"Сега": В Агенцията по вписванията са раздадени по-големи от обявените бонуси

"Сега": В Агенцията по вписванията са раздадени по-големи от обявените бонуси

© Надежда Чипева, КапиталРаздадените в Агенцията по вписванията бонуси за периода на блокиране на Търговския регистър не са "между 700 и три хиляди и нещо", както беше заявено от шефа ѝ Габриела Козарева, а достигат до 4805 лв. Това съобщава в днешния си брой в. "Сега" като се позовава на документи, с които разполага.


Още четирима души от ръководството на агенцията са взели от 4046 до 4301 лв. Не е известно кои точно са служителите, работили денонощно по време на срива, и прибрали големите бонуси. Миналата седмица Агенцията по вписванията и министерството посочиха, че раздадените хонорари са в размер на 599 хил. лв. Върху тях обаче са платени още 90 590 лв. заради осигуровки, с което общата сума доближава 700 хил. лв., отбелязва вестникът, който първи съобщи за случая.


Изпълнителният директор Габриела Козарева отказа да назове размера на своята премията, а правосъдният министър Цецка Цачева обяви, че това било нейно право. Според информацията на вестника шестима души са получили премии между 3 и 4 хил. лв., като сред тях е и началникът на отдел "Информационни системи на регистрите". 14 души са взели между 2 и 3 хил. лв. повечето от останалите 486 служители са си разделили между хиляди и две хиляди лева. Сред тях е и експерт от дирекция "Информационно обслужване и технологии".
Вестникът съобщава още, че според вътрешни правила за заплатите в агенцията право на допълнително възнаграждение са имали само служителите, които са работили поне 45 дни от тримесечието, за което се плаща. Козарева беше назначена на 20 август, тоест тя има само 40 дни за този период. От заповедта ѝ за изплащане на бонусите с дата 22 октомври се виждало, че вътрешните правила са били променени два пъти през октомври - на 8-и и на 17-и.


Миналата седмица правосъдният министър Цецка Цачева обяви, че няма отношение към раздадените бонуси, нито знае размера им. Цачева защити Козарева като обяви, че е поела агенцията "в най-критичния момент" и свършеното в краткия период "заслужава да бъде оценено", заради което ѝ е дала най-добрата оценка, която преполага бонуса. Министърът обаче не коментира въпроса дали и кога са променяни вътрешните правила за заплати в агенцията. Тя оправда бонусите с "положени невероятни усилия да се навакса със закъснението", причинено от 18-дневния срив на Търговския регистър.


Сред наградените обаче не са само хора, работили по възстановяването на регистъра в извънработно време, както твърдят Цачева и Козарева, а служители от администрацията, които няма причини да са работили извънредно. По информация на министерството и агенцията със срива се бореха японски специалист, IT експерти на фирмите "Лирекс" и "Си Ен сис", както и програмистите на агенцията.


Според Козарева трима служители от дирекция "Информационно обслужване и технологии", които имали преки отговорности по безпроблемното функциониране на регистъра, не са получили бонуси, защото били виновни за срива. Междувременно правосъдният министър обясни, че все още няма информация кои са отговорните за неработещия през лятото регистър, защото проверката щяла да приключи чак в края на годината.


От правосъдното министерство и Агенцията по вписванията заявиха за "Дневник", че ще отговарят на въпроси по случая, когато приключи назначената от Цачева проверка. Срокът ѝ е до края на другата седмица, но можело да има резултат и по-рано. Миналата седмица министърът обяви, че ще е безкомпромисна, ако се установи нарушение.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK