Лозан Панов напомни на Комисията за конфискация, че не може да го призовава като съдебен шеф

Лозан Панов, председател на Върховния касационен съд

© Надежда Чипева, Капитал

Лозан Панов, председател на Върховния касационен съдПредседателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов няма да се отзове днес на поканата на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) за даване на обяснения. Поканата да се яви за даване на обяснения в качеството му на председател на ВКС грубо нарушава конституционния принцип на разделение на властите, напомня ръководителят на върховната съдебна инстанция в писмо до председателя на антикорупционната комисия Пламен Георгиев.


На 7 ноември 2018 г., в отсъствието поради командировка на Панов, на съдия Павлина Панова - все още заместник на председателя на ВКС (тя бе избрана за конституционен съдия и ще положи клетва утре - 13 ноември), е било връчено писмо от трима служители на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), адресирано до Лозан Панов в качеството му на председател на ВКС. В писмото е посочено, че е необходимо той да се яви на 12 ноември 2018 г. в 10.00 ч. в сградата на Дирекция "ПК" – КПКОНПИ на основание чл. 41, ал. 1 от Правилника за устройството и дейността на КПКОНПИ във връзка с чл. 104, ал. 1, т. 5 от ЗПКОНПИ. Устно на съдия Панова изрично е обяснено, че писмото е адресирано до съдия Лозан Панов в качеството му на председател на Върховния касационен съд.Лозан Панов уточнява в писмото си до председателя на КПКОНПИ, че цитираните разпоредби от Правилника и Закона за КПКОНПИ регламентират "призоваването и вземането на обяснения от граждани". И не предвиждат хипотеза за призоваване на председател на съдебна институция.
С оглед на това е недопустимо един председател на съд да бъде призоваван по този ред от държавен орган, чиито актове подлежат на съдебен контрол. Подобен подход грубо нарушава конституционния принцип на разделение на властите и същността на правовата държава, пише Панов. И заключава, че няма правно основание да се яви в КПКОНПИ в посочения от комисията ред.Писмото от КПКОНПИ е било връчено на 7 ноември във ВКС от трима агенти на антикорупционната комисия без уточняване по каква преписка и за какво е необходимо да бъде разпитан Панов. Неотдавна Националната агенция за приходите /НАП/ предприе данъчна проверка на Панов и изпрати ревизионния си акт на КПКОНПИ. Предполага се, че комисията на Пламен Георгиев се е задействала именно във връзка с тенденциозната данъчна проверка извършена от НАП. В такъв случай обаче Лозан Панов може да бъде призован като гражданин, не и като председател на ВКС.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK