Кабинетът осигури допълнителни 3.5 млн. лв. за директори на училища и детски градини

Кабинетът осигури допълнителни 3.5 млн. лв. за директори на училища и детски градини

© Анелия НиколоваПравителството осигури допълнителни възнаграждения за над 3.5 млн. на директори на училища и детски градини, центрове за подкрепа за личностно развитие и центрове за специална образователна подкрепа за 2018 г., съобщава правителствената пресслужба.


Средствата ще бъдат преведени по бюджетите на общините, за да се осигури необходимият финансов ресурс. Предложеният проект на акт няма да доведе до пряко или косвено въздействие върху държавния бюджет, тъй като средствата са предвидени по бюджета на Министерството на образованието и науката за 2018 г., се уточнява в съобщението.


Допълнителни 1.3 млн. лв. за националната научна програма "БиоАктивМед"


Ще бъдат отпуснати допълнителни средства в размер на 1.3 млн. лв. за изпълнението на национална научна програма "Иновативни нискотоксични биологично активни средства за прецизна медицина" ("БиоАктивМед"). Чрез нея се цели преодоляване на фрагментацията в научноизследователската система, консолидиране на научноизследователския потенциал, концентрация на финансови ресурси за решаване на важни за обществото проблеми и избягване на двойното финансиране. Изследванията в рамките на програмата се очаква да доведат до създаване на нови и съществено подобрени продукти, получени от природни източници. Следва да се разработят нови методологии за изследване на биологично активни вещества и да се определи качеството и приложимостта им като нови продукти за целите на персонализираната и превантивната медицина.


Три национални програми за развитие на образованието ще получат 600 хил. лв.
Правителството одобри отпускането на 601 хил. лв. за финансово осигуряване на дейности по националните програми "Оптимизация на училищната мрежа", "Осигуряване на съвременна образователна среда" и "Без свободен час". За НП "Оптимизация на училищната мрежа" средствата за окончателно плащане на извършените разходи по проектите на 8 общини са 63 хил. лв. Дейностите са започнали през 2017 г. и целят осигуряване на по-добри условия за обучение и възпитание на учениците след извършена оптимизация на мрежата от училища. За НП "Осигуряване на съвременна образователна среда" се предоставят средства по два модула. За модул "Модернизиране на системата на професионалното образование" са отпуснати 172 хил. лв. за окончателно плащане на осем училища.


Финансираните дейности са ремонт и оборудване на учебни кабинети за професионална подготовка и учебно-производствени бази на училищата, осигуряване на учебни видеофилми и софтуерни продукти и транспортни средства за провеждане на училищни практики в реална работна среда. За втория модул "Музеите като образователна среда" средствата са 119 хил. лв. за одобрените проекти на 56 училища. За НП "Без свободен час" се предоставят 245 хил. лв. за изплащане на реално взети учебни часове от учители, които са замествали отсъстващи от работа колеги в задължителното предучилищно и училищно образование и в трета и четвърта подготвителна група между май и юни 2018 г.

Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2910 Неутрално

  В 90% от училищата учениците се чувстват господари и нямат респект към никого.
  Какво научават не искам да коментирам, последни сме в Европа.

  Всичко това се дължи на факта, че учителите не си изпълняват задълженията. Буквално ги мързи да работят. Никой не ги следи.
  В час се влиза по желание, а отсъствия не се пишат.

  Да им дадат повече пари, но да си вършат работата.

  Любовта ще спаси света!!!
 2. 2 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2488 Неутрално

  Да им дадат повече пари, но да си вършат работата.

  Недоволен си. И аз, но за това, което им се плаща десетилетия наред, и това което вършат, е много.
  Подиграват им се от Народното събрание тройкаджиите, които винаги са мразели учителите!

 3. 3 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7291 Неутрално

  " Чрез нея се цели преодоляване на фрагментацията в научноизследователската система, консолидиране на научноизследователския потенциал, концентрация на финансови ресурси за решаване на важни за обществото проблеми и избягване на двойното финансиране."

  Нищо не разбрах.

 4. 4 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7291 Неутрално

  " Чрез нея се цели преодоляване на фрагментацията в научноизследователската система, консолидиране на научноизследователския потенциал, концентрация на финансови ресурси за решаване на важни за обществото проблеми и избягване на двойното финансиране."

  Нищо не разбрах.

 5. 5 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2910 Неутрално

  До коментар [#2] от "Alexander97":

  Защо не си сменят работата тогава, като са недоволни?
  В малките градове взимат много по-висока от средната заплата.

  Любовта ще спаси света!!!
 6. 6 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2488 Неутрално

  До коментар [#2] от "Alexander97":Защо не си сменят работата тогава, като са недоволни?В малките градове взимат много по-висока от средната заплата.
  —цитат от коментар 5 на hope


  Нямаш представа от професията учител.
  Как се сменя специалност също.
  Май е късно да ти се обяснява.
  За повечето във форума "даскала си изпява урока" и всеки път едно и също, клати си краката.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK