректорите през октомври, където бурни дискусии породи въпросът КОЙ точно е предложил тези членове, защо в състава му от 5 члена са включени двама представители на Софийски университет и нито един на по-малък,  защо предходно отправените предложения от Съвета на ректорите не са зачетени и т.н.. На всички така отправени въпроси Заместник-министърът и виден атакист – Петър Николов https://www.big5.bg/profil/item/4948-zetyat-na-iordan-sokolov-stana-zam-ministar-na-obrazovanieto.html  , познат най-вече по това, че е зет на Йордан Соколов, сменил 3 партии и коалиции, изявявайки се дори като парламентарен секретар на Министерски съвет и за когото специално беше създаден поста на четвърти зам. Министър в МОН, за да не остана Атака без покритие и в това министерство, не успя да даде никакво смислено обяснение, освен, че изборът в крайна сметка си е работа на министъра. Всички предложения, подадени от университети, академии и т.н.  изпаднаха в миманса под  тежката ръка на пишман-патриота!

  За ужас на всички обаче, комисията стана факт и се оглавява от световно неизвестния професор Венцислав Динчев от Института по археология с музей към БАН, чието единствено достойнство е, че е близък приятел на скандалния атакист и специалист по всичко – професор Станилов! За неговата научна дейност в регистъра на НАЦИД не се открива нито една публикация, а за всички в академичните среди е ясно, че за да си член на Комисията по академична етика по закон, най-малкото трябва да отговаряш на минималните наукометрични показатели за академично израстване! Явно в МОН са решили да назначат като най-етични политически най-необходимите и удобни представители на академичните среди, несъобразявайки се със създадени от самите тях критерии и закони!

  Особено интересно е и присъствието в етичната комисия на най-неетичния според неговите предшественици, бивш министър на образованието – проф. Николай Денков. Като служебен министър той стана известен първо с това, че още с идването си се опита да натопи предшественичката си – Меглена Кунева за спирането на парите по европейската програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ (https://www.mediapool.bg/ministar-denkov-nikoga-ne-sam-kazval-che-evroparite-za-nauka-i-obrazovanie-sa-spreni-news260353.html ), като всъщност основният проблем, уловен от Брюксел, бе публичният скандал за схемата за източване на пари чрез т.н. ромски проекти, за които министър Кунева уведоми тогава и прокуратурата, и ДАНС. (https://offnews.bg/obshtestvo/shefat-na-kabineta-na-denkov-organizira-i-provede-shemata-za-iztochva-647148.html )

  Денков  обаче „спести“, че всъщност неговия шеф на кабинет – Иван Модев е бил управляващ директор и е организирал и провел цялата ромска схема, заради която Брюксел ни наложи санкции.

  Най-вероятно по етични причини един ден преди да напусне поста на служебен министър на образованието и науката проф. Денков предложи за обсъждане Национална пътна карта за научни инфраструктури 2017-2023 г. Документът на практиката разпределяше стотици милиони лева за наука по европейската оперативна програма “Наука и образование за интелигентен растеж”, като в мотивите му никъде не фигурираше какво точно е наложило публикуването му за обсъждане ден преди министерството да се поеме от новия министър.

  Все още се помни и още една от „етичните“ постъпки на проф. Денков– опитът му да набеди бившия просветен министър Даниел Вълчев като виновник за незаконно издадените дипломи на Софийски университет, .( https://pik.bg/ново-20-образователният-министър-денков-накисна-даниел-вълчев-за-скандала-с-фалшивите-дипл-news646830.html )

  Но за да бъде обрисуван най-пълно етичният профил  на т.нар. Комисия по академична етика, е достатъчно да се представи нейният юрист – проф. Дончо Хрусанов! Най-голямото постижение в неговата юридическа практика безспорно бе „патриотичният подарък“ от името на „Атака“, който той се опита да направи на Кирил Домусчиев, като му спести неустойки за 58 милиона лева държавни пари заради приватизацията на „Български морски флот“. Първоначално Арбитражният съд, в чийто състав бе Дончо Хрусанов се произнесе в полза на Кирил Домусчиев, като обяви, че било налице „стопанска непоносимост“, тоест заради кризата БМФ нe могла да изпълнява посочените в договора параметри. Впоследствие обаче решението беще отменено от Върховния касационен съд по искова молба на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол. През ноември 2017-та ВКС определи, че арбитражът недопустимо е надхвърлил компетенциите си и върна делото, а на 12 юли 2018-та Арбитражният съд към БТПП окончателно е прекратил производството.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK