Кои са новите конституционни съдии

Конституционен съд

© Анелия Николова

Конституционен съдКолко имена на конституционни съдии може да назовете? Едно, три, всички, николко от общо 12. Тяхната работа е важна, защото преценяват дали закони и други актове съответстват на конституцията, или й противоречат. Те влизат в новините, ако има решение по голям казус или волята им предизвиква скандал с преценката или има проблеми около някого от членовете. Някои са по-разпознаваеми заради предишните си публични постове - Филип Димитров (бивш премиер), Борис Велчев (бивш главен прокурор), Константин Пенчев (бивш омбудсман).


Тази седмица нови четирима членове ще положат клетва (13 ноември) и ще облекат тогите на, както ги наричат, "върховни пазители на основния закон". Равносметката от приключилите избори за попълване на състава на Конституционния съд (КС) от трите квоти - парламент, президент и съдебна власт, е трима върховни съдии и човек от научната общност. Двете върховни съдилища избраха свои зам.-председатели - Павлина Панова и Надежда Джелепова, а депутатите се спряха на доскорошния зам.-шеф на Върховния касационен съд Красимир Влахов. Изборът на президента е професорът по европейско право Атанас Семов.


Кои са новите съдии:


Атанас Семов - юристът, който не се притеснява да критикува конституцията
Проф. Атанас Семов

© Красимир Юскеселиев

Проф. Атанас Семов


Той е 48-годишен, а от 2012 г. е доктор на юридическите науки и професор, дисертацията му е на тема "Съдът на ЕС". От 2007 г. Семов е доктор по европейско право с дисертация на тема "Ефект и примат в правото на Европейския съюз". Преподавател по европейско право в Софийския университет "Св. Климент Охридски", ръководител на Международната магистърска програма по право на ЕС. Автор е на 7 книги по право на ЕС и десетки научни статии, гостува като лектор в европейски университети, най-често във Франция.


През 2015 г. бе проведено и прекратено разследване по сигнал на докторант за нарушения в Международната магистърска програма, която той ръководи.

Атанас Семов въпреки впечатляващата научна биография щеше днес да бъде известен само на студентите си, ако през 2011 г. не беше се забъркал в политиката, приемайки да се кандидатира за президент от партията "Ред, законност и справедливост" на вече прочулия се по онова време с атаки срещу ГЕРБ Яне Янев. Семов се появи на големи плакати със слогана на кампанията "Ще уволня Бойко Борисов". По-късно вместо "уволнение на Борисов" Яне Янев стана негов съветник по борбата с корупцията. А Атанас Семов изостави партийната политика, прибра се в научното поприще и през март 2017 г. влезе в правния съвет на президента Румен Радев. Популярността обаче, която придоби от плакатите, днес му приписват като тежък минус и наблюдатели, които също се борят за "уволнението на Бойко Борисов".


Сянка върху професионалната биография на Семов сложи отхвърлянето през 2015 г. на кандидатурата му за генерален адвокат в Съда на Европейския съюз. Той беше номиниран от българското правителство, но не получи одобрението на специалния комитет, който дава отрицателно становище. То бе мотивирано с липсата на достатъчен професионален опит на високо ниво.


Семов може да бъде определен като юрист с неприсъщо остри за учен оценки на политическата система. Той се отличава от традиционния образ на учения по това, че не се стеснява да изразява позиции и не смята, че това ще навреди на академичния му имидж. Пледира за свикване на Велико народно събрание и радикална промяна на конституцията. Ето какво казва той през юни 2014 г. пред БНТ по повод обявената оставка на правителството на Пламен Орешарски: "Този парламент сложи край на илюзиите за парламентарната демокрация в България. Вариантите са два: или ще станем президентска република, или ислямска." И допълва: "Реформата в съдебната власт не може да се извърши, ако не се промени първо политическата власт и именно оттам трябва да се започне. Главният прокурор на страната трябва да се назначава от президента."


Пак 2014, по същия повод заявява: "Отлагането на свикването на Велико народно събрание ни доведе до тази политическа криза. Сегашният модел ни доведе до това, че политическият живот стана корпоративен и търговски. Точно заради тези връзки се случи и катастрофата с КТБ."


Семов смята, че конституцията, каквато я имаме, не съответства на нашите условия, а поражда безотговорност: "Конституцията е като обувката - малка красива обувка на голям крак не става. Тази конституция не е за нашия манталитет, защото имаме колективна безотговорност."


След такива оценки мнозина се питат как проф. Семов ще пази основния закон от посегателства, като не я харесва. Други обаче отвръщат: конституцията я пази постът в КС и чувството за дълг, а не личното мнение за нея, което не всеки юрист има доблестта и куража да изрази. Като какъв ще се прояви Семов, ставайки част от Конституционния съд, ще се разбере в следващите 9 години.


Павлина Панова често се обявяваше против спорни законодателни предложения


Павлина Панова

© Надежда Чипева, Капитал

Павлина Панова


Магистратите от Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС) избраха на 26 октомври двама конституционни съдии. При избора беше спазено негласното споразумение и в Конституционния съд беше пратен по един съдия от двата съдебни органа. Повече гласове получи зам.-председателят на ВКС Павлина Панова.


Тя е завършила право в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Работи първо като прокурор, а след това като съдия в софийските районен, градски и апелативен съд. От март 2013 г. е зам.-председател на ВКС. Специализирала е в "Ассер институт" в Хага. Преминала е специализации в Германия, Люксембург, Дания, Полша и Франция. През 2004 г. става доктор по право в СУ "Св. Климент Охридски". От 2007 г. е магистър по право на Европейския съюз и член-национален представител на България в "Евроджъст". От началото на 2009 г. е съдия ad hoc в Европейския съд по правата на човека в Страсбург. През годините е преподавала в СУ "Св. Климент Охридски" и Националния институт на правосъдието.

Тя беше конкурент на настоящия шеф на ВКС Лозан Панов за председателския пост през 2015 г. И беше обвинена от Светла Петкова, член на предишния състав на Висшия съдебен съвет, че е пазител на статуквото във Върховния съд. Панова получи подкрепа на свои колеги от ВКС, както и такива от софийските апелативен, градски и районен съд. Кандидатурата ѝ бе подкрепена и от най-голямата съсловна организация - Съюза на съдиите. Тя обаче не бе избрана от ВСС, като получи 6 гласа, а Панов - 17.


Тогавашният омбудсман - Константин Пенчев, коментира проведената процедура по избор с това, че няма никакви съмнения в прозрачността на избора на Панов. "Тези, които застанаха зад Панова, не са съдиите на България и общественото мнение в България. В съдебната система има много вътрешни зависимости. Това не са гнили ябълки, а тумори", подчерта Пенчев. По думите му Съюзът на съдиите се е превърнал в кадрови център на ВСС и Павлина Панова е била тяхна кандидатура. Сега двамата ще бъдат колеги в Конституционния съд.


Панова беше част от 3-членен състав на ВКС, който окончателно оправда бившия министър на отбраната Николай Ненчев по делото за армейските униформи. Като зам.-председател на ВКС тя често участваше в заседания на парламентарната комисия по правни въпроси при приемане на законови промени. Често опонираше на председателя на комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ), както и на някои законодателни предложения.


Панова се обяви против промените в Закона за съдебната власт, които предвидиха да се дават повече пари на спецправосъдието. По думите на Панова това ги превръща в специални структури, т.е. извънредни, което е забранено в конституцията. Тя беше против и преместването на делата за корупцията по високите етажи на властта в спецструктурите. Аргументите ѝ бяха, че Специализираният наказателен съд е наскоро създаден, а работещите в него съдии идват от най-ниска инстанция и от прокуратурата, като тепърва започват да разглеждат дела срещу организираната престъпност.


През годините Панова се е обявявала против идеи на прокуратурата и на главния прокурор в частност. Тя поиска държавното обвинение да обоснове свое искане от 2015 г. - в определени случаи кореспонденцията да бъде изземвана без разрешение от съда. Макар да не е известно да последва обосновка, идеята на прокуратурата беше записана в Наказателно-процесуалния кодекс.


Интересно бе и особеното мнение на Панова в решение на Европейския съд по правата на човека от 2012 г., което осъди България заради заповед на Бойко Борисов като главен секретар на МВР. Според Панова по делото липсва едно от приетите от съда нарушения, извършени от българската държава.


Надежда Джелепова участва в съдебни състави по интересни дела


Надежда Джелепова

© Георги Кожухаров

Надежда Джелепова


Другият избран конституционен съдия стана зам.-председателят на Върховния административен съд (ВАС) Надежда Джелепова. Тя е с над 35 години юридически стаж. Завършила е право в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Работила е в Районния съд в Елин Пелин, който оглавява. Следват две години, в които е арбитър в Градски държавен арбитраж. Назначена е за съдия в Софийския окръжен съд на 2 декември 1991 г., като през 1995 г. е избрана за заместник-председател. Във Върховния административен съд е съдия от 23 октомври 2000 година. През март 2018 е избрана за заместник-председател на съда и ръководител на Втора колегия, където се разглеждат казуси по устройство на територията, Закона за митниците, както и дела, свързани с решения на Висшия съдебен съвет.

Кандидатурата ѝ беше предложена от председателя на ВАС Георги Чолаков и беше подкрепена с мнозинство от Пленума на съдиите на ВАС. Подкрепа изрази и неправителствената организация "Юристи срещу корупцията". През годините е била лектор в професионални обучения, организирани от Националния институт на правосъдието.


Джелепова беше част от съдебния състав, който отказа на наследниците на Камен Ситнилски да встъпят в делото срещу неговото уволнение след смъртта му. (Ситнилски беше освободен като член на ВСС от предишния състав през 2014 година, като това се случи без необходимите по конституция гласове.) Джелепова е част от състава, който остави в сила повторното наказание на съдия Мирослава Тодорова - бивш председател на най-голямата магистратска организация - Съюза на съдиите, "намаляване на заплатата", след отмяната на нейното уволнение от съда.


Част е и от петчленен състав, който отменя решението на долната инстанция и решението на тогавашния екоминистър Нона Караджова, според което екооценка по едно от делата, свързано с инвестиционно намерение на "Юлен" АД в Националния парк в "Пирин", не е задължителна. Решението им е окончателно, но бива отменено по реда на отмяна на влезли в сила решения.


Красимир Влахов е определян от колегите си като изключителен професионалист


Кои са новите конституционни съдии

© Надежда Чипева, Капитал


Красимир Влахов е 46-годишен, от поколението магистрати, които навлизат в съда във времето на т.нар. демократичен преход. Завършил е право в Софийския университет "Св. Климент Охридски", има вече 22 години стаж и като съдия е доказал своята отлична подготвеност и компетентност в гражданското право и процес, казват колегите му. Преподавал е и е автор на десетки статии и помагала по гражданско и вещно право. Заемал е ръководни длъжности като заместник-председател и председател на Софийския районен съд, а през 2012 г., докато бе съдия в Софийски градски съд, бе предложен от председателя на ВКС Лазар Груев за заместник-председател на върховната инстанция и ръководител на Гражданската колегия и Висшият съдебен съвет гласува предложението.


Именно с този избор бе свързан първият публичен шум около името на съдията заради прякото изкачване във ВКС. Но изборът му бе защитен от самия председател на ВКС проф. Груев с доказаните професионални качества на Влахов. Повече за него четете тук.


Кои дела ще поемат новите конституционни съдии


От т.нар. стари дела, които вече са били обсъдени от КС, за решаване в новия му състав ще остане само делото за чл. 230 от Закона за съдебната власт. Според която норма временно се отстраняват от длъжност магистрати, които са обвинени в престъпление, без значение какво е то. Вече е ясно и кои ще са първите дела, които ще получат новите попълнения в КС. По правило те се разпределят по старшинството на съдиите, информира news.lex.bg.


Надежда Джелепова би трябвало да поеме делото срещу промените в Закона за банковата несъстоятелност (ЗБН), чиито вносители са депутатите от ДПС Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид и с които със задна дата бяха обявени за недействителни прехващанията след поставянето на КТБ под специален надзор. В момента делото е на доклад на проф. Цанка Цанкова, чийто мандат приключва на 12 ноември.


Зам.-председателят на ВКС Павлина Панова ще получи делото за промените в Административнопроцесуалния кодекс. Няколко от последните изменения в АПК бяха атакувани в КС от президента Румен Радев, депутати от БСП и омбудсмана Мая Манолова. При образуването на делото за докладчик по него беше определена Стефка Стоева, но нейният мандат изтича на 12 ноември.


Другите двама нови в КС - проф. Атанас Семов и върховният съдия Красимир Влахов, ще получат на доклад следващите дела, които бъдат образувани в съда.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 937 Весело

  Ха ха ха!! Семов бил юристът, който не се притеснява да критикува Конституцията! Ми той е такъв юрист, че не се притесняваше да уволнява премиер (изборна длъжност). Какво да го обсъждаме повече?
  Семов представлява еманация на пълното отсъствие не само на морал, но и на здрав разум у президентското войнство.
  Пък вие както щете го наричайте.

  Доброто е заразно
 2. 2 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3534 Неутрално

  СИНЕКУРЦИ-КЛАТИКУРЦИ!

 3. 3 Профил на Time is on my side
  Time is on my side
  Рейтинг: 2040 Весело

  Ха ха ха!! Семов бил юристът, който не се притеснява да критикува Конституцията! Ми той е такъв юрист, че не се притесняваше да уволнява премиер (изборна длъжност). Какво да го обсъждаме повече?Семов представлява еманация на пълното отсъствие не само на морал, но и на здрав разум у президентското войнство. Пък вие както щете го наричайте.
  —цитат от коментар 1 на АзКлавдия


  Взе ми го от устата, хахах... Крушата не пада по-далеч от дървото, казват, но този път не съм съвсем съгласна. У това човече няма ни разум, ни мисъл, ни чувство, ни капка знание. Някаква тъпа песничка имаше припев "Ален Делон, ах, този син балон". Тук можем да си я пеем пак, само дето Насето е далеч от Делон, а балонът, тоест хамелеонът... е откровено и отмъстително червен.

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 4. 4 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 937 Любопитно

  До коментар [#3] от "Грозде":

  А не е ли смайващо как изборът за кс мина изцяло "по терлици"?
  Явно хората са забравили колко важни могат да бъдат конституционните съдии и как, ако не се бяха зачекнали срещу Симеон, той можеше да си е довършил успешно и втори президентски мандат.
  В която роля, признавам, бих го одобрила напълно.

  Доброто е заразно
 5. 5 Профил на Time is on my side
  Time is on my side
  Рейтинг: 2040 Весело

  Събрали накуп орела, рака и щуката и да очакваме КС да заприлича на...? Ами на ВСС преди реформата, разбира се - много скандали, никаква работа, нищо смислено, ама заплатите и привилегиите си текат и става това, което им каже някой "отгоре" (нямам предвид Онзи!). Да чакаме скоро и Пактът на ООН за бежанците да бъде обявен за противоконституционен, хаха... Каквото им кажат, това ще/няма да напишат. Каква ти тук конституция! Какъв ти тук съд! Държавата требе да бъде съсипана като за световно! Камък върху камък да не остане от нея. И др. Семов е супер подходящият човек за тази цел.

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 6. 6 Профил на Time is on my side
  Time is on my side
  Рейтинг: 2040 Неутрално

  До коментар [#3] от "Грозде":А не е ли смайващо как изборът за кс мина изцяло "по терлици"?Явно хората са забравили колко важни могат да бъдат конституционните съдии и как, ако не се бяха зачекнали срещу Симеон, той можеше да си е довършил успешно и втори президентски мандат. В която роля, признавам, бих го одобрила напълно.
  —цитат от коментар 4 на АзКлавдия


  Не, не е смайващо. За мен не е. Ако някой, някъде се заяде и не посочи свой кандидат, с институцията е свършено. Така довършиха инспектората към ВСС, спомняш ли си? Срамувам се да чета решенията на този КС, още повече се срамувам да ги цитирам, ако ми се наложи някъде по делата. Отделен е въпросът, че нашичките съдии не щат да чуят за българската Конституция, щото си мислят, че е плява. Колкото до алтернативата "институцията да я има, но да не е ефективна" - "институцията да е унищожена и да съществува само като табела на някаква сграда", предпочитам първата. Защо ли... Ами щото се надявам някога да разкараме червенюгите, да преметем и почистим след тях и да си подредим къщичката, без да се налага да я събаряме до основи.

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 7. 7 Профил на Time is on my side
  Time is on my side
  Рейтинг: 2040 Весело

  До коментар [#4] от "АзКлавдия":

  Упс, забравих за Симеон. Не бих го одобрила в никаква роля. Бих му отнела гражданството и бих го изпратила към Мадрид или към дачата, осигурена му от Кремъл в близост до някое казино. Даже тържествено - с фанфари.

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 8. 8 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5606 Неутрално

  Назначения, назначения...
  А за Атанас Семов - кариера, която "впечатлява" само тук, но не и в Европа

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 9. 9 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 937 Неутрално

  До коментар [#7] от "Грозде":

  Аз го познавам лично.. Поне пет години, преди тук изобщо да се говори за него.
  И мнението ми е напълно противоположно на твоето, но образът му е твърде медийно обрасъл, за да си струва даже да започвам обсъждане.
  Интересното е, че не гласувах за Ндсв. Онези избори просто ги пропуснах - за свой срам, може би.

  Доброто е заразно
 10. 10 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 937 Неутрално

  До коментар [#6] от "Грозде":

  За кс - може би е твърде отвлечено, за да бъде интересно на "драгия читател", който не е професионално изкушен.
  Май в целия свят е така.

  Доброто е заразно
 11. 11 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 286 Неутрално

  Тунеядци и безделници.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 12. 12 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 751 Неутрално

  Семов президентска република искал да прави. Този е толкова червен, че сигурно Решетников лично го е спуснал като съветник на фуражката-Резидент. Президентската република е отколешна мечта на Гоце и Кремъл - за Русия е неимоверно по-лесно да диктува и държи юздите на един-единствен човек, отколкото да разпръсква подкупи и влиение между няколко политически субекта - партии и капризните им ръководители.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 13. 13 Профил на Time is on my side
  Time is on my side
  Рейтинг: 2040 Любопитно

  До коментар [#7] от "Грозде":Аз го познавам лично.. Поне пет години, преди тук изобщо да се говори за него. И мнението ми е напълно противоположно на твоето, но образът му е твърде медийно обрасъл, за да си струва даже да започвам обсъждане.Интересното е, че не гласувах за Ндсв. Онези избори просто ги пропуснах - за свой срам, може би.
  —цитат от коментар 9 на АзКлавдия


  Интересно. Личното запознанство ли ти промени мнението за него? Всъщност, има ли някакво значение какво мислиш за някого като човек, щом се кани да преобръща държавата с краката нагоре и да ни "оправи" само за 800 дни? Личното ви запознанство ли е причината да му простиш гонитбата на личната и семейна изгода, довела го това да превърне титлата си в прякор? Прости ли му като човек личното предателство към чичо му, негов регент? Прости ли му, че не каза нито дума срещу комунистите, а даже доста добре си управляваше с тях? Прости ли му, че бе доведен на бял кон, воден лично от двете страни от Илия Павлов и Доган? Прости ли му, че си изтъка платното и ритна кросното... пълно догоре с "царедворци"?

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 14. 14 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 797 Неутрално

  "Сянка върху професионалната биография на Семов сложи отхвърлянето през 2015 г. на кандидатурата му за генерален адвокат в Съда на Европейския съюз. Той беше номиниран от българското правителство, но не получи одобрението на специалния комитет, който дава отрицателно становище. То бе мотивирано с липсата на достатъчен професионален опит на високо ниво."

  Разбира се, това не е никакъв проблем за резидента.

 15. 15 Профил на Time is on my side
  Time is on my side
  Рейтинг: 2040 Неутрално

  До коментар [#7] от "Грозде":...Интересното е, че не гласувах за Ндсв. Онези избори просто ги пропуснах - за свой срам, може би.
  —цитат от коментар 9 на АзКлавдия


  И аз не гласувах за НДСВ, но гласувах. Колкото до личното възприятие, ще ти кажа, че с теб може да си бъдем супер приятелки за кафе, за спорове и даже за лудории, но по някои общи и политически въпроси или пък заради местния ти шовинизъм, може да те сметна за противник. В никакъв случай злостен, но достатъчен да ми изостри сетивата и втвърди броните. Защото аз някои неща не ги прощавам, нито пък мога да ги забравя заради едно или друго лично качество, което ми допада. Има принципи, има и отстъпления от тях. В случаите с КС и Симеон говорим за демократични принципи на КРБ и за държавни институции, не за личности, въпреки че КС винаги е бил пълен с отвратни физиономии със съмнителен морал, точно колкото за мен са тези на Симеончо.

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 16. 16 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 350 Неутрално

  Павлина Панова е изключителен професионалист с международна известност (затова със зъби и нокти статуквото не искаше да я избере за председател на ВКС и се спря на по-малкото "зло", но и с него нещо не случиха).
  Красимир Влахов също е изключителен професионалист. За характеровите особености нищо не мога да кажа.
  За Атанас Семов знаех само от медийните публикации за него след политическото му фиаско. Последното му интервю по БТВ преди няколко седмици ме впечатли - беше прям и точен, като с малко думи казваше много неща. Подписвам се с две ръце под цитираната в статията реплика - "Реформата в съдебната власт не може да се извърши, ако не се промени първо политическата власт и именно оттам трябва да се започне...".
  За Надежда Джелепова нищо не знам.

 17. 17 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 937 Весело

  До коментар [#13] от "Грозде":

  Не, политическият му проект не подкрепих, имам и много критики, включително в различни посоки от твоите.
  Въпреки това смятам, че за поста "президент" трябва точно такъв човек - като английската кралица.
  Не че нацията им е много единна, де, но това пък друга тема.

  Доброто е заразно
 18. 18 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 937 Весело

  До коментар [#15] от "Грозде":

  Хихи, ами то за какво са ти приятелки, които да не са ти понякога противници? Егати скуката би било. Човек може да си виси пред огледалото, ако иска все да е в синхрон с този отсреща (а на мен и това дори не ми се получива :).

  Доброто е заразно
 19. 19 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4010 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Критикуването е лесно.

  Разбирането, тълкуване, Спазването и прилагане на термините и правила*
  на Конституционните повели е трудно за (много) некои.

  __________________________________
  *term: термин (израз) И правило (условие)

  "Атанас Семов - юристът, който не се притеснява да критикува конституцията"

 20. 20 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 3156 Неутрално

  До коментар [#6] от "Грозде":


  " ... нещат да чуят за българската Конституция, защото си мислят, че е плява ... "


  Не споря, защото не съм юрист, но, доколкото си спомням, тя беше създадена и подписана от огромен брои ДС-ченгета и беше направена така, че да трансформира структорите на БКП в бизнеса .
  За всичко останало съм съгласен .

  ++++++

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 21. 21 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 3156 Неутрално

  До коментар [#15] от "Грозде":


  " ..., въпреки, че КС винаги е бил пълен с отвратни физиономии ... "


  ++++++
  А, какво да кажем за ВСС ... ?
  Боже, опази !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 22. 22 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 937 Неутрално

  До коментар [#20] от "niksan1":

  По какъв начин Конституцията трансформира структурите на когото и да било, вероятно само ти знаеш.

  Доброто е заразно
 23. 23 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 3156 Неутрално

  До коментар [#20] от "niksan1":По какъв начин Конституцията трансформира структурите на когото и да било, вероятно само ти знаеш.
  —цитат от коментар 22 на АзКлавдия  Не само аз, а всеки който има навика да се замисля !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 24. 24 Профил на Time is on my side
  Time is on my side
  Рейтинг: 2040 Весело

  До коментар [#13] от "Грозде":Не, политическият му проект не подкрепих, имам и много критики, включително в различни посоки от твоите. Въпреки това смятам, че за поста "президент" трябва точно такъв човек - като английската кралица. Не че нацията им е много единна, де, но това пък друга тема.
  —цитат от коментар 17 на АзКлавдия


  Разсмя ме, признавам. Сравнението с жената на братовчед му по бащина линия пък съвсем. Кралицата не пожела да сложи фамилията на мъжа си върху двора и даже не я даде да синовете си, ти искаш това недоразумение, мигащо като мишка в трици на всеки проблем... ти го искаш като "обединител на нацията"?! Хахахахаха... Той за това става най-малко, да не говорим, че откакто му взеха имотите, е най-големият враг на българската държава, той не го и иска. Оставям настрана, че е сенилен, нищо, че в сравнение с Елизабет е "млад".

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 25. 25 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7798 Неутрално

  Май дотук само Павлина Панова е правилния избор.

 26. 26 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2495 Весело

  Яне Янев си хареса Семов, Радев също се харесва Семов. Остава да разберем дали Яне харесва Радев и обратното.

  подпис
 27. 27 Профил на newgenerations
  newgenerations
  Рейтинг: 676 Неутрално

  За един от новите съдии знам със сигурност, че е човек със сериозни проблеми в областта на психичното здраве. Той, разбира се, не носи вина за това, но не съм убедена, че трябва да заема подобна длъжност. Личните му качества от друга страна, също не предполагат такова назначение.

 28. 28 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1161 Неутрално

  при условие, че като гражданин не мога да сигнализирам КС когато разни сульо-пулевци в парламентата открито изпълняват законодателни поръчки, ми е все тая кой ще е поредният назначен И в този срамен държавен орган.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK