Депутатите единодушно подкрепиха облекчения за легализиране на частните колекции

Част от регистрираната и показвана в различни музеи колекция на бизнесмена Васил Божков. Божков е и собственик на един от четирите регистрирани частни музея в България

© Stoyan Nenov, Reuters

Част от регистрираната и показвана в различни музеи колекция на бизнесмена Васил Божков. Божков е и собственик на един от четирите регистрирани частни музея в БългарияДепутатите единодушно подкрепиха на първо четене идеята да се облекчат частните колекционери в легализацията на притежаваните от тях културни ценности. Със 109 гласа "за" Народното събрание одобри на първо четене промени в закона за културното наследство, според които вече освен държавните и регионални музеи, идентификация на културните ценности и издаването на съответните законови удостоверения за тях ще могат да правят също и частните музеи.


Проектът беше приет без дебати, само Станислав Станилов от "Обединени патриоти" коментира, че е добре между първо и второ четене депутатите да се съобразят със забележките на министерството на културата по някои от внесените изменения.


Рашидов: Правим добра крачка – да легализираме колекциите
"Години наред колекционерите бяха възприемани като врагове... Престъплението е между иманяря и земята, земята е изключителна държавна собственост, те я ровят...", заяви бившият министър на културата, а сега председател на парламентарната комисия по култура и медии Вежди Рашидов. И посочи, че престъплението е, когато иманярите не регистрират и крият намереното.


Рашидов постави сериозно разграничение между това и колекционерите, които той нарече "добросъвестният купувач". И заяви, че България е влязла в "Параграф 22" в отношението си към колекционерите. "Сега правим добра крачка – да легализираме колекциите. Иначе поощряваме каналите за износ, които съществуват, няма какво да се правим, че ги няма", обяви Рашидов. И благодари на народните представители, че ще дадат възможност за легитимация на културни ценности, които се обгрижват от собствениците им.


Частните музеи ще могат да легализират и вече декларирани ценности


Според закона собствениците на колекции и ценни вещи трябваше да поискат тяхната идентификация и регистрация до април 2010 г. Това е направено за 107 колекции, но към края на 2016 г. по данни на Министерството на културата с окончателен акт са регистрирани само 17, отбелязват вносителите на промените, които са от всички парламентарни групи начело с председателят на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ.


След приемане на поправките собствениците на колекциите ще могат да поискат пренасочване на заявлението им към музеи, "притежаващи експертен потенциал" и съответстващи на тематичния обхват на колекцията. Това ще може да се прави и към частни музеи, а не само държавни и регионални. Законопроектът не дава отговор и няма текст как се процедира, ако собственикът на ценността има и свой собствен частен музей. Или как се избягва конфликт на интереси, легализиране на антики на свързани лица, близки или приятели.


Промените предлагат да отпадне и разпоредбата, която изисква да не се издават удостоверения или заповеди за легализиране на културните ценности, ако има данни да се предположи, че вещите - обект на идентификация, са незаконно придобити. В тези случаи законът разпореждаше директорите на музеи или министърът на културата да уведомяват органите на Министерството на вътрешните работи и прокуратурата.


Вносителите посочват, че така написаният текст "борави с предположения, а не с доказани факти". А и други закони имали подобен смисъл и можело да се стъпи на тях. На въпрос кои са тези закони Данаил Кирилов каза пред "Дневник", че това зависи от това за каква вещ става дума и вида на незаконното й придобиване. Можело да се ползва Наказателният кодекс, Законът за държавната собственост или законът за собствеността.


Становището на Министерството на културата


Министерството на културата одобрява част от промените и отбелязва в становището си по проекта, че от години колекционери, търговци и други заинтересовани лица настояват за изменения в реда за идентификация на ценностите. "Министерството на културата работи в партньорство със Съюза на колекционерите в България и по направените предложения", се казва в документа на ведомството.


Министерството одобрява частично идеята и частните музеи да могат да идентифицират и на практика легализират ценности, но ведомството предлага частните музеи, които ще имат това право да се определят със заповед на министъра.


Министерството не одобрява идеята самостоятелна идентификация да могат да правят също търговци на културни ценности и нумизматични дружества.


Ведомството държи да се запази възможността директорите на музеи и министъра да могат да откажат издаването на удостоверение на културните ценности, ако имат данни, че те са придобити незаконно.


В становището се възразява и срещу промяната, според която идентификацията ще се извършва от музеите с "достатъчно експертен потенциал", отбелязва се, че това е прекалено субективен критерий. И отново се настоява общинските и частните музеи, извършващи идентификация, да се определят със заповед на министъра.


Четири са частните музеи


Според регистъра на министерството на културата в България са регистрирани четири частни музея. В София са регистрирани музеят на бизнесмена Васил Божков и управляван от Фондация "Тракия", както и музеят на Фондация "Арете-Фол", ръководен от Димитър Иванов - съучредител и член на Управителния съвет на Съюза на колекционерите в България. В Русе е регистриран и нумизматичен музей, неформално собственост на русеските бизнесмени братя Бобокови. В Чирпан също има частен музей, ръководен от Анна Петрова Димитрова.

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 593 Неутрално

  ВАСО ЧЕРЕПА ЦЕЦА СЕКСА И НЕКОЛКО ДРУГИ , НАПРАВИХА ИМ ЗАКОН СПЕЦИАЛНО И САМО ЗА ТЕХ

 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1676 Неутрално

  ПРЕСТЪПНИЦИ!!!!
  Легализираха грабежа на културни ценности, иманярството и така насърчават най-варварските посегателства над онова, което все още пази земята на Отечеството!!!!
  ПОЗОР!!!!!
  Съюза на колекционерите си купи закон!
  Да им е честит!!!

 3. 3 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  До коментар [#1] от "reply":
  Пропуснахте митьо-гестапото!

 4. 4 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 435 Неутрално

  "Кради, кради, пари не му мисли, дедо Господ се обърнал настрани. Обладана тя от дявол е душицата ти, но аз те виждам и ти пея „Ти е@а майката…

  МРЪСНИ СЛУГИ НА МАФИЯТА! Не остана непродадено нещо в тая кочина.

 5. 5 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Абе тоз Череп къв е бе, че върти цялата държава на пръста си? Не знам, нищо за него, но чак пък толкова да е велик, че всички му се дупят? Или просто бантустанците са си роби в гена?

 6. 6 Профил на b_52_strato
  b_52_strato
  Рейтинг: 760 Неутрално

  И как иначе!
  Та Митю Гестапото, последния началник на 6-то управление на комунишката "държавна сигурност" е един от откривателите и крепителите на другара Бойко Борисов!

  Сега бокулизачите сигурно ще изпаднат в екстаз!

  Забранявам на бокулизачи и комуняги да четат постингите ми!
 7. 7 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 603 Неутрално

  Единодушно!!!!Всички са престъпниции в този парламент!Дано поне сега някои гласоподаватели се усетят!

 8. 8 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 442 Гневно

  Черепчо, Вежидчката, Боян Радев... Да продължавам ли с този лобистки закон?

 9. 9 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3370 Неутрално

  Ха ха сетила се Мара да се побара след като тонове антични предмети бяха изнесени зад границата, след като ченгетата ограбиха дребните колекции на хората с предтекста че са пристъпили закона!
  Логиката на сегашния закон беше по добре да гние в земята отколкото някой да го намери отрови и притежава, тя не важи за Черепа който дори показа имането си в Брюксел във връзка с европредседателството

  klimentm
 10. 10 Профил на arnautsky
  arnautsky
  Рейтинг: 713 Любопитно

  ...били получили СМС на телефоните, изобразяващ усмихнат череп...

  Keep it cool, keep it funny, keep on changing the world.
 11. 11 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 890 Любопитно

  явно този парламент не може да изкара и седмица без да сътвори някакъв скандал или скандален закон ?

 12. 12 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 603 Неутрално

  Отрепките в парламента, дори не се свенят, да гласуват единодушно закони за онези, които им плащат.И не - това не сме ние, въпреки, че по конституция, ние им плащае да работят за нас!Това са шепа олигарси, бивши мутри, престъпници, оцелели след убийствата преди 20-тина години, когато се разпределяше наркопазара у нас.И да припомня на онези, които са забравили - Мултигруп беше най-силната групировка по едно време, а след убийството на Илия Павлов, дори православни храмове биха камбаните, защото той бил един будител, едва ли не, а Слави Трифонов, който днес се кани да се яви, като нов спасител, лееше сълзи по него и хленчеше, колко помагал и добри дела вършил мутрата и как сме загубили голям българин.
  А днес, оцелелите след ловния сезон, са не милионери, а милиардери и командват всеки един от дупетатите в парламента, като лично премиерът Борисов, им се кланя със свършеното за тях.
  Дори баш комунистите изпитваха страх, а някои - и срам, в началото на прехода, когато крадяха и лъжеха, като невидели.А днешните мекерета - наглеят и дебелеят, заканват ни се и не ни затриват, защото имат нужда на 3-4 години от нас - пак някои които се продават за 20-30 лв, да ги изберат.
  Гласувайте пак за тях!!За комунистите - БСП, ГЕРБ, патриоти и Воля, както и за неизлизалите реално от властта, след 2001г - ДПС!!!

 13. 13 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1512 Неутрално

  До коментар [#12] от "Капабланка":

  Е па каквото каже суверенот, това ще бъде. Ако иска още от същото, няма сила, която да го спре. С интерес очаквам следващите избори - които и когато да са те. То всеки път очакването е голямо, а резултатът в крайна сметка - разочароващ, но дано този път да е по-различно.

 14. 14 Профил на tqh42306221
  tqh42306221
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Честито!!!Да си дойдем на думата...

  Мама,льотчика люблю,я без льотчик не магу.Он летает на высока,набывает на дълбока!
 15. 15 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1512 Неутрално

  Колкото до гласуваното решение - нищо не ме учудва. В Парламента са слугите на мафията, а не на народа. Толкова за представителната демокрация. Ред е на директната, с референдуми, както много добре правят в Швейцария и Исландия.

 16. 16 Профил на tqh42306221
  tqh42306221
  Рейтинг: 367 Неутрално

  С интерес очаквам следващите избори - които и когато да са те.
  —цитат от коментар 13 на Читател

  Ристо Браделник и Радан на тях не се и съмнявам че ще вземат едни поне 140% от народния вот...

  Мама,льотчика люблю,я без льотчик не магу.Он летает на высока,набывает на дълбока!
 17. 17 Профил на tqh42306221
  tqh42306221
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Ред е на директната, с референдуми, както много добре правят в Швейцария и Исландия.
  —цитат от коментар 15 на Читател

  А така,да си дойдем на думата с путиниските опорни точки.Че трябва и някоя рубла да вземеш.Чудя се само как 90% от Белия Свят си кара прекрасно с най-проста партийна демокрация при пропорционален вот пък държавите им едни уредени такива,не кат нашия коптор.Ред е не за подобни мисловни бълвочи,а е ред българина от мургав ориенталски субект да се превърне в бял човек-да се ограмоти,европеизира и цивилизова.Като това разбира се ще стане в продължение на едни още поне пейсе годин.

  Мама,льотчика люблю,я без льотчик не магу.Он летает на высока,набывает на дълбока!
 18. 18 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3370 Весело

  До коментар [#16] от "tqh42306221":

  Гаче Ристю и Радан са ти трън в очите?!
  Що се чудиш че ви тъпчат и газят както си искат? Този закон е най малкото зло!

  klimentm
 19. 19 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5476 Весело

  Значи скоро и хазартът ще се облажи :)
  Винаги облегченията на частните колекционери вървят с облегчения в хазарта...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 20. 20 Профил на tqh42306221
  tqh42306221
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Щото един умен и образован човек най-много в пристъп на недоволство да избере на власт клоун като Тръмп,но все пак няма да стигне толкоз надолу да избира батки,спасители,Славита,Бареци,дървени комундели,очевадни мафиоти и прочие сган.90% от тия дето ги избирате,без значение десни,леви,комунисти,фашисти-кат ги чуя само да почнат да говорят по дадена тема и първата работа дет се питам е-"тоя мафиот пък що не е в затвора!?"

  Мама,льотчика люблю,я без льотчик не магу.Он летает на высока,набывает на дълбока!
 21. 21 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 577 Неутрално

  вънка веднага.
  ебати боклуците ебати мерзавците.
  яре бе овците, гласували за тея
  мафиоти, къде сте бе.
  алооооооооооооооооооооо.

 22. 22 Профил на tqh42306221
  tqh42306221
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#16] от "tqh42306221":Гаче Ристю и Радан са ти трън в очите?!
  —цитат от коментар 18 на klimentm

  За да ми е трън някой-трябва да е обществено значим...Те с тия 2-3% как ще стане тва!?Корнелия и Летателя са ми трън донякъде щото поне имат потенциала да докопат властта и да омажат още повече нещата.Докато Ристо и Радан са ми просто обект на присмех.Просто тук в тоя сайт кат дойдат избори и почва едно голямо славославене на тия двама героя,на "петте партии" и прочие...Което ай да си кажем направо-е нелепо...

  Мама,льотчика люблю,я без льотчик не магу.Он летает на высока,набывает на дълбока!
 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7623 Неутрално

  Откраднатото откраднато, да гледаме напред.

 24. 24 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1395 Неутрално
 25. 25 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 1028 Любопитно

  До коментар [#22] от "tqh42306221":

  Ти кого предлагаш?

 26. 26 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 477 Разстроено

  Черепен екстаз от поредния лобистки закон на мутрослугинажа в НС....

 27. 27 Профил на Flogger
  Flogger
  Рейтинг: 225 Неутрално

  И какво излиза? Ако президентът каже, че законите в България са изготвят в услуга на някого, т.е. лобира се активно, то цялата маса от тролове на Дневник се нахвърля срещу него - не било вярно!!!
  А този закон за кого е писан - конкретно за четири-пет човека, които през годините са крали и нарушавали законите на страната и които в момента им узаконяваме беззаконията. Както и при случаите с Домусчиев, Пеевски и сие!
  Тролове на Дневник, къде сте?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK