"Сега": В Агенцията по вписванията са раздадени по-големи от обявените бонуси

"Сега": В Агенцията по вписванията са раздадени по-големи от обявените бонуси

© Надежда Чипева, КапиталРаздадените в Агенцията по вписванията бонуси за периода на блокиране на Търговския регистър не са "между 700 и три хиляди и нещо", както беше заявено от шефа ѝ Габриела Козарева, а достигат до 4805 лв. Това съобщава в днешния си брой в. "Сега" като се позовава на документи, с които разполага.


Още четирима души от ръководството на агенцията са взели от 4046 до 4301 лв. Не е известно кои точно са служителите, работили денонощно по време на срива, и прибрали големите бонуси. Миналата седмица Агенцията по вписванията и министерството посочиха, че раздадените хонорари са в размер на 599 хил. лв. Върху тях обаче са платени още 90 590 лв. заради осигуровки, с което общата сума доближава 700 хил. лв., отбелязва вестникът, който първи съобщи за случая.


Изпълнителният директор Габриела Козарева отказа да назове размера на своята премията, а правосъдният министър Цецка Цачева обяви, че това било нейно право. Според информацията на вестника шестима души са получили премии между 3 и 4 хил. лв., като сред тях е и началникът на отдел "Информационни системи на регистрите". 14 души са взели между 2 и 3 хил. лв. повечето от останалите 486 служители са си разделили между хиляди и две хиляди лева. Сред тях е и експерт от дирекция "Информационно обслужване и технологии".
Вестникът съобщава още, че според вътрешни правила за заплатите в агенцията право на допълнително възнаграждение са имали само служителите, които са работили поне 45 дни от тримесечието, за което се плаща. Козарева беше назначена на 20 август, тоест тя има само 40 дни за този период. От заповедта ѝ за изплащане на бонусите с дата 22 октомври се виждало, че вътрешните правила са били променени два пъти през октомври - на 8-и и на 17-и.


Миналата седмица правосъдният министър Цецка Цачева обяви, че няма отношение към раздадените бонуси, нито знае размера им. Цачева защити Козарева като обяви, че е поела агенцията "в най-критичния момент" и свършеното в краткия период "заслужава да бъде оценено", заради което ѝ е дала най-добрата оценка, която преполага бонуса. Министърът обаче не коментира въпроса дали и кога са променяни вътрешните правила за заплати в агенцията. Тя оправда бонусите с "положени невероятни усилия да се навакса със закъснението", причинено от 18-дневния срив на Търговския регистър.


Сред наградените обаче не са само хора, работили по възстановяването на регистъра в извънработно време, както твърдят Цачева и Козарева, а служители от администрацията, които няма причини да са работили извънредно. По информация на министерството и агенцията със срива се бореха японски специалист, IT експерти на фирмите "Лирекс" и "Си Ен сис", както и програмистите на агенцията.


Според Козарева трима служители от дирекция "Информационно обслужване и технологии", които имали преки отговорности по безпроблемното функциониране на регистъра, не са получили бонуси, защото били виновни за срива. Междувременно правосъдният министър обясни, че все още няма информация кои са отговорните за неработещия през лятото регистър, защото проверката щяла да приключи чак в края на годината.


От правосъдното министерство и Агенцията по вписванията заявиха за "Дневник", че ще отговарят на въпроси по случая, когато приключи назначената от Цачева проверка. Срокът ѝ е до края на другата седмица, но можело да има резултат и по-рано. Миналата седмица министърът обяви, че ще е безкомпромисна, ако се установи нарушение.

Ключови думи към статията:

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1125 Неутрално

  За мен министърът на правосъдието и цялото министерство са за оставка, респ. разформироване.

 2. 2 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 458 Гневно

  Как така един публичен служител отказва да назове размера на премията си? Нали това са пари от данъци? На базата на кой закон? Това ли правим - храним чиновници?
  Наглостта край няма, но ние си я търпим... а те си ни мачкат.

 3. 3 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1788 Неутрално

  Козарева си е изнагляла като си е писала бонус след само 40 дни в институцията.
  Ама това явно са и го обещали началниците.
  Те така, в частният сектор регулярни месечни бонуси на повечето места няма, трябва да си ги заслужиш.

 4. 4 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1359 Гневно

  "Тя оправда бонусите с "положени невероятни усилия да се навакса със закъснението", причинено от 18-дневния срив на Търговския регистър."

  "Бонусът" за наваксването на закъснението трябва да е, че остават на работа вместо да ги изхвърлят на улицата...
  Истината е, че тия бонуси и предстоящото увеличение на заплатите са легално купуване на гласове с оглед предстоящите избори. Всичко останало са алабализми.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 5. 5 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6204 Весело

  А тези от отдел финанси, които не са отпуснали пари за ИТ оборъдване получили ли са бонуси?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 6. 6 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3457 Неутрално

  До коментар [#2] от "arcanum":

  "Как така един публичен служител отказва да назове размера на премията си? Нали това са пари от данъци?"

  Освен от данъци, ДМС формират и от внасяните такси. В този смисъл, след като сме и данъкоплатци, нека държавата намали таксите за вписване на различни обстоятелства. Напълно се съгласявам с последното Ви изречение.

  "Най-големият враг на познанието не е невежеството, а илюзията за познание." Стивън Хокинг
 7. 7 Профил на Aldi Mitov
  Aldi Mitov
  Рейтинг: 318 Гневно
 8. 8 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 448 Неутрално

  Бонус-минус, който се дава за отрицателни резултати. Храни чиновник да те лае..

 9. 9 Профил на radovel
  radovel
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Нямам нищо против бонусите, но ако обичат да спрат да вписват глупости и абсурдни грешки в регистъра, пълен е с такива. Не може фирма с двама съдружници всеки от тях да е с по 500% процента и такива подобни.
  Освен това да се обърне внимание на практиката на постановяване на директен отказ от вписвания вместо указания, което насила принуждава фирмите вместо да чакат резултата от обжалването по няколко пъти да внасят нова такса и наново документите. Което всъщност им вдига приходите в агенцията, съответно и дмс-то.
  99% от отказите падат в съда, т.е. качеството на служителите е на особена "висота".
  Елементарно е да се вгради и един софтуер, който да проверява за фалшиви или несъществуващи улици и адреси, стотици фирми са такива

 10. 10 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3597 Любопитно

  Как така един публичен служител отказва да назове размера на премията си? Нали това са пари от данъци? На базата на кой закон? Това ли правим - храним чиновници? Наглостта край няма, но ние си я търпим... а те си ни мачкат.
  —цитат от коментар 2 на arcanum


  Вместо да бъдат наказани за големите поразии, които направиха с неработехето си, те получават премии!
  Премиите не се ли раздаваха за добре свършена работа?
  ...Или тези дето им дават премиите точно времето, когато не работеше агенцията по вписванията, го считат за добре свършена работа?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 11. 11 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2080 Гневно

  "Раздадените в Агенцията по вписванията бонуси за периода на блокиране на Търговския регистър не са "между 700 и три хиляди и нещо", както беше заявено от шефа ѝ Зорница Кожарева, а достигат до 4805 лв."

  Като оставим за момент настрана въпросът за точния размер на премиите: А защо въобще трябва да се раздават бонуси на висши служители, при положение че очевидно не са си свършили работата навремето както трябва!? Да вземат парите от тези, чиито действия и бездействия доведоха до това Търговския регистър да не работи!

 12. 12 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 687 Неутрално

  За тази прословута агенция, само от наблюдение, съм разбрал две неща - че прави хората на идиоти и че е неоткриваема, което обаче веднага ни връща на първото - някои хора наистина са идиоти!!!
  Работя на 10 метра от агенцията и не е имало веднъж дори, когато да съм навън и някой да не ме е питал къде е въпросната агенция!А има голям надпис, забелязва се отдалеч, но много хора са глупаци, което се доказва на избори редовно.

 13. 13 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 458 Гневно

  Ако тези служители работеха в частна фирма, не само че нямаше да вземат бонуси, а щяха и да ги уволнят.

 14. 14 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7830 Неутрално

  Ами то 4800 е три хиляди и нещо.

 15. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7830 Неутрално

  Ами то 4800 е три хиляди и нещо.

 16. 16 Профил на ПараГраф
  ПараГраф
  Рейтинг: 233 Неутрално

  За едни бонус-фалос, а за други само бонус.

 17. 17 Профил на shisharko
  shisharko
  Рейтинг: 294 Неутрално
 18. 18 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 642 Неутрално

  Цецка, какво е това право държавен служител да крие възнаграждението си, платено с публични средства?

  На 11.07. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 19. 19 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 642 Неутрално

  [quote#10:"Храбър"][/quote]
  Премиите не се ли раздаваха за добре свършена работа?

  Вероятно са свършили добре точно работата по регистъра, която сикаджията им е възложил.

  На 11.07. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 20. 20 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2280 Неутрално

  за една промяна на думичка в името на фирмата ми ,ме люснаха цели 120 лв ,ще кажеш ,че кой знае какво се е променило и е толкова скъпо ,писна ми в тази държава ,такси ,таксички ,данъчета ,дай за това ,за онова ,вчера за сгрешен ред в нот акт от нотариуса още 120 лв такса , до къде може да стигне арогантността на чиновническата мафия в тази държава ,ужас е .

 21. 21 Профил на arctg
  arctg
  Рейтинг: 8 Весело

  Дневник, вие сигурни ли сте че шефката е Зорница Кожарева???

 22. 22 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4140 Неутрално

  Каквито политиците, такива и подчинените им - гледат на парите на всички нас данъкоплатците като на бащиния и не считат даже за нужно да ни осведомят какво са си присвоили !
  Стабилността на управлението !

 23. 23 Профил на agent0
  agent0
  Рейтинг: 480 Гневно

  Всеки ден имам чувството, че няма как да надскочат тъпотиите от предишния ден, но това е вече свръх-нагло. Нямаше ли как да се лишат от тези бонуси хората отговорни за това почти месец държавата да няма Търговски регистър.?!? Поне за това тримесечие....
  И като ми започнат с тези проверки, голямо проверяване - месеци наред.
  Аз професионално се занимавам с големи системи за съхранение на данни, бекъп и т.н и твърдя най-отговорно, че технически Root Cause analysis на подобен срив не отнема повече от седмица, ако ще и някой индиец да трябва да го направи за купичка с ориз.
  Страшни калинки, честно - досега не съм чул от леля Цеца едно смислено изречение по темата. Лошо ми става като си представя какви хора ни управляват и как всеки ден ни убеждават, че махнат ли се те държавата изпада в хаос...

 24. 24 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Ако тези служители работеха в частна фирма, не само че нямаше да вземат бонуси, а щяха и да ги уволнят.
  —цитат от коментар 13 на arcanum


  Щяха не просто да ги уволнят, а да ги осъдят за щети.

  мурзилка
 25. 25 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Ако се разровят във всички агенцийки, комисии, комитети.... такива неща още ще излязат... Не казвам, че не трябва да бъдат награждавани с някакви парични премии, но в такива големи размери, при това на тримесечие... Идва малко нагло.

 26. 26 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4267 Неутрално

  Егати наглярите!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Хем си вършат работата "през пръсти" ,хем си раздават солидни бонуси!!!!

 27. 27 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4267 Неутрално

  До коментар [#2] от "arcanum":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK