След клипа "Донеси кафе, стани известен" Софийският университет ще решава кой да ръководи студентската телевизия

След клипа "Донеси кафе, стани известен" Софийският университет ще решава кой да ръководи студентската телевизия


Най-вероятно университетската телевизия ще продължи да бъде единствено учебно студио за студенти от Факултета по журналистика и масова комуникация, както е било през последните 10 години. Дали "Алма матер" има бъдеще като пълноценна телевизия и от кого и как ще се ръководи, Софийският университет "Св. Климент Охридски" ще реши в следващите седмици. Това се посочва в отговори на университета на въпроси на "Дневник".


След критики клипът "Донеси кафе, стани известен", с който временно изпълняващият длъжността директор на телевизията - актьорът Башар Рахал, рекламираше национален кастинг за водещи, сценаристи, репортери, редактори и организатори, бе свален, а кастингът - отменен. В същото време се оказа, че университетът е сключил договор с външен продуцент - фирма на Михаил Михайлов, бивш говорител на кабинета на Иван Костов. По негово желание обаче бил замразен.


"Софийският университет сключи продуцентски договор с фирма на Михаил Михайлов, който има богат опит в създаването на две телевизии в България. Договорът беше сключен със срок 10 години. Продуцентът се задължаваше да осигури финансиране в размер на не по-малко от 10 милиона лева и съдържание в съответствие с регистрацията на телевизията и с изискванията на бъдещата програмна схема, насочена към теми като образование, наука, култура и младежка тематика. Според договора продуцентът се задължаваше да осигури собствени ресурси и да изготвя част от предаванията на телевизията, а не да отговаря за цялото програмно съдържание. Договорът не предвиждаше достъп на продуцента до студиото и оборудването на телевизия "Алма матер". Не беше предвиден и достъп до бъдещото оборудване, което телевизията ще получи в рамките на голям научен проект, спечелен от Софийския университет в партньорство с голям брой други научни организации", се посочва в отговорите на университета.


От Ректората посочват още, че след поредица от неверни твърдения, сред които опасението, че външният продуцент ще се разпорежда с публична собственост на университета, Михаил Михайлов е поискал договорът да бъде прекратен. Към момента е подписан анекс, който спира действието на договора, докато Софийският университет не изрази ясна позиция за желанието си за работа с външен продуцент.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK