Президентът наложи вето на по-високите данъци за старите коли и имотите в курортите

Румен Радев

© Цветелина Белутова, Капитал

Румен РадевПрезидентът Румен Радев наложи вето на Закона за изменение и допълнение на Закона за корпоративното подоходно облагане, приет на 7 ноември като изразява несъгласие с разпоредбите, с които се въвежда нов екокомпонент в данъка за колите, отлага се прилагането на формулата "замърсителят плаща" при определянето на таксата смет, повишава се местният данък за сгради в курортните общини и се дава по-голяма свобода за уволнения в агенция "Митници".


Част от оспорените от държавния глава текстове са изменения в други закони, прокарани с преходни и заключителни разпоредби и са внесени от депутати текстове между първо и второ четене без икономическа обосновка и без обществено обсъждане.


Ето и мотивите на държавния глава:


Новият автоданък няма да намали замърсяването
Подкрепям включването на екологичен компонент при формирането на данъка върху превозните средства, пише президентът в мотивите си до Народното събрание. Същевременно според него с приетата от депутатите цялостна уредба на този данък няма да се постигнат целените резултати - стимулиране извеждането на по-стари автомобили от употреба и замяната им с по-нови и по-екологични.


Според държавния глава с новите текстове не се въвежда принципът "замърсителят плаща", тъй като не се отчита нито честотата на използването на колата, нито наличието на устройства за намаляване на вредните емисии, нито вида на използваното гориво. Принципът "замърсителят плаща" няма как да се въведе с екологичен компонент в имуществен данък, пише в мотивите на президента. Замърсяването не се дължи на притежаването на пътното превозно средство, а на неговото използване. Постигането на екологичния ефект според него ще бъде затруднено и поради липсата на гаранции в закона, че събраните средства от този данък ще се разходват за екологични цели.


Президентът Радев отбелязва, че с въвеждането на екологичния компонент се отменят съществуващи досега данъчни облекчения. Така, според него се прикрива фактът, че увеличението е значително по-голямо, отколкото се представя на обществеността.


В мотивите към ветото президентът повтаря казаното в телевизионното си обръщение миналата седмица, а именно, че състоянието на превозните средства в една държава е проекция на стандарта на живот и показател за съществуващите социални разслоения. "Едва ли има собственик, който не иска да ползва по-ново и по-екологично превозно средство, а всъщност мнозинството от гражданите не може да си го позволи заради получаваните доходи", пише той.


Той предлага на депутатите да намерят друго законодателно решение за по-плавно нарастване на данъка.


Сроковете са задължителни за гражданите и бизнеса, за държавата - не


Президентът Радев оспорва удължаването от 2 на 4 години на сроковете, в която ще започне да се прилага реформата на таксата за битови отпадъци – от януари 2020 г. на януари 2022 г. "Не за първи път Народното събрание удължава в различни закони срокове, свързани с ангажименти на държавата. Намирам за несправедливо сроковете за гражданите и бизнеса винаги да са задължителни, независимо от тяхната готовност, а сроковете за държавата немотивирано да могат да се отлагат", пише държавният глава и добавя, че предложението за удължаване е направено от депутати между първото и второто четене и към него не са приложени никакви мотиви.


До 2022 г. начисляването на такса смет ще продължи да е на база данъчната оценка на имота и така ще се удължи прилагането на една конституционно нетърпима уредба, за което има 6 решения на Конституционния съд, пише президентът.


Депутатите смесват "доходи" с "имущество"


Според президента с приемането на по-високи данъчни ставки за жилищни имоти в курортни селища, ако жилището не е основно, депутатите смесват разграничените в конституцията две категории данъци - на базата на имуществото на данъчнозадължените субекти или на основание на техните доходи. Това противоречи според него на последователната практика на Конституционния съд за определяне размера на имуществените данъци.


Основните аргументи на вносителите са, че така се ликвидира съществуваща сега неравнопоставеност, тъй като собствениците, които отдават под наем имоти в курорти, освен данък върху недвижимите имоти, плащат и туристически данък/патентен данък или респективно подоходен данък върху получените наеми. Президентът не споделя тези аргументи. Според него става въпрос за различни по вид данъци – имуществени и подоходни, при които общата данъчна тежест зависи не само от стойността на имотите, но и от начина, по който те се използват.


И този текст е внесен от депутати между първото и второто четене, е посочено в мотивите за ветото.


Уволнени митничари ще са лишени от служебна защита


Държавният глава възразява и срещу изменения в Закона за митниците, които нямат връзка с корпоративното облагане, въпреки че се прокарват в този закон. С тях митниците се преобразуват в териториални дирекции чрез закриване, което означава и прекратяване на правоотношенията на служителите.


Конституционно неприемливо е и предвиденото прекратяване без предизвестие по преценка на директора на агенция "Митници", на правоотношенията с висши държавни служители. Така се ликвидира стабилитетът, който е основен принцип на държавната служба и уволнените се лишават от съдебна защита, се казва в мотивите на президента.


Той изтъква, че "третирането на преобразуването на митниците като закриване заобикаля защитните разпоредби на Закона за държавния служител и Кодекса на труда, предвиждащи запазване на правоотношенията на служителите при преобразуване.


·

Ключови думи към статията:

Коментари (239)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5556 Весело

  Остана ли закон, без да е минал през вето на президента

 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5228 Гневно

  Хайде сега да видим отговора на "честните" управляващи.
  Да ми обяснят НАУЧНО как една кола замърсява защото е стара и как игнорират катализатори, газови и метанови уредби?!?!?!?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5419 Весело

  Оти се напъва кат пак ке го приемат ако поискат??? :)).

 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5228 Гневно

  Искам да видя и екоданъка за кюмбетата в МААЛИТЕ !?!?!?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7710 Неутрално

  Набързо ще си го прегласуват отново.

 6. 6 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7710 Неутрално

  Набързо ще си го прегласуват отново.

 7. 7 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5228 Гневно

  До коментар [#3] от "Peni Nikol":

  Дава им шанс да осмислят безумието на този закон.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 8. 8 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2394 Неутрално

  За това в други държяви се взема предвид изминатия път по километраж. За да не си фалшифицират километрите има наказателен закон ако ти е превъртян километража.

  подпис
 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 11. 11 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4201 Неутрално

  Този резидент, вече си вярва, че скоро ще е и министър-председател....
  Боже, пази България!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 12. 12 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1150 Неутрално

  До коментар [#10] от "НеКой":

  Явно са осъзнали какъв задънен път е мантрата "по-малкото зло".

 13. 13 Профил на Damian Damianov
  Damian Damianov
  Рейтинг: 257 Неутрално

  По принцип този данък е нищо в сравнение с тоталната кражба и безумия които се вършат ежедневно. То няма държавна поръчка която да не е корумпирана в момебнта. Прецедента е просто част от мафията и така изпускат парата както обикновенно уж някой мисли за това което се случва а всъщност всичките крадат и трупат милиони в офшорки. Този сериал го дават вече 30 годиини и е чудно как още някой се хваща на глупостите. Единственото решенеи са бесилките - другото е продължаване на агонията.

 14. 14 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1971 Неутрално

  Мотивите за вето са много точни.Не може да налагаш по-висок данък на автомобили,които са произведени по-рано с абсурдният аргумент,че замърсявали повече.Един 20 годишен автомобил,който се движи с метан замърсява много по-малко от чисто нов дизелов автомобил.
  Данъкът трябва да се увеличи само за старите дизели,които наистина бълват като комини.

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1043 Неутрално

  Подкрепям ветото за колите. Много от тях имат газови устройства и изобщо не замърсяват въздуха, само че не се прави никакъв компромис. Наистина добре е да се увеличават пенсии и заплати, но не за сметка за по-високи данъци, а от по-висок ръст на икономиката. Правителството трябва да насърчава икономическото развитие, а не да се увеличават данъците.

 17. 17 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 805 Неутрално

  Набързо ще си го прегласуват отново.
  —цитат от коментар 5 на Роси


  Ми не е сигурно. Нали трябва кворум. Ако и Марешки се обяви срещу този данък, край.

 18. 18
  acarid
  Рейтинг: 836 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 19. 19 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 983 Неутрално

  Като не искат стари трошки, да ограничат вноса до 10г. , но така няма да
  прибират луди пари от екотакси !!

 20. 20 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 2067 Неутрално

  По тази военна логика и печките на твърдо гориво не са проблем. Ползват се сезонно, не целогодишно. Собствениците им вероятно искат по-екологично и лесно отопление, но не могат да си го позволят. Палячо.

 21. 21 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 836 Неутрално

  До коментар [#14] от "Мусаши":


  Ти изобщо запознат ли си със старата и нова методики?

 22. 22 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1971 Неутрално

  До коментар [#14] от "Мусаши":Ти изобщо запознат ли си със старата и нова методики?
  —цитат от коментар 21 на acarid

  Достатъчно ясно е казано в мотивите на президента за какво става въпрос.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 24. 24 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 836 Неутрално

  До коментар [#2] от "КМЕТ В СЯНКА":

  А ти обясни защо е двете методики старата и новата реално наказват собствениците на автомобили с Евро 5/6, който пак ще плащат в пъти по-висок данък от тези без.

 25. 25 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 920 Неутрално

  По повечето закони, на които президентът наложи вето, мотивите са ясни и в повечето случаи правилни. Но тук майпрекали.

 26. 26 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5228 Гневно

  До коментар [#14] от "Мусаши":

  Не всички. има и технически изрядни. Защо има фиктивни ГТП ??? ГЕРБ да си свършат работата а не да наказват ВСИЧКИ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 27. 27 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1859 Неутрално

  Успокойте се, другарю пРезидент, втори мандат НЯМА ДА ИМА!!!

 28. 28 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5228 Весело

  До коментар [#20] от "nema_labavo":

  Ами като сте некадърни някой трябва да ви свери часовника. Явно той знае как щом скачате толкова !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 29. 29 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  До коментар [#2] от "КМЕТ В СЯНКА":

  стига с тая демогогия, никой не може да контролира и след горивото, което ползваш. Естествено че тия със старите бракми трябва да плащат повече, но е ясно че в България последното за което се вълнува бай Ганьо е здравето на децата, които обрича да са болни като поколението сега.

  -voxy
 30. 30 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5228 Неутрално

  До коментар [#21] от "acarid":

  А ти запознат ли си въобще с ДВГ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 31. 31 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 836 Неутрално

  Преди 8 год карах стар дизелов фиат с разход 5.5/100. Плащах 20-на лева данък. После купих нов автомобил с 5.5/100 и Е4 и ме оскубваха по близо 400лв първите години.
  Това не се променя почти и по новата методика. Защо подскачат всички тези безумци? Няма нов данък за стари леки коли, а е стъпка в правилна посока макар и много малка.

 32. 32 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5228 Неутрално

  До коментар [#24] от "acarid":

  Никой никого не наказва. Чувал ли си за ШВАКЕ ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на Bada Bing
  Bada Bing
  Рейтинг: 371 Неутрално

  До коментар [#18] от "acarid":

  Един стар дизел, който бълва черни кълбета дотолкова, че намалява видимостта зад него, няма да бъде предаден на скрап, заради 10 лв по-голям данък...Такива бангии трябва да се спират от движение, друго спасение няма. Би било справедливо да се измерват отделяните от всяко МПС изгорели газове и въз основа на получените данни да се начислява допълнителен еко данък в порядъка на 100-200 лв минимум.

 35. 35 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5228 Гневно

  До коментар [#29] от "voxy":

  Ами много просто се контролира момченце ама не знаете как. Мога да ви науча точно за 1 МИНУТА !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 36. 36 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 2067 Весело

  До коментар [#28] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Има сверяване, но е с този на Позитано. Вашия президент е като ехо. Ако на Позитано пръднат, той се на*ира. Както си и ти впрочем, като говорим за скачане.

 37. 37 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1971 Неутрално

  До коментар [#29] от "voxy":

  Поне да си беше направил труда да прочетеш мотивите за ветото.Не във всички случаи стар автомобил замърсява повече от нов.От голямо значение е видът на горивото и пробегът на автомобила.
  А в пъти повече се замърсява от отоплението с дърва и въглища.

 38. 38 Профил на skeptichen
  skeptichen
  Рейтинг: 410 Неутрално

  Ами прав е президента, не е добре преценен закона - дизела замърсява повече от бензина, много от които са на газ и метан. Но в крайна сметка президентът е безсрамен популист - мисля че е много лесно да се критикува всяка прогресивна политика защото тя натоварва с разходи в търсене на някаква справедливост.

  Какво ли би било решението на президента на проблема с качеството на въздуха?

  Ако правителството ограничи продажбата на стари коли в българия това е непазарна мярка. Ако правителството дава ваучери за закупуване на по-нови коли, това е субсидия от данъците ни за автомобилистите.

  Правителството вече има задължения да дава енергийни помощи на бедните и да замени печките с дърва, вече има задължения да насърчава газификацията на домакинствата.

  Остава проблема с колите. Как да се реши? Без да се направи по-скъпо ползването на стара кола, как да се насърчи купуването на нова без да даваме ваучери (пари за по-нова кола)?

 39. 39 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 580 Неутрално

  СЕДА СИ С ВОЗИЛОТО СИ В ПОРЕДНАТА ЗАБАРИКАДИРАНА УЛИЦА ОТ ГРОБАРИТЕ ТАМ С КАШПИ С ОСТРОВИ С ПРЕГРАДИ ДЕ С КВОТ СЕ СЕТИШ ВЕЛОАЛЕИ ПО КОИТО НИКОЙ НЕ МИНАВА АВТОБУСНИ ЛЕНТИ С ДУПКИ С ЛЕГНАЛИ ПОЛИЦАЙ ОТ ПО ПОЛОВИН МЕТЪР,ГАЗ СПИРАЧКИ ГАЗ СПИРАЧКИ, ТА СЕДА СИ ЧАС ЩОТО УМНИЦИТЕ ОТ ТРИ ЛЕНТНИ БУЛЕВАРДИ СА ОСТАВИЛИ САМО ПО ЕДНА ЛЕНТА ЗА КОЛИТЕ БЪЛВАМ ДИМ С ЧАСОВЕ И В ОГРОМНИ КОЛИЧЕСТВА И СИ ГО ЗАДАВАМ ВЪПРОСА .............., ПО ТЕМАТА ОТНОСНО ЗАМЪРСЯВАНЕТО ОТ КОЛИТЕ НИ СЪМ Г ПИСАЛ

 40. 40 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5228 Гневно

  До коментар [#34] от "Bada Bing":

  +++ Казва се Год. Техн. Преглед и го прави изпълнителната власт. Но и там е яка корупция.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 41. 41 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 836 Неутрално

  До коментар [#30] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Напълно, и не разбирам защо при равностойни ДВГ за сертифицираната се олаща 400лв данък, а за несертифицираната 20лв.

 42. 42 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5228 Гневно

  До коментар [#38] от "skeptichen":

  Струваш ми се умен. Виж картата СЕГА - когато колите са в голямо движение и довечера като запалят печките
  После коментирай по СЪВЕСТ !
  https://airsofia.info/

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 43. 43 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2536 Неутрално

  До коментар [#11] от "hamiltonf":

  Не само министър-председател, вече се вижда като един малък Путин който коли и беси и определя кое е демократично и кое не.

 44. 44 Профил на Damian Damianov
  Damian Damianov
  Рейтинг: 257 Неутрално

  по принцип е странно как някой със всичкия си акъл може да счита нещата в България за нещщо по-различно от трагични. 2 милиона българи емигрираха от България и всяка година десетки хиляди ги следват. Правителството са група криминали които се борят с опозицията която са конкурентна група криминали. На всичките конците им ги дърпат отвън чрез офшорните им сметки където кътат откраднатото. Хората в България са тотално обезличени и превърнати в животни за които е важно само храна, това къде какво да откраднат и прочие за да оцелеят. Такива животни е мног олесно да бъдат манипулирани и купени просто защото са останали само първичните нужди. Всички обществени системи са сринати или направо умрели. Моралът и нравствеността са пълна нула.

 45. 45 Профил на silverman
  silverman
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Хайде сега да видим ПП "Залените" и еко НПО-тата, екологично мислещи хора ли са или екоталибани, рекетиращи инвеститори! Ще блокирате ли Орлов мост г-жи и г-да "зелени"!

 46. 46 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1971 Неутрално

  До коментар [#30] от "КМЕТ В СЯНКА":Напълно, и не разбирам защо при равностойни ДВГ за сертифицираната се олаща 400лв данък, а за несертифицираната 20лв.
  —цитат от коментар 41 на acarid


  По простата причина,че нови автомобили купуват хора,които са заможни.Старите коли се карат от по-бедни хора.Като им сложат висок данък и това ще им направи животът още по-труден.Нека все пак да не забравяме,че в България има плосък данък и независомо колко получаваш плащаш 10 процента.Което го няма в нито една развита капиталистическа държава.

 47. 47 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5228 Гневно

  До коментар [#39] от "reply":

  А новите светофари за МИЛИОНИ !?!?!?
  И то основно в центъра. Преди изключвахме двигателите и 2-3 секунди преди зеленото палехме - сега махнаха секундите но УСВОИХА ПАРИТЕ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 48. 48 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 2108 Весело

  До коментар [#18] от "acarid":


  Глупак!Голямо рИване за едни 20-30лв. С новата методика се въвежда поне малко справедливост при облагането. Стига с този комунизъм за 5 годишна кола да се плаща 300лв дснък, а 20годишна - 30лв.
  —цитат от коментар 18 на acarid


  Вие пък къде видяхте "комунизъм" тук?
  Това не е "комунизъм", това е идиотизъм!

 49. 49 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 2108 Весело

  До коментар [#18] от "acarid":


  Глупак!Голямо рИване за едни 20-30лв. С новата методика се въвежда поне малко справедливост при облагането. Стига с този комунизъм за 5 годишна кола да се плаща 300лв дснък, а 20годишна - 30лв.
  —цитат от коментар 18 на acarid


  Вие пък къде видяхте "комунизъм" тук?
  Това не е "комунизъм", това е идиотизъм!

 50. 50 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 1133 Неутрално

  Данъка на старите коли ТРЯБВА да е по скъп. За да е стимулиран бай Ганю да избере 10 годишния фиат пред 20 годишното бмв за същите пари като отиде в автокъщата.

  Или искате децата ви да дишат сажди за да са доволни джигитите ? Ама под фуражката на радев акъл не расте и не го разбира това.................

 51. 51 Профил на ПараГраф
  ПараГраф
  Рейтинг: 233 Неутрално

  За това в други държяви се взема предвид изминатия път по километраж. За да не си фалшифицират километрите има наказателен закон ако ти е превъртян километража.
  —цитат от коментар 8 на Иван К


  Ако се говори за замърсяване, в повечето държави т.нар. "еко такса" е компонент в цената на горивата, това позволява да не се разделят на стари и нови, евро 8 и евро 2 и т.н. , тоест повече караш-повече плащаш през цената на горивата. Това, че там дават допълнителна отстъпка от данъка за по-екологичните коли е друга тема

 52. 52 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1478 Неутрално

  До коментар [#18] от "acarid":

  Вече за 20 годишната ще плащат 40 лв. Ура! Справедливостта възтържествува! 😂
  А тази 20 годишна кола, която един дядо изкарва само за Задушница (чисто хипотетично), повече или по-малко ще замърси за една година от Евро 6 автомобил, който се кара ежедневно? А? Тогава за какви "еко" такси и "замърсителят плаща" плямпа народната герберастия?
  Просто Герб приеха изменение от типа "мижи да те лажем" за пред Европа, което като бонус ще им изсипе в алчните ръчички още няколко милиона за харчене.

  До коментар [#24] от "acarid":

  Защото Герб ги интересува само как да изцоцат повече пари от хората, затова. Никакви стимули за купуване на по-нови автомобили не ги бъркат тях, единствено важни са парите, които ще им останат за преразпределяне.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 53. 53 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5228 Гневно

  До коментар [#41] от "acarid":

  Защото по дефиниция това е данък притежание . Данъкът е ЕДНАКЪВ но е върху различна база. Отчита се овехтяването и остатъчната стойност на актива. Разбра ли. едно е 5% върху 1000 лева а друго 5% върху 10 000 или 100 000.
  Така ГЕРБ нарушават и основния принцип за равнопоставеност на субектите в гражданския оборот.
  Освен това всички нов внос вече са платили НЕмалка ЕКО такса.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 54. 54 Профил на sw51
  sw51
  Рейтинг: 428 Неутрално

  за старите коли трябва да плащат многократно по-висок данък - не само заради замърсяването, а просто няма никаква логика да са 10 пъти по-ниски от тези за нови коли.
  плюс това над половината стари коли са от бедняшките марки бмв, мерцедес и т.н. - направо да ги ожалиш че вместо 20лв данък ще платят 25. Смешно е.
  Ако се говори за социален елемент, трябва да се обособи една група от автомобили с нисък данък - до 80к.с. и останалите според гъзарията и данъка..

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 56. 56 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 836 Неутрално

  До коментар [#46] от "Мусаши":

  Аха, поощряваме мързеливите и необразованите, но наказваме останалите. И как 30-50лв годишно са висок данък за МПС? Толкоеа им са цигарите и бирата седмично на тези бедните!

 57. 57 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1478 Неутрално

  До коментар [#34] от "Bada Bing":

  Точно така. Отделяни количества CO по изминати километри от последния ГТП по Х лв. = екотакса.
  Това вече е "замърсителят плаща" и не е обвързано нито с възрастта на автомобила, нито със стойностт му.

  До коментар [#51] от "ПараГраф":

  Това също е донякъде работещ вариант. Още повече, че по-новите автомобили по начало имат по-нисък разход и съответно ще заплатят по-малко еко-компонент към горивата. А и така за замърсяването ще платят и всички преминаващи чужди автомобили, които заредят в страната.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 58. 58 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4146 Неутрално

  "Според държавния глава с новите текстове не се въвежда принципът "замърсителят плаща", тъй като не се отчита нито честотата на използването на колата, нито наличието на устройства за намаляване на вредните емисии, нито вида на използваното гориво. Принципът "замърсителят плаща" няма как да се въведе с екологичен компонент в имуществен данък, пише в мотивите на президента. "

  Президентът говори за "отчитане честотата на използването на колата", но няма посочена или утвърдена методология за нейното изчисляване ! С други думи този аргумент е въздух под налягане като неприложим практически.
  Другите аргументи обаче се изговарят на висок глас от цялото общество от много години и са напълно основателни:
  " наличието на устройства за намаляване на вредните емисии и вида на използваното гориво "
  Аз ползвам газова уредба, карам колата си на най - екологичночистото гориво - газта, при използването на което в атмосферата се отделя само малко влага и пари т.е не я замърсявам практически, а се третирам наравно с тези, които ползват дизел и бензин ! Несериозно е ! Това следва да се отчита законодателно !

 59. 59 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 458 Разстроено

  Ветото на летеца има повече формален характер. Ще го прегласуват все пак. Мафията си иска нейното.

 60. 60 Профил на tvr18355030
  tvr18355030
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Хайде сега да видим отговора на "честните" управляващи.Да ми обяснят НАУЧНО как една кола замърсява защото е стара и как игнорират катализатори, газови и метанови уредби?!?!?!?
  —цитат от коментар 2 на КМЕТ В СЯНКА


  То тоя закон беше точно за това, данък според евро стандарта а не само според възрастта.

 61. 61 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1971 Неутрално

  До коментар [#46] от "Мусаши":Аха, поощряваме мързеливите и необразованите, но наказваме останалите. И как 30-50лв годишно са висок данък за МПС? Толкоеа им са цигарите и бирата седмично на тези бедните!
  —цитат от коментар 56 на acarid


  Не всеки,който е работлив и образован получава високо възнаграждение.Познавам хора с висше образование,които получават по 700 лева заплата.
  Такива като теб естествено няма как да го разберат и си мислят,че са най-умните и работливи на света.

 62. 62 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Оти се напъва кат пак ке го приемат ако поискат??? :)).
  —цитат от коментар 3 на Peni Nikol


  Оти му е работа.

 63. 63 Профил на nickkal
  nickkal
  Рейтинг: 254 Неутрално

  До коментар [#58] от "samoedin":

  Ок, така е за известен период и после се добавя по 1л. масло на 100км. и влизаш директно в най-цапащите!

 64. 64 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5228 Неутрално

  До коментар [#51] от "ПараГраф":

  И тук я има но вече я забравиха и искат още да изземат от народеца.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 65. 65 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1971 Неутрално

  До коментар [#58] от "samoedin":Ок, така е за известен период и после се добавя по 1л. масло на 100км. и влизаш директно в най-цапащите!
  —цитат от коментар 63 на nickkal


  Стига си плещил глупости.Кой е този,който ще кара автомобил,който гори 1 литър масло на 100 километра?Та то най-евтиното е по 10 лв.Ти хората дебили ги изкара,че не могат да си правят елементарни сметки.

 66. 66 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5228 Неутрално

  До коментар [#54] от "sw51":

  Обясних го за такива като теб.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 67. 67 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5945 Неутрално

  Възраженията му са добри и на място.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 68. 68 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 836 Неутрално

  До коментар [#53] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Тъй де, новата ми кола 10 или 100000 лв струва?
  И тея под мен с трите си немски коли дето пълнят паркинга по-бедни ли са от мен с една кола за семейсто от 4-ма?

 69. 69 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5228 Неутрално

  До коментар [#55] от "tvr18355030":

  Просто е . Махни се и отиди в Банкя. Там е чисто. Може и в Родопите.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 70. 70 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Глупак!Голямо рИване за едни 20-30лв. С новата методика се въвежда поне малко справедливост при облагането. Стига с този комунизъм за 5 годишна кола да се плаща 300лв дснък, а 20годишна - 30лв.
  —цитат от коментар 18 на acarid


  Като сме тръгнали да се заяждаме, ето ти контра-аргумент. Ползвай 5 годишна кола до 100 коня и ето ти 37 лева данък, кой те кара да се изхвърляш с кола 200 коня? Комплексите влизат ли във формулата за определяне на данъка?

 71. 71 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 2108 Любопитно

  До коментар [#50] от "rdb41527334":


  Данъка на старите коли ТРЯБВА да е по скъп. За да е стимулиран бай Ганю да избере 10 годишния фиат пред 20 годишното бмв за същите пари като отиде в автокъщата. Или искате децата ви да дишат сажди за да са доволни джигитите ? Ама под фуражката на радев акъл не расте и не го разбира това.................
  —цитат от коментар 50 на rdb41527334


  Добре, защо винаги се гледа от тази страна?!?
  Защо например не направят данъка на новите коли по- малък?!?
  Купуваш нова кола, плащаш наполовина данък на старата!
  Старата с 20, новата с 10 или 5 лева данък!
  Това е по-справедливо!
  У нас се гледа само как да се повишат цените, а не как да с е намалят!
  Иначе говорят за "пазарна икономика"!

 72. 72 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5228 Неутрално

  До коментар [#58] от "samoedin":

  Обяснено е по-горе за умници като теб и другите как е направено по света.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 73. 73 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 580 Неутрално

  До коментар [#47] от "КМЕТ В СЯНКА": ПИСАЛ СЪМ ГО САМО ЗА ДА ДОКАЖА ЧЕ НА ТИЯ ИЗОБЩО НЕ ИМ ПУКА ЗА ЕКОЛОГИЯТА ТУКА , ДАЖЕ ВЕЧЕ ПОЧВАМ ДА СИ МИСЛЯ ЧЕ ТИЯ СЕЛТАЦИ НАРОЧНО НИ ГО ПРИЧИНЯВАТ ТОВА , С ПАРИТЕ КОИТО ПОХАРЧИХА ЗА ПРЕГРАДИ ПО ПЪТИЩАТА ДУВАРИ ОСТРОВОСПИРКИ кашпи машпи, АМА МИНИ ПО КОНСТАНТИН ВЕЛИЧКОВ И ЩЕ ПАДНЕШ , ТА С ТИЯ ПАРИ СПОКОЙНО МОЖЕХА ДА НАПРАВЯТ ПРОХОДИ НАВСЯКЪДЕ И ДА ГИ ОТПУШАТ ЗАДРЪСТВАНИЯТА , РАЗБИРАШ ЛИ КЪДЕ Е ПРОБЛЕМА , ОТ ДЕСЕТ ГОДИНИ СА СКРИЛИ СВЕТОФАР ЗАД СТЪЛБ И НЕ СИ МЪРДАТ ПРЪСТА ЗА ДА ГО ПОПРАВЯТ , НЕ СТИГА ТОВА МИ СА И БИЛБОРД ТУРИХА ПРЕД СВЕТОФАРНАТА УРЕДБА , ТОВА Е САДИЗЪМ ДРУГА ДУМА НЯМАМ , паното и стълба е пред светофара на витошка и пенчо славейков, точно пред централата им е и го не видеа толкова години , бесен съм

 74. 74 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5228 Неутрално

  До коментар [#60] от "tvr18355030":

  Това се прави в друга закони а не в имуществен данък. Хайде малко по-грамотно. Все едно ГЕРБ да ти увеличат данък сгради защото не ползваш парно.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 75. 75 Профил на ПараГраф
  ПараГраф
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#47] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Кмете, даже е две в едно, увеличи се преминаването на червен светофар тъй като хората не знаят колко време остава.

 76. 76 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5228 Неутрално

  До коментар [#68] от "acarid":

  Не знам кой колко е богат . Имам познати със много скъпи коли на кредит и лизинг. Познавам и един доста богат (поне 5 пъти повече от теб) Милионер, който няма кола.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 77. 77 Профил на skeptichen
  skeptichen
  Рейтинг: 410 Неутрално

  До коментар [#42] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Съгласен съм, картата за качеството на въздуха е ясна на всички и проблемът е очевиден.

  Но тогава, защо има протест срещу това в цяла България? Защо се блокира Орлов мост и Е-79 с гражданско неподчинение?

  Защото очевидно има много хора за които тези такси не са добро решение, и ето, президента яха тези настроения, БСП ги яха, и клатят правителството.

  Така че нещата не са толкова прости - трудно е да накараш тези които замърсяват със стари коли да плащат повече, точно защото те са бедните, и трибунът на неоправданите Румен Радев се хвърля да ги закриля и налага вето и проблемът е нерешен.

  Същото беше с забраната на тютюнопушенето на обществени места - добре че пак Борисов обвини ЕС че оттам трябва да дойде забраната. И сега пак ЕС ще го отнесе май защото ни съди за лошо качество на въздуха и българското правителство трябва да се разпне на кръст за да приеме толкова непопулярни мерки.

  Понякога ми се иска ЕС да не беше чак толкова либерален, за да не генерира толкова съпротива срещу себе си заради прогресивните си политики.

  Нека Борисов да направи като със всички останали групи които идват да му се жалват - да развърже кесията и да дава облекчения при купуване на нови коли, и така да няма смисъл да си купуваш стара кола.

  Обаче това не решава проблема, защото старите коли които са сега по пътищата ще продължат да се карат и да замърсяват. Тогава какво да ги правим? Разбира се че трябва да плащат повече, и затова са несъгласни, и ще има само още протести.

 78. 78 Профил на Хаджи Генчо
  Хаджи Генчо
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Никога няма да има угодия, когато се смесват имуществен данък еко -компонента в едно. Всеки гледа от неговата си гледна точка, кое да има повече тежест.
  Имуществения данък си е на база стойността на имуществото - Кмет-а го обясни по-нагоре.
  За еко-компонентата има дотук 2 смислени предложения:
  1. Да се плаща според изминатите км между 2 ГТП и според евро специвикацията на съотв. двигател. Недостатък - ще се връщат масово километражи и всеки ще е минал по 500 км за година. Отделно не се отчитат и газифицираните бензинки.
  2. Да се включи в цената на литър гориво - най-справедливо! Караш много, гориш много , плащаш много. Дядо на село - кара малко, плаща малко. Недостатък - ще процъфти пазара на горива на черно.
  За бай Ганя още няма измислена система, която да не може да заобиколи.
  И все пак , предложеният вариант беше една идея по-добър от старото състояние....

 79. 79 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5228 Неутрално

  До коментар [#71] от "vagabond66":

  Обясних защо -прочети и се ограмоти и ти.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 80. 80 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5228 Неутрално

  До коментар [#73] от "reply":

  Подкрепям те напълно.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 81. 81 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5228 Гневно

  До коментар [#75] от "ПараГраф":

  И това е вярно. Хората тичат за да пресекат. Искам да видя бойко как ще пресече с тези килограми. За възрастни и инвалиди просто не знам.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 82. 82 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5228 Гневно

  До коментар [#77] от "skeptichen":

  Просто е но ГЕРБ са още ПО-прости - те запалиха пожара с тези данъци и ГО за най-бедните. И сега ще си сърбат попарата.
  Най-умната опозиция щеше да си мълчи - ГЕРБ сами се осират всеки ден.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 83. 83 Профил на pganev11
  pganev11
  Рейтинг: 39 Неутрално

  Такъв президент - кукла на конци, не сме имали! Срам! Съжалявам, че не гласувах на последните избори, ама тетката Ценка въобще не ми вдъхваше доверие. Май сгреших - и тя нямаше собствено мислене, ама този е по-вреден за страната. Е, празноглавците и лумпените може да му ръкопляскат, а далавераджиите (лично познавам зъболекаря Илко Семерджиев, започнал съсипването на българското здравеопазване като министър на Иван Костов), които вкара в съставения от него служебен кабинет, да потриват ръце, че може пак да започнат "делата" си.

 84. 84 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 1008 Разстроено

  За съжаление Радев много ми падна в очите, а имах някакви надежди. Оказа се обикновен популист, обслужващ трагичните политически амбиции на Корнелия...

  Евроатлантида
 85. 85 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5228 Гневно

  До коментар [#78] от "Хаджи Генчо":

  Караш бензин или дизел - плащаш, метан или газ - не плащаш ! Така е в ъв Вликобритания. Дори и кралицата има коли с газови уредби.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 86. 86 Профил на radovel
  radovel
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Пожелавам му на Радев децата му да дишат отровните газове на старите бракми, като толкова се е загрижил за тях, че и той на държавната ясла се вози !!!
  И една стотинка не е изработил през живота се, все от държавната паница е ял.....

 87. 87 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5228 Весело

  До коментар [#84] от "sa6":

  Смешен плач. Кой ми сра в гащите !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 88. 88 Профил на Хаджи Генчо
  Хаджи Генчо
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#78] от "Хаджи Генчо":Караш бензин или дизел - плащаш, метан или газ - не плащаш ! Така е в ъв Вликобритания. Дори и кралицата има коли с газови уредби.
  —цитат от коментар 85 на КМЕТ В СЯНКА


  Абсолютно съгласен, но дизеляците масово ще минат "на черно" при вар.2, въпреки че, по мои груби сметка, еко компонента в цената на дизела и бензина може да е 3-5 ст/л .

 89. 89 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1431 Весело

  Радев отново ошамари развилнелите се калинки. Най-вече с аргументите за ветото. :)
  "Принципът "замърсителят плаща" няма как да се въведе с екологичен компонент в имуществен данък, пише в мотивите на президента. Замърсяването не се дължи на притежаването на пътното превозно средство, а на неговото използване."
  Някакви възражения?
  Демагогията на калинките се сблъсква с логиката. Логиката побеждава!
  ""Не за първи път Народното събрание удължава в различни закони срокове, свързани с ангажименти на държавата. Намирам за несправедливо сроковете за гражданите и бизнеса винаги да са задължителни, независимо от тяхната готовност, а сроковете за държавата немотивирано да могат да се отлагат"
  Някакви възражения от местните калинки?
  Съмнявам се да са по същество. :)
  "Депутатите смесват "доходи" с "имущество".
  Това изречение вече е над възможностите за "четене с разбиране" на инсектите. Нерде доход, нерде имущество, нерде схващане за разликите. :)

  Ecrasez l’infâme
 90. 90 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3201 Неутрално

  До коментар [#8] от "Иван К":

  Аха...И какво правим с 20 годишните коли със навъртени само 123000 км,нов внос,карани от стара германка с патерици?!Километража на голяма част от колите се првърта още в Германия или Италия..Да не мислите,че тук е измислено?!

 91. 91 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3201 Неутрално

  До коментар [#10] от "НеКой":

  Е,цалото ОФ се събира,а Капитал е част от него,както беше и през 2013-та,и през 2016-та,когато удари рамо за избирснето на Радев.Той е президент на Лилявите все пак.

 92. 92 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3201 Неутрално

  До коментар [#12] от "Paolo Di Canio":

  Мдааа,трябва периодично българите да си избират БСП(по-голямото Зло) че забравят лесно.

 93. 93 Профил на Punka
  Punka
  Рейтинг: 8 Неутрално

  И от кога данъците присъстват в Конституцията ? Президента на републиката нясно ли е с конституцията ? и наясно ли е с данъците изобщо къде присъстват ?

  Всичко което може да се яде, e обект на властта
 94. 94 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  Сега остана само да се разреши на циганите да горят гуми и стари дрехи в гетата... Глобите на ЕС отново ще ги плащаме ние - данъкоплатците, защото онези по принцип не работят. Какво друго може да постигне БСП освен ново спиране на Еврофондовете. Дежа-вю.

  Евроатлантида
 95. 95 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2299 Неутрално

  Как ще го направят няма значение, но е задължително да се намалят колите в България, налагането на по-високи данъци за старите коли е една подходяща мярка (за новите така или иначе са по-високи), дори и президента би трябвало да си дава сметка за това.
  Теорията за това че можели да си позволят само стара кола не важи за всеки, президента е в грешка. Много нашенци смятат за глупост да се купува нова кола, предпочитат да дадат 30 хиляди за луксозен незнамсиколкогодишен джип, вместо да си вземат по-малка нова кола, други пък имат 3 стари коли в семейството, които струват колкото една нова. Ми не става така, инфраструктурата ни не позволява да има по 3 коли на семейство.

 96. 96 Профил на skeptichen
  skeptichen
  Рейтинг: 410 Неутрално

  До коментар [#42] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Защо не се правят протести срещу ниското качество на въздуха? Може би тази зима това ще се случи, защото в нашата страна докато не блокираш Орлов мост и Магистрала Тракия и Е-79 нищо не се случва.

  Ето, тези с колите блокират пътища из цялата страна и влизат в новините. А тези които искат чист въздух какво правят - дават интервюта и се навиват във фейсбук.

  Без обществен натиск върху политиците нищо не се променя, в България този инструмент е кой по-голяма тълпа ще събере на Орлов мост.

 97. 97 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2042 Неутрално

  Не коментирам законите......
  Но какъв прекрасен ЧЕРВЕН СИНХРОН в акциите и говоренето на Ррадев, Нинова, Злобното Ленче, червените кхмери...

  Русия- проказата на планетата Земя.
 98. 98 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 3163 Неутрално

  До коментар [#16] от "Voiko":

  Тия газови уредби в автомобилтие да не би да горят природен газ? Май и пРезидентът разбира колкото теб.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 99. 99 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1932 Неутрално

  За това в други държяви се взема предвид изминатия път по километраж. За да не си фалшифицират километрите има наказателен закон ако ти е превъртян километража.
  —цитат от коментар 8 на Иван К


  Я кажи в коя държава данъка за притежание на автомобил се плаща според изминатите км. Само не пиши за винетки.

 100. 100 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3201 Неутрално

  До коментар [#19] от "valtoro":

  Няма такова нещо като "внос на коли" от ЕС,така и не сте го разбрали.И това няма да реши проблема с вече вкараните в Бългрия трошки.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK