Ситуацията в БДЖ е зле, обобщи председателят на транспортната комисия

Ситуацията в БДЖ е зле, обобщи председателят на транспортната комисия

© Анелия НиколоваЗле", това с една дума е състоянието на БДЖ, каза днес по БНТ председателят на транспортната комисия Халил Летифов. Изказването му дойде, след като днес комисията изслуша по темата министърът на транспорта Росен Желязков.


Според Летифов в железниците има много проблеми, но най-големият е, че всеки прехвърля отговорност на подчинен или висшестоящ за всички проблеми. Той допълни, че е проблем спирането на поръчките да ремонт на локомотиви и доставка на нови мотриси, при положение, че 154 локомотива 128 са с пробег на лимита, а от 726 пътнически вагона, 414 са извън експлоатация.


Халил Летифов предупреди, че никой не може да гарантира какво е състоянието на влаковете, които са ремонтирани и които са в движение. Той изрази надежда, че поръчаният от министъра одитнеи доклад ще даде отговор на всички въпроси.
Председателят на транспортната комисия каза, че министърът е уверил депутатите, че сигурността е на първо място, дори ако се наложат промени в разписанията.


Попитан, защо чак сега стават ясни проблемите, Летифов уточни, че ръководителите на "БДЖ Пътнически превози", "БДЖ Товарни превози" и целият холдинг са уверявали депутатите, че всичко е наред. Както е известно те подадоха оставки през миналата седмица, но те още не са приети.


Летифов не се ангажира с мнение дали информацията за тежката ситуация в железниците е крита умишлено, като се надява одитният доклад да отговори и на този въпрос.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK