Да не се чете нищо от обвинителния акт в съдебната зала, предлага шефът на правната комисия

Данаил Кирилов, председател на правната комисия

© Георги Кожухаров

Данаил Кирилов, председател на правната комисияЗа да се пести време, при старта на делата в съдебната зала да не се чете дори заключителната част на обвинителния акт. Такова изменение в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) е внесъл председателят на правната комисия Данаил Кирилов между първото и второто четене на проекта за промени в Наказателния кодекс (НК), който е обединен от проекта на правителството и на група депутати, съобщава сайтът news.lex.bg. Завишени са наказанията за кражба на автомобил,
както и за производството на акцизни стоки, и се въвежда оспорваната от мнозина юристи възможност да не бъде уведомяван близък на задържания под стража за ареста му до 48 часа от задържането.


Двата законопроекта (за изменения на НК) бяха обединени в един и ще бъдат обсъдени едновременно на второ четене от депутатите, като Кирилов внася свои предложения за промени в НПК.


Това става само година след като беше променен НПК така, че да не се прочита в съдебната зала целият обвинителен акт, а само заключителната му част. Сега Кирилов предлага да не се чете и заключителната част, а процесът в съдебна фаза да започва с представяне на доклад, в който да са посочени основанията за образуването на съдебното производство и гражданските искове.


Досега най-драстичен е примерът с обема на обвинителния акт по делото КТБ, което започна с четене на 5000 страници, а целят акт е 11 хиляди. Дори изчитането само на 5-те хиляди страници би отнело още година. Не е ясно обаче дали промяната ще се отнася само за предстоящи да влязат в съдебна фаза дела, или ще засегне и започнали вече процеси като делото КТБ.

Ключови думи към статията:

Коментари (76)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 1489 Неутрално

  И как комуницира това изменение с изискването, че делата поначало са публични? Ако присъстващото трето лице не знае, какво е точно обвинението, каква стойност има тази публичност за него?

 2. 2 Профил на pyn
  pyn
  Рейтинг: 590 Неутрално

  Аз предлагам направо да се прескача и съдебния процес. Когото тримата шишковци нарочат, че е виновен-директно в затвора...

 3. 3 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1378 Неутрално

  Правилно. Отделно във Великобритания се посочва обвинението общо с едно две изречения............" Обвинението ще се опита да докаже, че Митко е направил едикакво си на едикоя си дата....." При нас трябва напълно изчерпателно да се опише всичко, после при честите тълкувания, делото се връща за разни смислови корекции отново в началото. Също така е добре престъпленията в съучастие, когато има ненамерен съучастник, да си вървят спрямо намерените , а после, ако го хванат, да се съобрази присъдата му, с вече дадената присъда на другите , преди него.

 4. 4 Профил на arnautsky
  arnautsky
  Рейтинг: 1405 Разстроено

  Дани Белята, дами и господа.
  Типичния гербаджия.

  Keep it cool, keep it funny, keep on changing the world.
 5. 5 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 3280 Весело

  Не знаех, че се чете обвинителният акт.
  Явно във времената на повсеместна неграмотност е имало нужда да се прочете но сега ми изглежда абсурдно.

  подпис
 6. 6 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 3224 Любопитно

  До коментар [#1] от "von_seeckt":

  В момента заяждаш ли се, или какво? Сега като са публични и се четат, да си забелязал групи любопитни граждани да ходят от съд в съд, за да слушат заключителната част от обвинителния акт?

  Доброто е заразно
 7. 7 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 2559 Неутрално

  На практика не се чете. Съдията само отбелязва, че е прочетен. В обвинителния акт най-важни са фактите, а обвинението представляват правните изводи, които прокурорът извежда от тези факти. Ако няма да се четат фактите, безсмислено е да се четат правните изводи на прокурора. Но пък с промяната ще трябва да се приеме, че обвинение се повдига само с изготвянето на обвинителния акт (чл. 246 от НПК), а не с прочитането му от прокурора в съдебната зала пред страните. От тук може да възникнат проблеми при изменение на обвинението в съдебната фаза - там прокурорът го изменя, но съдията го предявява - означава ли това, че ще бъде достатъчно това ново обвинение само да бъде прочетено от прокурора, без да бъде предявено от съдията. По-скоро не! Законодателното предложение е с прагматичен характер - в случая с делото КТБ, като се абстрахираме от политическите моменти, с позволени от закона средства се постига неправомерен резултат (делото не може да бъде гледано в разумните срокове).

 8. 8 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 2283 Неутрално

  „Поредното заседание по мегаделото за източването на фалиралата КТБ в Специализирания наказателен съд продължава с изчитане.
  И днешното заседание по делото се очаква да премине само в "голямото четене" на обвинителния акт, който е 5 000 страници.
  От започването на четенето на обвинението на 9 май до 10.30 часа на днешното заседание държавното обвинение е прочело около 100 страници, или 1/50 от целия обвинителен акт.
  След 15-минутна почивка прокурори възобновиха четенето на обвинителния акт.
  Към 12 часа са прочетени около 200 страници от обвинението по мегаделото.“ - https://news.bg/crime/prodalzhava-golyamoto-chetene-na-obvinenieto-za-ktb.html

 9. 9 Профил на jobssboj
  jobssboj
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  Ми естествено че прокурорите ще искат да не се чете обвинителния акт че като чуе някой какво са писали да не разбере какъв е рушвета... То у нас съдебната система е тотален майтап. А от всички най-корумпирани са прокурорите.

 10. 10 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2459 Неутрално

  До коментар [#2] от "pyn":

  аа ,сега е демокрация , след 9.09.1944 та до скоро ,нарочените ги разтрелваха ,после им водеха фиктивно съдебен процес за пред хората ,да не каже някой ,че не е имало де ,та и сега ,направо да ги разтрелват ,след това ще ги разпитват .

 11. 11 Профил на jobssboj
  jobssboj
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  До коментар [#8] от "plebs":

  Бе те могат да си четат каквото са им казали, това което знаят е съвсем друго, а това което се е случило пък още по-друго. Така или ианче знаем КОЙ окраде КТБ и кои платиха милиарди за това.

 12. 12 Профил на pyn
  pyn
  Рейтинг: 590 Неутрално

  До коментар [#7] от "hammurabi":

  Бла, бла и пълни глупости. Всеизвестно е, че прокурорите са тъпи и корумпирани. Обвинителните им актове, особено по важните дела, не струват нищо. Трябва това да стане ясно именно с прочитането им в началото. А не после да винят съда за постановените присъди.
  А това, че написали сто хиляди страници по делото КТБ е точна илюстрация. Сигурен съм, че е пълно с глупости и накрая никого няма да осъдят.

 13. 13 Профил на jobssboj
  jobssboj
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  До коментар [#10] от "edin drug":

  Да ти все едно си видял това. Айде стига лъгане за след 9-ти септември. повечето съдени са духовните бащи на сегашните крадци-политикани. Буров примерно е съден още 1918г за спекула по време на Първата световна война а тук го развяват за знаем на "честния" капиталузъм преди 1944г. Както е казал Бай Ганьо преди 9-ти септември и сега всички са крадци.

 14. 14 Профил на jobssboj
  jobssboj
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  До коментар [#12] от "pyn":

  А ще осъдят - мустакатият дето си живурка в Сърбия. Те вече го изкараха че той е окрал всичките милиарди а Боко тиква, Доган, Пеевски, Оърваноив , Каракачана нямат нищо общо с кражбата.

 15. 15 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 3224 Неутрално

  До коментар [#7] от "hammurabi":

  Тоест съдията лъже? Защото е принуден, един вид?
  Това е тъпо. Закон, който насърчава измамата, трябва да се промени.

  Доброто е заразно
 16. 16 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 1489 Неутрално

  До коментар [#1] от "von_seeckt":В момента заяждаш ли се, или какво? Сега като са публични и се четат, да си забелязал групи любопитни граждани да ходят от съд в съд, за да слушат заключителната част от обвинителния акт?
  —цитат от коментар 6 на АзКлавдия


  Очевидно ти е трудно да схванеш, че правото би трябвало да бъде една непротиворечива в себе си система, в която една норма е стикована с друга. Когато две норми са свързани една с друга не можеш да промениш едната, а да оставиш другата. А реално, кой и колко посещават съдебните заседания, няма абсолютни никакво значение.

 17. 17 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1859 Неутрално

  Браво! А защо се хабят обществени ресурси за провеждане на съдебни процеси, след като имаме така хубавия механизъм на "Посочването"!?

 18. 18 Профил на pyn
  pyn
  Рейтинг: 590 Неутрално

  До коментар [#14] от "jobssboj":

  Не се и съмнявам, че т.нар. "спецсъд" ще го осъди, той затова е и назначен в комбина със "спецпрокуратура" и КОКОНпири. Само, че има и последна инстанция, ВКС, а там номерата на корумпираните прокурори често не минават.

 19. 19 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2403 Весело

  Аз предлагам направо да се прескача и съдебния процес. Когото тримата шишковци нарочат, че е виновен-директно в затвора...
  —цитат от коментар 2 на pyn


  АбсЕлютно! ;)
  Вероятно, Дънхилчо е прав, защото безкрайно много ще се облекчи СпецНакСъд, начело с верните на ОПГ-ГЕРБ каракачанки!
  Обвинен, значи осъден! Точка! Какви са тия лиготии, с четенето на обвинения?! Напряво до стената, по Дзержински, осъдени от "тройката"!
  Само дето "фолклора" е казал: "Волът рие, на гърба си хвърля"!

 20. 20 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1100 Неутрално

  До коментар [#3] от "grayeagle":


  Правилно. Отделно във Великобритания се посочва обвинението общо с едно две изречения............" Обвинението ще се опита да докаже, че Митко е направил едикакво си на едикоя си дата....." ..
  —цитат от коментар 3 на grayeagle

  Пропускате една малка подробност. Там обвинението и защитата са равнопоставени...

 21. 21 Профил на bird_song
  bird_song
  Рейтинг: 378 Неутрално

  Вървим назад и настрани от Демокрацията ...

 22. 22 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 2559 Неутрално

  До коментар [#15] от "АзКлавдия":

  Не лъже. Съдията го чакат го още една дузина дела и бърза. Прочитането на обвинителния акт е като прочитането на новогодишно приветствие. Всички го слушат, но никой не го чува. Затова съдията запитва страните дали са го чели, искат ли да се прочете и най-често се чете само обвинението (не целият обвинителен акт). Това е нормативната сила на фактическото, която иска да премахнат, т.е. фактическото да получи нормативна сила. Поводът е ясен - делото КТБ.

 23. 23 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 3224 Неутрално

  До коментар [#16] от "von_seeckt":

  Не, не ми е никак трудно да схвана. В същото време схващам, че ако преди години нещо е било абсолютно важно и наложително (напр. да представиш изпратено с конен куриер пълномощно, скрепено с восък), то днес не е.
  Какъв толкова дълбок проблем има с четенето на глас на някакъв текст??

  Доброто е заразно
 24. 24 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1100 Неутрално

  "...и се въвежда оспорваната от мнозина юристи възможност да не бъде уведомяван близък на задържания под стража за ареста му до 48 часа от задържането."
  Ако не ме лъже паметта това се е практикувало в СССР преди време.
  Аз предлагам още улеснения на ОПГ, наречена "прокуратура". Например да се вмени на обвиняемите да доказват, че са невинни. Съдия, позволил си да оправдае обвиняем, да получава от 3 до 5 години затвор с прокурорско разпореждане. И други подобни благинки...

 25. 25 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 2283 Неутрално

  До коментар [#8] от "plebs":Бе те могат да си четат каквото са им казали, това което знаят е съвсем друго, а това което се е случило пък още по-друго. Така или ианче знаем КОЙ окраде КТБ и кои платиха милиарди за това.
  —цитат от коментар 11 на jobssboj


  До коментар [#11] от "jobssboj":

  Явно си чел Муравей Радев:
  " В заключение, винаги съм застъпвал тезата, че КТБ можеше и трябваше да бъде спасена. И ако бяхме го направили щяхме да платим няколко пъти по-малко. КТБ е уникално явление. Явление с две лица.

  Едното е банка, другото – пирамида

  В банката парите са на населението, бизнеса и държавните институции. Те трябваше да бъдат спасени, а пирамидата решително и безкомпромисно разградена. Сега, след принудителния фалит, потънаха и двете. Парите загубихме, а порочните връзки между пари и власт създали пирамидата се заметоха. И ако за създаването на този двулик конгломерат с право можем да виним собствениците и ръководството на банката, ведно с политическата класа и държавните институции, то за недомисления фалит основната вина носят управляващите по това време БСП, видно по безспорен начин от публикуваната стенограма."
  https://www.faktor.bg/bg/articles/mneniya/lacheni-tsarvuli/vtorata-stenograma-za-ktb-ili-kak-bsp-otnovo-spasi-bednite-balgari

 26. 26 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 2559 Неутрално

  До коментар [#12] от "pyn":

  Прочитането на обвинителния акт с нищо не го променя - нито го прави по-добър, нито по-лош. А прокурорите са представителна извадка от обществото ни. Ако не си доволен, оглеждай се. Някой може и да се стъписа, ако, докато се оглежда, се вгледа и в себе си.

 27. 27 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2403 Весело

  До коментар [#23] от "АзКлавдия":"Какъв толкова дълбок проблем има с четенето на глас на някакъв текст?? "

  АбсЕлютно!
  Необходимо и достатъчно е, само да се изрече, абракадабрата:"Ти си абсолютен престъпник!", и да се заснеме от "МВР-пикчърс"!
  От там нататък:"С хладен ум, горещо сърце и "чисти" ръце!"
  Нали, сладурано?!

 28. 28 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 673 Неутрално

  До коментар [#3] от "grayeagle":
  Дааа, гербавата некадърност достига нови висоти. По английския маниер заключителния доклад за КГБ / какъвто се изисква според сегашното законодателство/ би трябвало да звучи така: Обвинявам Цецо Василев , /бившия банкер на годината/ че откраднал 200 милиона / май за толкова прокуратурата има някакви доказателства/. Затова са настъпили щети за 4-5 милиарда. Платени от
  данъкоплатците. Кофти е това да се прочете в съдебната зала. А пък Шиши го няма никакъв в обвинението. По -добре да не казваме нищо.

 29. 29 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 2559 Неутрално

  Тъй като делото КТБ предизвиква много отрицателни емоции, трябва да уточня, че теорията е единодушна, че предявяването на обвинението в съдебно заседание трябва да става с прочитането на ЦЕЛИЯ обвинителен акт, за да се гарантира правото на защита на обвиняемия (подсъдимия). След това подсъдимия бива запитван дали е разбрал в какво е обвинен! Тук е разковничето. Подсъдимият винаги може да каже, че не е разбрал и да поиска да му бъде прочетен обвинителния акт или да му бъде разяснено обвинението. Затова тази промяна в НПК ще породи много спорове. Тя е прагматично решение, но ще бъде разтълкувана като нарушаване правото на защита на обвиняемия (подсъдимия). Това е слабото място на предложението на промяна и то трудно ще бъде преодоляно в съдебната практика. Затова се прави нещо радикално - променя се НПК. Тази промяна, ако се случи, ще отиде в Конституционния съд и той ще има крайната дума.

 30. 30 Профил на pyn
  pyn
  Рейтинг: 590 Неутрално

  До коментар [#26] от "hammurabi":

  От прочитането на обвинителния акт става съвсем ясно дали прокуратурата се използва за бухалка срещу неудобни, както често става напоследък, или за нарочно опорочаване на делото и оневиняване на "наши хора" както обикновено. И това трябва да става ясно и публично с прочитането.
  И не ми пробутвай клишета за обществото - прокурорите са специална категория, имат специални правомощия и затова повсеместната корупция в прокуратурата е най-висшата форма на корупция в държавата.

 31. 31 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2226 Неутрално

  Това означава ли, че ще има още фалирали банки и още мега обвинителни актове?

 32. 32 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1626 Неутрално

  Егати мафиотските юристи. Няма подсъдимия да знае за какво го обвиняват. Аз предлагам за пестене на време в съдебната да няма заседание,а направо да се чете заключителната част на присъдата...Господа юристи обвинителния акт трябва да го резумирате и да изложите само това,в което обвинявате подсъдимия,,а не 5000 страници обвинителен акт и накрая да не се разбере какво е обвинението.

 33. 33 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2935 Неутрално

  Абсурдни закони, абсурдни действия, водещи до абсурдни последици (11 000 страници обвинителен доклад). И поредните абсурдни решения на абсурдните закони.

 34. 34 Профил на Kaspar
  Kaspar
  Рейтинг: 850 Весело

  Ако ги чете депутатът Апостолов от Симитли, наистина няма и два живота да му стигнат. Не на четенето, другари !

  "I put a dollar in a change machine - nothing changed." George Carlin
 35. 35 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 2554 Неутрално

  Добре де... какво толкова са написали прокурорите на тия 5000 страници?!?
  "Под игото" е 500 страници, по дяволите...

  Тя цялата биография, ден по ден на обвиняемите да бяха написали, пак нямаше да е 5000 страници.

  Сигурен съм, че всичко необходимо може да се каже с десетина изречения, на 2-3 страници.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 36. 36 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 2554 Неутрално

  Библията, Стария и Новия завет, че и Корана заедно с тях, нямат 5000 страници!!!

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 37. 37 Профил на sporta
  sporta
  Рейтинг: 555 Неутрално

  Съгласна съм :) Дори няма нужда от съд....достатъчно е да посочат с пръст и до стената ... Това в ГЕРБ е кристална вода нацизъм! Толкова чисто и кристално и в Германия немогат да го кажат !

 38. 38 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 4029 Неутрално

  До коментар [#1] от "von_seeckt":


  И как комуницира това изменение с изискването, че делата поначало са публични? Ако присъстващото трето лице не знае, какво е точно обвинението, каква стойност има тази публичност за него?
  —цитат от коментар 1 на von_seeckt


  А бе комуне съдът не е културно развлекателно мероприятие... каато не знае за какво иде реч за какво е влязло изобщо там...за да си убива времето и да стои на топло ли?

 39. 39 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 886 Неутрално

  Малко пушилка, за да минат незабелязано другите промени.

 40. 40 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 732 Неутрално

  И как комуницира това изменение с изискването, че делата поначало са публични? Ако присъстващото трето лице не знае, какво е точно обвинението, каква стойност има тази публичност за него?
  —цитат от коментар 1 на von_seeckt


  Никак. И не е заради за лицето. Делата са публични не за страните, а за всички останали. Бруталните юридически недомислици на гербавите стават ежедневие.

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 42. 42 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 3224 Весело

  До коментар [#22] от "hammurabi":

  Е как да не лъже, като все едно казва Хайде сега всички да се ппесторим, че съм прочел обвинителния акт, ама аз няма да го чета, а вие ще си мълчите.

  Доброто е заразно
 43. 43 Профил на КА2
  КА2
  Рейтинг: 3001 Неутрално

  Народните представители имат право на съветници. Председателя на Правната комисия да си вземе първокурсник от правния Факултет за де не му се смеят хората.

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 45. 45 Профил на бАрни
  бАрни
  Рейтинг: 717 Весело

  За наказанието тричане може да не се чете обвинителния акт.

 46. 46 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 1497 Весело

  До коментар [#44] от "Geoimg":


  Най-Ентелигентната физиономия, почти колкото Цвъ Цвъ! :)
  —цитат от коментар 44 на Geoimg


  Е па как точно преценяваш "Ентелегентната физиономия"? Тоз има ли Ентелегентен вид?
  https://www.alfavita.gr/sites/default/files/styles/default/public/einstein.jpg?itok=LRsmyq0B
  Защото на мене ми изглежда дебилно, но някои казват, че бил бая умен.

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 47. 47 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8854 Неутрално

  Абе направо им четете присъдите. И този ми бил юрист.

 48. 48 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 784 Неутрално

  Така ами!!!Защо изобщо има обвинителен акт - ГЕРБ казва кой е виновен и това е - тирания и комунизъм!!!
  Пак гласувайте за тези идиоти и им вярвайте, че ако не са те, ще са БСП.Та между тях няма разлика, дори сегашните гербери са по-гладни и нагли!

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 50. 50 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10563 Весело

  Какво е това съд в България :)
  Снимката на този титан (а може би клоун?) казва всичко.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 51. 51 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 3204 Неутрално

  Ай са и само Данаил-Кириловщина ни трябваше ...

 52. 52 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 2251 Любопитно

  Ей милиционер, давай направо БЕЗ СЪД И ПРИСЪДА!
  С ПОДКОВАНИТЕ БОТУШИ.....
  Гербер!
  !

 53. 53 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1189 Неутрално

  До коментар [#5] от "Иван К":

  прочитането на обвинителния акт не е заради неграмотност, а за да се гарантира един от основните принципи на наказателния процес - публичността.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 54. 54 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1189 Неутрално

  До коментар [#6] от "АзКлавдия":

  На определени дела има - да. И е важно да има възможност който желае да отиде и да чуе.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 55. 55 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2457 Неутрално

  Да не се чете нищо от обвинителния акт в съдебната зала, предлага шефът на правната комисия

  Напълно естествено е неграмотниците да се опитват да неглижират четенето на всяко обществено място , което по някакъв начин може да проличи неговата ... не ми се иска да го изрека , но няма как ,простотия . През цялото време докато пребивава в НС по някаква ирония на съдбата , непрекъснато мецащия юрист доказва своятя ограниченост по професионалните си познания . Който си мисли че говоря глепости , нека си припомни какви простотии ръсеше по време на спора кой от президентите Радев и Плевнелиев ще трябва да нареди служебното правителство . Въпреки че в конституцията очевадно е записано кой . Точно тоя , които го и състави . На Данаилчо му остана само пяната по устата и надебелял език от нескопосната защита на обратната теза . Нека си припомним с какъв ентусиазъм защитаваше с ЮРИДИЧЕСКИ доводи и оставането на хасковската Отварачка Добрев в НС , въпреки ПОДАДЕНАТА И ПРИЕТА оставка . Които доводи КС направи на пух и прав и постанови , че Решението на НС , взето под професионалното ръководство Кирилово , е ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННО . Същата съдба сполетя и злополучната Конвенция ,коленопреклонно защитавана от цялото герберско паство пред брюкселските зелки . КС отново му срита дипломата и обяви правните му познания като недостатъчни за Дипломант по право . Сега решила пръчката да налага правила на съда . Ами да предложи , една тричленка да решава изхода на всяка простъпка на Закона . За да не личат истинските познавачи на Правото .

 56. 56 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2457 Неутрално

  и се въвежда оспорваната от мнозина юристи възможност да не бъде уведомяван близък на задържания под стража за ареста му до 48 часа от задържането.

  Идеално . При условие , че ако не бъде осъден , задържания за 48 часа трябва да бъде обезщетен с 480 часа при часовата ставка на средната работна заплата . И да я плащат юристи от ранга на Данаилчо .

 57. 57 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2457 Неутрално

  До коментар [#45] от "бАрни":За наказанието тричане може да не се чете обвинителния акт.
  Е тоя нямя как да го тричат , ще трябва алпинистко въже .

 58. 58 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1166 Любопитно

  Ако приемем,че задържаните все още имат право на адвокат от момента на задържането,как точно ще се скрие от близките им?Ще закопчеят и адвоката? Ще му счупят телефона? Ако близките му го обявят за издирване,какво ще им кажат?

  АКО НЕЩО ПРИЛИЧА НА ДЕБИЛ,ДЪРЖИ СЕ КАТО ДЕБИЛ,ГОВОРИ КАТО ДЕБИЛ-ТОВА Е ДЕБИЛ.
 59. 59 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2019 Весело

  ъхъх... а не мое ли направо Цецо да чете присъдите в парламентата и да не се занимаваме с глупости... разбира се, не целите - кой на колко + инициалите е предостатъчно

 60. 60 Профил на бАрни
  бАрни
  Рейтинг: 717 Неутрално

  До коментар [#57] от "papуre":
  Въжета има а и кандидати за тричане има...

 61. 61 Профил на black_jack
  black_jack
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Делото КТБ е правено така, че никога да се точи с години и нищо да не става. В тея 5000 страници се повтаря едно и също по хиляда пъти.

 62. 62 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4133 Неутрално

  За да протичат съдебните дела още по-бързо и без много бавене, аз предлагам изобщо да не се водят никакви пледоарии, а само съдията да излиза и да казва "Ти си виновен" и после направо на стрелбището.
  Какво толкова има да се бавим!?
  Всички знаят че той (без значение кой) е виновен!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 63. 63 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 1584 Неутрално

   Направо нищо вече да не се прочита в съдебната зала. Имена, присъда и в камионетката. Комуноидни спомени в герберастки кратуни.

 64. 64 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 923 Неутрално

  "...Да не се чете нищо от обвинителния акт в съдебната зала, предлага шефът на правната комисия..."
  Аве къф обвинителен акт, ве?
  Направо се чете оправдателната присъда.
  За наще, есссно....

 65. 65 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1594 Весело

  Като стана въпрос за Голямото банково четене, някой ходил ли е скоро да послуша шоуто в залата? Дали са стигнали до 31-ва глава от романа, има ли вече насоки кой е извършителят? Още през лятото се канех да посетя поне една сбирка на тези запалени литературоведи в съдебната зала, но все не ми остана време. Ако все още не са свършили романа, може все пак да успея. Но пък много са ми кратки сбирките, само по няколко часа на ден. Докато седнеш да слушаш и то свършило.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 66. 66 Профил на zyb18561487
  zyb18561487
  Рейтинг: 2490 Неутрално

  Като гледам физиономията на този шеф на КОМПИР или каквото е там, не съм сигурен, че всички тези хора могат да четат. Та може би е добре да не ги притесняват.

 67. 67 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 959 Неутрално

  МОЖЕТЕ ДА ПЛЮЕТЕ ВЕЧЕ ПО ДЕНИС БЕЛЯТА И БЕЗ ДА МУ КАЗВАТЕ ЗАЩО...

 68. 68 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 959 Неутрално

  МОЖЕТЕ ДА ПЛЮЕТЕ ВЕЧЕ ПО ДЕНИС БЕЛЯТА И БЕЗ ДА МУ КАЗВАТЕ ЗАЩО...

 69. 69 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5122 Неутрално

  ." Обвинението ще се опита да докаже, че Митко е направил едикакво си на едикоя си дата....." При нас трябва напълно изчерпателно да се опише всичко, после при честите тълкувания, делото се връща за разни смислови корекции отново в началото. .
  —цитат от коментар 3 на grayeagle


  Ами трябва.
  Ако обвинението се опитва да докаже, че Митко се е изакал на площада,
  пък после се оказва, че наистина се е изакал, ама в тоалетната на площада,
  това,което наричаш "чести тълкувания" и "смислови корекции" са всъщност
  разликите мешду съдебния СЕВЕРОКОРЕЙСКА МАРКА произвол
  и справедливия процес от ЗАПАДЕН ТИП

 70. 70 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5122 Неутрално

  За да протичат съдебните дела още по-бързо и без много бавене, аз предлагам изобщо да не се водят никакви пледоарии, а само съдията да излиза и да казва "Ти си виновен" и после направо на стрелбището. Какво толкова има да се бавим!? Всички знаят че той (без значение кой) е виновен!
  —цитат от коментар 62 на Храбър


  СЕВЕРНА КОРЕЯ има готово Наказателно и
  наказателно-процесуално законодателство в този смисъл.
  Направо Руската Чайка да им го донесе при следващото си кацане
  с указания за немедленно адаптиране и изпълнение в тукашни условия

 71. 71 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 2526 Неутрално

  Всички знаят, че съдебните процеси се мотаят от адвокатите, в 90% от случаите с разни трикове, ползващи специално оставените в законите вратички. Четенето на присъдата е дълго не повече от 0.001% от продължението на повечето дела като календарен срок

  мурзилка
 72. 72 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2346 Неутрално

  До коментар [#22] от "hammurabi":

  "Поводът е ясен - делото КТБ."
  А причината - прикриване на неработещи институции. За КТБ прокуратурата трябва да обвини БНБ и одитора, КПМГ (за измама). Така или иначе прокуратурата няма банкова грамотност.

  До коментар [#26] от "hammurabi":
  "А прокурорите са представителна извадка от обществото ни."
  Хайде сега, и тях ли ги "хващат по кръстовища"!? Няма ли барем конкурс, или ходатайство, "банкянски тоалетни разговори". Което и да е, извадката е подбрана, а не представителна за обществото. Но за представителна за елита бих се съгласил.

 73. 73 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2346 Весело

  До коментар [#58] от "Майндърбайндър":

  "Ще закопчеят и адвоката?"

  Ще му турят служебен адвокат, наше момче, екс следовател от Симеоновската школа като Петьо Еврото (вписан вече в адвокатската колегия)

  "Ако близките му го обявят за издирване,какво ще им кажат?"
  След 48 часа ще ги уведомят, че се е самоубил с два изстрела като Росен Ангелов (масовия уж убиец от Нови искър). За раната в гърба няма да споменават.

 74. 74 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1931 Неутрално

  Тоя "смешник" ни разплаква от доста време...

 75. 75 Профил на Dimi Ivanov
  Dimi Ivanov
  Рейтинг: 203 Весело

  До коментар [#10] от "edin drug":

  С думи прости, Господа съда разбра всичко , да влезе убития.

 76. 76 Профил на Dimi Ivanov
  Dimi Ivanov
  Рейтинг: 203 Разстроено

  До коментар [#72] от "wanderer":

  В страната на слепите, едноокият е цар.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK