Асоциацията на европейските журналисти поиска от президента да наложи вето на медийния закон

Асоциацията на европейските журналисти поиска от президента да наложи вето на медийния закон

© Юлия ЛазароваАсоциацията на европейските журналисти - България, поиска от президента Румен Радев да наложи наложи вето на медийния закон, внесен от депутатите от ДПС Делян Пеевски, Йордан Цонев, Хамид Хамид и Велислава Кръстева. Законопроектът бе приет на второ четене на 1 ноември 2018 г. "Въпреки значителните подобрения спрямо първоначалния вариант в законопроекта все още се откриват редица несъвършенства, което налага той да бъде върнат за повторно разглеждане в Народното събрание", се посочва в позицията, изпратена до медиите.


От АЕЖ - България, не одобряват размера на предвидените санкции. "Поставянето на долна граница от 10 000 лв. за първо нарушение и 20 000 лв. за второ не просто е непропорционално, а сериозно застрашава свободата на печата и другите средства за масова информация и така засяга правото на изразяване и може да доведе до непоправими последици и цензура в противоречие с чл. 40, ал. 1 от конституцията", посочват от асоциацията.


За организацията е притеснително и задължението медиите да предоставят на държавата данните на лица, които са дарили минимални суми от порядъка на няколко лева. "Изключването на годишен минимум, който да не се декларира, особено предвид попадането на информация за дарителите при изпълнителната власт, застрашава зараждането на crowdfunding (набиране на средства от последователи) културата и други алтернативни способи за издържане на медиите, които в днешния дигитален свят разчитат все повече на подобен тип механизми, изместващи традиционната реклама. Това сериозно затруднява и деклараторите, когато имат например 5000 дарители от по 1, 2 или 5 лева", посочват от АЕЖ - България.
Изводът е, че подобен подход може да доведе до обезсърчаване на дарителите и потискане на независимите медии и до намаляване на конкуренцията и рестрикции в полето на свободните медии и инициативата на гражданите.


Като несъвършенство се посочва и задължението доставчиците на медийните услуги да декларират и "лицето, което фактически контролира съдържанието на медийната услуга и/или редакционната политика", ако е различно от действителния собственик. "Как обаче ще стане ясно това и кой ще бъде отговорният орган, който да направи разследване за действителния собственик, не става ясно. Този въпрос е засегнат в пленарната зала, но все пак не е предвиден механизъм за изясняването му", се казва в писмото до президента.


От АЕЖ - България, смятат за съществен и въпросът за разширяването на правомощията на Министерството на културата и наличието или липсата на капацитет на ведомството. "Не е без значение и че контролът и санкциите са поверени на орган на изпълнителната власт, който не е независим за разлика от СЕМ, а освен това не е изработена и надлежна процедура за установяване и санкциониране на нарушителите, което е предпоставка за произвол", пишат от организацията.


Смятаме, че информацията за финансирането на медиите трябва да бъде публична, но в същото време трябва да съществуват гаранции, че въвеждането на каквато и да било регулация в медийната област няма да бъде използвано за репресии срещу свободата на словото, завършва писмото до президента.


Междувременно днес законът беше обнародван в Държавен вестник и до президентско вето не се стигна. Попитан след полагането на клетва от новите конституционни съдии днес за исканото от него вето държавният глава заяви само - "Без прозрачност и свобода на медиите не може да имаме и ефективна антикорупционна политика. Това е изключително важно условие."

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1555 Неутрално

  КОЙ е собственик на фирмата "Асоциация на европейските журналисти"?

 2. 2 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 485 Весело

  Според устава на АЕЖ -БГ само шефчетата там могат да дават мнение.
  Останалите членове трябва да искат разрешение.
  Освен това имат 3 месеца пробен период
  Освен това няма списък с членовете или поне бройката им
  Освен това ги спонсорира Сорос

 3. 3 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1696 Неутрално

  До коментар [#2] от "Jesuit":

  Ми след коментар 1 и 2 ще се въздържа. Свободата на словото като че ли лекичко се промъква.

 4. 4 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2075 Неутрално

  Грухчо не харесва това...

 5. 5 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 2872 Неутрално

  Ако изложеното в медиите отговаря на истината, никой и за нищо не може да наложи глоба на тази медия, а ако случайно бъде наложена, съдът ще я отмени. Законът не е приет на второ четене, а тази асоциация АЕЖ- България призовава президента да наложи вето. Ветото обаче няма да отмени закона, само ще отмени влизането му в сила, ако депутатите са решили да го приемат.

 6. 6 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 2706 Весело

  Тия сладури вместо да покажат поне някакъв гръбнак и да реагират на това, че Радев им се изплю във физиономиите със "Свободата на словото е спомен от миналото. Четвъртата власт абдикира от ролята си на коректив. Рухнаха професионалните стандарти в медиите, а с тях и доверието на гражданите в поднасяната информация. Пропагандата задушава плурализма. Свободомислието се наказва.. ", тръгнали да го молят да налага вето заради трийсет стотинки от "краудфъндинг".
  СБЖ, АЕЖ - напомнят ми този прекрасен куплет:
  +Комунистите щурмуват небесата,
  комсомолците след тях летят.
  Пионери,
  пионери!
  Славен път ни чака –
  звезден път!"

  Доброто е заразно
 7. 7 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 485 Весело

  До коментар [#3] от "НеКой":

  Това е пример за дисциплината и йерархията в свободата на словото

 8. 8 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1993 Неутрално

  КОЙ е собственик на фирмата "Асоциация на европейските журналисти"?
  —цитат от коментар 1 на svoboden

  Със сигурност не е твоя собственик, той не си пада по независимата журналистика.

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 9. 9 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1993 Неутрално

  Гербавите комунисти, вадете бързо лайнометите, че трябва да се бранят началниците - Пееф и Данчо Ментата!

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 10. 10 Профил на Няма Фандък за лиляви и червени комунисти
  Няма Фандък за лиляви и червени комунисти
  Рейтинг: 1414 Неутрално

  "Въпреки значителните подобрения спрямо първоначалния вариант, в законопроекта все още се откриват редица несъвършенства, което налага той да бъде върнат за повторно разглеждане в Народното събрание"

  Значи и те признават че има значително подобрение. И като гледам ги притесняват глобите от 10 000 лв. Ами не нарушавайте закона и няма да има глоби. Отделно се тръшкат че трябвало да декларират дарителите от по 2-3 лева. Един ексел се прави за половин час. И какво се страхувате, само комунягите раздават по 400 лева на бабите по селата за да ги дарят. Питайте пРезидента ;) Вие като честни хора няма да берете такъв срам, нали?

 11. 11 Профил на Няма Фандък за лиляви и червени комунисти
  Няма Фандък за лиляви и червени комунисти
  Рейтинг: 1414 Неутрално

  КОЙ е собственик на фирмата "Асоциация на европейските журналисти"?
  —цитат от коментар 1 на svoboden


  Самото наименование е претенциозно и "хибридно". Тури си един етикет "европейски" па плюй наляво надясно и реви че те репресират, ко0гато някой ти направи забележка.

 12. 12 Профил на Punka
  Punka
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Президента на Републиката не иска да наложи вето

  Всичко което може да се яде, e обект на властта
 13. 13 Профил на arcanum
  arcanum
  Рейтинг: 2916 Разстроено

  В държавата, в която Пеевски е шеф, нищо не може да се случи без Негово позволение.

 14. 14 Профил на b_52_strato
  b_52_strato
  Рейтинг: 1088 Весело

  Бокулизачите в нова роля - яростни защитници на умотворенията Шишови!
  Ми тъй де - гусин Пеевски се трудил, цял закон написал, пък някакви си ругаят - и закона, и гусина!
  Кви са тия, някаквисите бе, ей!

  Яростни времена настанаха за бокулизачите.

  Забранявам на бокулизачи и комуняги да четат постингите ми!
 15. 15 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 11082 Неутрално

  Името Пеевски/Цонев е достатъчно за да се отнеса с подозрение и недоверие къч мотиви и съдържание на всичко произведено от този тандем ...
  Постижението за такова отношение е изцяло тяхно...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 16. 16 Профил на kdo52372883
  kdo52372883
  Рейтинг: 1314 Разстроено

  Твърде късно - той вече подписа. Значи, какво излиза! Разни партийно-правителствени гниди (примерно на 16-и етаж в Малкото НДК), искат да знаят, че аз дарявам малки суми на БИВОЛЪ. И не само това, а искат да ми имат и личните данни. С детайли!!

  Защо бе, магарета недни?! С какво право и на какво основание?! За да можете да ми пратите НАП ли? За да може, както се изрази наскоро едно прокурорско мекере по един нашумял случай, "да проверим откъде това лице има пари да прави такива дарения". Ето с какво се занимават в България НАП, Прокуратура и прочее бутафорни институции.

  А междувременно от хазната се краде ката пладнешки обир. Но #ТЕ, видите ли, имат по-важна работа - да гонят дарители и други такива "врагове на народа". Що ли не ви закрием - и без това файдата от вас клони към нулата. Че и бонуси пак си раздадохте.

 17. 17 Профил на Handy
  Handy
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Много трол се хвърлил тук да защитава Данчо Ментата и Делян Пеевски. Няма да ви се получи, младежи. Като ви мине квотата и повече хора прочетат статията, ще ви потънат платените коментари в нищото.

 18. 18 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3119 Неутрално

  Яааа! Той - президентът - имал право? Журналисти да казват, че има нарушаване на свободата на словото? Това се знае отдавна и е отразено в статистиката. Ма, някои хора загряват бавно.

 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9185 Неутрално

  Собственик на медии, пише закон за медиите. Абе цяла Европа ще ни се чуди на акъла.

 20. 20 Профил на glaxo11
  glaxo11
  Рейтинг: 736 Неутрално

  Асоциацията на европейските журналисти поиска от президента да наложи вето на медийния закон
  -------------------------------------------------

  По-точно е да се каже Групата храненици на "Америка за България" и "Фридрих Еберт" , готови за пари и "специализации" в Европа и отвъд Океана, да казват и пишат само това , което им наредят спонсорите им. Програма "Хоризонт" на БНР е пълно с такива , все амбициозни, безпардонни "журналистки", за които дружината от десетина педерасти, които се опитват да се легитимират като истинското дясно са стожера на демокрацията!
  От ранна утрин ми тичат по нервите с махаленските си коментари и грубо нарушение на журналистическата етика, рушейки всяко уважение и респект към държавните институции. Некомпетентни, пристрастни, злоради и саркастични-винаги контра на всяка идея или решение, пък било то и най-рационалното и в обществен интерес, винаги даващи трибуна на такива тъпанари като тях, на които всяка втора е корупция, продажни политици, магистрати или държавни чиновници(обидното нарицателно за държавните служители). Но виж далеч по благосклонни и политически коректни са към БСП-Президента, комунистката -омбутсман,ДПС лидерите и корпоративните далавераджии.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK