Правителството да не си затваря очите за медийната среда в България, призовава асоциация

Правителството да не си затваря очите за медийната среда в България, призовава асоциация

© Цветелина Белутова, КапиталПравителството няма право да си затвори очите за състоянието на медийната среда и констатациите на ЕК, защото изпълнителната власт носи отговорност за състоянието на медиите предвид многото отрицателни примери в последните години. Това е позицията на Асоциацията на европейските журналисти - България (АЕЖ), по повод
специалния акцент в рамките на доклада по Механизма за сътрудничество и проверка (МСП) състоянието на медийната среда в България.


"Международните наблюдатели отбелязаха съществено влошаване на медийната среда в България през последните години, като българският медиен сектор се характеризира с непрозрачна собственост и слабо прилагане на журналистическите стандарти. Това положение се отразява върху качеството на обществения дебат и следователно поражда риск от ограничаване на достъпа на обществеността до информация поради ограничения брой независими източници", се казва в доклада, в който ЕК отбелязва, още че "медийната среда е от особено значение за независимостта на съдебната власт на фона на целенасочени атаки срещу съдии в някои медии, свързани с непрозрачни интереси, и трудности при намирането на ефективни средства за правна защита."


В този контекст ЕК напомня и очевидното: "В по-общ план способността на медиите и на гражданското общество да търсят отговорност на властващите в плуралистична среда, свободна от натиск, представлява важна основа за осъществяването на реформите, обхванати от МСП, и като цяло е основа за по-добро управление."
Позицията на асоциацията е, че тези констатации са били омаловажени както от министър-председателя Бойко Борисов, така и от външния министър Екатерина Захариева, и използваха критиките от ЕС, за да атакуват за пореден път медиите. "Бойко Борисов припомни старата си теза, че свобода на медиите има, защото "в България всеки ден години наред се правят карикатури", а после попита "олигарх си създал медия, за да защитава това, което е откраднал, после ние не можем да го пипнем ли?", пише в позицията.


Направена е констатацията, че министър Захариева е обвинила самите медии за състоянието им: "Критиката в доклада не е към правителството, а към автоцензурата и самоконтрола от страна на медиите. В четвъртък в интервю за Би Ти Ви премиерът се опита също да прехвърли въпроса към самите медии. Това е сериозно изкривяване на действителността, като се има предвид, че не медиите, а властите в страната са адресат на доклада", акцентира АЕЖ. Асоциацията изразява готовност да се включи в дебат по темата и дава няколко конкретни обезпокоителни примера за влошаването на медийната среда примера от последните години:


- Непрозрачното разпределение на публични средства от европейските програми в периода 2009-2013 г., предизвикващо подозрения в купуване на спокойствие.
- Скритото финансиране на медии, обгрижващи правителството, от Корпоративна търговска банка в същия този период.
- Наливането на средства за популяризиране на българското председателство в сайтове, разпространяващи фалшиви новини през 2015 г.
- Легитимиране на същите тези сайтове от представители на изпълнителната власт, които дават преимуществено интервюта в тях.
- Неспособността на Комисията за защита на конкуренцията да изготви обективен и задълбочен анализ на печатния, разпространителския и вестникарския пазар.
- Назначенията в Българската национална телевизия на ръководни кадри с очевидни политически зависимости.
- Целенасочените атаки на изпълнителната власт и прокуратурата срещу издатели, чиито издания са критични към властта и очевидния протекционизъм над тези, които подкрепят всяко правителство, което е на власт.
- Фактът, че вицепремиерът Валери Симеонов запази поста си след недопустимите нападки към журналисти през есента на 2017 г.Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (49)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2870 Неутрално

  Добре де, що правителството да е виновно за медийната среда?

  Какво да направи правителството, за да подобри медийната среда?

 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1882 Неутрално

  Медийната среда е омърляна и окаляна от ВСИЧКИ правителства!!!
  От ВСИЧКИ партии, участвали в управлението.
  Всички се поставиха в услуга на престъпници, които смачкаха и унизиха медиите!
  Превърнаха ги първо в прости търговски дружества, а след това в жълти парцали....

 3. 3 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1430 Неутрално

  Добре де, ако правителството е на Нинова, а не на Борисов, какво щеше да е по-различно?
  Иначе всички медии са политически зависими, ама всички.
  Някои от български партии, други от чужди.

 4. 4 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 472 Неутрално

  Правителството ще си го премести в другия джоб. Каквото каже Пеевски, това е.
  Биволъ се опитват жестоко да са едни от последните бастиони на журналистиката, и ги мачкат всякак. Спасява ги фактът, че живеят извън България, иначе щяха да са им пратили карикатурата. Пардон, прокуратурата :))))

 5. 5 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Тая "Асоциация на европейските журналисти" е типично пропагандно НПО - заблуждава, че някой стои зад него, а реално само "усвоява" грантове.... познайте от кого - "Америка за България". Всичко се вижда на сайта им.

  Така че те не само нямат право да говорят за независимост, но сами са част от задкулисието.

 6. 6 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3196 Неутрално

  "Призова асоциация" ...
  За пореден път такива "форми" ...

  Дневник, що за мода е това чудо? Кому е нужно това анонимно, мешесто, безполово списване в заглавията, че даже и в самия текст на статиите?

  И к'во ще ви стане, ако напишете ясно "Правителството да не си затваря очите за медийната среда в България, призовава Асоциацията на европейските жирналисти? Или АЕЖ, ако иначе ви е дълго?
  Ни го криете, ни нищо, да каже човек ...

 7. 7 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 306 Неутрално

  "защото изпълнителната власт носи отговорност за състоянието на медиите"

  Тц. Отговорност за медиите носят собствениците им. Когато собственици с друг основен бизнес спонсорират медиите си, те търсят добавена стойност през това, което могат да постигнат с тях. Така с "кумгейт" се целеше комисията по енергетика, а не Делян Добрев. Така с "протестът на майките" се цели отстраняване на разобличителя на Гундяев. Майките овреме се осъзнаха, но останаха национал- социалистите "възрожденци".
  Хибридната война се води от десари като Боян Чуков, Димитър Иванов, Красимир Гергов, агентите Карък, Завадски, Димитър...

 8. 8 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1430 Неутрално

  Аз пък призовавам медиите да не публикуват фалшиви новини, в частност измислената от унгарският либерален вестник Непшава такава, че Груевски имал български паспорт.
  Разбирам, че е братски вестник, но просто си проверявайте информацията, преди да я предоставяте на читателите си.
  За да е по-добра медийната среда в България.

 9. 9 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Кои нападки на Симеонов? Онова с Викторчо ли?
  Може ли да се самоунижавате толкова грозно?
  Аз съм потресена от тази позиция на АЕЖ.
  Искам да знам кой стои зад нея.
  Станахте за смях на кокошките, язък за толкова грантова пара.

  Доброто е заразно
 10. 10 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 2049 Неутрално

  До коментар [#4] от "arcanum":

  Така е. И като натиснат рекламодателите , редакциите остават без доходи.Тук има хора които се правят , че не разбират механизма.

  SHADOWS of SOFIA
 11. 11 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 2049 Неутрално

  До коментар [#9] от "АзКлавдия":

  Да те попитам. Гледала ли си интервю в което интервюирания говори и преди да е развил отговор го прекъсват. И обратното някой говори и водещия го щади не задавайки уточняващ въпрос. Недей така има фрапиращи примери как някой заплашва с уволнение в ефир .

  SHADOWS of SOFIA
 12. 12 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#10] от "КА2":

  Какви доходи. На тях не им трябват доходи. Те са на дотации от някаква комсомолска организация. Ако им трябваха доходи, веднага щеше да проличи.

  Доброто е заразно
 13. 13 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 2049 Неутрално

  До коментар [#12] от "АзКлавдия":

  Нещо подценяваш интелекта на аудиторията.Доходите в ТВ са от рекламно време.Даже сайтовете се изхранват от реклама.Ако не вярваш погледни какво има над Бранда Дневник.

  SHADOWS of SOFIA
 14. 14 Профил на laveol
  laveol
  Рейтинг: 604 Неутрално

  До коментар [#1] от "realguru":

  Да не звъни на медии да махат журналисти и теми? Да не назначава свои хора за шефове на иначе независими медии? Да не си дава парите на конкретни групировки? Да продължавам ли?

 15. 15 Профил на Gligani
  Gligani
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Журналистите са като лешояди, навряни навсякъде. Още преди институциите да обявят нещо официално, то вече е изтекло през някоя медия. Всеки сульо и пульо си вика телевизии и се оплаква в ефир. Снощи по новините даваха едни простаци, как викат на аутобана "Бойко, курво". Нямало свобода ли?! Ми че то свободия. Особено за едни родни предприемачи, които си правят далаверите, а после държавата като ги натисне да ги проверя, те през медиите си вият, че им се оказва натиск. Същите задействат мрежите си от НПО-та тук и в чужбина, които пишат докладите за свободата на медиите. Това е схемата в България.

 16. 16 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1430 Неутрално

  До коментар [#15] от "Gligani":

  Ми това е агитката на чорбето, то си е ясно. И на Миньоро в случая.
  А те без пари не излизат...

 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8495 Неутрално

  То гледа, със широко затворени очи.

 18. 18 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 1157 Неутрално

  Добър,лош Борисов каза добре на Хекимян,че проблемът на медиите си е техен.Някой да е чел в Дневник нещо против Прокопиев или пък в медиите на Пеевски нещо срещу него?А някой да е прочел във в.Сега нещо срещу Дончев?А нещо срещу собственици на телевизии? За каква медийна среда дрънкат от АЕЖ?Винаги коментарите им са като донос.Нещо,някой и всичко завоалирано зад "гръмкото" АЕЖ.
  До 11коментар. Съгласен съм с това,че след като зададат въпрос водещите не изчакват отговор и веднага следва друг въпрос,след това пак прекъсване с въпрос и т.н..Ярък пример Хекимян и Цънцарова.
  Колкото до заплахите на журналисти-не виждаме и не чуваме как им набиват обръчите.

 19. 19 Профил на intergalactic
  intergalactic
  Рейтинг: 469 Неутрално

  До коментар [#12] от "АзКлавдия":Нещо подценяваш интелекта на аудиторията.Доходите в ТВ са от рекламно време.Даже сайтовете се изхранват от реклама.Ако не вярваш погледни какво има над Бранда Дневник.
  —цитат от коментар 13 на КА2


  Какво има?

  Коментарите ми са мои собствени и не отразяват непременно възгледите на Фондация Америка за България.
 20. 20 Профил на intergalactic
  intergalactic
  Рейтинг: 469 Неутрално

  Дневник естествено са пропуснали да споменат, че както и те самити, така и АЕЖ се финансират от фондация "Америка за България".
  В което не намирам нищо лошо, особено след като е обявено публично.

  Проблемът е, че се публикуват становища на НПО-та без да се споменава в материала обвързаността на НПО-то и медията спрямо АЗБ откъм финансиране.
  А всеки да си прави изводите сам.

  Коментарите ми са мои собствени и не отразяват непременно възгледите на Фондация Америка за България.
 21. 21 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 2049 Неутрално

  До коментар [#19] от "intergalactic":

  Няма нищо! Е, понякога се появява.Рекламодатели....

  SHADOWS of SOFIA
 22. 22 Профил на intergalactic
  intergalactic
  Рейтинг: 469 Неутрално

  До коментар [#19] от "intergalactic":Няма нищо! Е, понякога се появява.Рекламодатели....
  —цитат от коментар 21 на КА2


  О, тази част от интернета от години е изключена при мен...

  Коментарите ми са мои собствени и не отразяват непременно възгледите на Фондация Америка за България.
 23. 23 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#12] от "АзКлавдия":Нещо подценяваш интелекта на аудиторията.Доходите в ТВ са от рекламно време.Даже сайтовете се изхранват от реклама.Ако не вярваш погледни какво има над Бранда Дневник.
  —цитат от коментар 13 на КА2


  Подценявам, дрънци. Мен ме подценяват, и то ежедневно, българските медии.
  Пресен пример от днес: заглавие в друга медия "Път от чисто злато: Строят 14,5 км от ГКПП „Калотина“ до Драгоман за 137,5 милиона лева".
  Понеже плащам данъци, естествено, съм възмутена и искам да видя какъв е тоя път от това злато с общите пари. Отварям статията, а вътре е описано трасето, че включва десет крупни съоръжения, гледам на картата пресечения терен и т.н. Отдолу под статията - три коментара на хора, които преди мен са забелязали същото разминаване и също се ядосват.
  След което затварям сайта, абсолютно бясна, че ме правят на улава!
  Сега ти ми обясни кой печели от описаната ситуация?? Аз, като читател, се почувствах омерзена, ЗАГУБИХ интерес към темата, понеже се ядосах, нямам време да седна аз лично да търся инфо какви са цените за подобни обекти, защото това е РАБОТАТА на ЖУРНАЛИСТИТЕ. След като си изплющял такова заглавие, значи вътре новината ти трябва да е такава, че (средно)интелигентният читател да бъде убеден, че заглавието си заслужава!
  Медията, като медия, загуби още пет процента доверие от мен, те и без това се въртят около десетте процента, та са в рисково положение.
  Рекламодателите им ще имат да вземат, понеже не обръщам внимание на реклами, работата ми е свързана с четене по цял ден и имам "тунелно" виждане, когато чета.
  Откъде накъде някой, който работи некачествено, ще има претенции към правителството, кмета или попа??
  Хайде, чакам да ми обясниш.

  Доброто е заразно
 24. 24 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 2049 Неутрално

  До коментар [#20] от "intergalactic":

  Америка за България финансира само "Редута". Това е отбелязано под заглавката. Като казах Редута , от печат е илезла "Дневниците на един луд" за поръчки 0885226222.

  SHADOWS of SOFIA
 25. 25 Профил на zfm52680934
  zfm52680934
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Не мога да разбера едно нещо.Защо едни медии,журналисти и "асоциации",са решили че влошаването на медийната среда,идва само от медиите които са на Пеевски,а техните не са включени в доклада на ЕК?!

  sdg
 26. 26 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#9] от "АзКлавдия":Да те попитам. Гледала ли си интервю в което интервюирания говори и преди да е развил отговор го прекъсват. И обратното някой говори и водещия го щади не задавайки уточняващ въпрос. Недей така има фрапиращи примери как някой заплашва с уволнение в ефир .
  —цитат от коментар 11 на КА2


  Гледала съм, разбира се! Това не са журналисти, а холограми, господ знае какво му крещят в ухото от слушалките, за да прекъсне отговора. Какво искаш да ми кажеш? Че има некадърни журналисти? Че собствениците на медии ги правят лудички?
  Ами кажи ми нещо ново.

  Доброто е заразно
 27. 27 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 2049 Неутрално

  До коментар [#26] от "АзКлавдия":

  Ами новото е старо. В това е проблема.

  SHADOWS of SOFIA
 28. 28 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 1157 Неутрално

  До коментар [#23] от "АзКлавдия":
  ++++++++++++++++

  До коментар [#26] от "АзКлавдия":
  ++++++++++++++++

 29. 29 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#27] от "КА2":

  И за това е виновен... кой? Ако говорехме в момента не за журналистическа асоциация, а за съюз на зъболекарите, строителите, водопроводчиците, какво щеше да ми отговориш?

  Доброто е заразно
 30. 30 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#24] от "КА2":

  Много ти се моля, Медиапул на практика се издържа от АзБ. Същото и с КлубЗ. Същото и с... където сме в момента.
  Хайде да не се заблуждаваме.

  Доброто е заразно
 31. 31 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 2049 Неутрално

  До коментар [#29] от "АзКлавдия":

  За климата в обществото и благоденствието на хората отговаря единствено правителството. Няма друг , по-умните от нас му викат Изпълнителна власт.

  SHADOWS of SOFIA
 32. 32 Профил на zfm52680934
  zfm52680934
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#23] от "АзКлавдия":

  Може да си сигурна,че 90% от прочелите заглавието,няма да прочетат статията,и веднага ще започнат да пишат в ФБ,каква кражба извършва отново правителството.И веднага в ФБ,99% от прочелите това заглавие,ще започнат да повтарят това до премаляване,за "кражбата" от този проект.И така вече са завъртели фалшивата новина ,като опорна точка на дебилите!

  sdg
 33. 33 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 982 Весело

  До коментар [#29] от "АзКлавдия":За климата в обществото и благоденствието на хората отговаря единствено правителството. Няма друг , по-умните от нас му викат Изпълнителна власт.
  —цитат от коментар 31 на КА2


  Извинявай, не мислех, че разговарям с етатист и левичар.
  Заблудила съм се.
  Излизам от този спор, пожелавам ти успех с намирането на правителство на благоденствието, сполуката и климата.

  Доброто е заразно
 34. 34 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 2049 Неутрално

  До коментар [#30] от "АзКлавдия":

  Клуб Z. Се издържа от един приятел и няма нищо общо с фантазиите....За сметка на това непослушните медии като не слушат ги изкупуват. Пример телевизията на братя Вълневи.

  SHADOWS of SOFIA
 35. 35 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#32] от "Svetlio":

  Естествено, то това е и цялата цел.
  Въртим се в кръга "нещо става - то се отразява манипулативно - следва опровержение - контраопровержение - доуточнение - някой си изтърва нервите - това се отразява (вече може и неманипулативно) - друг си изтърва нервите -.... ад инфинитум.
  След което въпросът е винаги "тресем се от скандали". Е как няма да се тресем от скандали, след като това ни е основна цел и занимание?
  А онова, което наистина трябва да се променя, изобщо не стига до новините.

  Доброто е заразно
 36. 36 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 352 Неутрално

  В индекса за 2018 г. на международната организация "Репортери без граници", която изследва свободата на медиите в 180 държави, България е на 111-то място. Нито сме призьори, нито сме в челната десетка. Напротив - мястото ни в класацията отразява един обективен факт - няма свобода на медиите в страната ни. Зад този факт се крие снагата на един млад преуспял българин.

 37. 37 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 982 Весело

  До коментар [#30] от "АзКлавдия":Клуб Z. Се издържа от един приятел и няма нищо общо с фантазиите....За сметка на това непослушните медии като не слушат ги изкупуват. Пример телевизията на братя Вълневи.
  —цитат от коментар 34 на КА2


  Много поздрави на Оги Донев и от мен!
  И му предай да откаже финансирането на АзБ за "Генерация З".
  Обожавам да ме правят на канарче.

  ПП Вълневи като са искали да правят телевизия, да са правили. Що не дойде някой да изкупи моята фирма.

  Доброто е заразно
 38. 38 Профил на laveol
  laveol
  Рейтинг: 604 Неутрално

  Фактът, че тук пак се е напълнило с политически тролове ме убеждава, че съм постъпил правилно като съм спрял (почти) да коментирам тук. Никакви коментари по същество, само проправителствени тролове. И никой не отговаря редно ли е премирът и кръгове около него да кадруват в уж независими медии, както и да излива пари в една и съща група издания, която сигурно без никаква връзка с излизаваните пари е крайно проправителствена.

  Още по-интересно - според същите докладът на ЕК е супер обективен, щото нали бил позитивен. Ама само частта с медиите била грешна...

 39. 39 Профил на glaxo11
  glaxo11
  Рейтинг: 731 Неутрално

  До коментар [#23] от "АзКлавдия":

  +++++++++

 40. 40 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2738 Неутрално

  До коментар [#16] от "НеКой":

  И нашите от Берое са същите - продажни ултраси, вчера кмета излезе за диалог, те не спряха да крещят обиди.

 41. 41 Профил на zfm52680934
  zfm52680934
  Рейтинг: 524 Неутрално

  А някой чел ли е скоро ФРОГНЮЗ?
  Стана пълна боза,като медия,само и само да се отблагодарят на Мустакатия крадец,криещ се в Сърбия.

  sdg
 42. 42 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 1157 Неутрално

  До коментар [#41] от "Svetlio":

  Съгласен и подкрепям мнението!

 43. 43 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4032 Неутрално

  Не мога да разбера едно нещо.Защо едни медии,журналисти и "асоциации",са решили че влошаването на медийната среда,идва само от медиите които са на Пеевски,а техните не са включени в доклада на ЕК?!
  —цитат от коментар 25 на Svetlio


  Има ли фирма на Пеевски, която да не е свързана с Русия? Имам предвид всичките от обръчите на ДПС, включ. и медиите

 44. 44 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1065 Неутрално

  До коментар [#25] от "Svetlio":

  Е,за тях медиите на единия олигарх са хубави,а на другия лоши.

 45. 45 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1065 Неутрално

  До коментар [#31] от "КА2":

  Ох какъв си ми автентично десен....Само правитвлството отговатвло за благоденствието на народа..Десен,та дрънкаш.?

 46. 46 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1065 Неутрално

  До коментар [#34] от "КА2":

  Ама наистина ми вярваш,че някакви с бизнес в Америка ще купуват телвизия България?!Та те са подставени лица със връзки с ДПС.Това и децата го знаят?!

 47. 47 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1065 Неутрално

  До коментар [#41] от "Svetlio":

  Фрогнюз е сонственост на агент на ДС.

 48. 48 Профил на ambros
  ambros
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Правителстеото и да иска, не може да си затвори очите, защото медиите, с 1-2 изключения, водят война с него. От научихме, че някъде в страната имало протести на по 20-30 души. Ако не беше телевизионното протестно шоу, никога нямаше да разберем. ;-)

 49. 49 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Печатните медии в последно време не могат да се самоиздържат. Трябва някой да налива. И тогава в него хляба, в него ножа. Това е болката.

  Мърфи е оптимист!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK