Общината засега няма да опитва да купи къщата на Яворов заради спорове и възбрани

Общината засега няма да опитва да купи къщата на Яворов заради спорове и възбрани

© Анелия НиколоваНашето намерение къщата на Яворов да стане общинска собственост остава, но всички спорове и други възбрани трябва да бъдат окончателно уредени преди или най-късно с продажбата. Това обяви в профила си във "Фейсбук" столичният кмет Йорданка Фандъкова. Преди около месец тя обяви, че е добре държавата или общината да придобият този паметник на културата и да го превърнат в действащ музей и място за култура.


Днес Фандъкова съобщава в социалната мрежа, че заради това намерение е възложила правен анализ на собствеността на имота и сградата, преди да се инвестират публични средства и с цел да се защити общественият интерес. И анализът установил множество проблеми.


"Обявената цена е достатъчно голяма и тя задължава към отговорно поведение както общината, така и настоящите собственици", посочва столичният кмет. Къщата, в която е живял поетът Пейо Яворов на столичната улица "Раковски" 136, е обявена за публична продажба от съдия-изпълнител Мирослав Колев. Цената на къщата е определена на 1 628 758.08 лв.
"Правният анализ на собствеността показа множество неясноти, за които настоящият собственик (Васил Панчев), както и неговият кредитор, който е предходният управител на дружеството собственик (Володя Лозанов), трябва да положат усилия да изчистят. На този етап придобиването на имота е рисково за всеки евентуален купувач, в това число и за общината", отбелязва Фандъкова.


Съдебният спор за задълженията на собственика не е приключил


На първо място, съдебният спор, който е довел до настоящата публична продан, не е завършил, посочва тя. Решението на Софийския апелативен съд по делото между длъжника "Дом Яворов" ЕООД и цесионера Володя Лозанов се обжалва пред Върховния касационен съд. Заседанието по това дело е насрочено за 19 февруари 2019 г.


"Рискът за всеки евентуален купувач, докато не се произнесе ВКС с окончателно решение, е огромен. Той се изразява в това да се заплати определената цена – 1 628 758,08 лв. с ДДС , без реално общината да влезе във владение на имота. Недопустимо е да се блокира немалък публичен ресурс, без да може да реализираме правата на собственици. А ако съдът уважи жалбата на длъжника, тогава отпада и основанието за провеждане на настоящата публична продан", посочва столичният кмет.


Още вписани възбрани


На второ място, правният анализ на собствеността показа, че освен възбраната от май 2018 г., по която е обявена настоящата публична продан, съществуват още две вписани възбрани върху имота при друг частен съдебен изпълнител – една от януари 2015 г. и една от септември 2018 г., установил анализът.


"Вземането по възбраната от януари 2015 г. е цедирано в полза на трето лице. Не е ясно дали длъжникът е уведомен за цесията, възможно е да има и последващи цесии. В такава ситуация съществува реална възможност постановлението за възлагане на публичната продан да бъде отменено и евентуален купувач да загуби собствеността върху имота. Настоящият собственик и неговият кредитор трябва да изчистят всички тези неясноти заедно с частния съдебен изпълнител и да дадат сигурност на бъдещия купувач от други тежести върху имота", посочва Йорданка Фандъкова.


Разминавания в документите за собственост


"На трето място, направихме анализ на всички документи за собственост, в които открихме поредица от разминавания", посочва още столичният кмет.


От една страна, по отношение на площта на поземления имот в кадастралната карта имотът е 319 кв.м, според най-ранните документи за собственост площта е 207 кв.м, според приетия през 1992 г. план - 314 кв.м, а според графичното измерване по скица – 306.10 кв.м. От друга страна, по отношение на реституцията, даренията, продажбите и апортите на сградата и имота, които са десетки в последните 20 години, не са налични всички документи и е нужно да се предоставят.


Общината е проучила достъпните документи от 1899 г. насам, когато Васил Беленски придобива имот от 207 кв.м. на ул. "Раковски", строителството и последващите преустройства на сградата.


"Настоящият собственик на имота и сградата "Дом Яворов" ЕООД, представляван от управителя Васил Панчев, трябва да изчисти неяснотите, свързани с площта на имота, които носят със себе си и риск от претенции на трети лица", отбелязва Фандъкова.


Риск от нови дела и задължения


Столичният кмет заявява, че преди да се изяснят всички тези въпроси, закупуването на имота е рисково и носи опасност от нови съдебни дела с неясен изход и нови задължения, в които би влязъл всеки купувач, в това число и общината.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK