Български регион е лидер в ЕС по смъртност на пътищата, още един е в първите пет

Български регион е лидер в ЕС по смъртност на пътищата, още един е в първите пет

© ДневникВ Европейския съюз има 21 региона, в които смъртността при пътни инциденти надхвърля 100 души на 1 млн. В петте най-опасни за шофиране района попадат и два български, като единият от тях е лидер по този показател. В Северозападна България загиват 153 души на 1 млн.


Данните са на Евростат и се отнасят за 2016 г. Средната смъртност при катастрофи в ЕС е 50 души на 1 млн.


След Северозападна България се нарежда португалската област Алентежо със 142 загинали на 1 млн. Следва белгийският регион Люксембург със 138 загинали и южната част на Гърция, която обхваща големият брой острови в района със 134 загинали на един милион. На пето място се нарежда българският Северен централен район със 132 загинали на 1 млн.


Български регион е лидер в ЕС по смъртност на пътищата, още един е в първите петТова са и единствените пет области, в които смъртността при пътни инциденти надхвърля 125 души на милион.


Най-малко са загиналите в региона на австрийската столица Виена. Там едва 10 души на един милион са починали след катастрофа през 2016 г. Общо в 31 района на ЕС са отчетени под 25 смъртни случая на един милион.

Коментари (44)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 2. 2 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5307 Неутрално

  Своге и такива като него. 30% от булгария е в топ 5 на смъртните случаи в Европа...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 3. 3 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1610 Неутрално

  Каква е корелацията между липса на пътища, бедност и брой загинали?
  Пряка.
  И двата български района за планиране - Северозападналият и Централният са забравени от държавата, а пътуването с кола до Видин е повече от приключение.
  Някой сеща ли се за връзката между стойността на застраховката "Гражданска отговорност" и горните данни?
  На Менда и на Цвъ им трябва начално обучение за това, как може да се води борба за шАфиорите и за цената, но тази е силно закъсняла, а капацитета на лобистите стига до идеята да гепят още някой апартамент през "грижата за човека". :)

  Ecrasez l’infâme
 4. 4 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 678 Неутрално

  Дневник, не може ли да давате и по една връзка към данните от евростат. Хубаво е, че правите обобщение, но е интересно да се види освен първите пет, как се нареждат и другите региони в България

 5. 5 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3004 Неутрално

  Наивно ще е да чакате ЕС или държавата да ги реши.

  Няма как някой чиновник в София или Брюксел да реши пътните проблеми на тези региони.

 6. 6 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1628 Разстроено

  Печална статистика...
  Сега е момента Цвъки да излезе и да обяви, че при положение, че 97% от катастрофите стават по вина на шофьорите, значи да поздравим ГЕРБ, че нашите пътища са най-добрите в Европа, автомобилите най-изправни технически и само шофьорите са виновни, че има толкова катастрофи и загинали.

 7. 7 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3785 Неутрално

  С "хубавите" и "добре" поддържани пътища в северозапада, чудо е, че не са 200 на 1млн. Първокласните са отчайващи, а какво да кажем за второ и трето класните. Да не забравяме едни наши сънародници, които едвам сричат, и все пак взимат изпитите за шофьори. Интересно как? Но, не се плаши народе! Партията кърмилница-ГЕРБ, успешно се старае да затърка целият регион. Какво там значат някакви си индивиди, които не вярват в светлото бъдеще и не гласуват за правилните кандидати?

 8. 8 Профил на borismt
  borismt
  Рейтинг: 297 Неутрално

  Права пропорционалност на простотияьта на населението..... Обърнете внимание на първите пет региона и ще видите че е така ....

 9. 9 Профил на borismt
  borismt
  Рейтинг: 297 Неутрално

  Нима в белгииския район Люксенбург шосетата са лоши ?
  Където е най-голяма простотията на каране, там са най-много жертвите. Живея в Северозапада и съм сигурен, че е така.

 10. 10 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Северозападен включва бившите окръзи Видин, Монтана, Враца, Ловеч и Плевен ли? Общо взето се връзва - от края на Хемус до разклона на Ловеч/Троян + Ботевград-Мездра и Монтана-Видин - пътищата са стари, пренатоварени и усукани - след 20мин каране зад поредния камион на много шофьори им писва и се юрват на някоя от редките прави да изпреварят като за последно и белята станала. Като сложиш и някой от ненормалните тираджии съвсем става ясна картинката.

 11. 11 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 2077 Неутрално

  До коментар [#10] от "lustmord":

  Сложи и това,че този регион е най-бедният в България.Което означава,че повечето автомобили са трошки.А при такива смъртността е най-висока.Плюс значително циганско население.А циганите са много слаби шофьори.

 12. 12 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 333 Неутрално

  Супер!С корумпираните пътни милиционери така ще е 🐷🔫
  —цитат от коментар 1 на aleks ivan


  От шофьорите е другарю. С тоя манталитет при по-добри пътища още повече щяха да се трепят.

 13. 13 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 346 Неутрално

  От шофьорите е другарю. С тоя манталитет при по-добри пътища още повече щяха да се трепят.
  —цитат от коментар 12 на Jumbo Jet


  Не съм забелязъл шофьорите от Сливен, Пазарджик или Силистра да се отличават с някакъв тотално различен манталитет от тези в Северозапада.

 14. 14 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1415 Любопитно

  Има и още нещо.....
  В Северозапада се срещат две много контрастни противоположности - голяма част от местните, особено по селата, си карат колите на по 30+ години вкл. Вартбурги, Трабанти, Жигули....виждал съм и Варшава. От другата страна са тези, които живеят в София и Петък-Неделя заливат селата и са със сравнително нови и мощни и бързи коли. Като добавим към картинката и камионите....и настава вакханалия..., а като добавим и пътищата и липсата на култура.....

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 15. 15 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 620 Гневно

  Да благодарим на АПИ, подпомагана от Винету, и всички крадливи по веригата. Утре е ваш ред да умрете на пътя.

 16. 16 Профил на rehwaz
  rehwaz
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Съгласен съм с човека, който моли „Дневник“ да публикват връзки към оригиналния източник (Евростат в случая). Ето го и него:
  http://appsso.eurostat.ec.europa.eu/nui/show.do?query=BOOKMARK_DS-075777_QID_-7ACEEBD4_UID_-3F171EB0&layout=TIME ,C,X,0;UNIT,B,X,1;GEO,B,Y,0;VICTIM,B,Z,0;INDICATORS,C,Z,1;&zSelection=DS-075777VICTIM,KIL;DS-075777INDICATORS,OBS_FLAG;&rankName1=VICTIM_1_2_-1_2&rankName2=INDICATORS_1_2_-1_2&rankName3=TIME_1_0_0_0&rankName4=UNIT_1_2_1_0&rankName5=GEO_1_2_0_1&sortC=ASC_-1_FIRST&rStp=&cStp=&rDCh=&cDCh=&rDM=true&cDM=true&footnes=false&empty=false&wai=false&time_mode=ROLLING&time_most_recent=false&lang=EN&cfo=###,###.###
  Обърнете внимание, че сме на първо място и по обща смъртност на 1 млн. души (99). Само Румъния е близо (97) и Турция (93). „Средните“ държави (Хърватия, Чехия и подобни) са около 70, а „белите“ държави са около 50 и надолу.

 17. 17 Профил на rehwaz
  rehwaz
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Линкът нещо не работи. Ето този ще работи обаче:
  https://ec.europa.eu/eurostat/web/products-eurostat-news/-/DDN-20181109-1?inheritRedirect=true&redirect=/eurostat/
  А баш линкът към Евростат се намира на: The data source is here. Под картинката, сложена и в статията на „Дневник“.

 18. 18 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 596 Неутрално

  Аз предлагам Северозападът да бъде обявен за културен резерват. И на местните да ни плащат данъци, задето живеем тук.

 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8303 Неутрално

  Няма нещо лошо, по което да не сме лидер.

 20. 20 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 2077 Неутрално

  Съгласен съм с човека, който моли „Дневник“ да публикват връзки към оригиналния източник (Евростат в случая). Ето го и него:http://appsso.eurostat.ec.europa.eu/nui/show.do?query=BOOKMARK_DS-075777_QID_-7ACEEBD4_UID_-3F171EB0&layout=TIME ,C,X,0;UNIT,B,X,1;GEO,B,Y,0;VICTIM,B,Z,0;INDICATORS,C,Z,1;&zSelection=DS-075777VICTIM,KIL;DS-075777INDICATORS,OBS_FLAG;&rankName1=VICTIM_1_2_-1_2&rankName2=INDICATORS_1_2_-1_2&rankName3=TIME_1_0_0_0&rankName4=UNIT_1_2_1_0&rankName5=GEO_1_2_0_1&sortC=ASC_-1_FIRST&rStp=&cStp=&rDCh=&cDCh=&rDM=true&cDM=true&footnes=false&empty=false&wai=false&time_mode=ROLLING&time_most_recent=false&lang=EN&cfo=###,###.###Обърнете внимание, че сме на първо място и по обща смъртност на 1 млн. души (99). Само Румъния е близо (97) и Турция (93). „Средните“ държави (Хърватия, Чехия и подобни) са около 70, а „белите“ държави са около 50 и надолу.
  —цитат от коментар 16 на rehwaz


  Само дето в България има вече над 4 милиона превозни средства на 7 милиона население.Много повече отколкото в Румъния процентно.

 21. 21 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 854 Неутрално

  Наивно ще е да чакате ЕС или държавата да ги реши.Няма как някой чиновник в София или Брюксел да реши пътните проблеми на тези региони.
  —цитат от коментар 5 на realguru


  Ами да. Вие сикаджията и шайката му сте ги избрали да крадат, не да решават проблемите на регионите.

  Да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 22. 22 Профил на zaki
  zaki
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#12] от "Jumbo Jet":

  От шофьорите е другарю. С тоя манталитет при по-добри пътища още повече щяха да се трепят.
  —цитат от коментар 12 на Jumbo Jet


  Браво бе джъмбо, призна си. Ти си класифициран герберски трол, нали. Той, Боко за това дойде на власт, да развали пътищата. И въпреки, че успя да ги развали , пак се трепят, нихната мама шофьорска. А , ако ги беше оправил, както обещаваше, колко ли още щяха да се изтрепят. Благодарете Боку и целувайте ръце, той винаги знае какво да прави.

 23. 23 Профил на zaki
  zaki
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#12] от "Jumbo Jet":

  От шофьорите е другарю. С тоя манталитет при по-добри пътища още повече щяха да се трепят.
  —цитат от коментар 12 на Jumbo Jet


  Браво бе джъмбо, призна си. Ти си класифициран герберски трол, нали. Той, Боко за това дойде на власт, да развали пътищата. И въпреки, че успя да ги развали , пак се трепят, нихната мама шофьорска. А , ако ги беше оправил, както обещаваше, колко ли още щяха да се изтрепят. Благодарете Боку и целувайте ръце, той винаги знае какво да прави.

 24. 24 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 1017 Любопитно

  Тъй де, но протестите не са срещу разгащените шофьори и корумпираните полицаи, а за по евтина Гр.Отговорност. Народе...

 25. 25 Профил на borko_to
  borko_to
  Рейтинг: 515 Разстроено

  С нововнос без въздушни възглавници, как да е иначе

  Правите дървета в гората, първи се отсичат!
 26. 26 Профил на tri
  tri
  Рейтинг: 519 Неутрално

  Почнахте да ги нареждате местните...
  обезлюден регион + огромен транзитен трафик = изкривена статистика

 27. 27 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2943 Неутрално

  намалета гражданската че ще се разорят тия хора, едвам си купили кола за 800 лв, да им искат 1000лв застраховка

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 28. 28 Профил на BezEmotsia
  BezEmotsia
  Рейтинг: 1193 Неутрално

  ЛЕЛЕ, УЖАС, НЕ СМЕ ЕДНОЛИЧНИ ПЪРВЕНЦИ, ИМА ЗАПАДНЯЦИ В КЛАСАЦИЯТА. КАКВО ЩЕ ПРАВЯТ ХЕЙТЪРИТЕ СЕГА

 29. 29 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3004 Неутрално

  Почнахте да ги нареждате местните...обезлюден регион + огромен транзитен трафик = изкривена статистика
  —цитат от коментар 26 на tri


  Абсолютно даже вече знаят как да решат проблемите им - само власт им трябва.

  За да решиш проблемите на тоя регион трябва да поживееш в него 5-10 години, за да ги разбереш. Иначе един си мисли, че е от месните. Друг че е от големия транзитен трафик. Трети от лошите пътища. Па накрая може да се окаже, че е от зимата - че тогава стават най-многото катастрофи, щото пътищата не се почистват примерно.

  Но тя статистиката е за тва - да обобщава там нещо. :)

 30. 30 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2943 Неутрално

  До коментар [#28] от "BezEmotsia":

  ще пишат с големи букви, какво да се прави

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 31. 31 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2943 Неутрално

  До коментар [#29] от "realguru":

  Нее, ниа там сме си бетер пустиняци.
  В началото на 20 век дажи са се самобявили за съветска република за няколко дена

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 32. 32 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 1222 Неутрално

  Данъка на старите коли ТРЯБВА да е по скъп. За да е стимулиран бай Ганю да избере 10 годишния фиат пред 20 годишното бмв за същите пари като отиде в автокъщата.

  Или искате децата ви да дишат сажди за да са доволни джигитите ?

 33. 33 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 1108 Неутрално

  СМЪРТНОСТТА НИ Е ПРАВОПРОПОРЦИОНАЛНА НА ТЪПОТИЯТА И НА ЛАКОМИЯТА НА МУТРООПРАВНИЦИТЕ НИ , СТРОЕЖИ НА ПЪТИЩА УБИЙЦИ , ХОРИЗОНТАЛНИ МАРКИРОВКИ ИЗЧЕЗВАЩИ ЗА СЕДМИЦА..................

 34. 34 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 620 Разстроено

  Нищо, важното е "наши хора" да печелят поръчки. И да се "удари" който трябва - спомнете си тефтерчето на Златанов

 35. 35 Профил на In my world
  In my world
  Рейтинг: 633 Весело

  маката индия какво да очаваш от блатото на европа.

  In many wars between the CIVILIZED MAN and the SAVEGE.Support Civilized man defeat the terror(islam)
 36. 36 Профил на heavymetal
  heavymetal
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#13:"lustmord"][/quote]

  Вижте на този линк и още една причина, за която може би не се сещаме. Съвсем обективна:
  https://ec.europa.eu/eurostat/documents/4187653/9347723/Fatal +road+accidents+map+2016
  Релефът също има значение. Там, където са ни планините, фаталните инциденти са много по-малко. Логично, там се кара много по-внимателно, и се пътува много по-малко, отколкото в равнината.

  Who Is John Galt?
 37. 37 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2304 Неутрално

  Ако някой не може да схване буквалния смисъл на израза „корупцията убива”, ето го нагледно.

  Стабилен резултат ми изглежда, пък и видим.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 38. 38 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 2077 Неутрално

  [quote#13:"lustmord"]
  —цитат от коментар 36 на heavymetal
  Вижте на този линк и още една причина, за която може би не се сещаме. Съвсем обективна:https://ec.europa.eu/eurostat/documents/4187653/9347723/Fatal +road+accidents+map+2016Релефът също има значение. Там, където са ни планините, фаталните инциденти са много по-малко. Логично, там се кара много по-внимателно, и се пътува много по-малко, отколкото в равнината.[/quote]

  Нормално е в планинските райони да не се карат толкова автомобили.Ама например в южният централен район населението е съсредоточено основно в равнина.А пък не е сред първенците по брой жертви.А и там автомобили се карат много повече,защото районът е оживен икономически.

 39. 39 Профил на Hydroxy
  Hydroxy
  Рейтинг: 661 Неутрално

  По тези места е най-голям процентът озлобени, прости и комплексирани цървули, които карат като изоглавени. Не е до пътищата.

 40. 40 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 1148 Неутрално

  В Северозападна България нали не са останали хора, кои се самоизбиват тогава?

  Аз не зареждам в Лукойл.
 41. 41 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2641 Неутрално

  Абе първи сме по смъртност при колите ,ама сме на последно при дроновете ,няма нито един умрел,щото още няма дронове

 42. 42 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3004 Неутрално

  [quote#38:"Мусаши"][/quote]

  Нормално е и там където има голям транзитен трафик също да стават много катастрофи.

 43. 43 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4188 Неутрално

  "
  Български регион е лидер в ЕС по смъртност на пътищата, още един е в първите пет
  "

  Това е така,защото е пълно с идиоти по нашите пътища,а реално полицията/държавата / не прави нищо сериозно ,за да се озапти това безумие по пътищата у нас!!!!!

 44. 44 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 822 Неутрално

  Видно е, че е от обезлюдяването. В съседната графа за абсолютна стойност показва, че със няколко инцидента може смъртността да стане супер висока измерена през показател за смърт на милион души. Давам пример - ако примерно направят едно село отделна област в таблицата и там живеят 100 души и стане 1 катастрофа с 5 загинали показателя за убити на милион ще бъде 50 000 на милион загинали. Просто този показател не е подходящ за тези региони поради сериозното обезлюдяване.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK