Съдът обяви ареста на журналиста от "Биволъ" за незаконен

Димитър Стоянов и Атила Биро

© Профил във Facebook

Димитър Стоянов и Атила БироАдминистративният съд в Перник обяви за незаконен ареста на журналиста от "Биволъ" Димитър Стоянов, извършен на 13 септември, съобщи сайтът. Проверка на "Дневник" в Административен съд - Перник, установи, че два състава на съда са постановили, че са незаконосъобразни заповедите за задържане на Стоянов и придружаващо го лице. Заповедите на РПУ - Радомир, за задържане са били издадени по Закона за МВР и са обжалвани по административен ред от адвокат Николай Хаджигенов.


Придружаващото журналиста Стоянов лице е адвокат, чието име сайтът "Биволъ" не изнася. Румънският журналист Атила Биро, който бе арестуван заедно с Димитър Стоянов, е изпуснал срока за обжалване.


Според Закона за МВР заповедта за задържане трябва да съдържа както фактически, така и правни основания за издаването ѝ, т.е. актът трябва да бъде мотивиран. В заповедта за ареста на Стоянов и придружаващия го адвокат не са посочени конкретните фактически обстоятелства, заради които са задържани. Според закона МВР може да задържа само хора, за които има данни, че са извършили престъпление, припомня съдът на полицията. Освен това в писмените доказателства по делото не се съдържат дори косвени данни, обосноваващи извод, че към момента на задържането на Стоянов полицаите са разполагали с информация за евентуалната му съпричастност в извършване на престъпление по чл. 319 от НК (Който унищожи, скрие или повреди чужд или не изключително нему принадлежащ документ с цел да причини другиму вреда или да набави за себе си или за другиго облага), аргументира се съдът.
При издаване на заповедта за арест не е спазен и принципът за съразмерност на мярката. Според него административните органи трябва да упражняват правомощията си по разумен начин, добросъвестно и справедливо, като при изпълнение на един акт не се допуска засягане правата и законните интереси на гражданите в по-голяма степен от най-необходимото за постигане на законната цел.


Оспорваната заповед за полицейско задържане е незаконосъобразна и поради издаването ѝ в противоречие с целта на закона, която не е да се наложи наказание за "установено по категоричен начин престъпление, а да се попречи на уличения да се укрие, да извърши друго престъпление или да осуети наказателно преследване, чрез заличаване на улики на местопрестъпление, укриване на улики или лица - като за всеки конкретен случай на задържане данните следва да бъдат категорично установени, което е изцяло в тежест на административния орган, издател на акта". Издаването на заповедта за арест "очевидно не допринася за постигане на посочените цели и съставлява акт на неоснователна принуда върху дееца чрез лишаването му от свобода до 24 часа, в случая за 7 часа, който противоречи изцяло на същността и предназначението на принудителните административни мерки".


От доказателствата по делото не се установи наличие на данни, че Стоянов може да се укрие или да осуети полицейско разследване, да укрие улики или лица и по този начин да попречи на разкриване на конкретно престъпление. Обратно, установи се, че към момента на задържането той е работел в качеството му на репортер във връзка с корупционна схема, свързана с конкретно търговско дружество, като е дал сведения и е предел вещи на разследващите органи. Т.е. Стоянов не само не е пречил по никакъв начин на провежданото мероприятие от служителите на МВР, а е съдействал за изясняването на случая.


"Принудителните административни мерки следва да се прилагат ограничително и при стриктното спазване на закона. Полицейското задържане не може да е произволно, то задължително трябва е обосновано с конкретни факти, които да сочат някаква връзка между задържания и конкретно извършено правонарушение, както и задържането му да е съобразено в целта на закона", се казва в съдебното решение. Задържането на Стоянов не допринася за постигане на посочените цели и съставлява акт на неоснователна принуда върху дееца чрез лишаването му от свобода до 24 часа, който противоречи изцяло на същността и предназначението на принудителните административни мерки, каквато е наложена и с процесната заповед за задържане, се допълва в съдебния акт.


Двамата журналисти и придружаващият ги адвокат бяха задържани край с. Егълница близо до Радомир на 13 септември, докато се опитваха да спасят от унищожение документи, свързани с описаната преди това в "Биволъ" афера "Джи Пи гейт". Става дума за журналистическо разследване на "Биволъ" под това име, в което беше осветено двойно счетоводство и отчисляване на суми за незаконни плащания в няколко консултантски фирми, свързани с голямата строителна компания "Джи Пи груп".

Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7799 Неутрално
 2. 2 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1523 Неутрално

  Айде кеширай, сега е моментът...

 3. 3 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 450 Гневно

  Това е държавата, в която живеем. Следващите сте вие. Мафията не си поплюва. Гласувайте пак за Бойко.

 4. 4 Профил на Боби Бобев
  Боби Бобев
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Това е държавата, в която живеем. Следващите сте вие. Мафията не си поплюва. Гласувайте пак за Бойко.
  —цитат от коментар 3 на arcanum


  Пак ще гласуваме за Бойко. Стой и гледай. А ти си тропкай с трандафорите по жълтия калдаръм.

 5. 5 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 296 Неутрално

  Значи имаме независима съдебна система. Радвайте се.

 6. 6 Профил на anty
  anty
  Рейтинг: 775 Неутрално

  Милиционерите в служба на червената комуноидна мутро-милиционерска мафия обитаваща настоящето НС ,правителство,прокуратура и т.н. са ипълнили задачата поставена от същата тази мафия.
  Виновни няма да има,просто мафията властва в тази територия.
  Материала,материала.

 7. 7 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 296 Неутрално

  Това е държавата, в която живеем. Следващите сте вие. Мафията не си поплюва. Гласувайте пак за Бойко.
  —цитат от коментар 3 на arcanum


  Държавата в която живеем има съд, който въздава справедливост. Ако дойдат другарите ти, ще видиш такова отсъждане на куково лято.

 8. 8 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 506 Разстроено

  Това е държавата, в която живеем. Следващите сте вие. Мафията не си поплюва. Гласувайте пак за Бойко.
  —цитат от коментар 3 на arcanum


  Не приятелю това е правосъдието заради което сме под мониторинг!!!
  Мониторинг означава наблюдение ! - пиша за да го разбереш...

 9. 9 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1685 Неутрално
 10. 10 Профил на Ватник
  Ватник
  Рейтинг: 769 Неутрално

  Добре, че в България все още са останали, макар и малцине, съвестни магистрати.

  Every cradle is a grave.
 11. 11 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 296 Неутрално

  "В решенията на съда се подчертава липсата на посочени фактически основания за издаване на заповед за задържане, което е "самостоятелно и достатъчно основание за отмяна на акта".

  А че полицаите не могат да си напишат една заповед за задържане както трябва е просто от неграмотност и некадърност. То и да има сонования за задържане като си напишеш заповедта така че да падне в съда, все едно нищо не си направил.

 12. 12 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 483 Неутрално

  Айде сега онзи наглец Спиридонов където лъжеше под път и над път да си подаде оставката, а няма да е зле да го осъдят от Биволъ да го съдят и в Страсбург...

 13. 13 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Такава жестока несправедливост бе възстановена!
  Освен това от яхъра получиха още пет минути рекламно време.
  Браво на Хаджигенов, разбира ги той тези неща.

  Доброто е заразно
 14. 14 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 296 Неутрално

  Добре, че в България все още са останали, макар и малцине, съвестни магистрати.
  —цитат от коментар 10 на Ватник


  Които някак с големи усилия и под дъдж от куршуми отсъждат правилно, макар че Боко ги кара да отсъждат неправилно. Много паптетично бе, кой ще ви се върже. Само се чуват ревове че съдебната система имала нужда от реформи и отсъждала както на властта и се иска, пък "са останали макар и малцина съвестни". Айде стига сълзливи сапунки.

 15. 15 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 296 Неутрално
 16. 16 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1523 Неутрално

  Има ли и финансова страна на иска, редно е да го знаем. Иначе не е честно.

 17. 17 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 506 Неутрално

  А НЕЩО ЗА ИМЕНЦАТА НА ПРОКУРОРЧЕТАТА ИЗДАЛИ ЗАПОВЕДТА ЗА АРЕСТ??

 18. 18 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 948 Неутрално

  А НЕЩО ЗА ИМЕНЦАТА НА ПРОКУРОРЧЕТАТА ИЗДАЛИ ЗАПОВЕДТА ЗА АРЕСТ??
  —цитат от коментар 17 на aramissss


  Дано не ти се случи да те арестуват, че с тия познания...

  Доброто е заразно
 19. 19 Профил на sdfsdfsdf
  sdfsdfsdf
  Рейтинг: 229 Весело

  А така, съдете милицуйнерите до скъсване на жартиерите .!.. ..!.

  NO GDPR CONSENT WAS EVER GIVEN !!! Especially considering that the European data protection authorities have made it clear “that if a controller chooses to rely on consent for any part of the processing, they must be prepared to respect that choice and stop that part of the processing if an individual withdraws consent.” https://ec.europa.eu/info/law/law-topic/data-protection/reform/rules-business-and-organisations/legal-grounds-processing-data/grounds-processing/what-if-somebody-withdraws-their-consent_bg Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected]Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected]
 20. 20 Профил на victortrt
  victortrt
  Рейтинг: 447 Неутрално

  До коментар [#16] от "НеКой":


  До коментар [#17] от "aramissss":

  Не е хубаво да се пише за неща, които не ги разбирате.
  Аз затова коментирам вече само кулинарно-алкохолни теми и малко за Джи Пи груп, че и аз минавам по графа.
  Финансовата страна ще е после - по ЗОДОВ след окончателната отмяна на заповедта за задържане и едва ли е основната, защото не се дават големи обезщетения.
  Заповедта за задържане е полицейска, а не прокурорска - прокурорите издават други актове, май постановления им викат и внасят обвинителни актове, респективно протести срещу присъдите, което не им харесват. Поне по телевизията ги казват тези неща.

 21. 21 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4171 Неутрално

  Поздравления за куража на съдебния състав ! Иска се смелост да застанеш срещу цялата мафиотска клика в момент на унищожение на веществени доказателства по евентуален наказателен процес и срещу цялото управление ! Поздравление и на журналистите за проявената смелост. Можеха да завършат много зле !

 22. 22 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 948 Весело

  До коментар [#14] от "Jumbo Jet":

  Днес любезният зрител сигурно изтърва един момент от "интервюто" на Антончо с Борисов, а именно, че в десет и половина ВЕЧЕРТА имейл от ей тия, репресираните, е бил препратен на Дончев, който да види материалите и да ги прати на прокуратурата.
  Искам да се сетя за главен редактор на друга някоя несвободна и потисната медия, който разполага с подобно ниво на внимание.
  Но в кръшките и стойките са невероятни, като Глишев и Неймар.

  Доброто е заразно
 23. 23 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1105 Неутрално

  Сега издалите незаконна заповед за задържане да плащат солидарно всичко от джоба си а не ние редовите данъкоплатци пак да ги платим ако ли не Владислав Горанов да заведе регресен иск срещу виновните милиционери.

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 24. 24 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1523 Неутрално

  Сега, ако е имало документи за унищожаване и Джи Пи не са искали да оцелеят, няма сила на света, която да ги спре. Не казвам, че няма корупция, нека съдът се произнесе. Но с такива акции няма да стане. Подали са сигнал към ДАНС и отиват на мястото, което са посочили т.е. за контрол. Странна работа. Каква е ролята на румънският журналист в цялата история?

 25. 25 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#12] от "SaveBG":

  Ехе... Този,възпитанието му е дадено от "партията-майка", а "образованието", му е ДАДЕНО в магнаурската школа... И е назначен да крепи стабилността на конструкцията, а не защото има моралните и професионални качества за длъжността, която заема.

 26. 26 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Предлагам да го арестуват пак правилно. За компенсация, че първият път е арестуван неправилно.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 27. 27 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1498 Неутрално

  Днес любезният зрител сигурно изтърва един момент от "интервюто" на Антончо с Борисов
  —цитат от коментар 22 на АзКлавдия


  не позна, не го е изтървал любезният зрител

  Биволъ
  1 hr ·
  Нека уточним по повод на думите на Борисов пред bTV за Биволъ и #ДжиПиГейт, че наистина той реагира бързо на нашия сигнал подаден на 11 септември в 14:52 (1:52 PM CET) до имейла на правителствената информационна служба. В 15:25 (3:25 PM EET) получихме отговор, че е разпоредил проверка на МВР.
  Не открихме имейл изпращан до него или до пресслужбата през нощта, както Борисов твърди в интервюто. Възможно е да му се е присънило, че го получава :-)

  Категорично обаче не сме съгласни, че правителството си е свършило работата. В продължение на два дни след сигнала МВР не свърши нищо. На третия ден арестуваха Димитър Стоянов и Атила Биро. Никой не понесе отговорност за това безобразие и за унищожените доказателства заради бездействието на ГДБОП.
  Напротив, главният секретар Младен Маринов, който носи отговорност за акцията със задържането, беше повишен в министър. Чак след скандала с арестите, стигнал до Ню Йорк Таймс и Вашингтон Пост, Томислав Дончев подаде сигнал до прокуратурата за Джи Пи Гейт.
  Ивайло Спиридонов демонстративно на другия ден отказа да се извини за незаконния арест, а Цветан Цветанов даже заяви, че "журналистите попречили на МВР да си свърши работата"...!? При положение че им дадохме цялата информация НИЕ и ги молихме да се задействат, а те отказаха....
  Та толкова за "свършената работа" от правителството на Борисов. Верно е, че той реагира, но е очевидно, че или някои от хората му "играят" на друга страна, или има сериозен системен проблем от вътрешен характер.

  https://www.facebook.com/bivolnews/photos/a.179783075406816/2093207940730977/?type=3&theater

 28. 28 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2436 Неутрално

  А че полицаите не могат да си напишат една заповед за задържане както трябва е просто от неграмотност и некадърност. То и да има сонования за задържане като си напишеш заповедта така че да падне в съда, все едно нищо не си направил.
  —цитат от коментар 11 на Jumbo Jet

  Съгласен на 100%.
  Но няма да получиш похвала от мен. Защо ли? Ами защото тези полицаи не са отишли там на своя глава. И заповедта не са я писали те.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 29. 29 Профил на uporit
  uporit
  Рейтинг: 526 Неутрално

  А НЕЩО ЗА ИМЕНЦАТА НА ПРОКУРОРЧЕТАТА ИЗДАЛИ ЗАПОВЕДТА ЗА АРЕСТ??
  —цитат от коментар 17 на aramissss


  Неграмотник!
  Това е административна полицейска мярка. НЯМА заповед за арест, издадена от прокурор.

 30. 30 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 603 Неутрално

  РАДВАМ СЕ ЧЕ РУМЪНЧЕТО БЕШЕ У ИГРАТА И ПОСЛАННИКА ИМ ИНАК НЕМАМ ИДЕЯ НАКЪДЕ ЩЕХА ДА СЕ РАЗВИЯТ.............

 31. 31 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2582 Неутрално

  А виновните къде са.
  —цитат от коментар 1 на Роси


  На свобода, Роси. Дори са покрити, не се виждат 🤣.

 32. 32 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4053 Любопитно

  И сега Властта к'во прави...............?

 33. 33 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4053 Неутрално

  До коментар [#1] от "Роси":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Най-вероятно ще им се размине с някакво символично дисциплинарно наказание колкото да се "умият очите "за пред Обществото!

 34. 34 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3078 Неутрално

  А Боко рече, че не преследва медии, дори тези които го скинджуват.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK